Koeficient obtížnosti

Furt mi to nedá a musím na tu nešťastnou událost myslet. " Tram cache" ještě nemám, leč jsem ještě neprojel Prahu tramvají, a ani na internetu nehledal indicie, ale místo dobře znám, jelikož mnoho let se v jeho blízkosti pohybuji. Vím dobře, kudy se na místo pohodově dostat, bez nějakého rizika, a nepovažuji místo za nějak vyjimečně nebezpečné. Ale nestálo by za úvahu i v kontextu s touto událostí, aby se takovéto místa osazovali minimálně koeficientem 3 a více? Pohled kešera, který má odloveno nějaké ty stovky, je přeci jenom trochu jiný, než začátečníka, a i ostražitost již zkušených s přibívajícími body do statistik trochu klesá. Já osobně jich mám pouhých 150, nicméně i při tomto počtu kešek zjišťuji, že jak se v zadání objeví 1,5 či 2 hvězdičky obtížnosti terénu, tak ten terén moc neřeším. Ovšem 3,5 či 4 už vzbuzují trochu respekt a již se snažím terénu věnovat maximální pozornost a hledat i papírové mapy s vrstevnicemi, a ne jen mazat za šipkou na mapové GPSce. Vím, že předimenzování obtížnosti se pak shledá v logách s “vtipnými” poznámkami na adresu autora kešky. Ale nestálo by za to, vyslechnout i třeba hloupou poznánku o koeficientu obtížnosti, než číst v novinách a na těchto stránkách o takovýchto událostech “spojených” s geocachingem?

Jenže právě nízká obtížnost (správně udaná) napoví, že cesta k cíli nevede po strmých skalních stěnách či přilehlým brodem, ale s největší pravděpodobností pohodovou procházkou po bezpečné pěšince, vhodné i pro tříleté děti.

Umělé zvýšení obtížnosti jen proto, že existuje ke keši vedle bezpečné i téměř nesmyslná nebezpečná cesta, je podle mne jednak nesmysl a za druhé to může být i zavádějící, protože geocacher může nabýt dojmu, že ke kešce to jednodušší variantou nejde. A v neposlední řadě to od jinak jednoduché a bezpečné kešky může odlákat už při plánování geocachujici rodinu s dětmi.

Tak tak, sam s tim mam problem … neprectu si nebo zapomenu teren, a pak vidim parez uprostred strane pripadne na skale a valim tam, lezu, klouzu, funim, protoze tam bych ji dal ja … a ona je vedle cesty v prikopu pod kamenem. Kdybych vedel ze ma teren 1,5 tak bych se tam nehnal.

Radeji hodnotit kesky presne tak jak se ma.

Souhlasím s Mionem, tak nějak by se to mělo hodnotit.

Souhlas, ale pripomenu - mnoho kesi ma uplne jinou dostupnost a obtiznost v zime nez v lete. Najit kes nemusi byt to nejobtiznejsi z cele akce. Jel jsem v nedeli z Ripu neovladatelne patnact - dvacet metru po skalach dolu a kdybych se pretocil hlavou napred tak hlavicku o strom by kulisek neutlumil. V lete brnkacka, skalka jako schudky az ke kesi.

k hodnoteniu obtiaznosti terenu sme kedysi s Milancerom a Dorcadionom vytvorili pre seba internu stupnicu:

1 - vhodne aj pre vozickarov

2 - v pohode dojdes na dvoch nohach

3 - pri priblizovani pouzivas dve nohy a jednu ruku - slapes a pridrzujes sa aspon jednou rukou

4 - pouzivas dve nohy a dve ruky - v podstate lezies

5 - extrem, potrebujes specialne vybavenie

Samozrejme su tam este nuansy - polstupne, to uz je mozne pouzivat podla vlastnych skusenosti. Vlhky teren zvysuje obtiaznost, na to je vsak ikonka atributu a kazdy s tym musi logicky pocitat.

No ale kterou cast cesty takhle vlastne oznacujes - tu nejobtiznejsi na trase kterou uvazujes nebo okoli kese? Ja osobne si hodnoceni terenu mimo 5 vubec nevsimam. Spis dam na varovani v textu a ikony atributu.

Ano, presne tak, pokladam stejnou otazku. Pokud vede multi skrz ledovcove pole, pres hory a doly, skaly, sutoviska, jeskyne, pres drave bystriny a horske strze, a cilova schranka je ulozena na parkovisti u hotelu, jakym cislem hodnotit tuhle cache? Tady by asi ta ctyrka - petka sedla, ovsem co opacny extrem? Multi hodnocena petkou, na kterou clovek vyrazi s komplet vybavou, spacakem, tridenni dovolenou a podpurnym tymem v zakladnim tabore, aby nakonec zjistil, ze se vetsinu casu prochazi po zpevnenych sterkovych cestach a ke kesce musi jen vylezt na dvoumetrovou skalku?
Dalsi problem, ne vsichni pujdou stejnou cestou jako autor, pokud mam kesku nekde ve skalach a vede k ni jedna pohodlna schovana dvojkova cesta, pak jak to hodnotit, kdyz k ni vetsina lidi prileze jinudy exponovanym terenem s trebas ctyrkovou, petkovou obtiznosti?

