Tak nějak mě během čtení pošty z watchlistu napadlo nadhodit téma o kultuře logů.
Mě jako ownerovi devíti cachí třeba vadí, když někdo napíše jen: " cache jsme nalezli rychle, pěkný úkryt, TFTC TNLN," protože jsem si dal nějakou (někdy větší, někdy menší) práci na cache a její údržbě a chci si taky přečíst něco obsáhlejšího.
Zajímalo by mě, jak se k tomu staví jiní owneři a pisatelé…
Jiným podnětem spadajícím pod pojem Kultura logů by mohla být gramatika; někdy i cacheři absolventi škol píšou logy jak z první třídy, ale to je ostatně jejich věc.
Ono asi taky neni kolikrat co napsat. Aby ti kazdy u rozhledny napsal: je tu hezka vyhlidka a to jsme se zapotili, nez jsme sem vysli - to by te asi taky nebavilo. Jsou kese, kde je co napsat a jine, kde toho moc neni. Takoj je holt zivot.
je fakt ze mam radsi kdyz mi nekdo ke kesi napise obsahlejsi povidani…ale ono nekdy fakt neni co psat…“zajimave misto”, “pekny rozhled” atd atd…me se posledn dobou stava ze se do logu rozepisu a mam to treba na deset radku (vetsinou kdyz me provazi nejake utrapy jako je dest nebo praskla brzda;) )
[quote]
LOBO: Ono asi taky neni kolikrat co napsat. Aby ti kazdy u rozhledny napsal: je tu hezka vyhlidka a to jsme se zapotili, nez jsme sem vysli - to by te asi taky nebavilo. Jsou kese, kde je co napsat a jine, kde toho moc neni. Takoj je holt zivot.
[/quote]
Jojo, tak pod to bych se podepsal. A jeste doplnim...taky casto zalezi na konkretnim odlovu, nalade, poctu dalsich nalezenych cachi na vylete (ono kdyz clovek loguje hodinu, tak ho to taky prestane bavit). Vetsinou se do logu snazim napsat neco vic nez "nalezeno diky", ale je taky pravda, ze vzdycky nemam na liceni prihod nebo vzletne popisy mista naladu a pak jsem ten log schopny klidne tyden odkladat a jenom cekam, kdy se objevi ve foru prispevek dotazujici se na nazor geokomunity na opozdene logovani a jestli nahodou neni proti geoetice [:D]
Zkratka, kratke nicnerikajici logy urcite nepotesi, ale osobne bych je asi nikomu nevycital. Koneckoncu, kde je psano, ze se musi do logu psat romany? [;)]
[quote]
swenney: je fakt ze mam radsi kdyz mi nekdo ke kesi napise obsahlejsi povidani....ale ono nekdy fakt neni co psat...."zajimave misto", "pekny rozhled" atd atd.....me se posledn dobou stava ze se do logu rozepisu a mam to treba na deset radku (vetsinou kdyz me provazi nejake utrapy jako je dest nebo praskla brzda;) )
[/quote]
Tak nějak to vidim taky většinou opravdu tyhle “útrapy” kolem sou mnohem zajímavější. Prostě odvyprávět celý příběh. S češtinou, ale taky bojuju co se dá dělat.
Vzhledem k tomu, že spoustu tuzemských cacherů znám osobně, pak vím, že jednořádkový log na mé pixle znamená: a) cache se nelíbila, nechtějí se o tom rozepisovat a zároveň nemají / nechtějí poskytnout nápad, jak ji vylepšit b) další levný bod do statistiky (pořadové číslo 7/23 daného dne) c) logoval(a) o několik dní později za mimořádně blbé nálady d) autor logu teprve bojuje s klávesnicí a jeden řádek je výsledkem čtvrthodinového snažení [:P]
V našich krajích jsme si zvykli na poměrně hodně ukecané logy, a tím pádem jednořádkový záznam mezi ostatními vypadá poněkud stroze. Když se podíváte na zahraniční cache, pak jednořádkové logy lze najít i u těch, kam se chodí na několikadenní výšlap s mačkami a cepínem. A nikdo z toho vědu nedělá.
Na druhou stranu lze u nás frekvenci strohých logů poměrně spolehlivě využívat pro výběr kandidátů na archivaci. Když ten můj zmetek nikomu nestoji za delší výplod, pak je asi něco špatně… [;)]
P.S. A pro ty pysálki kerý pýšou syce oběmný ale lyngvisticky lechce nekůltúrní logi na cashe mám v záloze dvje pjekný misterki. Nebojte… 1/1 jako vždicky [8-|]
Dane, moc pekny log, docela jsi me temi body 1-4 rozesmal-moc pekne a pravdive napsane [:)]
[quote]
dandra:
P.S. A pro ty pysálki kerý pýšou syce oběmný ale lyngvisticky lechce nekůltúrní logi na cashe mám v záloze dvje pjekný misterki. Nebojte… 1/1 jako vždicky [8-|]
Jinak ja osobne si na pravopise docela zakladam, tedy aspon se snazim-mel jsem holt prisnou, ale pritom milou cestinarku [:P]. Nekdy docela nechutne pravopisne chyby cacheru me dost vytaci. No ale co se da delat, zadny uceny z nebe nespadl...
