"Komerční" stage v kešce

Ahoj, mám zvídavý dotaz:
Máme připravenou jednu tematickou mystery/multi a jedna ze stagí se týká čajoven. V principu bude třeba zajít do čajovny, požádat klíčovým slovem o stage, s trochou zručnosti získat kód, vrátit stage, odejít.

Podle oficiálních pravidel tohle spadá do kategorie "komerční" keše (vstup do obchodu, komunikace se zaměstnanci), přestože míra komerčnosti je tu IMHO blízká nule (v podstatě mi je úplně jedno, v jaké čajovně to bude…) a už jsem potkal precedentní keše, které byly podobným způsobem i řešené. Přesto bych se rád explicitně zeptal předem - nerad bych pak smutně sklízel kešku z terénu jen proto, že neprošla přes review.

Uvedenou stage nechci nechávat někde venku před čajovnou - z podstaty je křehká a obnova v případě zničení/ukradení se nedá dělat dvakrát do týdne. Samotná stage v prostředí čajovny je navíc tématická a zapadá do příběhu - nechce se mi to nahrazovat nějakým cifernýn součtem počtu šroubů na dveřích, toho už tady byly tuny.

Za vaše názory (ať už reviewerovské či jiné) budu rád, případné další detaily zájemcům rád sdělím přes PM.

Tak předně - žádné prededenty při schvalování neplatí (jedna z prvních vět pravidel) :wink:
Nicméně odpovědět nějak paušálně nelze a bude samozřejmě záležet na každém jednotlivém posouzení, zda je keš komerční či ne. Z principu by ale neměl být problém si stage/keš vyzvednout v nějakém obchodě, muzeu atd., pokud nebude vyžadováno placení vstupného, nebude nutné si nic objednat apod. A samozřejmě o tom musí být personál dostatečně uvědomen, aby se nestalo, že tam cacher příjde a budou na něj koukat, o čem, že to mluví? :slight_smile:

P.S. Vlákno bylo zamčené, takže opět zamykám.

V Plzni byla keš, která měla stage v čajovně a byla archivovaná právě pro porušení komerčnosti. Šlo o vyzvednutí indicie u personálu, opět bez nutnosti cokoli koupit…

Tak v Praze fungovala kes Zatisi s jablky - [cache]GC1NJB6[/cache]. Sice uz je na pravde bozi, ale z jineho duvodu nez se tady resi. Byla normalne v kavarne, u personalu se clovek jen zeptal, kde tu maji jablka a bylo to :slight_smile: Mam pocit, ze s tim problem nebyl…

tak my se na jablka zeptali a slečna na nás koukala jako když jsme spadli z Marzu.
Jinak třeba tahle keš [cache]GCVNTM[/cache]vstupné vyžaduje a taky funguje.A štvě mě,vstupný jsem zaplatila a keš nenašla a už ani nenajdu,protože na další placení kašlu.
A tahle keš [cache]GC1ZDE4[/cache] má napsaný že v ní budou firemní dárečky,když jí nalezneš,tak se dočteš že když budeš chodit opakovaně získáš v obchodě nějaká ty procenta slevu.Nelíbí se mi to,ale funguje.Hlavně že keš pro UNICEF nebyla schválená pro reklamu.Njn co nadělám,už jsem se smířila.

Marketing neznamená přece jen že si musíš rovnou něco koupit, ale je to také o budování povědomosti o značce, výrobku a tak. Takže z tohohle pohledu kešky věnované hospodám, čajovnám, pivovarům a pod. rozhodně pravidla porušují. Je otázka, jestli to autoři dělají úmyslně nebo jen proto, že prostě tu hospodu, čajovnu atd. mají rádi. Zatím jsem jasně komerční cache neviděl, ale třeba na to Zátiší s jablky se mi nechtělo, tam to podle mě je za hranou.

A co jakakoliv zoo a erťule čertovy schody sice jsem tam nebyl ale info se zjišťuje v galerii.

Když je tu toto téma, nedá mi to nezeptat se. V Brně byla keš TB hotel hlavní nádraží, mikro s odkazem na větší schránku uloženou v infocentru (tedy neplacená) pro bezpečné uložení TB a GC , která byla reviewerem archivovaná pro komerčnost. Potkal jsem několik keší na vyhlídkových věžích, kam je placený vstup. Keš je umístěna v ZOO, kde se platí vstupné. Zajímalo by mě, zda mají revieweři nějaká vnitřní pravidla, podle kterých rozhodují, zda takovou keš či stage ano / ne. Jsou některé prostory, kde se platí vstupné, zařazeny jako "povolené" a některé jako "zakázané" ? Jsou některé soukromé prostory, kde se nic platit nemusí, "zakázané" nebo "povolené" ?
Předem dík za bližší objasnění vašeho pohledu.

