Lepidlo na pisek

Ahoj.
Prave vyrabim cache a potrebuji poradit s technologickym postupem. Nechci ukladat plastovou krabicku do pouzdra, ale chtel bych ji obalit piskem a vytvarovat do podoby piskovce. Zkousel jsem barvu nebo lak, ale pomalu schne a nevydrzi pak manipulaci. Mate nekdo zkusenosti?
Diky Hunda

Jednoznačně bych doporučil epoxidovou pryskyřici (např. 1200) kdysi jsem takhle vyráběl pomocí epoxidu a polystyrenu pozadí do akvária (imitaci pískovce) mezi akvaristy je tento postup celkem běžný. Vzniklá směs vydrží opravdu hodně, pro představu na podobné bázy jsou vyrobeny i horolezecké chyty na umělých lezeckých stěnách :o) :wink:

Tak to me nenapadlo. Dobrej napad! Da se s tim pracovat I pred ztuhnutim nebo je lepsi pouzit formu? Ptam se kvuli pracnosti

No možností je několik, já mám vyzkoušeno vytvarování modelu z polystyrenu, nebo PUR pěny… potom se dá natřít epoxidem a posypat pískem, pokud tak 3x zopakuješ je už povrch natolik tvrdý že bych se jen tak poškození nebál. Další možnost by byla namíchání směsy její odlití do připravené formičky respektive "naplácání" a vytvarování přímo na pixlu… pokud použiješ formičku je to ideální, jen musíš dát pozor na to aby ve směsy nebylo moc nelké množství psyskyřice, při vytvrzování se zahřívá a pokud jde o velkou vrstvu může dojít k jejímu "zahoření" při čemž se zahřeje natolik že popraská a výsledný produkt je nepoužitelný. To znamená směs dělat spíš hustší (hodně zahustit pískem) ono to i ve výsledku vypadá podobněji pískovci.

Hmmm tak hned jak se dostanu k ponku, jdu do pokusu. Diky za radu

děkuji za prima návod. jen malý dotaz. víte někdo jak se ten epoxid jmenuje?(mám na mysli výrobce ne technické označení) Díky

http://tinyurl.com/6aj4wep

Tak ten nejběžnější který je k dostání v každém hobby marketu či drogerii se jmenuje epoxid CHS 1200, ale pokud to bude exoxidová dvousložková pryskyřice je označení prakticky jedno, vlastnosti budou hodně podobno rozdíl bude prakticky jen v hustotě. Pozor ovšem vedle v regále bývá také pryskyřice ale POLYESTEROVÁ tak rozhodně vhodná není 1) písek při zatvrdnutí hrozně stmavne a 2) hlavně pokud je použit polystyren nebo PUR pěna jako model, polyesterová pryskyřice ho sežere dřív než to vytvrdne… :wink:

Kdysi CHS-Epoxy 1200, pak se číslo změnilo (asi 327 ?), ale budou to znát pořád pod tím 1200. Jen pozor, ať ve formě nevyrobíš lesklou krychli, ta varianta s plácáním a posypáváním bude asi vypadat věrohodněji. Jen pozor, Epoxyd bude poměrně drahý. Nebo se zkus zeptat nějakého kameníka, sochaře, podobně se dělají tzv. výdusky, kopie soch.
Nebo-co zkusit jako pojivo cement (př. bílý), nebo sádru? Vyšlo by to levněji.

Naprostá pravda, vše má své pro a proti, výhody epoxidu jsou že pokud se výtvor povede tak je opravdu mnohonásobně odolnější než kdyby byl z jiných pojiv ( sádra, cement) naproti tomu je mnohonásobně vyšší i cena, hůř se s ním pracuje a kdo s ním už někdy dělal ví že se prostě občas stane že když je moc velké horko zatvrdne moc rychle, když se špatně namíchá nezatvrdne vůbec a pokud bude někdo používat formičku je s tím spojeno spostu dalších problémů spojených se separací, odformováním a podobně… to všechno je potřeba zvážit, pokud budete chtít dělat s epoxy je třeba holt pár pokusů udělat :wink:

Epoxyd když se nahřeje, lépe teče, ale taky rychleji tvrdne. Ale 1200 je poměrně hodně pomalý, i při nahřátí se dá zpracovat. V každém případě dávat radši víc písku, i kvůli ceně, a pak aby z toho nevytékal. Jako separátor třeba mikroten, ale všechny záhyby se okopírují. Pak to asi stejně natřít a posypat. Ještě mě napadl CHS Polyester (asi 104), na skelný laminát, používají to kanoisti na opravy, pokud jezdí na laminátkách. Je levnější, smrdí a tuhne ještě mnohem rychleji a neočekávaněji než Epoxy. A tužidlo se dávkuje obtížněji.

