Ale fujtajxl - takhle se to neda brat. To bychom taky mohli rikat, ze Hitler preci jen tu Evropu pred komunizmem nakonec zachranil. Ano, je to taky pravda ale tak cernobile to opravdu neni.
Zpet k tematu - ja tenhle poponesl kousek na vychod : [gc]TB3B27Y[/gc]
Legionáři byli skupinou zběhů a revolucionářů, kteří na straně Trojdohody bojovali proti vlastnímu státu - Rakousko-Uherské monarchii.
Co je na tom špatně?
Rakousko - uhersko bylo unií dvou státních celků, kam mimo jiné, nedobrovolně spadalo i Království české a Markrabství moravské. To pak můžete nařknout naše vojáky za protektorátu v WWII, že stříleli do němců.
"Nic, než svoboda.
Nic, než právo žít.
Nic, než nejprostší základ lidskosti.
Nic, než být muži: vzdorovat pohromě.
Bít se za sebe, abychom se nebili za cizí. My nikdy žádnou válku nezačneme. Ale je na nás na jednom každém, aby ji pomohl dokončit. Jako zborovští."
Z Památníku k dvacátému výročí bitvy u Zborova, vydáno v červnu 1937
V samostatné republice se československé legie staly základem Československé armády a daly ji řadu významných generálů a důstojníků.
No, vlkys, už v jiný diskuzi jsem si všiml, že tvý výlevy jsou většinou dost o h*… nebo kulantněji, máš "výstřední názory".
Jen taková technická, tím, že budeš trousit "výstřední názory", nebudeš za kinga, ale za toho druhýho. A ne, nikoli proto, že "máš vlastní názor" - protože o tom DOST pochybuju.
Uuuf… ano, jsem nasr… a ano, neovládl jsem se a byl jsem osobní. Jsem holt taky blbej.
Nic si z toho nedělaj … Já po přečtení vejšplechtů v tomto vlákně málem vzteky nadskočila … jedna z mála věcí kdy se na tento národ nekoukalo skrze prsty a na co můžeme být právem hrdí a on je takto pohaní.
Tak takovýto argument slyším poprvé v životě a nestačím se divit.
Český stát a další země Koruny české existovali od jejich vzniku až do roku 1918 jako součást různých soustátí (přemyslovských, jagellonských a ano, nakonec i těch habsburských). A to vždy zcela legitimně a v rámci prastaré státní normy zvané Zlatá bula Sicilská.
Převrat v roce 1918 pak tuto řekněme „právní kontinuitu“ zcela anuloval a to bez jakéhokoliv širšího mandátu, s odvoláním na smyšlený československý národ a republikánské ideály. To, že to určitá skupina myslela dobře, je sice pěkná věc, ale rozhodující je výsledek.
Tím výsledkem je v rámci českých zemí následující existence série republik, tu ovládaných totalitním systémem, tu někomu předaných či zaprodaných a končí to (zatím, ono to taky nebude dlouho trvat) jejich začleněním do umělého evropského superstátu (sami si srovnejte stupeň jeho „umělosti“ a smysluplnosti s R-U monarchií…).
Říká se, že úkolem panovníků je chránit národ před jeho politiky, což se tehdy jaksi nezvládlo. Politici si stát jednoduše rozebrali a toto rozebírání, rozkrádání a zaprodávání trvá dodnes.
Pokud si chceš zaplkat máš možnost v diskuzi na iDnes… tady to vlákno nesoudí legionáře… Je mi jasné, že to bude tak trochu výbušné téma, ale tady prosím nee! Tady jsem se ptal na coin.
to syselpolni: promiň, ty se taky přesuň na iDnes a s tebou všichni kteří chtějí probírat legionáře!
Takže k tématu.
Abych pravdu řekl, zdá se mi ten coin takový odfláklý, anebo je to tou fotkou?
Je to tak, jak píše Sysel. Idyla první republiky trvala dvacet let a tehdejší nadšení chápu. Při pohledu na to, co následovalo, se jeví rozbití monarchie jako geopolitický nesmysl. Vzniklo lahůdkové sousto mezi Německem a Ruskem. Přečtěte si o této knížce se zdůrazněním recenze http://knihy.abz.cz/prodej/druhy-dech-habsburske-monarchie