chci požádat všechny zakladače, aby do svých cachí nepoužívali jako logbook lepené bločky! velmi rychle se totiž mění v něco, co bych nazval "Unsorted LogSheetHeap"-em… investujte prosím pět korun do bločku šitého, nebo sešitku! možná to tak leckomu nepřijde, ale než lepený bloček, jsou určitě lepší i vytištěné A4 logsheety ze zdejší download sekce - ovšem je-li jich víc, prosím očíslovat a secvaknout sešívačkou, jinak jsme zpět u lepeného bločku, jen dílky jsou větší a je jich míň…
asi před 2 týdny se mi podařilo koupit "knížečky" (A7 sešitky v tvrdých deskách) asi po 12 korunách (myslím že v Hypernově mezi "back to school" zbožím - nevím kolik je obvyklá cena) - pak už opravdu není co řešit, tedy pokud cache není tak malá, že se to tam nevejde. ale do půllitrové lock&lock se hodí perfektně
pochopitelně budu velmi rád, když za něco konzistentnějšího vymění své logbooky v rámci údržby i ti, kdo již lepené bločky, tedy již unsorted logsheetheapy, v cachích mají…
S tím nelze než souhlasit. Ty lepené opravdu houby vydrží a ve větrném povětří je to k vzteku, protože hlídáte aby vám nějaký volný lístek neuletěl nebo nespadnul do bláta. Taktéž se přimlouvám za sešití jednotlivých pásků v mikro (filmovky apod.). Není nic horšího, než kdy je každý proužek extra, potřebujete se dostat na x-tou stranu a pak to taky dávat dohromady zpátky.
My ve svych caches mame PDA Palm Zire, s GSM modulem a pevnou IP. Cacher loguje rovnou na GC.com (logy do nasich caches jdou jen z te jedne IP adresy - lze dohodnout s Groundspeakem za par ‘babek’)
Zire ma obcas problemy s heapem - ale jineho druhu…
to Drak: Unsorted LogSheetHeap to je výtečnej termín! Naprosto vystihující. A je fakt, že nesešitý proužky papíru v micro filmovkách už mi taky připravily pár horkejch chvilek. Naučilo mě to nosit sebou sešívačku B)
Draku, držim palce v osvětové činnosti. Napadlo mě, že, kdyby byli naši milí admini svolní, mohla by se založit sekce "Škola geocachingu" nebo "Rady kačera Všudybyla" kde by lidi mohli vznášet dotazy a poznámky z praxe typu jak zaměřit kešku, aby jí kromě mě ještě někdo našel, jaký jsou vhodný logbooky, kde sehnat magnetky, jak zabránit, aby někteří kolegové umísťovali kešky do terénu až dva dny po schválení listingu, proč je škoda zakládat ony tzv. kešky "jen tak, že jsem šel kolem a měl zrovna u sebe skleničku od marmelády a dva žraloky z kindervajíčka oblečené za muslimy" a podobné lahůdky
Používám zmíněné sešitky back to school, co měli v hypernově za 12 Kč, akorát já je kupoval v tescu za 30.. Jsou dobré, tvrdé desky se dají dobře polepit zalaminovaným popiskem.
Co se osvěty a rad týče, zrovna kešuju na Chebsku a někdo by tamní mohl osvítit a sdělit jim, že:
-keše nemusí být nutně tak malé
-keše by mohly být umístěny tak, abych se při vyndavání vždycky tak nezadělal (už do keší nedávám ty čistící ubrousky, protože je spotřebovávám sám..). Kdo byl na mé keši Hroznětínská vyhlídka, tak ví, že může přijít v bílých rukavičkách a s bílýma i odejde-ideální stav.
-jako ochrana proti vodě má být tuhý igelit a ne několik vrstev mikrotenových odpadových sáčků v různém stádiu potrhání a rozkladu.