Je to už dlouho, ale co si z celé téhle aféry pamatuju (myslíme-li stejnou), tak byla situace o malinko složitější a navíc si nejsem úplně jistý, jestli šlo tak úplně o infocentrum. (edit2: Co jsem teď koukal do starších vláken, tak velice pravděpodobně nešlo.)

edit: Až teď jsem si všiml, že jsme v sekci reviewer a vlákno asi někdo odemknul. Sorry.
Automatické zamknutí vlákna hned po jeho založení v této sekci je zcela úmyslné a zabraňuje spamování mailových schránek reviewerů zbytečnými debatami.

driv platilo (jestli stále, netusim, pravidla uz davno nesleduju), ze mezi komercni se nezahrnuji vstupy do "rozpoctovych organizaci", mestske/obecni prostory… proto ta zoo i prazske veze jsou podle toho ok. (ze prazske veze mají prejit, nebo uz snad presly pod najem soukrome osoby, to uz je jina otazka)

Info se u téhle cachešky nezjištujě v galerii, ale u vchodu do ní. A vstup do galerie je bezplatný (chodím tam tak čtyřikrát do roka při pracovních návštěvách lomu)

V Plzni a na Řípu naproti tomu jsou cachešky umístěné u obsluhy v prodejně suvenýrů/lístků a je potřeba se na ně zeptat (kupovat se nemusí nic). Vůbec mi to ale nevadilo

Aby se nám to tu nerozjelo, tak odpovím a v případě, že by se debata stáčela nějakým jiným směrem, to buď autor zamkne nebo já přesunu…
Komerční keše se posuzují vcelku těžko. Jasné je, že v listingu nesmí být odkazy, natož loga na komerční subjekty. Taktéž by neměl být listing o nějakém produktu, ale to už je trochu těžší, proto existují např. kešky o různých alkoholických nápojích atd. Vždy ale záleží na konkrétním posouzení, takže když bude listing o historii Coca-Coly, tak proč ne, ale pokud tam budou jen reklamní žvásty, tak v žádném případě.
Co se týče vstupů do placených objektů k odlovu kešky - já osobně mám následující pravidlo: pokud můžu jít do toho objektu za účelem jeho návštěvy a K TOMU si odlovit nějakou keš, pak je to v pořádku. Takže proto např. keše v Zoo nejsou problémem. Na druhou stranu, pokud musím zaplatit vstupné JEN ABYCH mohl keš odlovit, pak je to komerce a taková keš by neměla být puštěna.
Další věc - poslední dobou se rozmáhá právě móda, kdy je buď přímo keš a nebo nějaká indície ukryta, resp. ji sděluje personál nějakého objektu. Opět - nevidím v tom problém, pokud nebude účelem listingu daný objekt propagovat. Ostatně nedávno jsem např. schválil keš, kde je nutné ZDARMA! vstoupit do jedné čajovny, která však zároveň slouží jako galerie a autor tam cachery vede primárně proto, aby to zajímavé prostředí viděli. V listingu žádná propagace čajovny není, takže opět - proč ne.

Jelikož autor vlákna (nikdo jiný to určitě nebyl) vlákno svévolně odemkl, nejde mu zjevně o odpověď od reviewerů, ale o názor od kačerů, proto vlákno vytěsňuji z Reviewer sekce do Obecné diskuse - ostatně odpověď od kolegy DarkLorda už zde máte, opravdu vždy záleží na listingu jako celku, zda to působí jako reklama na daný podnik či ne. Zcela paušálně zakázány jsou "jen" loga komerčních subjektů či web.odkazy na ně, to je jasně definované že to ne, u ostatních věcí (návštěva místa kvůli keši a ne objednávce) už opravdu dle celku (listing např. nemůže působit jako výčet činností zařízení, jak nějaký prospekt apod.
Ke keším v ZOO, na rozhlednách apod., to už myslím je obehraná písníčka a stále platí to samé - zde nejde přeci o podporu komerčního subjektu budujícího zisk, dané objekty jsou ve většině případů města, svazu turistů apod., a samotná návštěva tak není obecně podporou komerční aktivity zařízení. Aneb ani nikomu z Groundspeaku keš např. tipu Prague Tribute nevadí (a to tam záustupkyně GS dokonce osobně byla, viď Šamane či Igi :slight_smile: )

EDIT: jéje DarkLord reagoval skoro zároveň se mnou :slight_smile:

Hmm, kdyz uz to vypadlo ze sekce reviewer - co cache (publikovana) umistena primo v horolezeckem centru na stene? Jelikoz je to mysterka, tak neuvadim dalsi podrobnosti ani GC kod - ale muzu ho bez problemu poskytnout i s dalsimi podrobnostmi.

hplus - poskytni!
Takovou podobnou jsem měl na schválení a neprošla. Horší je, když se reviewer nijak z listingu nebo z komunikace s autorem nedozví o případném problému dříve, než dojde k publikaci.

Tyhle afery kazdeho jenom otravuji… Ja bych vsechny ty cache zakazala.

Tak když už je to v obecné diskuzi… Každý to určitě vidí trochu jinak. Já např. pokud jde o lovení ignoruju [cache]GC1G3XT[/cache], která je pro mě už za čarou (ač tam není vstup), ale těším se na odlov [cache]GCP3VY[/cache] (ač se obejdu i bez čaje zdarma). Stejně tak nemám nic proti keším v ZOO, botanických zahradách, Národnímu divadlu, apod.

A ja si zase myslim, ze se tento "problem" zbytecne typicky cesky nafukuje. Navsteva urciteho interieru, obcas zpestrena komunikaci s nejakou osobou (viz Tea4Free) je kolikrat lepsi nez neustale pocitani oken, lavicek, der ve viku od kanalu apod. a pak ta cisla dosazovat do silenych vzorcu. B)B)
Neni-li kes ci listing vyslovne v rozporu s guideliny, co se reklamy tyce, tak proc ji neschvalit.

Když už je to v obecné…

Na takovou keš bych nešel. :slight_smile: Nemá to objektivní důvody, prostě se mi to nelíbí.

To je jednoduché. Ta keš byla Auťáčkova a zakázána byla proto, že Auťáček je neoficiálně persona-non-grata. Beze srandy.