Se svým počtem úlovků nemám fousy abych radil, ale často zůstávám v rozpacích nad úrovní některých keší pokud jde o vlastní provedení a bezprostřední umístění. Co je platné, že vlastník vymyslí geniální, vtipnou a zajímavou cestu k multi, zvolí atraktivní lokalitu a podá zajímavé informace o okolí, když keška leží: a) na hnojišti (psím nebo lidském), b) na zemi přikrytá listím, jehličím, chrastím …, c) ve shnilém pařezu, který do splynutí s okolím počítá dny a hodiny, d) na místě, kam civilista nemá přístup celých 24 hodin, e) na místě, které nepatří do kategorie 5* terén, ale 10* nebezpečnosti… . Co je platné, ža taková keška je při otevření plná vody, bláta, slimáků s polosežraným obsahem od hlodavců a nepřežije jednu zimu. Čas od času si postěžujete při logování, ale co s tím ?
Nebádat nad nesmrteností chroustů!!!
(Dorcadion mi snad tuhle patrně nepravdivou frázi promine :-), ale lepší odpověď mne v dané chvíli nenapadla)
ad Mion: chrousti jsou bohužel smrtelní… ![]()
ad consul: z vlastní geokreativní zkušenosti vím, že původně čisté a hygienicky nezávadné místo se může proměnit prasomudločinností v hovnoeldorado (např. původní umístění Lorety či stále opakovaně uklízená a stále zaodpadkovávaná AV-V) či pěkný borový pařez je během jednoho roku hromádkou trouchu (Pelé)… Tož tak.
Safra!!! Ja to tusil… Nad cim ted budu premyslet? ![]()
Mam namet: “nekonecnost vesmiru”. :-))) , to muze vydrzet na dlouho.
AD A: někdy se to tak vyvine - v době založení to může být místo doslova virgo intacta ![]()
AD B: proč ne? I v zahraničí jsou některé cache takto ukryty a např. v případě GCKM26 není ani takové krytí…
AD D: pokud na tuto skutečnost autor upozorní v popisu (třeba i příslušnou ikonou), není to snad takový problém; spíš mi vadí, že k dosažení některých cache je třeba platit vstupné ![]()
…Tome, ty ses přestěhoval do Anglie??
![]()
toz, tam kde sa plati vstupne nemusis chodit, ak nechces ![]()
Ak nechces, nemusis robit nic. Iba vrtat ako tuna konzul, tym nic nepokazis.
Jasne, niektore skryse su ubohe, ale ked skusi nejaku zalozit, zisti ze je sakra tazke najst dokonale miestecko.
Bylo by docela vhodne, nez zacnu kritizovat neci kesku(y), pokusit taky jich nekolik vyrobit… (..a nerikej ze nemas misto ci namet, jak se tim dovedou nekteri chytraci zrucne ohanet)
Já to vstupné zaplatil a stejně jsem nic nenašel, to mě štve ze všeho nejvíc.
Ke kritice keší se nechci moc připojovat, i když jsem taky někdy na rozpacích. Z vlastní zkušenosti vím, že se místo může velice rychle změnit k nepoznání. Kromě toho je nalezení vhodného místa na skrýš - hlavně ve městech - docela problém. Někdy to lze vyřešit vtipně a důmyslně (viz např. Šolimovo hlavní nádraží nebo spousta keší ve Vídni, které jsou často velmi vtipně a důmyslně uschovány), někdy to prostě nejde.
Už jsem taky zkusil pár keší založit a vím, že to není vždycky snadné a dobrý úmysl se může minout s výsledkem. Pak je třeba lepší keš zrušit a zapomenout a doufat, že zapomenou i ostatní (např. nešťastná Monte Boo, kde nebylo při založení v okolí ani jedno hovínko).
