Křivoklátsko

Jen mi tak přišlo na mysl, že tady by se také hodilo přidat odkaz na petici o NP Křivoklátsko.

Sice je petice zaměřena především na cyklisty, ale vyhlášením NP se pronikavě změní i podmínky pro volný pohyb kačerů, podobně, jako v kaňonu Labe po vyhlášení SPR.

Petice a další informace jsou tady: http://www.kolanakrivo.cz/

Konečně téma, které přineslo podstatnou informaci. Vzhledem k tomu, že se mně to bezprostředně týká, moc děkuju za upozornění a rozjíždím informování místních cyklistů.

Díky za upozornění. Nemám vůbec dobrý pocit z toho, že skupina státních úředníků začne rozhodovat o krajině, kterou do dnešní utěšené podoby přivedly generace lidí zde žijících a pracujících. Nerad bych předělával některé své keše, a nerad bych se dočkal toho, že na určitá místa se už nepodívám, ať už na kole nebo pěšky. Myslím, že pár podpisů se mi v okolí popdaří sehnat.

Zde najdete dalsi akci, resp. moznost ucinneho ohlasu v teto problematice: http://cemba.cz/clanek.shtml?x=6004.

Organizace (CEMBA) jiz v minulosti dosahla touto formou ohlasu urcite zmeny v uzemnim planovani a rozvoji v NP Ceske Svycarsko - predevsim co se cyklistiky tyka.

Nikdy by mne, jako dávného člena ČSOP v Křivoklátě, nenapadlo, že budu šířit takové petice. Uklízeli jsme na Úpoři a psali Štrougalovi (:D) petici proti přečerpávačce… Ale realita zeleného hnutí v ČR je bohužel taková, že mi nic jiného nezbývá. Díky za upozornění!

To je v pytli… uz takhle jsme vzdycky nasrati, kdyz musime objizdet/obchazet plot obory, a jeste totok… :frowning:

Měli byste aspoň projednou procítit, co si myslej o "národních" (nádhernej oxymoron) "parcích" (taky nechápu smysl slova) trempi…

Já nevím jak to vidíte vy, proti čemu přesně chcete protestovat, ale nevidím nic špatného na tom, že by se na kole mělo jezdit po vyznačených cestách.
V lese za domem máme cestu (značenou KČT). Pěkně se tam chodilo se psem na procházky. Najednou ze dne na den tam začaly vznikat hupánky, mostíky apod. Stylem tady to vykopeme a hlínu přemístíme sem.
Teď už tam radši nechodím, neboť se vždy odněkud zpoza stromu vyřítí magor na kole (nebo ještě lépe celá banda, jeden za druhým), přeskočí přes cestu, nemá vůbec šanci se mi vyhnout a to i kdyby mě zpozoroval a zmizí v dáli. Psa mi tam jednou málem přejeli. Takovéhle ježdění si můžou udělat někde, kde nechodí mírumilovní lidi, ale do lesa to podle mě nepatří. Pokud je cílem to omezit, tak je to jedině dobře. A jak jsem se díval na tu petici, tak se vztahuje právě na podporu takovéhoto ježdění po lese.

Tvuj nazor respektuji, ale na konkretne tuto problematiku by ses mel podivat hloubeji a trochu globalneji, protoze to vidis cernobile.

Problematika zde resena se netyka "freeride" jizdy, ale rekreacni cyklistiky vcetne MTB provozovane na nezpevnenych !cestach! (krome PR, NPR apod.). Vyhlasenim NP Krivoklatsko muze dojit k situaci, ktera se deje v Krkonosich a na Sumave, kde cyklistu nechteji pustit skoro ani na asfaltku.

Vyznavace freeridu (coz je pravdepodobne to, co popisujes) nikdo na cesty nedostane.

Souhlasím s majkeldem, ohledně Šumavy je to na ránu bejzbolkou… naštěstí stačí přejet přes neviditelnou čáru a hups! Jseš ve světě, kde je normální to normální.
Chjo.

Někde vejš tady ale někdo pláče o kolem v českoSaským Švýcarsku… no tam bych pro změnu mlátil klackem ty cyklisty. Co dokážou kola udělat s tak křehkým podkladem, jako je pískovec, a jaký to má následky (stékání vody, prosaky, podmáčení, rozklad horniny…) to se musí vidět.

Jinak, JAKÝKOLI zákazy zhůry alá úředník či "zájem", jsou dobré jen na to, aby je občan ignoroval… pokud možno nahlas.

