Logbook

Zdravím,

chtěl jsem se jako začátečník zeptat, co mám dělat se starými logbooky ve vlastních keškách? V jedeńé cahce už mám asi 8 popsaných papírů A4, už se to tam nechce vejít. Mám je doma schovat, nebo vyhodit, nebo nechat v cache?

Díky.

Vyhodit!!! to snad ne!!! Pokud se ti už nevejdou do cache, tak si je schovej doma :wink: a můžeš se kochat logy, ktere ti tam napsali geokaceri :slight_smile:

Jsi autor a majitel cache? Pak rozhodujes. Dej si je doma na nastenku, do supliku, hod je do kanalu, nech je v cache, zapal s nima v kamnech, zkus je prodat… jak chces. Nechavat je v cache ja osobne povazuju za vhodne jen do urcite miry (doby, stari, mnozstvi papiru) - jednak se mohou spolu s cache ztratit (skoda historickeho artefaktu), jednak dlouhym pobytem v cache chatraji, a hlavne casem zacnou neprijemne zabirat misto (problem zvlaste u microcache). Ja osobne tedy po zaplneni logbooku dam novy a ten stary vrazim doma do supliku (mozna ho za par let zase nahodou najdu…). Nemusi byt spatna myslenka ten stary ofotit a vrazit do listingu cache…pokud neobsahuje spoilery, samozrejme.

Logsheety z mikrokesi scanuju a pridavam k listingu kese. Logbooky ze smallek a vetsich, pokud mozno, budu nechavat v kesi. Neni nad to sedet nekde na skale, koukat do krajiny a pritom se bavit ctenim prihod nebo popisem pristupovych cest ctihodnych geokolegu :o)))

Hm, já vždycky ve strachu z prozrazení skrýše (pokud keš není opravdu na velmi odlehlém místě) loguju na místě jen strašně rychle TFTC a rozepisuju se až na internetu… Taky můžu líp promyslet, co napíšu…

Tak se nestresuj, vezmi si cache o deset metru dal, tak aby uz nebyla patrna souvislost mezi mistem skryse a mistem kde sedis, a zaloguj v klidu. Mudla tezko pozna podle toho, ze mavas nejakyma papirama, ze jsi je vzal z te a te diry pod tamhletim sutrem (stromem atd). o deset metru jinde… zatimco kolega cacher si te nejspis vsimne, nebo si ty vsimnes jeho marneho cmuchani kolem skryse :]. // Ja to tak delam vzdycky, snazim se nikdy nehrabat v krabicce hned vedle ukrytu, ale diskretne opodal…

Logsheety z mikro a dříve použité v regular keškách scanuju… případné spoilery vymazávám a přidávám k maintenance logu. Jinak už používáme skutečné logbooky, vázané sešítky, které po popsání snadno a přehledně uložím v geoknihovničce. Listy papíru se nám mimo jiné i z důvodu archivace opravdu neosvědčily a pro jejich skladování v keškách nejsem. Krátkodobě je to sice fajn si počíst, ale zase málokdo se nějak rozepisuje na netu, natož přímo do logbooku kešky. Spíš jsou na starých záznamech zajímavá razítka a loga hledačů. Když už je ta cache starší a logy v ní stále zůstávají, tak už tam není místo na trade a to mě vadí… už se mi to párkrát stalo a není to až tak dobrý, nehledě na to, že složené papíry mohou tlačit na víčko kešky a už jsem viděl díky hromadě starých logů vytopenou kešku a pak kešku, kde sice byl díky zavírání, víčku tlak logů ukradený, ale zase naprosto rozmašíroval kinder obsah uvnitř.

Taky mě napadlo, že by bylo dobrý nosit s sebou cedulku s nápisem něco jako “Ano, tohle je správné místo, ale teď zrovna loguju někde opodál.” a po dobu logování ji nechávat místo keše. Pak by se dalo v klidu logovat i mimo dohled bez obav, že ji mezitím někdo bude marně hledat.

