jsem zatím ještě kačeří novorozenec, ale postupně se na tom pracuje, a proto bych měl jeden možná stupidní dotaz.
Mohl byste mi někdo stručně objasnit co to je Locationless (Reverse) Cache a jak se dá odlovit? Z popisu jsem to ne zcela pochopil. Jaké s tím máte zkušenosti?
Takže, jestli to chápu správně: publikuju svojí reverse cache s tím, že řeknu cache uloví ten, kdo najde a vyfotí modrý strom s červenými květy. No, tak to je opravdu super. To pak může kdokoliv psát jakýkoliv blbosti bez jakékoliv přípravy a smyslu. Díky za vysvětlení, na wiki jsem se to pokoušel taky najít pomocí funkce hledat, ale hlupák jsem se nechal odradit tím nápisem nahoře, že neexistuje stránka s tímto názvem .. a nepřečetl jsem si odkaz do fulltextu.
[quote]
kvapa: Takže, jestli to chápu správně: publikuju svojí reverse cache s tím, že řeknu cache uloví ten, kdo najde a vyfotí modrý strom s červenými květy. No, tak to je opravdu super. To pak může kdokoliv psát jakýkoliv blbosti bez jakékoliv přípravy a smyslu.
[/quote]
No trochu tě opravím, nemůže (resp. nemohl tato kategorie už je v rámci waymarku) tam kdokoliv psát a už vůbec né blbosti.... psát může jen ten, kdo (např. ten strom) našel a podal o tom důkaz vč. souřadnic. A většinou se uznávala jedna lokalita jen jednou.... takže to občas nebylo nic jednoduchého a bylo to fajn... představ si např. že seš botanik a zajímá tě výskyt těhto stromů... lidi z celého světa tě mohli pomoci z jejich lokalizací.
Hmm, nevite nekdo, jestli se locationlessky zase nevrati na Gc.com stejne jako pred casem earthcache? Uz jsem je nezazil a rad bych to zkusil. Jo, neni nekde v cr nejaka? Diky
Neměl jsem na mysli nálezce, ale majitele/zadavatele cache. Podle toho, co občas v keších nacházim si myslím, že ne každý si bude zakládat kešku proto, aby něco někomu sdělil, ale jen prostě proto, aby nějakou založil. Pokusy o hledání nějakých ojedinělých nebo vzácných bodů chápu a začíná se mi líbit.
tento druh keší vlastně vytvářel jakési POI. Zajímavé byly např. vodní mlýny, synagogy apod. Bohužel GC.com neumožňoval si stáhnout seznam souřadnic a navíc to odporovalo duchu geocachingu. Proto vznikly waymark, ale ty zatím čekají na větší PR.
BTW od těch dob jsem lehce rozezlen na Anneke, protože Staronovou synagogu zaregistrovala přede mnou ;-)
Já jsem tohle nezažil, odkaz na geowiki v druhém příspěvku je nefunkční a jelikož dle WantedPages tato stránka na geowiki chybí, mohl by ji prosím někdo kdo narozdíl ode mě ví o co šlo, vytvořit?
Díky
Jednou jsem po techto kesich patral a zjistil jsem, ze je nearchivovali vsechny najednou. Jedna v Nemecku zila az do roku 2009!!! Skoda, ze jsem po tom nezacal patrat hned po zalozeni uctu, stihnul bych ji.
Jinak ja bych je vratil hned. Bavilo by me lovit treba hasicsky auta, skateparky, hydranty… A pak se muzes pekne hrabat v ostatnich fotkach a koukat se, jak stejny veci vypadaj po celym svete jinak.
Obcas i ted prolezu nejaky stary LR a kocham se fotkama.
Zatim mam waymarky uloveny jen tri. Kdyby ty ucty ale spojili uplne, ze by se body pricitaly normalne na tvym profilu na gc.com, to by byla parada. Takhle se mi do toho moc nechce.
Kdyby ty účty spojili, byla by to hrůza. To bych na jednom místě nasbíral deset bodů bez přešlápnutí, našel jsem tu budovu, která je hned ve třech kategoriích (gotická, obličeje na fasádě, muzeum uvnitř), sousední kostel ve dvou - středověký a katolický. Ale hlavně - prostředí WM je hrozné, tam ještě nedospěli ani k přehledové mapě. Naštěstí to jde do geogetu a pak třeba na cachemapě, nebo GPX z geogetu otevřít v mapsource.
Ale locationless by mě zajímaly, na waymarkingu jsem je nenašel. Třeba bych udělal roubené stavby v jižních Čechách. Těch mám zdokumentováno několik desítek, zajímalo by mě, které jsem přehlédl. Ale to předpokládá, že by o to byl zájem, jako u GC, kde FTF padne do hodiny. Ne jako u WM, kde jsou waymarky po založení několik měsíců bez návštěvy.
Chci to zkusit, mám okolí stažené, ale ještě jsem se k tomu neodhodlal.
Nevím, jestli správně chápu, čemu říkáš bod - ale jestli myslíš statistiku nálezů, tak věz, že některé statistické prográmky a vychytávky dokáží započítat i waymarky.
Kdybys chtěl mít statistiku nalezených pokladů i navštívených waymarků v kupě, zkus třeba makro FindStatGen3 pro GSAK. Ve výsledku to může vypadat třeba takhle.
pcha, a to nic neni, to bylo slaby, jsem tam ani nedaval wikipedia entries to Bila vez v HK je jiny kafe, tam jsem si hral - TB bod, renesance, zvonice, hodiny, vyhled na mesto, rozhledna, lokalni turisticka atrakce, wikipedie, zvon a to jsem tusim dalsi nechaval Dorcadionovi, ktery je nakonec neudelal.
no locationless je waymarking. locationless cache znamenalo, ze byla vyhlasena kategorie napr: vystavene parni lokomotivy. no a ty jsi musel najit nejakou parni masinu na podstavci, zamerit souradnice a zalogovat ji. samozrejme ji jeste nikdo nesmel zalogovat pred tebou.
no a uplne to same je waymarking. jsou tam vypsane kategorie (ktere zatim stale pomalu pribyvaji) a tvuj ukol je najit a zalogovat mista doposud nezapsane (tj vytvorit waymark). jediny hlavni rozdil je ten, ze tvuj vytvoreny waymark muze nekdo navstivit a zalogovat visited. to u locationless neslo, tam jsi proste zabral misto a tecka,
waymark ma logovani ve dvou urovnich - 1. vytvoreni wm podle popisu kategorie (to je to, co driv byvaly locationless) a 2. nevsteva vytvoreneho waymarku
Je vcelku logicke proc byly archivovany. Jednim z duvodu bylo masivni logovani. Ano nekdy je ukol obtizny, ale byly i ukoly lokalizovat treba vlajku USA. Dokazete si predstavit, kolik logu by mela tato kes, za kterou nemusite nikam jezdit?
Jestli to chápu správně, tak u Locationless bylo zásadní vymyslet správný požadavek. Pokud by někdo dal například ty vystavené parní lokomotivy, jak tady nekdo zmiňoval, tak kolik jich u nás je - deset, dvacet? Takže do půl hodiny by bylo vyřízené nejen FTF, ale i LTF (poslední nález) a z keše by byl neaktivní, i když zajímavý seznam. A kdyby dal někdo předmět, který je relativně běžný (nebo by jejich počet podcenil), tak by se mu tam zase do týdne zalogovala celá republika, přičemž autor by měl ty logy kontrolovat. A spousta lidí by se samozřejmě pokoušela hádat, že splňuji požadavky, protože to co našli požadavky splňuje atd. atd. Opravdu docela problematické . . .