moje zkušenosti s polyesterem viz výše

• písek je po něm hodně tmavý
  • a nelze použít pokud bude model či formička s polystyrenu nebo PUR pěny, protože to rozežere

Taky přispěji svojí troškou…
Předně jsi nenapsal jakou bude mít krabka velikost, asi jinej materiál a postup bych použil na mikro a jinej na large. To že by jsi na to sehnal kus pískovce a do něj vysekal (vyvrtal) díru na krabku nepřipadá asi v úvahu, že?
Předně se musíš rozhodnout jestli budeš ten kus sochat, nebo jestli si najdeš nějakej kámen, který by stačil zaformovat a odlít. Pokud to chceš odlívat, tak na epoxy zapomeň. Asi nevíce používané i nejdostupnější jsou u nás výrobky firmy AXON. Bohužel cena je celkem "raketa". Nabízejí jak formovací, tak odlévací hmoty v široké škále viskozit i doby zpracovatelnosti.
Pokud by jsi to chtěl sochat, tak asi nejsnadnější je udělat pozitivní model třeba z pěnového polystyrenu, ten olaminovat aspoň jednou vrstvou skelné tkaniny v nějaké vyšší gramáži (nebo více vrstvama tenčí) a finální vrstvu potom posypat tím pískem. Počítej ale s tím, že přítomností pryskyřice to získá lesk a i jinej odstín, takže to budeš posléze muset nějak nastříkat barvou. Polystyren potom odleptáš acetonem a krabku vlepíš dovnitř, třeba tavnou pistolí.
Pokud nechceš aby tě to finančně zrujnovalo, tak zkus třeba ten cement rozmíchaný s duvilaxem (herkulesem). Získá tím úplně jiný vlastnosti - bude odolnější a pružnější.
Jako postupů jak se to dá udělat je celá řada, kdyžtak mrkni na modelářský fóra a stránky, tam určitě nějakou inspiraci najdeš…

EDIT: Jo a na těch modelářských stránkách hledej modelování terénu, případně odlévání z resinu…

EDIT 2: Kdyby jsi to náhodou chtěl nalívat rovnou na tu krabku, tak jako separátor přes ni přetáhni šprcku - na barvě ani příchuti nezáleží a potom to půjde krásně vytáhnout a zase strčit zpátky:D

REVIZ: máš pravdu, velikost jsem neuvedl. Na velikosti přece záleží :wink:
Mám takovou šikovnou krabičku - šroubovací - velikosti kinder vejce. Po předchozích pokusech s barvou je už obroušená smirkovým papírem, takže připravená na vše. Ten nápad s odleptáním vnitřku je bezvadný. Asi zkombinuji všechny metody. Vzhledem k tomu, že cache bude nejspíš hodně navštěvovaná, musí být podle toho taky bytelná. Na ty modeláře se kouknu, díky.

U velikosti kinder vejce se nezrujnujes. Ja vyrabel menhir.. pravda malej ale stejne. Skoncilo na tom vytvoru nejaky 4kg epoxidu a ten pisek jsem nevazil. Navstevnost neni velka a tak zatim drzi jako by byl z piskovce :wink: [cache]GC1QNM6[/cache]

Ten polyester co pouzivaji vodaci jsem taky zkusil… a fakt se tomu vyhni… smrdi to uplne neskutecne.

trochu do tohoto oboru dělám. epoxyd 1200 má myslím označeni 371. Cena je celkem v pohode. Výrobce byl spolek pro hutní a chemickou výrobu Ústí nad Labem. Jak bylo zmíněno v předešlých příspěvcích proč nepoužit cement, práce s epoxydovym kamenem je dost problematicka. Pevnosti jsou srovnatelné. Pokud chceš být in tak teď nejvíc jedou geopolymery. vysoka pevnost a malá uhlíková stopa.

Jen doplním: ano, je nově označen číslem 371, ovšem i ta je nahrazena netoxickou náhradou s označením 324. Je k dostání v barvy laky nebo drogerii s podobným oddělením.

info viz: http://www.chemex.cz/cs/prumyslove-podlahy/epoxidove-pryskyrice.aspx

Epoxid je samozřejmě epoxid, ale já jsem na obalení filmovky pískem použil normální nitrocelulózový lak na dřevo a drží to perfektně.

Zdar, já ted budu desku se zemí a tam zkovám kešku, na desku chci nalepit hlínu. Zkusím lepidlo Soudal 67A, našel sem to tu: http://tera.poradna.net/q/view/190425-fixace-pisku-na-pozadi-agama-vousata napíšu, jak sem dopadl… Ale bude to trvat :smiley:

Sem blázen? Byl tu příspěvek a už není???:smiley:
Pokud vezmu v úvahu pravidla - 3. Geocache se nikdy „nepohřbívají“
a udělám záklop s poutkama, myslím, že by to problém být nemusel… Ale nechám si to někde ověřit.:slight_smile: