Kopie GC - eticky problem

Mam takovy problem a rad bych se s vami podelil o to, zda by to bylo v poradku. Kdo z nas by nechtel mit doma Geocoin, nekde na policce, nektere GC jsou vazne nadherne. Povazovali byste za neeticke, kdybych do kese dal jako trading item kopii Geocoinu (pochopitelne jednostrannou, s dvoustranou by bylo moc prace) pochopitelne Tracking Number by byl vybrousenej. Kopie by byla z bileho kovu, ale jinak je naprosto vernou kopii originalu. Uvazoval jsem o tom, ze bych tuto kopii dal jako premii pro FTF do kese, kterou se chystam pristi taden zalozit. Co vy na to? Diky predem za nazory.

Mno .. setkal jsem se s necim podobnym … jenom s maketou s tmi, ze majitel na prilozenou karticku pise, ze original ma doma, a boji se mudlu a vubec kradeze… s tim ze s tim coinem (tedy, s tou atrapou) si vubec nedal tolik prace…

To nebylo mysleno jako nahrada GC, ale jako trading item, tracking number by na kopii coinu nebyl citelny

Kde se dá sehnat netrasovatelný český geocoin bez čísla ?

V idealnim pripade se zeptej autora GeoCoinu, respektive jeho graficke podoby, jestli by mel neco proti tomu, abys jeho predlohu pouzil na sve kopii. (najit ho bude ruzne slozite podle toho odkud je coin, pomuzou ruzna fora atp)., u malych osobnich serii se doptas vetsinou pres majitele coinu). pokud nebude proti, nikdo jiny do toho uz podle me nema co mluvit, protoze tam nebude tracking cislo (ktere prodava Groundspeak jako jedinecne), tak Groundspeaku to muze byt ukradene. Tolik co se tyce etiky podle toho jak ja to vidim…

Zeptal bych se rozhodně majitele geocoinu… myslím tím autora designu a investora. Každej se snaží tu horu trackovacích mincí nějak prodat, aby se mu vrátily ty peníze co do toho musel nákupem kódů vrazit, tak je to minimálně slušnost optat se, zda to nevadí. Na druhou stranu jsem viděl dělané kopie… některé opravdu precizní odlévané s pryskyřice, ale vždy měl majitel kopie doma ve sbírce koupený originál a jen ho nechtěl poslat, protože chtěl minci mít doma a trackovací číslo mu překáželo v inventáři. Jinak můj názor na to je, že bych to nedělal… mě osobně by taková kopie nepotěšila… snad z vyjímkou decoder geocoinu, protože ten se může hodit pro luštění kódů na Antusovo keškách, ale to je jeden ze sta…jako sběratel bych si raději koupil originál. Naopak nějaká TVÁ mince… s tvým logem, podpisem, obrázkem atd… by mě udělala ohromnou radost a jistě bych si jí z kešky rád vzal. Tak asi takhle. Místo kopírování si raděj vytvoř něco svého… nemusí to bejt zrovna třeba CWG … TEA_CR má např. krásné hliněné mince… Uz jsem viděl i kovové plíšky…viděl jsem i ručně malovaná dřívka…možností a cest je hodně. Myslím, že pak to bude mít sběratelsky nějakou váhu… kopie něčeho bude pořád jen kopie…

No ja mam pochopitelne i svoje “medaile”, jenze to se neda srovnat. Ja jsem sice schopnej odlit relativne kvalitni minci (jednostrannou) ale tvorba profesionalniho pozitivu pro odliti je nad moje moznosti, nemam typosazbu atd atd. A kdyz jsem si jen tak pro radost odlil kopii jednoho GC, ktery jsem nedavno nasel a poslal dal, tak byl vysledek tak ohromujici, ze jsem si rikal, ze by to mozna stalo za to, a ze by to nekomu taky udelalo radost. Presto jsem si ale nebyl uplne jistej, proto jsem to sem psal. Patrne to vyresim tak, ze si do soukrome sbirky udelam kopie GC, ktere najdu, a do cachi budu davat ty svoje “hruzy”

Je někde ta tvá jak píšeš hrůza k vidění? To mě zajímá…máme ve sbírce nějaké odlévané cínové … některé dvakrát …jsem žhavej na měnění :slight_smile: :-)… jinak myslím, že bys nějakou formu zvládl vyrobit… můžeš si nechat kolečko udělat z gumy (razítko) a pak jej do formy obtisknout… na jemný detail to nebude, ale jednoduchý název, motiv takhle půjde… tak jsem zkoušel tisknout do hlíny a pohoda, po vypálení super…

Zajímavé vlákno, které, zdá se, už splnilo svuj ucel. Takze si dovoluji trochu prehodit vyhybku: koupil jsem si krasny GC, ktery bych mel rad na policce, je mi ovsem lito nevyuziteho kodu. Napadlo me, ze jej (tj. ten kod) budu ve trech obalkach davat vzdy do nasich novych cachich k dispozici pro FTF, STF a TTF. Ti minci daji virtualne “discovered it”. Tim vznikne takovy cestny seznam prvnich borcu na nasich cachich.

