Tak jsem si všiml, že se rozšiřuje mezi cachery lidová tvořivost a objevuje se čím dál víc avatarů využívajících jako základ logo Groundspeak Geocaching. Máme denně před očima stránky geocaching.cz a nějak nevnímáme, že na nich vlevo dole je ikona s výrazným nápisem “THE GROUNDSPEAK GEOCACHING LOGO IS A TRADEMARK …USED WITH PERMISSION”. Vy, kteří jste toto logo použili a dokonce překreslili, zamyslete se, zda neporušujete zákony o ochranných známkách. Ty platí u nás jako v USA a vlastně po celém civilizovaném světě.
Groundspeak je nastesti ohledne uziti toho loga dost benevolentni, pokud mu slouzi ku propagaci. Podrobnejsi podminky se najdou jako uplne posldni odkaz v zelenem ramci naspodu stranek gc.com. Jak se zda, modifikace a uziti loga v avataru v souladu s timto dokumentem neni.
No nevím, nevím, ale
Additionally, the Groundspeak Geocaching logos may not be modified in any way
znamená v překladu, že loga nemohou být žádným způsobem modifikována!!! Moc anglicky neumím, ale tohle si ještě dovedu přeložit.
No já si myslím, že můžou být tak leda rádi, stejně tak kdyby si někdo dal do avatara logo cocacoly. Obvykle to není můj postoj, ale: “Groundspeaku, vyser si s tím svým zákonem oko”.
No mitaku, myslím, že tvá filozofie a neúcta k autorským právům je poněkud zvláštní. Může tě snad těšit, že je stále dost tobě podobných. Mne to tedy netěší.
Myslím že jsi chtěl původně napsat: “Groundspeaku, vyser si s tím svým geocachingem oko”, ale pak jsi vyměkl.
Připomíná mi to Viktora a.k.a. Howadoora, ten si z autorského práva taky nic nedělá…
To jo. Ale jinak bych to taky nejak extra neprehanel. Az na tu posledni invektivu mirici jeste k tomu spatnym smerem s Mitakem docela souhlasim.
MP
Ne pánové, ani jeden mi nerozumíte. Toto autorské právo funguje tím systémem, že se Groundspeak pouze brání proti očividnému ukradení loga konkurencí, samozřejmě že má radost z jakékoliv své propagace, stejně jako by měla radost jakákoliv jiná firma, kdyby ji někdo nosil na tričku/v avataru/na autě apod. a pod to si napsal svoje jméno. Má výtka směřovala zákonu samotnému a podmínkám Groundspeaku, který je napsaný tak ultimativním (špatným) způsobem, že pokud by si toho všiml Ed Fagan, tak má velká část geocacherů na krku typickou americkou nesmyslnou žalobu. A proto i když mi přijde avatar ve stylu loga groundspeaku poměrně nudný a nic neříkající, tak jsem na straně těch, kteří říkají no a co, ať si jej lidi používají podle své (z)vůle - vždyť z toho má Groundspeak užitek
Jsem obecně zastáncem všech (rozumných) zákonů:
-
tzn. pokud se mi líbil film v kině, jdu a koupím si jej na DVD, pokud jsem slyšel že je to nebetyčná blbost a já zrovna nemám co dělat a chci u něčeho vypnout mozek, tak si jej během půlhodiny stáhnu z netu.
-
tzn. pokud je míra zdanění “slušná” (ne vyloženě okrádající), poslušně zdaním vše co je podle zákona potřeba, pokud se mě stát ale snaží přivést na žebráckou hůl tak se budu snažit mezi zákonem co nejvíc kličkovat
-
tzn. pokud je rozumné nechlastat před řízením automobilu tak si na to budu dávat velký pozor, ale pokud budu dostávat pravidelně pokuty od brněnské městské policie za parkování na místě kde parkuje spousta jiných lidí a nikoho tím neomezuje a já dostanu pokutu jako jediný kvůli tomu, že nemám brněnskou registrační značku (tzv. SPZtku) tak se jim na placení pokuty vykašlu.
atd. atd. atd.
