chci se zeptat na Váš názor ohledně logování vyčórovaných kešek. Dejme tomu, že na netu jsou kladné logy, Vy se vydáte za krabičkou a na jasném místě ji nenajdete - třeba v pařezu metr na metr, kde byla LARGE Proto vezmete foťák a místo zadokumentujete…následně fotky pošlete ownerovi a já se ptám: zapsat na net FOUND IT nebo ne? Otázku kupříkladu umocňuje fakt, že je keš na místě, kam už se s největší pravděpodobností nikdy nedostanete…nebo tu keš někdo chvilku před Vámi ukradl a již nebude obnovena. Co Vy na to?
Keš jsi nenašel, nejsi v logbůku a nemůžeš proto logovat na netu, máš prostě smůlu. Buď se tam vrátíš znovu a a pokud to máš daleko, tak keš zůstane neodlovená.
Řídil bych se tím, co ti napíše owner. Sám už jsem jednou zachraňoval jen logbook, který zbyl zašlapaný v blátě. Ale osobně při nenalezení neloguji. Musíš si to srovnat sám - tady se ti žádné jednoznačné odpovědi nedostane.
Je to ciste na ownerovi, jestli ti to dovoli zalogovat, tak to zaloguj, jestli ne, tak mas smulu. Kazdopadne bych se ho vzdy zeptal. Owner je totiz jediny, kdo za tu kes zodpovida.
Kazdopadne asi kontaktovat ownera po kazdem DNF je blbost. Vyplati se to zejmena u slozitych mysterek, kde si prisel na souradnice, kes pote nekdo ukradl a tys hledal zbytecne, navic je to treba opravdu daleko od HC a nebo se owner rozhodne ji archivovat. V takovych pripadech bych to zkusil, protoze to nebyva casty pripad.
Ja osobne jsem takhle logoval 2 mysterky. Owner s tim, po mem optani, jestli muzu logovat, problem nikdy nemel. Samozrejme jsem mu popsal, kde jsem hledal a on mi pak potvrdil, ze to na jednom z tech mist melo byt. ;)
Ale to je přeci tvůj osobní boj jak se s tím vypořádáš Pro koho jsou ty body, jaký budeš mít pocit apod. Nám je to, dle mě, v podstatě úplně jedno, jestli ten bod máš nebo ne
Dle pravidel jsi schránku fyzicky nenašel a nejsi zapsán v logbůku.
Pohled ownera: pokud dostanu takovou žádost a zdá se mi rozumná, pak schvaluji zalogování found it. Přece jen mi jde o to dostat lidi na nějaké zajímavé místo (a pokud např. fotografií doloží že tam byl) a tak mi to nevadí.
Pohled kačera: ještě jsem neměl potřebu to udělat, ale umím si představit, že pokud bych se dostal někam, kam se už nepodívám a nenašel jsem kvůli zničení, ukradení keše, asi bych taky poslal žádost na ownera. Zatím jsem ale vždy logoval DNF.
normálně loguju DNF a zatím mě nenapadlo o něco žádat autora. Takhle mi visí jedna neodlovená z Amberu, ale co, jsou to jen body a na hezkém místě jsem byl, o to jde
Tak a máš to dva rozdílné pohledy… a vyber si.
Zaťatí frajeři hard-core pravidel a lidi "zkus se domluvit"…
(zajímavý je, že jen jedni tě hned z něčeho neobviňují, nesnaží se tě za tvůj slušný dotaz znectít… tak si to sám přeber )
Jo, a až příště nebudeš něco vědět, zase se samosebou zeptej… tady ti rádi a s pochopením poraděj B)
PS: samosebou nelogovat sám od sebe foundIt, ale jestli ho chceš, zeptat se ownera. Pokud je to "vyhnilá" keš a on ti neodpoví, protože už není, halt asi loguj DNF… s patřičným zdůvodněním.
Nedávno se tu řešila keš zamrzlá pod žebříkem na nábřeží - bez zničení nevyndáš. Fanatické argumenty zněly stejně jako dnes. Minulý týden mi dva kačeři psali, že došli na finálku mé špatně a nesnadno dostupné keše, koukali na krabici, zámeček, ale klíč někdo nevrátil na místo… samosebou jsem jim povolil log. Kačer z větší dálky poděkoval a zalogoval, kačer "domácí" poděkoval a došel si tam znova…
Citecka: ano, pokud tam cache je a logbook je videt a nejde pouzit, tak proc ne. Ale prece nemuze vyfotit prazdnou dutinu treba ve strome a prohlasit to za Found it log.