Já zrovna patřím k těm kteří se v logu vykecají z toho co zažili při odlovu. Nějaké kombajnování hromady kešek neprovozuju takže si večer pamatuju co jsem kde zažil. A samozřejmě jsem rád když se mi nálezci rozepíšou u mých cachí. Pokud napíšu stručný log tak se mi zkrátka nechtělo psát něco ve smyslu "Zase jedna standardní pařezovka v nezajímavém lese plném kopřiv a trouchnivého dříví". (Dvakrát jsem to už málem skutečně napsal).
Pravopis je kapitola sama o sobě, kdyby to po sobě autoři aspoň přečetli. Ale někteří za to nemůžou, vím o vysokoškolsky vzdělaných lidech jejichž písemný projev připomíná školáka a líp to nesvedou kdyby se zbláznili...
Když se začínalo před sto lety lézt na skalách v Jizerských horách, tak Rudolf Kauschka, jeden ze zdejších klasiků, psal do vrcholových knížek básně. Dělal to třeba i Miroslav Machovič, který tu lezl až do osmdesátých let dvacátého století. Dnes už to myslím nedělá nikdo a zápis se omezuje na prostý záznam o tom kdo, kdy a co vylezl.
Myslím, že to je normální vývoj. Dokud bylo keší a kešerů pár a celý geocaching byl tak trochu exkluzivní záležitost, tak jistě stálo pár lidem za to se rozepsat o tom, jaké to při hledání bylo. Dnes je keší i kešerů absurdně mnoho, proto takové lapálie, jako že jsem cestou šlápl do bláta, vyplašil zajíce nebo uklouzl po banánové slupce asi nestojí za zápis do logbooku.
Chtěl-li bych být jízlivý, řeknu, že pokud si chceš přečíst něco obsáhlejšího, vezmi si třeba Bílou verybu, ta je obsáhlá dost a dost [;)].
Když si vzpomenu na své mládí, tak jsem zdolával nějaké ty skalní stěny a tam je vždy vrcholová knížka, kam se zapisuje výstup. Beru to tak, že logbook je něco jako ta vrcholová knížka a tam se taky vždy psalo jen to základní. Jednak to šetří čas pro majitele na údržbu a často podmínky pro psaní nejsou nijak zázračné. Radši se pak rozepíši na webu, kde je prostor, čas a případně i možnost přidat fotky.
Na druhou stranu je pravda, že mnohé kešky prostě nenechají "v srdci" mnoho a tudíž není o čem pořádně psát, než jen že bylo nalezeno. S jazykovou kvalitou bych si nedělal problém, je samozřejmě vhodné napsat zápis správně češtinsky, ale nedělal bych z toho zase takovou hrůzu - dejme si ruku na srdce jestli jsme neudělali jindy a jinde nějakou hrubku.
Taky jsem měl ve škole problémy s češtinou. Ale co se někdy vidí. To je hrůza a běs! Měkké i po tvrdé souhlásce a naopak.
A když někdo napíše cash místo cache... ... tak zpět v Americe s tím asi taky mají problém [:D], chtěl jsem tady nadávat, ale napřed jsem zkusil: www.geocashing.com
>V našich krajích jsme si zvykli na poměrně hodně ukecané logy, a tím pádem jednořádkový záznam mezi ostatními vypadá poněkud stroze.
>Když se podíváte na zahraniční cache, pak jednořádkové logy lze najít i u těch, kam se chodí na několikadenní výšlap s mačkami a cepínem.
>A nikdo z toho vědu nedělá.
Naprosty suhlas, staci sa pozriet napriklad ako loguju .HU cacheri v .SK kesky, tradicne pisu len "Found." :) Myslim ze jednoriadkovy zapis je v porovnani s tymto typom logu hotove literarne dielo. Takze nikdy nieje tak zle aby nemohlo byt este horsie :) Existuje urcita uroven kultury logov, ktora sa da zlepsit, aj zhorsit. Tiez niekedy logujem len kratko, lebo po dlhej chvili cakania sa mi konecne podarilo odlovit ked a snazim sa rychlo zalogovat aby som nemusel stepovat dalsiu pol hodinu s keskou v ruke a cakat kym bude zase cisty vzduch. Takze ono kratke logy nie su vzdy presne tym cim sa zdaju :)
Já si dovolím souhlasit v těch bodech s Dandrou. Teď nemám na mysli ten papírový log v kešce, tam je někdy stručnost na místě, ale log na webu. Tam to přece nic nezabírá a jako autora několika kešek mě přece taky zajímá jestli se to líbilo nebo ne a nebo jestli to bylo jen za bod. Zápisy typu “dnešní x/y, díky” bez dalšího jsou svým způsobem ubohé, stejně jako logy souputníků logujících pod svým nickem a notoricky kopírující stejnou větu ke všem společně nalezeným keškám toho dne. To už je pomalu jak čárky na pivním tácku [:S]. No jo, zamrzí to, ale to je asi tak vše co se s tím dá dělat. Naštěstí je většina kačerů takových, že ačkoliv třeba loví spolu, každý napíše svůj individuální log ze společné akce, tak jak to viděl/a a cítil/a právě on/a a to se mi líbí [Y]. Tak ať to vydrží. Díky.
