Logování FTF

Ahoj, chtěl bych otevřít diskusi o logování FTF. Už to tady v jednom vláknu (Logování FTF, FTFAD, apod od mr.matese) zaznělo, ale nikdo se k tomu nevyjádřil a diskuse se stočila jiným směrem. Cituji: Pokud jdou hledat FTF kešku dva registrovaní kačeři a najdou ji společně, tzn. že ji oba dva vyzvednou ze skrýše a otevřou, mohou si FTF zalogovat oba dva? Co říkáte na způsob logování FTF třeba 4 až 10 lidí, kteří se cestou ke kešce svolávají a čekají tam na sebe. A všichni jsou FTF. U mé keše bylo kačerovi FTF v logu vytknuto, že nepočkal, že se to nedělá. Jaká je praxe a zvyklost jinde? Reagují owneři někde na např. 8 zalogovaných FTF lovců? Podotýkám, že to nejsou týmy, ale jedinci. Sám se přikláním k názoru, že FTF (jako STS atd…) by měl být pouze jeden tým, nebo jeden kačer. Díky za názory.

Ještě bych chtěl, abyste se k tomu vyjádřili i z hlediska etiky a ne jen z pohledu pravidel.

Celé se to má asi tak, že FTF v pravidlech není vůbec nijak ošetřené. Hon za prvním nálezem není úplně implicitní součást geocachingu… spíš taková nadstavba, která přináší další zábavu.
Takže záleží jak se cacheři dohodnou a je v podstatě úplně jedno, jestli se tím někdo bude řídit nebo ne.
Jako owner cache s tím nezmůžeš už vůbec nic. Log mazat nemůžeš, pokud se cacher zapsal do logbooku a jestli je v něm napsáno ftf nebo ne ti hlídat také nepřísluší (jako ani nikomu jinému).

Ja do tohohle nemuzu mluvit primo, ja tam nebyl (chytre jsem jel radsi na Pracharnu), ale jestli chapu situaci dobre, tak se nekteri kolegove lehce otreli o fakt, ze "prvni a nahodne" FTF ma Tvoje kamaradka, ktera tam byla nahodou tesne po publikaci a v podstate par minut od pipnuti a jejiho zapisu uz po ni nebylo ani vidu ani slechu. A pry tam dalsi lidi videla, ale nejak se k nim asi nechtela hlasit. :smiley: (Viz. prvni logy na [cache]GC20FMQ[/cache].)

Co se tyce spolecnych FTF - nekteri z nas, kteri takhle cas od casu vyrazime na novou cache, tam vyrazime castecne i proto, abychom se zase "nahodou" srazili s kamaradama i mene znamyma lovcema a proto nejakou tu minutku u kese klidne postojime a pokecame. :wink:

Myslim, ze ale neni potreba kvuli tomu vytvaret nesmyslny vlakna na foru, kde je kazdej strasne chytrej - a o to vic chytrejsi, cim min toho o dane situaci vi. :slight_smile: Radsi prijdte pristi patek na pivo a muzeme to v klidu probrat. :wink:

Zrovna se tu teď u jedné nové keše kačeři hádají, protože jeden našel a nepočkal na druhého a lognul si FTF sám.

Pokud nechcete hrát patologické nečum, kdy se čeká, dokud to nenajde i ten poslední a pak se to loguje společně, tak to dělejte klidně jinak.

Jen mi pak přijde zbytečné se hádat o FTF, které je o tom, kdo jezdí po městě rychleji a kdo chytil víc červených na semaforu.

[color=blue]Myslim, ze ale neni potreba kvuli tomu vytvaret nesmyslny vlakna na foru, kde je kazdej strasne chytrej …[/color]Ja prece nevytvarim nesmyslne vlakno, ja jsem se ptal jaka je zvyklost jinde, jak se k tomu staveji jinde atd. Mel jsem snad zalozit vlakno na libimseti.cz?

FTF neni rizen zadnymi pravidly. V ruznych regionech se to dela jinak. Nekde je ucelem prijet a podtrhnout nez dobehnou ostatni, jinde jako treba v HK zase pockat na ostatni a pokecat. To je to, co me na tech FTF bavi, ze mam temer jistotu, ze se klidne pozde v noci potkam na ruznych mistech s kamarady ci lidmi, kteri jsou stejne trefeni jako ja a misto aby si dali pivko tak cekaji, zda neco nepipne. Nekdo to hold bere silne individualne, nekdo jako kolektivni hru. To same mas treba ruzne obrazce z kesek jako je smajlik ci za sipkou u Brna. Nekomu se to libi, jinej je zhnusen. Do skupinky co vyrazi na FTF jsem se dostal pred necelym rokem a bavi me to prave proto, ze tam neni soutezivost ale pohodova atmosfera a pokes s ostatnima.