Já bych si je někam založil a v budoucnu si je můžeš pročítat, mít je jako památku a historii své kešky, logbook je ale tvůj, je jen tvoje věc jak s ním naložíš:-)

Ja sice nemam tak velkou navstevnost, ale diky vlhku a plisnim, jsem nucen logopapiry jednou za rok obnovit. Stare scannuju a dam k logu kesky, zalohu mam ve 2 PC. Papiry konci ve sberu :frowning:

O tom bych mohl vyprávět :slight_smile: Jewish kešku v Praze jsme hledali 3x, 3x byli na správném místě a až na 4. pokus se povedlo. Na 99.9% zrovna někdo někde za rohem logoval…

Ja je vsechny po precteni (pokud to skrzeva plisen ci blato lze) vyhazuju, pokud je teda nevyhodi uz driv nekdo jinej. Co taky s nima jinyho. BTW: Kdyz si chci pocist, sahnu radsi po knizce :wink:

Vzpomel jsem si na tohle vlakno, kdyz jsem upravoval listing nasi kesky prave potom, co dosel prvni logbook. Myslim, ze reseni je nasnade, u “dobrych” logbooků, které potom lze takto upravit, i vcelku vylepsi listing. Mluvim o tomto :

Nascanovany book a obrazky pridany k listingu

Vypadá to zajímavě, jen ti asi nepoděkujou ti, co si listingy stahujou např. přes mobil… dlouhodobě to asi nebude dobrý nápad…plnej listing logů… cesta hodit nascanované logy k listingu je asi dobrá, jen bych to přidával ve formě logu, protože se logy nemusí stahovat a neruší to tolik a za rok se může udělat novej log a tak…
edit: tak mě by to vadilo i při tisku listingu…musím si ručně ty přidané logy vyhodit, protože jinak je to více papíru, který má pro lov cache nulovou informační hodnotu

Přemýšlel jsem nad tím také z tohoto hlediska, ale nakonec jsem dospěl k názoru, že listing s obrázky je hezčí, než listing optimalizovaný pro mobil. A propo, stahovani obrazku umi kazdy prohlizec vypnout a tim je problem vyreseny ;-).

Myslim, ze kdybychom optimalizovali vsechny listingy pro mobilni telefony, či PDA kvuli stahovani dat z terenu, tak by to byla nuda nuda sed sed. TAkhle to lépe vypadá a šikovný Geocacher si s tiskem poradí.

Souhlasím i když jen z části…i listing, který myslí na uživatele mobilních zařízení může být hezký a informačně hodnotný. Cacheři si jistě poradí…nešikovní mají smůlu :-). Každej holt design/výplň listingu honí jinak :slight_smile: :slight_smile:

imho by bohatě stačil ten odkaz na obrázek. Kdo chce tak podívá. Mně připadá 650KB obrázků stažených přímo se zadáním zbytečně hodně. Ono to pak taky někdy vypadá tak, že si člověk na dovolenou vytiskne balík zadání s tím, že si je projde až na místě a pak má na půlce papírů zbytečné obrázky aby to vypadalo hezky a místo obrázků nutných pro řešení jen odkazy.

Podle mě je neštěstí, když jsou třeba vzorce vloženy jako obrázek. Pro stahování dat v terénu je ideální wapová verze gc.com, pochopitelně bez obrázků. (Mimochodem - logovat se v PC přes tuhle wapovou stránku je prostě nádhera - velmi rychlé odezvy.)

Mobilní opera umí obrázky zakázat, některé standardně dodávané programy na surfování z mobilu (např. u SE) stahují vše - a stahovat na displej mobilu 600 kB obrázek přes GPRS (jako se mi ot stalo na freťácké svaté kateřině) je opravdu velmi nepříjemný zážitek.

Surfuji z mobilu SE pomocí standardního programu, obrazky mam zakazane a nestahuji se mi:-)

Jo? A jak je mám zakázat v K750?