a nevim, jestli se vyplati ten litr navic davat. jaky v tom je rozdil? Moc se nevyznam. Dosel jsem k zaveru, ze oregon je na me zbytecne drahy, protoze zas tolik casu tem kesim dat nemuzu a dakota je zase nepovedena ohledne podsviceni.
jak se tyto pristroje chovaji v lese, v zastevene oblasti - mesto, apod? Ve srovnani napr. s oregonem?
Já jsem spokojeným vlastníkem Etrex Visty HCx. Koupil jsem si ho asi před půl rokem. Srovnávat s Legendem nemůžu, nikdy jsem ho neměl, ale Vista co se týká citlivosti, tak jsem nadmíru spokojen. V lese (i hustém) i městské zástavbě citlivost výborná. Používám ho jako primární zařízení a nouzově je vždy při ruce Nokia N82, kde si i najdu nejbližší keše atd.
rozdil je v barometru a v elektronickem kompasu. coz znaci, ze vista ti rekne nadmorskou vysku a svetovou stranu rovnou bez spoluprace s druzicemi.
ten kompas ma nekdo rad, protoze ti ukaze na miste rozlozeni svetovych stran, jinak musis udelat 3 kroky, aby byl zaznamenan znatelnejsi pohyb a na druzicich se to projevilo a natocila se sipka spravnym smerem.
ja osobne mam ale kompas vypnuty.
citlivost maji hcx a oregon stejnou.
Jako čerstvý majitel Dakoty 20 dodám, že Dakota má sice slabší podsvětlení než Oregon, ale to neznamená že není za snížené viditelnosti vidět. Je to jen srovnání a z hlediska praxe není moc objektivní.
Jinými slovy, čitelnost displeje je u Dakoty (a u dalších outdoor Garminů) řešena reflexí okolního světla. Podsvětlení slouží jen pro situace bez dostatečného okolního světla (šero a tma).
Dakotu 20 jsem již stačil vyzkoušet při normálním světle, vysoké oblačnosti, v šeru a i ve tmě při nočním hledání. Žádné vady ohledně parametrů displeje a podsvícení jsem nezpozoroval. Displej je velmi podobný mému předchozímu Legendu HCx.
Dakota 20 se mi zdá jako velmi povedený přístroj kompaktní velikosti a já ji doporučuji.
Edit:
PS: Legend i Vista HCx jsou také velmi solidní přístroje, ale Dakota 20 je zase o kousek dál.
a citlivost dakoty je s legendem HCx srovnatelna? jde mi hlavne o tu citlivost. nejsem narocny kesar. casu na to je malo, ale jde mi hlavne o tu citlivost
Ja sem se pred casem rozhodoval, jakou novou GPS … nakonec vyhrala prave pred Dakotou 20 Vista HCx.
Napr. podle tohodle clanku Home - GPS FIX je v dakote stejny GPS cipset jako v oregonu … podle ceskeho zastoupeni GARMIN se pry neda urcit, jaky chipset je pouzit - protoze pry ve vyrobcich stejne modelove rady muzou byt ruzne chipsety.
Po webu se ale pise, ze v dakote pouzity STMicroelectronics Cartesio by mel byt minimalne stejne citlivy jako MediaTek … ktery by mel byt skoro stejne citlivy jako SirfStar … ;o) tak si vyber… ;o)
ono je hlavne jedno, co tam dneska davaji za chipset, protoze to se kdykoliv muze zmenit. To udelali treba u stare sedesatky, ktera existuje ve dvou variantach chipsetu.
Vistu HCx jsem měl dva roky, nyní půl roku Oregon 300.
Vista měla lepší /čitelnější/ displej, lepší citlivost na signál a podstatně lepší výdrž.
Oregon má zase větší displej s větší rozlišením a podporu listingů + Wherigo.
Dakota na tom bude stejně jako Oregon /bez Wherigo/ a pokud má opravdu horší čitelnost displeje než Oregon, tak pozdrav Pánbůh
jestli Vistu nebo Legenda ti neporadím, ale pokud chceš ušetřit tak klidně toho Legenda.
Ahoj, měl jsem chvíli jak Vistu HCx, tak Legenda HCx. Přišlo mi, že Legend byl rychlejší při startu a měl hlasitější reproduktor :-), což mne mrzí v autě, protože moc neslyším to pípání před odbočkou. Nakonec jsem si nechal Vistu, ale přjde mi, že by mi stačil Legend. Kompas požívám minimálně - musí se kalibrovat. Nevím, jak je to s výškoměrem - používám ještě na kolo Polara a když ho nastavím na stejnou výšku, tak to docela odpovídá. Ale když jsem letěl v letadle, tak mne mrzelo, že do logu se zapisovala výška z barometru(kabiny) a ne podle družic. Jinak jsem s barometrickým výškoměrem spokojen. Je to asi přesnější, než podle družic. Po půl roce se mi odlepila guma, opraveno oboustranou lepící páskou a zatím drží. Výdrž na baterky dobrá. Jen pomalejší práce s mapou (topo czech 3, verze PRO je ještě pomalejší) - v tom by mohla být lepší Dakota. Ješte se mi moc nelíbí držák na kolo. Taky se vám navigace při jizdě v terénu klepe a trochu rachtá? Přijde mi, že v tom uchycení je docela vůle - hned od výroby. Díky a ahoj Bidlo
Já mám Vistu HCx a jsem maximálně spokojenej. Měl jsem na vyzkoušení i Oregona, a Vista má opravdu lepší citlivost na signál.
Osobně bych bez toho kompasu asi vydržel, ale nerad bych se ho vzdával. Takže za mě Vista Hcx:)
Mám od června Vistu HCx a maximální spokojenost. Doporučil jsem ji už pár kamarádům, kteří nechtěli investovat do Oregona.
elektronický kompas používám a nemůžu si vynachválit (byť není 3D). Ale stačí se kdykoli zastavit a šipka ukáže k cíli.
Kalibrace - tak jednou za měsíc, za dva, což dle mého názoru je v pohodě.
Tak tohle mi přijde jako slušný hoax - nějaký recenzent dal vedle sebe Dakotu a Oregon, rozsvítil je na maximum a tak má Dakota na věčné časy špatně čitelný displej:D
Jediné co potvrzuji: Ano, Dakota svítí méně než Oregon.
ale Ve dne je displej Dakoty podobně dobře čitelný jako displej série HCx.
a navíc Za šera a ve tmě je displej Dakoty také bez problémů čitelný (i když svítí méně než Oregon a tak se nedá použít jako baterka ;), viz. výše)
Dakotu 20 mám, Oregon jsem si jen důkladně prohlédl a prozkoumal a Legend HCx teď prodávám…
Mel jsem rok Vistu HCx a ted mam Oregona. Rozhodne Oregon. Jedina vada oregonu; ten kompas podelali a vzpominam na krasne chovani kompasu ve Viste. Jinak jedine Oregon. Psani textu (na viste psat proste nejde), listingy primo v zarizeni, rychlost. Nic z toho bych uz na GPS neozelel. Jo a pokud se jedna o Legenda. Bez kompasu bych GPS taky nechtel.