Taky si myslím, že když keš nenajdeš, tak není co řešit - note nebo DNF. Když ji třeba najdu a neotevřu (zamrzlá, rozšláplá - ale ne "neznám kód k zámku, který jsem měl vyluštit v mysterce") - tak bych to zkusil s ownerem. Nám se to ale naštěstí ještě nestalo.
Hlavně - je to hra, tak budeš mít o "bod" více nebo míň a co - stejně se nic nestane, rohlíky levnější nebudou.
Já zrovna patřím k tomu tvrdému jádru - nejsem zapsán = neloguji nebo loguji DNF. Mám prostě smůlu. Ale je to můj boj, je to stejné jako spousta vyluštěných mysterek, které jsem nikdy neodlovil a některé z nich už neexistují. Prostě mě listing z nějakého důvodu zaujal, tak jsem se ponořil do luštění. A že nemám (a v některých případech mít nebudu) ten bodík, to mě tak nějak nechává chladným.
Ale rozhodně neodsuzuji ty, kteří mají jiný názor. Občas chodím na kešky s kolegy, kteří na tu fyzickou krabičku nedosáhnou nebo nedokáží na tu skálu vylézt a podobně. Je to stejné, jako když je požádám o pomoc při řešení problému, když já s nápady končím.
Já osobně loguju DNF, pokud najdu prázdnou skrýš. I když je jasné, že jsem hledal na správném místě. Třeba jako nedávno, když ji zrovna měli vyndanou opodál sedící kačeři a náramně se bavili tím, že jsem našel dutinu stromu prázdnou a s nepořízenou odjel. A ještě to pak vyslepičili v logu. Fakt mě tihle "kolegové" nasr…
Dvakrát se mi stalo, že jsem se do krabičky nedostal. Jednou to bylo kvůli tomu, že logbook navrhnul, nabobtnal a nebylo možhé ho vytáhnout. Podruhé někdo strčil krabičku do díry obráceně a bez speciálních nástrojů ji nebylo možné vytáhnout ven. V obou případech jsem poslal autorům fotku se žádostí, zda mi uzná nález. Když mi autor vyhověl, nález jsem si zapsal.
Tak ten nabobtnalý, rozmočený nebo jiným způsobem nepoužitelný logbook (který bych vyfotila a fotku přiložila k logu) je asi tak jediný případ, kdy bych zalogovala found. Krabičku strčenou do úkrytu obráceně tak, že nešla vytáhnout, jsem zažila taky. Prostě jsem se vrátila s tím speciálním nástrojem a krabku "zprovoznila". Já mám bod, owner má klid, že to nemusí jet řešit.
Já osobně už jsem na svých keškách několikrát uznal logy v případě, že někdo omylem odnesl tužku (od jisté doby vybavuju tužky provázkem a přivazuju je k logbooku) a někdo jiný se neměl čím zapsat. Fotka kešky zaslaná mailem či přiložená k internetovému logu mi postačila k uznání nálezu. Podmínka zapsání do logbooku je rozumná, ale v odůvodněných případech ji neberu jako dogma. V geocachingu o nic nejde, tak proč dělat zbytečné dusno kvůli takovým věcem?
Ostatně, vždyť "found it" doslova znamená "našel ji". Zápis v logbooku je samozřejmě nejprůkaznější důkaz nálezu, ale fotku uznávám rovněž.
Jinak ještě k té krabičce, co nešla vyndat: o pár týdnů později jsem jel do toho města ještě jednou, tak jsem se zastavil a do kešky zapsal dodatečně.
Když tak pročítám příspěvky před tvým, tak se nemůžu nezeptat… Na co vlastně reaguješ? Nebo to už je zas jenom takové klišé, jako že Češi kradou, Američani jsou blbí atd., které se musí někam za každou cenu napsat, i když tam vlastně nepasuje?
Přinejmenším nechápu tu generalizaci a množné číslo.
Myslím, že je to jen a jen tvoje věc a ownera. Pokud ty jsi s tím srovnaný a owner ti požehná…
Já s tím jako běžný hráč nemám žádný osobní problém a je mi šumafuk, jak jsi ke svým "bodům" přišel.