Můžu tě ubezpečit, že na takovou zábavu mě vůbec neužije. Nemám rád, když to moc drncá :). Na druhou stranu, silniční cyklistika mě taky moc nebaví, bojím se. Jezdím tedy většinou po lesních cestách, ideálně bez turistického označení tak, aby mi nějaký zlobný pěší turista nevyčítal, že ho svým nebezpečným kolem ohrožuji. Na Křivoklátsku jsou takových cest desítky km. No a teď hrozí, že jedním bouchnutím razítka mi někdo polovinu těch nejkrásnějších vyjížďkových tras zatrhne. Proto se mi to nelíbí.

Problém je v tom, že v NP se dá na kole jezdit jen po značených cyklotrasách, obyčejná značka KČT nestačí. A tak by jedním škrtnutím pera vznikl celoplošný zákaz rekreační cyklistiky na celém Křivoklátsku, vyjma značených cyklotras.

A ty jsou, až na vzácné vyjimky, pouze po širokých zpevněných komunikacích společně s auty.

O freeride po lávkách se tady vůbec nejedná, něco takového by v NP vznikat nemělo a není to ani potřeba, protože ty těžká kola na skákání se na dalekou cestu prostě nehodí a kdo by to tam tedy jezdil provozovat.

Tak jsem si po obědě pročetl celý ten web a tak jak to je podané to také podpíšu. Mě na první pohled odradil ten obrázek a text Dopady terenní cyklistiky, který mi asocioval moje špatné zkušenosti s "terénními jezdci".
Díky za osvětlení základních cyklistických pojmů ;).

Jen to posunu nahoru …

Ač neradi, často přiznáváme, že má pan president pravdu :smiley: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=665442

Tak to je darda. Vůbec jsem o tom neměl tušení. Zas způsob jak vyvolení rozhodují o nás bez nás. Za chvíli opravdu nebude kam jít :frowning:

Diky, podepsano. By me zajimalo, ci mafie a ci penize maji na teto capine zajem.

Obcí. U nás platí: "Chceš natahat platící mamlasy do obce - udělej vokolo národní park". A ty idioti papalášský z "ochrany" na to taky slyšej - dává jim to asi pocit moci nebo co, že maj něco "pod palcem" a ty "zlý, zlý kapitalist" nebo tak něco mohou dostat po čumáku…

Typicky opět Sumava, Českosasko - po vyhlášení PARKU se návštěvnost mnohonásobně zvýšila. A oni se tim ještě chlubjej… :frowning:

Navrhoval bych změnu názvu z "Národní park" na "Národní pouť".

Řekl bych, že obce na Křivoklátsku jsou v tom nevinně. Jejich postoj k parku je vlažný nebo odmítavý, v souladu s míněním místních lidí. Zkušenosti obcí z už existujících NP nejsou totiž nijak růžové. Viz např. http://ekolist.cz/zprava.shtml?x=2195447

Je to iniciativa ochrany přírody. Možná jste zaznamenali kauzu, kdy chtěli vyhlásit NP Tisá ! Naprosto nepochopitelně, malé území, což je proti logice účelu NP. Už bylo vše předprojednáno se starosty obcí. Naštěstí se v poslední chvíli objevila vlna nevole ze strany horolezců a lidí žijících v Tisé, takže se tomu zabránilo. Taky byly slibovány hory doly, že to nebude znamenat žádné omezení, a obec bude pohádkově bohatá … Naštěstí jim na to nikdo neskočil (kromě starostů).
Nicméně stejně před pár dny byla vyhlášena NPR Labské údolí (a pouze pravý břeh!), zde naprosto zbytečně, protože sem nikdo kromě horolezců nechodí, není potřeba nic přísněji chránit, než je chráněno statutem CHKO. Jsou to téměř stejná omezení jako NP, takže se dá předpokládat, že budou postupovat pomalu dál, přes Děčínský Sněžník, Ostrov a Tisou, Krušné Hory, a pak vše spojí do jednoho velikého NP Severní Čechy. Před měsícem byl vyhlášen zákaz vstupu na Apolenu v Č.Ráji …
Copak ještě nikdo nevidí, co se tu dějě ? OP má prakticky neomezenou moc a postupně před lidmi zabírá čím dál větší území. Naprosto zvrácené pojetí ochrany - stačí se podívat za hranice, že nikde na nic podobného nenarazíte :frowning: OP má chránit přírodu proti vlivu lidké činnosti (rozumnému člověku je jasné, co to znamená), ne proti lidem.
Takže držím palce, ať se jim to na křivoklátsku nepodaří.