Mozna hloupy dotaz:letterboxing v cr asi moc rozsireny neni co? Marne hledam nejake stranky kde by byl seznam skrysi ale skoro nic (jen par v Praze - urban letterboxing)
Diky
Mozna hloupy dotaz:letterboxing v cr asi moc rozsireny neni co? Marne hledam nejake stranky kde by byl seznam skrysi ale skoro nic (jen par v Praze - urban letterboxing)
Diky
lost v brne myslim taky…
zoznam je len na www.letterboxing.org (pripadne na www.geocaching.com ked hladas letterbox hybrid cache)
Koukam takovy predchudce geocachingu… S tou GPS to bude asi takove jednodussi.
Letmý dotaz do GSAK a zde je výsledek:
GCNEGK Deer Moat LetterboxNechci moc vyrypovat, ale autoři většiny zmíiněných kešek buď vůbec nepochopili princip letterboxingu (navigace podle instrukcí a nikoliv POUZE podle GPS) nebo chtěli jen letterboxing bezhlavě podpořit, takže výše zmíněné keše “Od zámečku dále”, “Kobyla” a “Plzen…” jsou v podstatě obyčejné multikeše jako jakékoliv jiné a “Colossus” je běžná mysterka. Takže dle mého pohledu jediným opravdovým letterboxem je Šamanův “Deer Moat Letterbox” a moje “Lost…” je tak zhruba napůl, protože ty instrukce nejsou nijak složité na “navigaci bez GPS”.
Muze tedy letterboxhybrid byt tvořen schránkou ke které se člověk dostane pouze za pomocí "stop" a v této schránce mimo razitka a logbooku nalezne souradnice "finalni" cache (kerá je umístěna jinde - aby bylo dodrženo pravidlo že k hledání musí být použit GPS)?
Jinak mne vubec nenapada jak udelat letterbox hybrid. Nebo je to myšleno tak, že stopy které by u klasického letterboxu navedly až ke schránce člověk u letterbox hybdrid nějakým způsobem transformuje na gps souřadnice? Ale pak se z toho stává už zase klasické mystery.
Nebo je letterbox hybrid pouze o tom, že je to mystery cache s razitkem? Pak ale nechapu jak by se ortodoxni letterboxer dostal k finalni schrance kdyz to v podstate bez gps neni mozne.
Diky
Pavel
podivej se na ty listingy kesi co zminoval mitak a pochopis - proste GPS te zavede pouze na misto odkud vyrazis na schranku za pomoci stop a GPS uz nevytahnes z kapsy.
Mrknu na to, ptal sem se proto jelikoz mam pripravenou cache - ktera je prozatim archivovana,ktera byla predkladana k odsouhlaseni jako mystery a souradnice cloveka zavedly na vychozi misto a samotna cache se skryvala od tohoto mista v okruhu cca 60m. K nalezeni cache smotne pak uz stacilo jen divat se premyslet o zadanem hintu. Tzn. gps uz pak potreba nebyla.
Bylo mne to vsak zamitnuto, jelikoz dle zakladnich tezich geocachingu musi byt k hledani cache pouzita gps.
Takze tak.
Pavel
[quote] mitak: Nechci moc vyrypovat, ale autoři většiny zmíiněných kešek buď vůbec nepochopili princip letterboxingu (navigace podle instrukcí a nikoliv POUZE podle GPS) nebo chtěli jen letterboxing bezhlavě podpořit, takže výše zmíněné keše "Od zámečku dále", "Kobyla" a "Plzen..." jsou v podstatě obyčejné multikeše jako jakékoliv jiné a "Colossus" je běžná mysterka. Takže dle mého pohledu jediným opravdovým letterboxem je Šamanův "Deer Moat Letterbox" a moje "Lost..." je tak zhruba napůl, protože ty instrukce nejsou nijak složité na "navigaci bez GPS". [/quote]
Pokud se pletu, opravte me. Letterbox hybrid muze byt libovolna geocache, jejiz krabicka obsahuje navic razitko a ma na serveru letterboxingu instrukce, jak se k ni dostat bez pomoci GPS. V listingu na serveru geochachingu naopak musi byt takove instrukce, aby se k ni nikdo bez souradnic GPS nedostal. Takze debata na tema: "Ktery hybrid je hybridovatejsi?" se mi zda legracni. [:D]
Perfektní letterbox hybrid je TPG #6 - Brailova cache (GC1188H - http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=91ad332d-a7c1-451b-b508-22feef7174ae), akorát tam není razítko a je to vedené jako obyčejná mysterka. Škoda, je to jedna z nejzábavnější keší, na kterých jsem byl, ale to člověk zjistí, až rozlouskne rébus.