Mně jen vadí, když někdo napíše, že keš stála za h…o a nenapíše k tomu proč. Kritiku beru, ale chci znát důvod proč se to nelíbilo…pak aspoň mohu zasáhnout a třeba něco zlepšit. Také jsem byl nucen dva logy smazat, napsal jsem autorům logů ať napíšou konkrétněji co znamená: “velmi nevhodně umístěna”. Odpověď na sobě nenechala dlouho čekat a kačer jménem ZAPET se ozval:
“Přestaň vyskakovat,do logu si vždycky napíši co budu chtít.A pokud se zmůžeš jenom na tohle,tak žádné keše nezakládej.Ale založit kešku u silnice,a téměř uprostřed sídliště mi nepřipadá nějak ůchvatné,(mimochodem pod tím tunýlkem a v jeho okolí jsem našel spoustu použitých injekčních stříkaček,takže si uvědom co by se mohlo stát když by to tam šli hledat nějací mladí kačeři bez dozoru!!)”
moje odpověď následovala a už mi neodepsal:
“Když si pořádně přečteš listing, je tam napsáno, že tam vůbec nic není mimo hrobu mé želvy. A jestli si chceš užít pořádnou keš, kterou jsem založil (ty zatím ani jednu) zajdi si na NOC nebo DEN. Pak kritizuj, s tím nemám problém.BTW: klidně napiš do logu, že se ti to nelíbilo, ale hlavně napiš proč…třeba upozorni na ty stříkačky, o kterých se zmiňuješ. To mi vadit nebude.”
Jedná se o keš Matysek, je pro mne trochu citlivá. Z listingu se dozvíte více a rád bych znal názor geokomunity, jestli jsem postupoval správně.
Logy dotyčných kolegů:
Location: Czech Republic Miveon found Matysek (Traditional Cache) at 4/19/2007
Log Date: 4/19/2007 Nic moc. Out/in Nic
Location: Czech Republic zapet found Matysek (Traditional Cache) at 4/19/2007
Reakce autora logu na Tvůj dotaz je samozřejmě přehnaná, ale to jen proto, že internet, který by nás měl sbližovat, nás v případě věcí osobních a citlivých spíše znepřáteluje. Písmenka nedokážou přenést emoce a emailová komunikace jen zadělává na problémy a těžké spaní.
Jenže ona je možná potíž hned na začátku. Odchod člena rodiny do věčných lovišť bych třeba osobně nepřipomínal cachí poblíž oplakávaného. A jestli nebohý Matýsek odpočívá poblíž použitých stříkaček, pak se jednořádkovým logům nedá příliš divit. Dovedu si představit rozpaky mnohých cacherů, kteří Tě nebudou chtít urazit, ale na druhou stranu nebudou mít mnoho co říct. Tedy pouze v případě, že vůbec četli listing. Pokud listing nečetli, pak je jejich strohý log jen výrazem nepochopení nad významem místa.
S Tvým postupem si také nejsem jistý. Já bych log nemazal. Našel? Našel. Bod je jeho. Log je společnou vizitkou nejen autora, ale i nálezce. A že nálezce nečetl listing, že nepochopil proč se má štourat v zemi, která je ve městě plná nástrah mazlavých i pichlavých, že momentálně měl blbou náladu, že pršelo a všeobecně hnusno bylo, to se někdy stává.
Když mi někdo napíše na cache “17:20 - 8/23 - Další hnusný mikro. TNLN/TFTC”, pak si jen cosi pomyslím o dotyčném. Pokud to napíše druhý, třetí a x-tý, asi bude nutné se zamyslet poněkud hlouběji… Možná by i jiní raději louskali těžkou mysterku ze života želv s finálkou na alespoň trochu zajímavém místě, než nacházeli jejich hrobečky [:|]
Tak kdyz si o to rikas: myslim, ze jsi NEpostupoval spravne. Listing jsem nestudoval, ale podle toho co rikas, je ta cache hodne osobni zalezitost - tudiz pro mnohe nezajimava. Tolik to 'nic moc'.
Pokud na to upozornujes v listingu, pak samozrejme nic proti, proc ne... kazdy (kdo cte listing, kdo necte, jeho problem) se muze rozhodnout, jestli chce videt hrob tve zelvy nekde na sidlisti, nebo ho to nezajima.
Napsat velmi strucny log je mozna lehce netaktni, ale rozhodne by to nemelo byt trestne. Chapu, ze ti vadi kritika bez uvedeni duvodu a podrobnosti, a stejne jako ty bych si asi taky napsal o vysvetleni. Ale neni to podle me duvod smazat dotycny log - v takove reakci uz se prilis, nevhodne, pres miru projevila ta tvoje osobni zaujatost.