Kvalita nových cache

Zdravím, mám jen takovou úvahu… :slight_smile: Zajímá mě váš názor.

Nevím, zda je to teď tím boomem, ale zdá se mi, že nějak upadá kvalita cache. Teď se vrátil kamarád rozmrzelý z jedné nedávno založené cache, nejen, že byla ulozena dost diskutabilně ve zdi hradu, logobook bez označení, ale ještě byla cache naprosto prázdná. Nestalo se mi to bohužel poprvé, že nově založená cache neobsahovala prakticky nic… Já vám nevím :frowning: , na obsah a design cache žádná pravidla nejsou, no, ale proč zakládat cache, když nemám ani těch pár korun na nějaké ty blbůstky do ní? Vždyť je to takové milé…

Já mám špatné svědomí, že jsem zapomněl na krabičku napsat souřadnice, nebo, že jsem cache zasypal zemí a jak vidím, je to naprosto malicherné, protože to spousty lidí to neřeší vůbec a jde to taky. Je to dost demotivující. Proč se z nějakou cache dělat, když stačí jen plácnout krabičku hodit do ní pár papírů a víc neřešit.

Myslel jsem si, že geocaching dělá hezkým přávě to, že ty cache jsou takové malé poklady. Asi jsem divnej… Fakt vám jde jen o ty body?

FTF a nic si neodnest, to nastve :o))))))))))

Kdo je bez viny, hod si kamenem… Priznavam sam za sebe , ze me o veci v cache nejde, na 99 % nic nemenim. Kdyz zakladam cache, snazim se tam neco dat aby se nereklo, ale nemam nejak invenci, co tam davat za takove ty hlouposti, co potesi. Tim se vsem omlouvam, pokud budou zklamani bezobsaznosti mych cache.

Zalezi na pristupu kazdeho. Pro nekoho je priorita dane misto a okoli, a cache je jen neco jako uloziste pro logbook. Dalsi zase dava prednost zpusobu ziskani souradnic. Nekdo si hraje zase “na poklady” a snazi se aby obsah byl doslova perfektni. Nekdo se snazi skloubit vse. Neodsuzoval bych zadny z jednostrannych pristupu, pokud v ostatnich bodech cache neodporuje pravidlum. Kdyby byly vsechny cache co do obsahu stejne kvalitni, za chvili by se to okoukalo. :slight_smile:

Jinak mne “odflaknute” cache rozhodne nedemotivuji. Spis mne obcas demotivovali k zakladani hodnotneho obsahu nekteri hledaci, co vybrali z nove cache ten nejhodnotnejsi obsah pripraveny pro prvnich pet cacheru hledace (treba vyjmou tri zajimave predmety a vlozi jeden), ale s tim vsim se musi pocitat, to je jen mujosobni problem :wink:

Napis dopis geoJeziskovi a doufej, ze pod stromeckem, v parizku ci pod kaminkem najdes v kesi to, co by sis pral :-). Neni sporu o tom, ze kese poklady jsou, ale dela to z nich historie, zapisy, sdileni zazitku a to spiklenectvi, sblizujici lidi z runych zemi. Uz jsem mnohokrat diky geocachingu zjistil, ze to co pripada dulezite mne je spouste dalsich sumafuk :-).

Priklanim se k ponikovi a mionovi a jiste spouste dalsich, ja na zadnou co by byla vylozene zklamanim nenarazil, ale …
Obsahy jsou spis lakadlo pro deti, pro me je to mile, videt maleho jak se nadsene prehrabuje …
Ja ocenim vic misto. Takze jen prosba, zakladejte zajimave, plnte nejakymi lakadly (za par korun staci, leckdy se i doma najde neco zajimaveho … pro ruzne vekove kategorie). A hlavne kdyz menim, vzdycky se sam sebe zeptam, jestli si dokazu predstavit cloveka (clovicka), co si to moje vezme.
Zatim jsme zalozili jednu, a jedna je doma pripravena, davam tomu cas, i nad mistem moc premyslim, snazim se koukat ocima lidi, co prichazeji po me, jestli je to bude bavit a nebude to jen “bodik”.
On asi obsah cache degraduje hodne rychle, protoze staci jeden co ma jiny nazor …