-pikslu je dobré čitelně popsat a to samé logbook. Dát někam kyblíček od zmrzliny a mezi potisk výrobce napsat fixou "geocache, nepřemísťovat", to je zvěrstvo (viděno, nejmenuji).
(a ted vazne) my zatim uzivame do caches notysek se spiralovou vazbou,
dobre se otaci, dobre se na nej lepi popisek o tom ze to je logbook etc. a je dobry do ruky (80x95mm) - maji je v Globusu.
Jo, něco takovýho, a navíc umístěnýho natolik na očích, aby to i ti největší ignoranti našli dřív, než tady začnou vznášet dotazy typu "jak založit cache" (nechci jmenovat ), by se docela hodilo.
Ale nepředstavoval bych si to jako místo pro psaní dotazů - na to přeci máme tohle fórum - ale prostě nějakým(i) moderátorem(i) udržovaný souhrn zásad, jejichž porušení sice nejde proti pravidlům, ale zbytečně činí cache méně kvalitní - např. ony salátové logbooky, umísťování mikro kam by se v pohodě dala dát regular nebo umístění do bažiny když by v pohodě šla dát na suché místo o 10m vedle
Potíž je v tom, že řada lidí s oblibou používá "obyčejné" tenounké černé pytle na odpadky. Jenže ty se právě velmi ochotně trhají a nejpozději po 2 týdnech slouží jen jako maskování (aby bílá krabice tolik nesvítila) a odpuzovač náhodných nálezců (vypadají jako nechutný odpadek, ne jako něco zajímavého jehož likvidací určitě někoho naštvu).
Jenže co s tím?
nedávno se tu řešilo, jestli krabice vůbec balit, že třeba lock&lock jsou spolehlivě vodovzdorné a nepotřebují to - teda, prý, ještě jsem to dostatečně neozkoušel, no ale před týdnem jsem to risknul a ačkoliv poté celý týden pršelo a keš je v zemi, když po týdnu FTF padlo, o mokrém obsahu ani slovo. Nevýhoda: ztrácí se maskovací a odpuzovací vlastnost…
použít aspoň kvalitnější pytel. Nedávno jsem doma měl nějaké tužší, tak jsem do nich asi 2 keše z té doby zabalil. Odpudivé jsou stejně a přitom to není okamžitě totálně roztrhané. Nevím, jak moc se dají sehnat, když se všude prodává jen to nejlevnější a tyhle stojí asi trojnásobek (1Kč/ks 35 litrů místo 30 halířů ). Já je měl z Makra
co kdybys dal šablonu toho popisku pod víko k dispozici sem do download sekce?! spousta lidí by to určitě ráda využila. přiznávám, jsem líný se s tím patlat, tím spíš když jsem zakládal víc keší zároveň. Popis lihovkou moc platný není, rychle se otírá…
to už je vcelku jedno, jestli je to knížečka - sešitek ve tvrdých deskách (i když ten má navíc výhodu v tom, že se do něj dobře loguje razítkem B) ), obyčejný školní sešitek nebo bloček v kroužkové vazbě. Hlavní je, aby to drželo pohromadě, slušně to vypadalo a dalo se s tim rozumně manipulova.