Tak by to uz davalo smysl:) a urcite by to bylo logicke. Pravidla to ovsem takto konkretne nevysvetluji, ale je to asi jak se zakonem - vzdycky potrebuje vyklad.
jj, moc to popsany nikde neni. Jeste dodatek: Nemichejte GC ukoly do LB a naopak. Letterboxer plni ukol podle instrukci na letterbox serveru, geochacher jde podle gc listingu, ve kterem jsou treba jine ukoly a vede ho treba i jinou cestou. Pak se oba sejdou u krabicky, tu jedinou maji spolecnou.
[quote] Mafi5bj: jj, moc to popsany nikde neni. Jeste dodatek: Nemichejte GC ukoly do LB a naopak. Letterboxer plni ukol podle instrukci na letterbox serveru, geochacher jde podle gc listingu, ve kterem jsou treba jine ukoly a vede ho treba i jinou cestou. Pak se oba sejdou u krabicky, tu jedinou maji spolecnou. [/quote]
No to že to nikde detailně popsané není máš pravdu, ale myslím že se pleteš - podle tvého mínění by jakákoliv tradiční keš mohla být letterbox-hybrid, když by měla zároveň na letterboxingu svoji alternativu. To je samozřejmě blbost. Já jsem taky nenašel žádný text, který by říkal, že letterbox-hybrid musí mít ekvivalent na letterboxing.org. Takže se podívejme co píšou pravidla pro zakládání keše typu letterbox-hybrid:
Letterboxing is another form of treasure hunting that uses clues to direct hunters to a hidden container. Each letterbox contains a stamp which is the signature for that box. Most letterboxers have their own personal stamps and personal logbooks. They stamp the letterbox logbook with their personal stamp, and use the stamp contained in the letterbox to “sign” their personal logbook.
Letterbox hybrids are a mixture of letterbox and geocache. They should contain a signature stamp that stays with the box, and they must conform to the guidelines for geocaches and therefore must contain a logbook and involve GPS use as an integral part of the hunt. A letterbox hybrid cannot be designed to be found using only clues. Whether or not the letterbox hybrid contains trade items is up to the owner. In most cases personal stamp and personal logbook are not necessary to be a seeker of a letterbox hybrid.
Volně zkráceno: Letterbox-hybrid je mix letterboxingu a geocachingu (tzn. nikoliv paralelní spojení dvou her) - musí obsahovat razítko, ale i logbook a musí obsahovat použití GPSky při odlovu a nikoliv pouze nápovědu ve formě instrukcí (tzn. mělo by obsahovat oboje). Proto říkám, že když mnou výše zmíněné kešky obsahují jen GPS instrukce a nikoliv slovní instrukce, tak vlastně vůbec letterbox-hybridy nejsou.