No, urcite to udelam. Jen by me zajimalo, jestli bude mit nekdo neco proti. Proto zde odvazne vyvesuji tento svuj umysl predem. Dik za reakce.

Neni problem, poslu ti fotky, ale az se vratim z dovolene, ted jedu pres GPRS, a to nema zrovna upload na vymenu fotek :slight_smile:
Ohledne forem a vubec technologickeho postupu, ja kdyz delam svoji formu, tak nejdriv udelam negativni formu z modeliny, a do ni vyriji to, co ma byt v originalu vystouple. Pak odleju sadrovy pozitiv a do nej vyrypu to, co ma byt na finalnim vyrobku prohloubene. Pak odliju formu z Lukoprenu. Do te, za pouziti grafitoveho separatoru odlevam z bileho kovu (coz je predevsim slitina Sn a Pb, jaky presny pomer to ma nevim).
Technologicky to neni problem, jenze to ma nekolik problemu prave v te moznosti grafickeho navrhu, ale ten for s tim razitkem je dobry napad, to me nenapadlo, to zkusim, diky za tip.
Ohledne vymeny kopii, klidne a rad, protoze mam formu, neni problem odlit jich vic, akorat jak jsem psal, zatim mam jenom jednu, ale to se casem zmeni, ja s tim litim neexperimentuji dlouho, cele to vlastne vzniklo tak, ze jsem chtel do kese udelat vlastni medaili, to mi nevychazelo tak, jak jsem si predstavoval, pak se mi nahodou dostal do ruky ten GC, tak jsem ho okopiroval, a kvalita kopie mi vyrazila dech, proto jsem ho chtel zuzitkovat, ale z reakci jste me zase ukecali na vyrobu vlastni medaile :slight_smile:

Urcite, urcite se vrhni na vyrobu vlastnich veci! Na rozdil od kopie GC takovou osobni minci ci medaili budu povazovat za vzacnost a jejiho nalezeni v cache si patricne povazovat :].

… a trosku to prezenu ci predbehnu (asi reknes, ze o tom zatim vubec neuvazujes, ale treba nekdy… :] ) Takovehle osobni vecicky (signature items) se daji i trackovat, samozrejme ne primo v systemu groundspeaku, ale jsou ruzne weby k tomuto ucelu … namatkou treba http://www.sigitem.com/

Alebo - nech nechodime daleko - <a href=“http://geolens.bilak.sk/index_new.php?act=new"target="_blank”>sosovky nasho noveho Geolens reviewera :))) Originalne, samostatne vymyslene, navrhnute, ci vyrobene vecicky v skrysach velmi potesia - ci uz trackovatelne, alebo nie:)

Samozrejme, tyhle sosovky maji na sigitem odkaz taky :]

Jo a neuvažuješ o nějaké icon hunt kešce? jako je například GCTEYJ ? Zrovínka taky přemejšlím, co z mincema…protože ze sbírky je nedáme a tracking kódy, po jejich aktivaci ( aby byly ikonky :slight_smile: ) pak překážejí
v inventáři… přemýšlel jsem nad kopií…jak je často vidět …barevná papírová kopie zalitá ve slídě a pak mě napadlo založit kešku ze sešítkem, kam bych kopie nových přírůstků ve sbírce nalepoval…a zjistil jsem, že nejsem první, koho to napadlo viz ikon hunt kešky… byl by to stálej inventář kešky a kdo by chtěl ikonku, té které mince, tak by si jí v sešitku nalistoval, opsal by si kód a discovernul.
Bylo by hned jasné, že jsou to kopie … už v názvu by bylo napsané kopie a tak by se předešlo zklamání hledačů, kterí chtějí logovat jen mince, co opravdu drží v ruce.
Jo málem bych zapomněl odkaz
na jednu z “ikonhuntovek” :slight_smile:

Šošovky mají hlavně svůj super trackovací systém …moc by se mi tohle líbilo, kdyby to někdo dokázal udělat pro CWG …