Nikde jsem tu nenašel diskuzi pro polointeligentní nemehla jako já, takže se ptám tady. Mám čerstvě GPS a chtěl bych začít. Ale naprosto netuším, kde vzít nějaké mapy do OZIExplorer, jak na gc.com vysortovat cache trochu detailněji než jen ČR, kde najít třeba klikatelnou mapu se všema cachema v ČR… Někde jsem četl, že by mělo být přes gc.com možné najít nejbližší cache mé současné pozici. Jak to ale udělat?Díky za jakoukoliv pomoc předem.
[quote] RedDwarf_358: Nikde jsem tu nenašel diskuzi pro polointeligentní nemehla jako já, takže se ptám tady. Mám čerstvě GPS a chtěl bych začít. Ale naprosto netuším, kde vzít nějaké mapy do OZIExplorer, jak na gc.com vysortovat cache trochu detailněji než jen ČR, kde najít třeba klikatelnou mapu se všema cachema v ČR....... Někde jsem četl, že by mělo být přes gc.com možné najít nejbližší cache mé současné pozici. Jak to ale udělat?Díky za jakoukoliv pomoc předem. [/quote]
Hehe. No to bude tim, ze se tu zadna polointeligentni nemehla nevyskytuji. [:D][:D] Zkus to ale tady... geowikipedia. Jsou tam uzitecne informace a take odkazy na clanky od markal na navigovat.cz. Zvlaste ty by ti mohly pomoci do zacatku. Tak hodne stesti a at v sobe najdes nejake skryte talenty. [;)]
Díky, ale mě by spíš pomohla nějaké konkrétní nasměrování. Třeba “Mapy pro OZIExplorer najdeš tady - link” nebo “mapa se všema cachema v ČR je tady - link” Už druhej den pročítám mraky stránek, kde se všude píše, že je možné tohle a tamto, ale konkrétní info nikde…
Trpaslíku, prošli jsme tím téměř všichni, snaž se trochu. Geocaching nespočívá jen v nalezení keší, ale i v technických věcech kolem. Většina z nás stále hledá něco nového, vylepšuje už fungující postupy, vymýšlí, co a jak dál. Když na to přijdeš vlastním přičiněním, budeš z toho potom mít větší radost.
- Mapy pro Ozi Explorer koupíš tady: www.oziexplorer.com
- Mapa se všemi kešemi v ČR je v Google Earth. Po přihlášení na GC.com si stáhni personalizovaný soubor KML, načti ho do Google Earth a všechny keše uvidíš.
A pročti si geocachingovou Wikipedii.
Jak jsem psal výše, od včera pořád něco o geocachingu čtu. Vím kde vzniknul a kdy, vím co umožnilo jeho rozvoj, vím co do cache patří a co ne, jsem registrován na gc.com. gc.cz, opencaching.cz, hledal jsem info i na navigovat.cz… Ale to zásadní - mapa ČR se seznamem a souřadnicemi cachí - mi pořád chybělo. Snad se mi teď podaří najít “personalizovaný soubor KML” a v Google Earth je konečně uvidím. Díky za pomoc!
Jestli nechces zacit tim, ze budes koukat na klikatelnou mapu a obcas si kliknes na kes, tak doporucuji:
Protoze nepises jakou GPS mas, pro pripad ze je to GARMIN je to treba takhle:
Instalovat soft Mapsource ve verzi 6.12 nebo vyssi. Po otevreni programu zvolit v mape misto, kde chces kese hledat, (treba v okoli bydliste, nebo tam, kam pojedes zitra na sluzebni cestu).
Pravym tlacitkem mysi kliknout do mapy.
Otevre se nabidka, z niz nejzajimavejsi je Najit nejblize ulozene schranky cache na geocaching.com.
Napoprve zrejme bude vyzadovan tvuj nick na GC.COM. Ode me uz to zadny nechce, asi si ho pamatuje.
Zobrazi se ti stranka geocaching.com s kesemi. Nektere si zvolis, stahnes si souradnice waypointu, zobrazis loc soubor v Mapsource, stahnes waypointy (kese) do GPS a uz muzes bezet.
Po navratu z uspesne vypravy stejnym zpusobem kes na GC.COM najdes znovu a nalez zapises.
Pro pripad ze to neni Garmin je to treba uplne jinak :-).
Tento soubor jsem si stahoval už kdysi. Ovšem stejně se mi zobrazí i již nalezené poklady. Přitom, když jsi psal, že se jedná o "personalizovaný soubor KML", myslel jsem, že pomůže stáhnout si ho znovu, ale stejně nepomohlo... :( Nevíte jak na to, aby se nezobrazovali již nalezené poklady? Dík.
to jarry: DÍKY! Tohle je přesně to, co jsem potřeboval!!! Mám externí GPS modul a PDAčko, ale s tím se už nějak poperu sám. [;)]
Jaktože tu ještě nikdo neuvedl ten základní lama odkaz na google mapu s kešemi přímo na geokešing.kom? :-)
Odkaz na tuhle mapu je také na osobní stránce (tlačítko map it vpravo nahoře) a u každé kešky dole v listingu (Geocaching.com Google Map).
[quote]
RedDwarf_358: Jak jsem psal výše, od včera pořád něco o geocachingu čtu. Vím kde vzniknul a kdy, vím co umožnilo jeho rozvoj, vím co do cache patří a co ne, jsem registrován na gc.com. gc.cz, opencaching.cz, hledal jsem info i na navigovat.cz..... Ale to zásadní - mapa ČR se seznamem a souřadnicemi cachí - mi pořád chybělo. Snad se mi teď podaří najít "personalizovaný soubor KML" a v Google Earth je konečně uvidím. Díky za pomoc!
[/quote]
Osobně vidím potíž v tom, kdy k tomu se dopracuješ možná následně i sám, že Groundspeak sedí na datech (tedy na datech, kde jaká keš leží), jak žába na prameni. Tedy hledat kdekoliv jinde nějakou rozumnou mapu je dosti problematické...
Druhý problém je, že se těžko radí, protože možnosti uživatlů co si zaplatili jsou na stránkách jiné, než basic memberů, tedy možná už si ani někdo nepamatuje, co s tím a s tím oprávněním dělat hledat jde, nebo nejde..
V každém případě, třeba ti pomůže tento odkaz:
http://www.cachemapa.unas.cz/Geo%20mapka.php