Co jsem se přichomejtnul k FTF v Brně a okolí, tak jsem vypozoroval zásadu - kdo prijde pred navratem schranky do skryse ma FTF. Ti dalsi uz jsou STF, TTF a dal. No a pokud jde dvojice dohromady - tak to u6 je snad o vztazich mezi nima…

Jako owner FTF neřeším, jen netrpělivě čekám na první log a jak se bude líbit B)

Pokud keš najdu zcela sám, pak je to jasné a čistokrevné FTF. Ve skupině je to z mého pohledu trochu jinak. Záleží na tom jak lov proběhne. Jestliže jdeme na FTF např. s juniorem a já keš najdu jako první, vyzvednu ji z úkrytu a on zatím hledá jinde, pak já si loguji FTF a on coFTF. Nejhorší je asi varianta, kde se parta sejde a pak někdo "skočí krabku vyzvednout, ať se může logovat". V takových případech loguji coFTF za všech okolností…

To je zase hádání o FTF :frowning: občas mě to chytne a taky na nějaké vyrážím ale radší mám ftf na 4-5* mysterce tam je na ten odlov nějak výc času než na obyčejné tradiční :smiley: B)

Nemůže admin takovéto odpovědi rovnou mazat?

Podle selského rozumu je FTF závod, kdo najde keš první. Představte si závodníky (například v přespolním běku), kteří na sebe počkají před cílem a doběhnou společně.

Koukám, že jsi tomu editovámím úvodního příspěvku přidal další rovinu.:slight_smile: Z mého pohledu je to pořád stejné, snad jen že by si lidé v rámci možností neměli vzájemně kazit hru.

Podle selského rozumu je FTF zkratka First to Find :smiley: Možná ještě fourth, fifth, atd.
Je to čistě označení prvního nálezu, tři písmenka v logu, žádný závod, žádná soutěž a žádné ucelené normy v rámci geocachingu.:wink:

Nechapu, kdyz 2 kaceri najdou cache jako prvni cili coFTF tak maj oba ve statistice FTF u nalezene kese. Jak se to dela?

Jakmile jsem uvidel toto tema, hned se mi v hlave ukazal nasledujici obraz:

Temna noc, a dvacet lidi s baterkama procesavaji houstiny nekde na kopecku za mestem. Ozyva se zbrblani: "kde to sakra je?" Nebo: "To byl urcite novacek, co neumi zamerovat!" Kuzely svetel prorezavaji vetve houstiny. A tu se najednou vsechny ty svetelne kuzely baterek a celovek jako zazrakem sejdou na jednom bode. Na bode, kde je parizek a pod kurou ke keska. A vsichni sborove zvolaji slavnostni: "Mam ji!"

Tak takhle si nejak predstavuji hromadne FTF. :smiley:

Ne ne.
Je to závod-soutěž, možná nad rámec pravidel, ale soutěž. Vítězi patří ta čest, že byl první. Nemusíte s tím všichni sice souhlasit, ale to tak všechno co se s tím můžete dělat.

A to poslední F znamaná First.

No, je to jeden z možných výkladů.:slight_smile: Můžeš s ním souhlasit, ale to je asi tak všechno, co s ním můžeš dělat. :smiley:

No, jestli to nebude tím, že si tam ty FTF můžeš sám napsat jak chceš, to za Tebe GC.COM evidovat nebude :slight_smile:

Děláte z toho zcela zbytečně vědu …

A proč by to proboha měl dělat…

FTF je především pro mne o tom potkat u keše pár dalších "bláznů", prohodit pár slov a běžet zase dál… FTF je jen jedno a může ho mít jen jeden, stejně jako panenství :wink: Ale i tam jsem četl, že prý šťáva z několika citronů udělá z protřelé dívčiny zase pannu :smiley: No neví… B) Lidi neblázněte, je to přece jen hra a tak to tak berme…

… a když už to padlo v tom původním příspěvku, tak teamová FTF a ostatně i xTF neuznávám. Obecně teamové statistiky jsou podivné… FTF má vždy a jednoznačně ten, kdo si první sáhnul a první "odpanil" logbook. Nic víc, nic míň.