Souhlasim s ponikem a podobnymi. Urcite je hlavni, kde je cache a jak je ulozena a cesta k jejimu objeveni, ale par drobnosti uvnitr, pokud to velikost dovoluje, je mila. Vetsinou sebou nejake vecicky nosim a kdyz je cache chudsi, tak neco pridam, i kdyz si sama treba nic nevezmu. Mam radost, kdyz si prectu, ze si nekdo tu “moji vec” vzal. At uz dite nebo dospely. Asteris

Nu, možná jsem tu úvahu pojal spíš materialisticky :-), ale taky mě tak nějak zaráží, že je spousty nových cache jen v češtině. Nemám na mysli ty, na jejichž ulovení je třeba znalost místních českých zvyklostí, her a tak podobně. Ale poslední dobou vídám “obyčejné” cache a psané jen česky. Nějak si myslím, že geocaching je hra mezinárodní a je to škoda. Napsat třeba jen, jednu dvě řádky anglického popisu a přidat anglickou nápovědu, to by mohl zvládnout každý a pokud ne, jistě by někdo rád s překladem pomohl. Mě párkrát poradil s překladem i Haggaeus, když jsem ho poprosil. Asi by pro někoho nebylo pěkný třeba v Itálii luštit italské popisky, ve Francii francouzské …nebo jo? :slight_smile: Zase by si člověk prosvištěl slovíčka :slight_smile: :slight_smile: No, když už si tu vylévám srdíčko :slight_smile: Tak bych ještě vzpoměl na logy, někdy mě mrzí, že se začínají čím dál tím víc podobat stylu T4TC TNLNSL … Sice chápu, že ne každý se chce nějak rozepisovat, ale uznejte, snad každý, kdo nějakou cache ukryl, je potěšenej, když mu tam nálezce napíše něco víc. To už nemluvím o tom že IN/OUT se taky nějak přestává používat. Škoda je, že taky spousty geocacherů kašle na svůj profil na GC.COM a tak… no :slight_smile: Radši toho nechám :slight_smile: Pravda, že můj “učitel” :slight_smile: geocachingu mě rekl spousty takových nepsaných pravidel, které jsou minimálně pohodové dělají hru pěknou a ničemu nevadí… Mám pocit, že se vytrácejí ale … co clověk to názor :slight_smile: Tolik asi má úvaha :slight_smile:

Mohu rici, ze jsem prosel obdobim, kdy jsem menil, pak obdobim kdy jsem nemenil a ted uz zas v 80% menim a zakladam si svuj domaci poklad z veci, ktere jsem vyziskal z cache. Mam toho uz 2 krabice a budu zakladat treti krabici, nekdy to prinesu na setkani, jestli to jeste unesu. Docela mne bavi ty blbiny v cache vymenovat a jsem nekdy zklamany, kdyz tam nic neni (pokud to neni mikro). Takze beru jako standart, ze v cache najdu tak cca 8 veci a nemuseji byt hodnotne (hlavne ze potesi). Uz i podle tech blbin, logbooku a vzhledu cache je videt s jakou laskou vlastnik zalozil cache a jak se o ni bude starat.

Mozna se mylim, ale rekl bych, ze k teto diskusi prispel muj vcerejsi log z navstevy Zebraku. O to, zda je keska s obsahem bohatym ci nulovym ale ani tak neslo: GCR5DK Hrad v podhradi (The Castle under The Castle) (Traditional Cache) in Středočeský kraj, Czechia created by Pitris and adopted by KOsAK ;-) + Zabicka

Pro mne osobne neni pocet vkladanych zbytecnosti dulezity a tesim se vzdycky jen na to, cim bude to misto zajimave a jak slozite ci jednoduse se bude keska dohledavat. Z logu nekterych kamaradu jsem si ale uvedomil, ze se na vypravy vydavaji take se svymi detmi, ktere jsou casto pri hledani velmi uspesne a zaslouzi si tedy nejakou tu odmenu, zvlast, kdyz ji po zkusenostech z jinych kesek ocekavaji. Vzdycky si pak predstavuju, jak se napr. Pitrova Lucinka raduje z nalezu kesky a jak by ji mohlo zklamat, kdyz uvnitr nenajde vubec nic… Proto bych se pridal na stranu tech, kteri by radi tuto tradici udrzeli. Zaroven se mi libi myslenka Czech Wood Geocoin, ale to uz je jine tema…

No … s tim se neda nez souhlasit. Kdyz uz je tam bedynka jak od pomerancu a na dne je jen logbook, vypada to prinejmensim na strycka Skrblika …