Jo hezká tabulka. A dá se s ní i souhlasit. Jenže problém je v tom, že nic podobného oficialně neexistuje, posouzení koeficientu je na subjektivním pohledu autora a ten je u každého jedince jiný. A jelikož nastal dosti velký příliv nových cacherů, čehož jsem důkazem i já, a ti jelikož chtějí míti svou vlastní kešku, zakladájí nové hned po 5 či 10 odlovených, tak z jaké zkušenosti mohou správně posoudit koeficient? Samozřejmě, že nemohu jinak než souhlasit s tím, aby byl kešce přisouzen koeficient objektivně. Jenže co to je objektivně, když je to subjektivní pohled? Pro autora možná 2, pro někoho skoro 4. Svým úvodním příspěvkem jsem samozřejmě nemyslel všechny kešky přesunout do koeficientu 3 a výše, ale pouze to, přidat vždy ten půlbod či bod nad schopnost autora.

Ja jsem se u svych dvou zalozenych kesi ridil orientacnim doporucenim primo na strance pro publikovani kese, ktere jsem trochu opravil. A hlavne spoleham na pomoc “starych” geolovcu, kteri na kes jiste dorazi mezi prvnimi a jiste mi sdeli svuj kriticky nazor k provedeni kese i k obtiznosti. Presne to byl duvod pro upravu obtiznosti kese Na kole pro pivo - doporuceni Milancera (timto mu dekuji).

k hodnoteniu terenu patri este hodnotenie obtiaznosti a pripadny popis v listingu. Domnievam sa, ze hodnotenie by sa malo tykat najtazsieho miesta- napr. ides kilometer po parku 1-kovym terenom a cache je na skale, kde musis liezt, tak je to napr. 4, v texte mozes napisat, ze je to pohodova prechadzka s obtiaznym koncom. BTW k hodnoteniu obtiaznosti sluzi tabulka-dotaznik, na ktoru sa mozete preklikat pri prihlasovani cache na gc.com, ale vyzaduje to znalost anglictiny. Kazodpadne to stale ostava ciastocne subjektivnym hodnotenim a je na kazdom, aby si “pohlidal” svoju bezpecnost a uvazil, na co ma sily a na co nie.

Puvodni ClayJaruv dotaznik [en]

Trenkiho preklad [sk]

Dával jsem DaFymu podnět k disablování TramCache. Tehdy v neděli odpoledne jsem neměl problémy s dislokací místa, přesnost byla kolem +,- 5 metrů. Nic mě nenutilo lézt na vrchol, obtížnost terénu do stupně 2.
V diskusi na několika vláknech se zamýšlíte nad příčinami tragédie. Přidám ještě dvě: První - chyba ve výpočtu, která mě při prvním pokusu o odlov této keše zavedla cca 300 m vedle, naštěstí jen do prostoru, kde by si nevěděl rady ani princ ze Šípkové Růženky, druhá - pokud se nemýlím v datu neštěstí - v pátek byla v Praze taková vichřice, že při odlovu “R.I.P.” jsem byl při finálním dosáhnutí na schránku téměř poražen závanem větru, a to v Praze u Národního divadla. A konečně - nelze vyloučit ani spiknutí osudu, kdy se více, či méně v diskusi již uvedených příčin spojilo. O tom mám vlastní nedávnou zkušenost.

Porad mi neni jasny jestli mel GPSku nebo ne, tam by v tracklogu byly videt posledni pohyby a to jestli byl pred padem na miste kese, nebo kde ji vzal?

On ji nemohl mít !!! Ta již byla 6 dní ztracena. Nález těla a kešky v jednom místě je dílem náhody. Ta keška již tam ležela několik dní, proto také byla disablovaná.

Taky sem přemejšlel nad tim, zda-li to všechno neni jenom dílem náhody a tën človíček nakonec neměl s geocachingmem nic společnýho. Jeda věc e fakt podivná: nikdo neudal, jestli měl ten kluk u sebe GPSku, jestli ji cestou horem pádem někde ztratil, či jí ukradla policie při ohledávání místa činu?
Jinak tracklog nic neznamená, já osobně ho mam vypnutej, když hledám kešku, tak mě ani trasa nijak nezajímá. Takže asi tak.
Pokud tedy nevlastnil Magellan, kde to trasování nejde vypnout…

groula

Taky mi to pořád vrtá hlavou, měl chudák Lukáš u sebe GPS, nebo ho jen našli vedle keše a vše je skutečně jen náhoda. To inkriminované odpoledne by člověk skutečně ani geopsa ven nevyhnal… poryvy větru byly dost šílené.

Ještě je možná jedna varianta, že měl cache u sebe a chtel ji vrátit na místo.

Asi by to chtělo prověřit stav nalezené cache a Policie by mohla snadno zjistit, jestli s ní manipuloval a nebo ne.

Ja mam Garmina E-map a tam to vypnout taky nejde, to me vubec nenapadlo ze by to nekdo vypinal. Ja pak v mape koukam kudy jsem sel a kudy to bylo lepsi.