Já když s GC začínal, koupil jsem si pár kroužkových bločků z geocachingshopu - titulní strana vypadá hezky, stačí dopsat název, dokonce to má zezadu pravidla, ale zjevně to byla chyba, protože jsem to dosud nepoužil… je to mrňavé a tenké, čili vhodné tak na keš kde čekám 1 návštěvu za měsíc a z nějakého důvodu musí jít o malou pixličku…
Vyborne plni fukci maskera a odpuzovace matne cerne pytliky z tuheho igelitu od cartridges pro laserove tiskarny - pytlik je akorat veliky a ta matnost zpusobuje, ze neni tak leskly - cili moc dobre se v seru skryse schova…
EDIT: pridal jsem jeste file se stitkem na cache a logbook
No ja nevim no, ac to tu vetsina lidi asi preferuje a je pravda ze to vydrzi vice nez obycejny igelitovy pytlik co se dava do kose, ale nasli jste nekdy kesku na nejakem vlhkem miste v tomto druhu zabaleni? Ja uz nekolikrat a mel jsem stesti ze jsem takhle nasel vsechny kesky v tomto druhu pytliku a je to proste humac u toho slabeho igelitaku ho clovek nejak setrese, u tohoto typu na to clovek musi sahat. A pokud jeste navic neni ten obal uzavren, treba zagumickovan, tak se vlhkost drzi uvnitr a keska samotna pak byva upatlana od predchozich hledacu, coz me obcas trochu otravi. Jinak ta vlhkost uvnitr taky docela casto laka slimaky a jim podobnou havet, ale to se stane i u normaniho obalu. sorry za OT
Co se mě týče, já vzorový štítek na pikslu nikam dávat nebudu. Dělám keše s láskou a chci aby byli originální a ne abych zakopával pořád o ty stejné. Vzorové texty o tom, co je GC tu jsou a ve wordu udělat popisek vlastní kešky (a ten si případně uložit a přepsat název a coords, pokud dělám víc keší) dokáže každý neumětel.
Ta fotka "primissimo" - jo, myslel jsem to takhle, akorát ta úterní byla kulatá.
Co se pytlů týče-tuhý pytel 30Kč v Baumaxu, ale zrovna tak bych ho sháněl v Obi, domácí potřeby, železářství..
Jinak co se rad týče, rád něco sepíšu a dám k diskusi, dejte vědět, jestli o to někdo stojí.
Co se týká logbooku. Přiklánim se taky spíš ke spojenému bločku nebo sešitku než k předtištěným A4, mikrosalátu nebo smallsalátu.
Nevýhoda však je, že v bločcích neni předtištěn datum a jméno. A bohužel kačeři čas od času, ze samotné radosti a euforie z nálezu keše, je zapomenou zapsat (i mě se to povedlo). Kolonky to omezí.
Viděl jsem i ručně vyrobené bločky s předtištěnými kolonkami…pěkné…
Kolonky jsou napytel, neumožňují kačerům se dostatečně výtvarně projevit (např. razítkem, nálepkou nebo jsem párkrát viděl ručně malovaný obrázek).
Kromě toho se v předtištěných logboocích setkávám s naprosto nesmyslnou kolonkou "GPS". K čemu je to dobré? Vždyť je to jedno kdo s čím loví a většinou to tam nálezci ani nevypisují. Podobně kolonky "In" a "Out". Pokud někdo nechce napsat typ přístroje a nic netraduje, tak je jeho řádek naprosto neefiktivně nevyužitý. Proč tolik plýtvat papírem? Nejsem žádný ekoaktivista, ale kdyby se všichni chovali trošku racionálněji, ubylo by některých starostí.
Stačí zvolit vhodný formát logbooku a ne listy A4 s předznačenými 10 logy na stranu…
Já se kolikrát raděj podívám, kdo má jakou GPSku než kdo má jaké razítko…
A rozhodně menší problém mám s několika kolonkovými A4 než s upatlanými igelitkami všech typů. Jak je to všechno hezky subjektivní…B)
Jinak ale taky samozřejmě preferuju pohromadě držící bločky :D:D
Jo, ale to jsi v jiné diskuzi Igelitky taky nesnáším (obzlášť pokud je v nich locknlock a úkryt je dostatečně zakrývající), ale tady by mělo jít o logbooky, ne?
Jojo. Však se taky igelitek týkala menšinová část příspěvku a vzhledem k některým předchozím to až tak mimo všeobecné téma taky nebylo. No i když je fakt, že přímé logické propojení je opravdu trochu pofidérní.
Jo balení. Aby na našich keškách nemuseli lovci rozbalovat eklhaft pytlíky, polepil jsem locklock krabičky páskou s maskovacím potiskem. Co myslíte? Po další návštěvách byla opět v pytlíku :@