A k tomu vybirani obsahu kesi … Taky obcas dam do kesky mrchu z vejce, ale pak je taky slusne si nejakou mrchu z vejce vzit… Videl jsem to na nasi prvni kesce, ktera byla ze zacatku plna sice blbustek, nicmene nektere byly i uzitecne, jine mile … ale ted je v ni vic a vic uplne neuzitecnych mrch (a nikdo si je nebere)… Nastesti ne vsichni jsou takovi, a cim drsnejsi keska tim ferovejsi obchody zda se mi :wink:

Z tohohle pohledu se mi libi treba brdsky poklad (jsem nejak liny hledat presny nazev) a podobne. Uz jsem i premyslel o drsnejsi kesce kde mrchy budou zakazane … ale … uvidime :wink:

A jeste dodam, aby bylo videt, ze detska duse je spletita, nebojte se “blbosti”. Nekdy prehrabuje kesku a nevi co by (a me se zdaji nektere veci krasne), jindy si vybere hned a uz nepusti, naposledy me prekvapil peknym kremem na boty v kovove krabicce, a bylo to i vychovne, hned si doma chtel kremovat :). Nekecam mu do toho. Snad si to kazdy nejak rozumne prebere :slight_smile:

Přimlouvám se za to, i když mi to také někdy trvá.

A nezapomínejme také na Kalmana a možná další kačery nyní působící v Česku, ale původem odjinud.

Když jedu jinam, tak mě vždycky potěší popis, kterému alespoň trochu porozumím :slight_smile:

Pokud jde o obsah keší, někdy mi zůstává rozum stát. Ale obecně jsem rád, když kešce nějaká drobnost je a své kešky na začátek vybavuji “po okraj” - ale jsou “small” :slight_smile: :-).

Najit prazdnou kes me demotivuje mozna min nez najit kes plnou blbosti, ktere nevim, kdo si muze vzit… a tak se snazim nez tam neco dam vzdycky zamyslet, jestli ja sam bych si to z kese vzal… :slight_smile: // jinak mi jde spis o tu zabavu a nova mista nez o vecicky… ale neco pekneho na pamatku na zvlast peknou kes (treba) potesi… a kdyz mam ssebou deti, tak je to jasne…
CO me demotivuje uplne nejvic je ovsem jina vec - kdyz zalozim kes, snazim se do ni narvat zajimave mile hodnotne krasne atd. vecicky… a pak sleduju, jak se po par nalezech docela rychle vyprazdnuje a meni na skladiste skaredych a pohrichu vetsinou zcela zbytecnych pitomosti z kindervajec… // kdyz uz jsme u toho nadavani na pomery, kindrvajce, to je hroznej upadek. kdyz ja byl malej, byla to vzacnost, poklad sam o sobe :), ale zcela pravem, byly v tom inteligentni ministavebnice, s napadem, ktery neco umely… dnes prevazuji totalne nevkusny figurky, ktery dite jen vynda a tim to hasne, zadny skladani, zadna velka zabava, zadny rozvoj dovednosti… noo jo. ///

A co si pomyslet o tom, kdo od zakladatele darky a pozornosti tvrde a neeticky vyaduje, a jeste si stezuje na jejich nevalnou hodnotu? Je to jako mnoho diskusi tady - nekdo chce holky a jiny vdolky. Dalsi zase chce dokonce kluky, coz nechapu:-). Geocaching je cinnost DOBROVOLNA s nekolika jednoduchymi pravidly a podle toho se k tomu musi pristupovat. Zahanbovat jine podobnymi vyroky je v rozporu s myslenkou geocachingu.

Jestli uz to nekomu treba vypadlo z hlavy, nebo to dokonce nikdy necetl, doplnim jeste citaci z navodu jak spravne zalozit kes:
“Nakonec do keše můžete uložit něco navíc. Je to doporučované, ale ne úplně nezbytné!”
( to neni moje mysleka, verte mi :slight_smile: )

