Legend versus Nokia N82

Zatím stále úspěšně používám starýho dobrýho legenda, ale protože mi dosloužil mobil, tak uvažuju nad pořízením Nokie N95, N82 nebo 6220. Nebaví mě sebou vláčet pořád mobil, foťák a navigaci každý zvlášť a ve všem neustáne udržovat nabitý baterky. Neb když chci někam vyrazit tak něco z toho nefunguje nebo to nemám u sebe, když by se mi to hodilo. Proto bych se chtěl dotázat na zkušenosti s použitímt těchhle mobilů pro geocaching a navigaci v autě a případně srovnání přesnosti navigace s legendem. Dík.

Od integrované GPS v Nokii moc zázraků nečekej, to je má rada :slight_smile:

Ahoj, rozhodně nesouhlasím s hodnocením Autacka.
To, co píše, se týká staré verze N95. Počínaje 6110Navigator má Nokie přijímač překvapivě dobrý - v některých ohledech lepší než běžné SirfIII.

1. Pokud máš povolené datové přenosy pro GPS, tak telefon při studeném startu stahuje efemeridní data a základní lokalizaci (dle čísla sítě a ID buněk kolem) přes GPRS přímo od Nokie, což brutálně zrychluje studený start - něco tak svižného jsem ještě neviděl.

2. U 6110Navigator a možná i některých jiných je přímo ve firmware telefonu implementováno Kalmanovo filtrování souřadnic. Výsledkem je překvapivě vysoká reálná přesnost i při poměrně velkém hlášeném EPE (jinak řečeno - souřadnice jde přesně po skutečné trase, i když telefon hlásí EPE 50 metrů).

Jinak velmi dobrou zkušenost mám s kombinací Nokia + software Garmin MobileXT + mapa Topo Czech (resp. Topo Great Britain).

Pozor! Garmin MobileXT se mi nepodařilo rozběhnout na Nokii N78. Nevím, kde je chyba a ani jsem jí moc nehledal. Používám ho na 6110Navigator (s60 r3 fp1) a N95 8GB (s60 r3 fp2), tam funguje.

Dále viz:
co se dá použít na Nokii s GPS

Mno ja pouzivam N82 a bezne s ni nemam problem, krom jedine veci a tou je samozrejme odolnost, ale co se tyka odlovu, tak zatim vzdy poslouzila perfektne, zvlaste pokud budes mit datovy tarif, je to spolu s nastroji typu Handygeocaching a jemu podobne dobra kombinace. Presnost je opravdu dostatecne dobra a i bez vyhledu na oblohu se diky A-GPS celkem slusne chytne (v ramci cca 20m - alespon tak jsem skoncil vcera se zapnutyma Google maps, dle pozice jsem bez jedineho satelitu stal akorat na druhe strane namesticka) Takze pokud se nechystas na extremy a pocitas s tim ze je to NEODOLNY pristroj tak ji mohu jen doporucit, smozrejme zase je problem s bateriema, oproti Garminu samozrejme neni az tak jednoduche sehnat stavu :smiley: Vsechno ma sve ro a proti

Ahoj, tak přidám taky svou zkušenost, nemám sice N-series, ale klasickou 6300 s externím modulem, takže ti neporadím co se citlivosti a příjmu signálů týká… Jen bys měl počítat s tím, že např. při dešti, nebo někde v lese, až se udeš hrabat v jehličí pro poklad a druhou rukou držet telefon, tak dostane pěkně zabrat :slight_smile: Taky baterka jistě nevydrží to co klasická GPS. Zas je ale výhoda, že máš vše pohromadě a můžeš se z jednoho přístroje třeba připojit přes HandyGC a zjistit info o keši a tak… Já jsem zatím spokojen, no až mi jednou telefon spadne na šutr, asi budu mluvit jinak :smiley:

Se smartphony od Nokie sice nemám přímou zkušenost, ale používám WM smartphone Qtek 8310 s externím modulem, občas PDA s integrovanou GPS. Většina výhod i nevýhod už zde padla - mezi výhody patří ta integrovanost - neseš jen jeden přístroj, u WM máš navíc prakticky neomezené možnosti instalace navigačního SW, aplikací pro správu databáze keší, utilit pro nastavení přijímače atd., na Symbian toho je taky relativně dost. Na druhou stranu máš v klasické navigaci možnost vyměnit vybité baterie za nové prakticky kdykoliv - tužkové AA koupíš všude. Se smartphonem musíš být buď aspoň jednou za den na síti, popřípadě mít nabíječku v autě, nebo si pořídit aspoň jednu náhradní baterii, kterou s sebou budeš nosit nabitou (tak to řeším já).
I přes ty nevýhody ale zůstávám věrný kombinaci smartphone + GPS modul, přinejhorším se nám doma válí Legend. Na novou navigaci tak přes 10 tisíc neseženu, takže můžu nad Coloradem a Magellanem MM6 jen slintat :slight_smile: A navíc, u WM nikdy není problém naprogramovat si nějakou blbost, která mi zrovna chybí :slight_smile: