Poraďte co je lepší případně jaké jsou rozdíly. Děkuji
Vista ma navic barometricky vyskomer a elektronicky kompas, jinak jsou stejny
Legend má očesané funkce, chybí elktromagnetický kompas, tj. přesný směr se dá určit za pohybu, další fungcí která chybí je barometrický výškoměr, s tím potom GPS ukazuje i výškový profil prošlé trasy. Já bych neváhal a s těchto dvou bych šel do visty (v CX verzi sem ji měl, než jsem o ní přišel).
Třeba při rozhodování pomůže tohle: http://navigovat.mobilmania.cz/testynavigaci/AR.asp?ARI=113424
Narazil jsem na komentář ohledně přesnosti barometrického výškoměru na tomto blogu http://regex.info/blog/2007-08-09/539 + další celý článek (odkaz dole). Podle technické podpory Garmin je výškoměr spolehlivý kalibruje-li se každou hodinu (jako se to dělá v letadlech). Může ho totiž ovlivnit měnící se počasí, síla větru a teplota. Podle mě je ten satelitní mnohem přesnější (potvrzuji i se starým Legendem - Sněžka ani o metr jinak a s horším signálem to nakonec vždy taky +/- ukázalo). S citlivějším čipem a v režimu 3D musí být už údaj v pohodě. Pro Vistu pak hovoří jen ten kompas (který na rozdíl od barometru případně vypnete). Ale těch pár kroků pro zorientování udělám. Půjdu tedy opět směrem Legend B)
Sám mám Legenda. Před jeho koupí jsem se taky rozmýšlel a zatím mi ani kompas ani barometrický výškoměr nechybí. Jinak jsou oba přístroje stejný.
Já měl dříve starého eTrex Legenda, který mi připadal naprosto fantastický oproti PDAčkům a founům s GPS modulem. Když jsem o něj přišel, pořídil jsem si Vistu HCx a jsem úplně nadšen. Díky kompasu je hledání s ním oproti modelům bez kompasu jako nebe a dudy. Naprosto odpadá to bláznivé popocházení sem a tam (i když to mělo taky své kouzlo).
edit: Jsem rád, že jsem si vyzkoušel všechno, ale o Garmina s kompasem bych už nechtěl přijít. Vista HCx rulez! ![]()
Nema Legend misto jen an 500WPT ? Vista zvalda 1000WPT.
Ja bych sel do 60CSx. Mam Vistu HCx a uz se me nekolikrat stalo, ze mela chybu 25m a 60CSx ukazovala normalne 4m. Proste ta antena je znat. Jen je to torosku velke "padlo".
vyskovy profil trasy mapsource udela, pokud neni barometr, z udaju od druzic.
oba maji stejne waypointu.
krome elektronickeho kompasu a barometrujsou to naprosto totozne pristroje.
no takze pokud ti nevadi, ze vysku i svetovou stranu ti museji "rict" druzice, muzes par stovek usetrit a vzit legenda.
[quote]
Dain & Olik napsal/a:
Družice (s dobrým signálem) hovoří velmi přesně už od dob starého Legenda;)
No a jak už bylo řečeno, přesnost barometrického výškoměru (podle četných uživatelů) je horší než údaj z družic. Kalibrovat barometrický výškoměr každou hodinu (podle Garmina), aby byl přesný, je silně nepraktické. Kalibrace navíc probíhá podle mapy ručně a nebo častěji automaticky podle družic:D Kompas se musí často kalibrovat také, neb ho ovlivňuje hodně civilizačních vymožeností (i takové ty kapesní věci…) a přírodních anomálií atd. Takže 100% také není. U údaje z družice se musí popojít, ale je jasno. Z hlediska spekulativní přesnosti těch dvou funkcí jasně vítězí Legend HCx. PS: Ale když zhasnou družice, tak:o
Výškový profil trasy je skutečně perfektní. Po kliknutí na určitý bod tohoto profilu se zobrazí jeho místo na mapě. Bohužel jen přímo v GPS. Nepodařilo se mi tento profil však stáhnout do Mapsource. Tam se sice výškový profil prošlé trasy také pak podle mapy zobrazí, ale dost nouzově a bez možnosti kliknutím přejít na mapu. Existuje prosím nějaká možnost plnohodnotného stáhnoutí výškového profilu z GPS? Dík.
Nevím jak Vista, ale v Coloradu lze zobrazit prošlý výškový profil i v GPSce. To může být malé bezvýznamné plus pro Vistu. A možná umí jako Coloradu zobrazit průběh tlaku vzduchu za předchozích x hodin, např během noci při bivaku. Třeba se to může hodit pro předpověď počasí.
Ja jsem si vyzkousel oboji - Legenda HCx i 60CSx a nasel jsem jednu zradnost, a zajimalo by mne, zda mi ji potvrdi i ostatni uzivatele.
U legenda HCX lze vyskovy profil trasy zobrazit jak u prodle trasy, tak i u trasy naplanovane. Vzdy v prislusnem okne trasy po zmacknuti tlacitka "menu" se objevi volba "vyskovy profil". Legend mi ale (i s nejnovejsim FW, ktery mel tuto chybu resit) dost casto vytuhnul prave pri zobrazovani tohoto vyskoveho profilu - u trasy naplanovane, jeste navic kdyz ma byt planovana po silnici a nikoli jen bod-bod . .tak to bylo ve 100% pripadu. U mapy prosle se to stavalo jiz mnohem mene.
V pristroji 60CSx, kde jiz je barometricky vyskomer, se tento profil zobrazuje v pohode a vytuhnuti jsem zaznamenal snad jen u velmi dlouhe trasy pres nekolikery hranice - pri navigaci po silnicich.
Z toho mi vypliva zaver, ze pristroje bez vyskomeru (Legend HCx) mohou mit s vypoctem a zobrazenim vyskoveho profilu trasy problem, protoze jejich FW neni asi jeste zcela doladeny pro absenci vyskomeru.
Co Vy na to? .. zobrazi Vas legend vyskovy profil naplanovane trasy v pohode? .. jde jej prochazet a zobrazuji se na nem i body trasy?
Já myslím, že stáhnutí samo plnohodnotné je. Časy, souřadnice i výšky ve stopě v MapSource jsou.
Jen MapSource má trochu archaické rozhrani plné modálních dialogů, které toho moc neumožňují. Vertikální profil v MapSource prostě funkci "Ukázat na mapě" nemá.
Je ostudné, že SW v GPS má vyšší funkčnost než PC program.
Nejlepší výškový profil umí http://cyklotrasy.info/
Výškový profil trasy v Legendu HCx se tvoří pomocí DEM. Tak tedy záleží jestli mapa digitální elevační model obsahuje (jako že Topo 1.2 jo). Chvíli to u složité trasy trvá, načítá se dost dat, ale ještě nikdy mi to nezatuhlo.