Ja nejak na tyhle kecanky nejsem, ale ted se pridam. Zakladem GC je snad nekomu ukazat hezke misto, je fajn kdyz zalozim poklad a dam do nej spoustu cennych darku, ale pak prijde prvni hledac a vybere vse hezke a zajimave. Namisto tehle zajimavych a cennych veci pro vsechny si je odnese vsechny najednou a do pokladu naseka samolepky co vytisknul doma na barevce a nejaky kraviny, ktery v pokladu zhnijou. Myslim tim treba Tabacka, kterej vybral Mionovu cache a jine, ktere vybrali zas moje (blikacka na kolo, nuz a dalsi zajimave veci najednou a co daly? Sponku do vlasu, petikorunu a plastoveho vojacka. To nastve a uz me to nebavi. Az zde tenhle narod a i GC hledaci budou mit do jednoho uctu, moralku a zodpovednost, mohu se zacit bavit o naditych schrankach a radosti pro druhe, ale co nekteri predvadeji??? Na zakladce jsme taky pikali za jednotlivce, ale pak ten jednotlivec dostal po hube a byl klid.

Co me spise chybi na pokladech je napad. A ted uz to beru od zacatku, vybrat dobre, zajimave, atraktivni misto. Pripravit stranku na GC.com pro ostatni at to k necemu vypada. Premyslet proc a co a jak. Me treba na ceskych pokladech chybi napad, kazdej tady seka schranky jak rohliky a co? Ale to je jen muj nazor. Pisu zde zebricek mojich oblibenych autoru (treba to ostatni nadchne (Pitr - treba Vyzva je uplne super cache, Humprecht super napad,

. Cossack (team opevneni CZ - Anthracit byla moje a je stale nejlepsi cache co jsem dohledal, mam rad vzruso a “stupidni bojovky” dle slov Jarryho). Haggues - treba jeho serie na Ralsku je lkuxus narocna v jeden den. Colonel74 je dumyslny a chytry chlapik a jeho poklady me lakaji. Mion, adp., Saman, GiraMondo a jeho serie VfOM je velkou vyzvou za jeden den, cela serie Sipka je luxus.

Abych se priznal, vice nez napraskane poklady drobnostma me lakaji tezke, obtizne polady, plne napadu a zvratu. Moje poklady jsou od nejlehcich po nejtezsi a budou ted jen tezke. Pak se v logu dozvim, ze na moji cache Knovizska a Stitarska bylo od Kvetna jen sedum hledacu. Je cesky narod tak linej a dat si 11km cestu? Jsem zvedav kdo za jeden den udela treba Cesko Saskym Svycarskem? To je dle meho vyzva, nez nejake hracky s Kinder vajicka. protoze kdyz dam do pokladu led baterku, nuz, blikacku na kolo, tak to Tabacek a jemu podobni hned pri prvni navsteve smeni za samolepky vlastni vyroby (dle meho vkusu hnusne) a na ostatni nic nezbude. Ptam se tedy, neni chyba nekde jinde?

A ted me ukamenujte. Hajtra majici rad prirodu a pamatky a zajimava mista proto hrajic GC. Cus NE?

Jedna drobna nepresnost - napsal jsem “infantilni bojovky :-)”. Jinak souhlasim, a nemam z toho vubec radost.

Ahoj, trošku mě je líto co píšeš. Já s tebou třeba můžu nebo nemusím souhlasit, ale o to vůbec nejde. Proč se pořád všemu divíme, přeci každý jsme jiný, každý má jiný názor, tak mu ho neberme, každý se chová v jistých situacích jinak, prostě je to o tom, že každý jsme jiný. V poslední době se na foru objevují věci nad kterými mě stávají vlasy na hlavě, které ani nemám a přesto mě to docela nechává klidným, protože vím, že převážná většina kolegů z naší komunity je skvělá a jsem vždycky rád, když se setkáme. Já osobně hledám každou cache hlavně kvůli tomu, že očekávám něco zajímavého a i když jsem občas zklamaný třeba z místa nebo ze zadání, tak stejně jsem za cache vděčný, už třeba jen kvůli tomu, že mě dovedla někam. Co se týče jestli někdo do cache něco dá nebo nedá mě zase tolik nebolí, a i když sám moc nic nevybírám ani nedávám, tak pokud zakládám sám cache, tak samozřejmě tam něco dám, někdy hodnotného někdy jak se říká blbosti, ale vždycky se snažím tam dát věci i pro děcka (do určité míry a i když s jeho názory ne vždy souhlasím mě k tomu přivedly názory Pitra a myslím si že v tomhle případě názory správné). No a proč to vlastně všechno píši, jde mě o to… buď me trochu tolerantnější ke všem, kteří se snaží zapojit do této hry a třeba ne vždy se jim to daří tak jak si představujeme…