[quote] abakus: Perfektní letterbox hybrid je TPG #6 - Brailova cache (GC1188H - http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=91ad332d-a7c1-451b-b508-22feef7174ae), akorát tam není razítko a je to vedené jako obyčejná mysterka. Škoda, je to jedna z nejzábavnější keší, na kterých jsem byl, ale to člověk zjistí, až rozlouskne rébus. [/quote]
S tímto musím jedině souhlasit, další docela dobrý "jakože letterbox" je DaPeho Poustevníkova keš - http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=a7bd029d-2f46-41d7-bad7-6dc0140ff992
Ano, to potvrzuje to, co jsem už napsal. To "mělo by obsahovat oboje" je jen tvůj výklad, máš na něj samozřejmě právo. Naštěstí je to takový detail, že to pravidla ani neřeší.
Mimochodem, přečetl jsi celé listingy těch zmíněných kešek, jestli tam opravdu nějaké instrukce nejsou? [;)]
No snažil jsem se, ale jinak jsem ty kešky samozřejmě nenašel, takže nemůžu vědět, co mě na nich bude čekat, ale určitě některé z nich vypadají totálně netajemně - běžte na souřadnice A, spočítejte okna, běžte na souřadnice B, spočítejte dveře a pak běžte na souřadnice keše. Samozřejmě nejsem nejchytřejší a pokud tyto keše obsahují ještě po cestě nějaký chyták tak je to jen dobře. Mám rád pestrý geocaching s neobvyklýma věcma.
[quote] Mafi5bj:
Ano, to potvrzuje to, co jsem už napsal. To "mělo by obsahovat oboje" je jen tvůj výklad, máš na něj samozřejmě právo. Naštěstí je to takový detail, že to pravidla ani neřeší.
[/quote]
Ano. Můj výklad, ale na rozdíl od tvého má smysl - no posuď - pokud by se nepoužívaly žádné "neGPS" indicie, tak proč by vznikla nějaká jiná kategorie než multi/mystery ?
[quote] mitak:
... Mám rád pestrý geocaching s neobvyklýma věcma.
[/quote]
Tak na tom se shodneme. [:)] Já jsem se chtěl jenom ohradit proti tomu "autoři nepochopili princip", když šlo ve skutečnosti jen o to jak moc zajímavé mají být instrukce.
[quote] mitak:
Ano. Můj výklad, ale na rozdíl od tvého má smysl - no posuď - pokud by se nepoužívaly žádné "neGPS" indicie, tak proč by vznikla nějaká jiná kategorie než multi/mystery ?
[/quote]
Naopak, důvod proč vznikla kategorie Letterbox hybrid, je ten, že v americe, kde je těch letterboxů hafo a obsazují tím lukrativní místa, kde si geokačeři chtěli umístit svoje keše a tak se spolu dohodli.
Hele a tohles vyčetl kde ? To je dle mého už jen čistá spekulace naprosto mimo realitu. Jak může letterboxing obsahovat lukrativní místa geocachingu, když jde o dvě nepropojené hry nezávislé na sobě ? Pokud by byl letterboxing např. provozovaný Groundspeakem dříve než vznikl typ keše letterbox-hybrid, pak možná by šlo o spojení (tak to ale samozřejmě není). Na stránkách letterboxingu si o geocachingu nepřečteš prakticky nic (jen že je to něco podobného s GPS). Takže si klidně můžu uložit nějakou mou tradiční keš-krabičku hned vedle do stejné díry, kde už je letterboxová krabička s razítkem a nikomu to nemůže vadit. Geocaching se prostě od letterboxingu inspiroval a vytvořil typ keše, kde se nejde jen podle souřadnic, ale i podle instrukcí. Ale to už se poněkolikáté opakuju.
Letterbox Hybrid muze byt jakakoli cache s razitkem. Na GC strankach to muze byt treba tradicionalka, zaroven muze mit listing na letterboxerskych strankach, kde se hleda jen podle instrukci.
A letterboxing je skutecne nezavisla hra - klidne se muze stat, ze jsou ulozeny letterbox a geocache tesne vedle sebe a pak v letterboxu mizi travelbugy: [link]
Takže pravidla jsou opravdu volná. Zkusím nakoupit sadu levných dětských razítek a od teď jsou všechny moje kešky letterbox-hybrid [;)][:D]