Toliko můj vztah k zákonům.
P.S.: Nemám nic společného s osobami Howadoor, Nanutando, Rakodav atd.
P.P.S: O zákonech si doporučuju přečíst Groulův deník z 4.února 2003:
Možná, ale to nemění nic na tom, že použití čehokoli chráněného zákonem, bez vědomí vlastníka je minimálně sprosté, ne-li rovnou zlodějské. Nechci a nebudu tady s tebou vést filozofickou politockou debatu nad zákony a tvým přístupem, nicméně dle mého názoru je to úplná blbost co říkáš ve svém prvním příspěvku. Nic víc a nic míň. Snad někdy něco vymyslíš a vytvoříš a až to ostatní budou bez skurpulí kopírovat, tak se nad tím zamyslíš.
Snad. V každém případě bych byl velice potěšen a hodně bych si nad tím tahal triko.
To vypada na dalsi debatu, kdy se opet vytvori dva tabory, ktere maji naprosto opacny nazor na vec, a nic nevyresi. Jen me zarazi, a to nemyslim jen v tomto pripade, ze se najdou lide, kterym jsou nejake licencni podminky naprosto proti srsti, nekdy az urazejici, a pritom jim nevadi dany vyrobek/myslenku/cokoliv_jineho jakkoliv pouzit.
Takze jako majitel firmy… napr. Adidas bys byl po navsteve vietnamske trznice urcite “velice potesen”. ![]()
Ano a navíc jim platím za PM.
Měl jsem pocit, že se tady bavíme o duševním vlastnictví nehmotných statků.
Vietnamce ať rozebírá někdo jiný, třeba ti co u nich nakupují.
Pocity máme, řekl bych, stejné, logo firmy Adidas určitě do dané kategorie patří.
ano logo ano, ale jestli sis nevšimnul, tak debata začala tím, že někdo má cizí logo v avataru, ne tím že by začal bez licence tisknout trička s logem groundspeaku, takže uber…
BTW: Ty máš v avataru bez licence fotku brouka (navíc pozměněnou), vzhledem k tomu, že to je studiová fotka pochubuju, žes ji dělal sám. Můj avatar samozřejmě není o nic víc košer …
Reagoval jsem na toto:
A ubrat? Třeba toho smajlíka, co jsem tam frknul? Radši ještě jednoho přidám - ![]()
BTW: Ty máš v avataru bez licence fotku brouka (navíc pozměněnou), vzhledem k tomu, že to je studiová fotka pochubuju, žes ji dělal sám. Můj avatar samozřejmě není o nic víc košer …
Fotku jsem sám nedělal, bohužel se mi teď nepodařilo najít zdroj. Ale pokud si dobře vzpomínám, jednalo se o ilustrační foto bez jakéhokoliv copyrightu a na vyobrazení automobilu snad žádné restrikce nejsou?!
P.S.: A neboj, nejsem “divnej”, sám se živím duševním vlastnictvím a jsem s jeho nakládáním ve vztahu ke mně dost benevolentní. Jen mi prostě přišel tvůj názor vhodný k okomentování. ![]()
No jak to tady sleduju, tak si rikam, jeste ze jsem do avataru pouzil vlastni fotku (ze stativu) sam sebe, to je snad z hlediska legality a autorskych prav neprustrelny :]. Jo a opizlal jsem ji v softu kterej jsem si zaplatil i s fotakem, jo… :]]
P.S.: A neboj, nejsem “divnej”, sám se živím duševním vlastnictvím a jsem s jeho nakládáním ve vztahu ke mně dost benevolentní. Jen mi prostě přišel tvůj názor vhodný k okomentování.
Sorry, jsem teď nějaký podrážděný, protože nemůžu jít ven, ale musím sedět na prdeli u kompu a vymýšlet blbosti. Ještě tak měsíc se to bude stupňovat a pak už konečně dám pokoj a vyrazím někam ven…
OK. Ale 9th century Manchester jsi opravdu mohl zalozit o den drive… ![]()