Z ohlasů usuzuji, že nastolené téma není zrovna příjemné, reakce jsou dílem alergické, dílem rezignující. Ale proč nevrtat do problému (viz RIKITAN) ? Nejsem zas takový kverulant jak si myslí BXHOME, po asi páté kešce, pln nadšení, jsem chtěl okamžitě zakládat svoji, pak jsem se poradil se zkušeným geokačerem a spolu s jeho radami a přibývajícími úlovky můj elán ochladl. Souhlasím, není to lehké a pokud v příštím roce založím kešku, nechci, aby se stala někdy předmětem kritiky. Proto ji neuložím do místa, kam dočurá a dokadí pes, neubytuje se homeles, nenateče voda po malé přeháňce a vlastní schránka bude tak kvalitní, aby se za ni nemusel stydět třeba Pete, Šolim a mnoho dalších, jejichž perfektní díla teprve poznám. A nebude podporovat letecký velkosběr keší, ale donutí lovce pohybovat se několik hodin po turisticky a vlastivědně hodnotné trajektorii.
A tak tedy prosím geokačery: Pokud se vám nebude něco na keškách líbit, vedle obligátních díků dejte do logu věcnou a cílenou kritiku, a vy správci, pokud se taková kritika objeví, reagujte rychleji než dosud, a to i za cenu přemístění. A při zakládání, pokud není místo vhodné, uznejte, že sebelepší úmysl a hodnota genia loci jsou tímto citelně degradovány
Tak a teď mě za to ukamenujte!
bum do Teba vcerajsim chlebom ![]()
Tvuj nazor je jiste velmi hezky, ale uvedom si ze te prece nikdo nenuti na tu kterou kesku jit… Tedy, kdyz si prectes v logu ze keska je na skladce, nechod na ni. Kdyz si naopak prectes, ze je to dlouha a pekna prochazka, jdi tam… Sam zaloz takovou jakou chces a nebudes se za ni stydet… Kdyby vsichni zakladali jen takove kesky jako pises ty, tedy daleko od lidi atp. ztratilo by kesovani to kouzlo toho nahleho napadu vyrazit na jednoduchy pokladek. Me se treba opravdu desne moc libila nase akce s Pitrem a Mel-manem, kdy jsme kolem devate az desate hodiny vecerni zajeli na par novych prazskych kesek. To bych na nejakych dlouhych, mimoprazskych udelat nemohl…
Zkratka, kazdy si zakladejme jake kesky chceme, pokud nam je Haggaeaus schvali a kazdy si i hledejme jake kesky chceme, mame moznost volby… A to je na tom to krasne…
Sakra…chyba… mNe se libila… ![]()
Pres své mládí
to Ondra napsal moooc pekne! (A to me/mne az takovým problémem není :))
A tak můžu za sebe také napsat - mám rád jak ty dlouhé turistické daleko od lidí (což je dost obtížné v CZ podmínkách, neb téměř jakékoliv turisticky hodnotné místo je hojně navštěvováno…) tak ty krátké urban-cache na předpracovní / popracovní georelaxaci… Možná by jsi se divil, kde se může při sebelepší vůli zakladatele objevit hovínko či odpadek (neb lidé jsou čuňata…).
Tema je to vzdy jen pro hledace kteri jsou poprve na svete:-) , u nichz lze pochybovat ze:
-
dotycny hledac kamene mudrcu vi o cem je vubec rec, tj ze by nejen zalozil, ale hlavne i udrzoval nekolik kesi na vzdalenych mistech po dobu alespon jednoho roku (kazde rocni obdobi ma jine pozadavky)
-
dotycny hledac kamene mudrcu vi ze lovci jsou jak mladi osameli testosteronem nadupani samci tak i otcove od rodin s nekolika krizky na krku a pocetnym doprovodem, ba i osamele damy s psiky i bez a ze proste neni mozne vyhovet jednou kesi vsem.
-
vedi ze chceme dukaz misto slibu (chtel jsem napsat kecu, ale pravem bych byl okriknut a diskuze by sla do kytek :-)).
Uz se na tvoji prvni kes moc tesim a preju ti aby se ti tvuj umysl povedlo realizovat i v praxi. A kdyby ne, nic si z toho nedelej. Kazda kes dobra kes :-).
Protoze geocaching je TAKE cinnost, pri niz potrebujes nenapadne na trochu odlehlejsim miste s papirem v ruce udelat neco, pri cem by te nemel nikdo videt :-).
Sam bych to lip nenapsal ![]()