Náhodou jsem na GC.com došel k jedné cachi, ze které vedl odkaz na tuto mapku. Je to docela zajímavé - mapa cachí podle stanic londýnského metra, pro turisty ideální.
Luxus… To se jim to sbira anglanum…
Je to naprosto neuveritelne, silene az genialni, kdyz si clovek uvedomi, ze nejde o zadnou kalibrovanou pseudomapu, ale o schematicky nakres! Netusim, jak je to vyrobeno, ale mozna je kazda stanice kalibrovana zvlast na sve souradnice a od ni pak v kruhu ikonka v odpovidajicim smeru a vzdalenosti…
Uz jsem na to taky kdysi narazil, vzhledem k soucasnym problemum s daty od GC.COM i dost zarazejici.
Priznam se ale, ze me podobne pomucky moc nadsenim nenaplnuji. Duvod je jednoduchy - lov se uz stava moc jednoduchym.
O co lepsi je, kdyz clovek musi vynalozit nejake usili na ziskani bodiku za kes. Asi se i o meste vic dozvim, nez s plnou pusou podobnych pecenych holubu.
Urcite by nebyl problem psat listing bedekr stylem : dojed na Malostranskou, vyjdi smer zastavky tramvaje, jdi rovne po hlavni 532m, na krizovatce ulic xxx a yyy zahni vpravo, az dojdes k brane do parku vstup do nej, v parku dojdi ke kasne, pokracuj smerem k velikemu dubu, ve vzdalenosti 35,35m nadzvedni kamen a pod nim to je", k tomu prilozit obrazek tracklogu i s mapou, obrazky parku ve vsech rocnich obdobich a dennich i nocnich hodinach a s casy prijezdu jednotlivych spoju.
Turista ze by se mel radovat, ze toho hodne stihne? Nevim, nevim…
Ja naopak posledni dobou vypinam i mapy v GPS, abych z kese nevidel nic nez bod v prazdne plose. Protoze jak pred casem pripomel jeden odpurce frazi :-): “Cesta je cil” :-).
Ale ano, souhlasim, technicky dokonale zvladnuta geomapa londynske trubky :-).
Me moc tesi, ze tam je i nase keska na zapade Londyna - Ealing Brodway, LudaCache ![]()
Takovou cache by ti haggaeus stejně nepublikoval, protože nesplňuje základní požadavek, že geocaching je hra využívající GPS navigaci.
Coz uz mi taky parkrat prislo lito. Letterbox hybrid musi byt aspon hybrid, a stejne je na okraji zajmu. Pritom jde o geo-caching, ne o GPS-caching. :]
Me se ‘oldschool’ popis trasy, trochu jako z dobrodruznych romanu (dej se na sever, na kopecku u vykotlaneho stromu zahni doprava kolem bukoveho lesika, sejdi az k potoku a pokracuj proti proudu dokud nenajdes uprostred reciste velky cerven kamen a bla bla bla) libi vic nez serie vypoctu a waypointu a tak dale. Tak se i trochu snazim takove prvky sem tam nekam mezi ta cisla a koordinaty zakomponovat, nenapadne, at se na to neprijde. :]]
Tim nenavrhuji revoluci. Jen si tady tak povidam. Je to pochopitelne o osobnim pristupu. Me na geocachingu bavi pohyb (prevazne) v prirode, vylety a vypravy - manipulaci s jakymsi pristrojem beru jen jako prostredek a klidne bych se bez ni asi obesel…
Coz mne mimochodem pekne stve. Meli jsme rozepri na tohle tema a nestacily souradnice parkoviste/startu. Takze holt chudaci cacheri musi pocitat jako mourovati misto toho, aby “jenom” zapojili svoji predstavivost.
To by zcela urcite publikoval. Samozrejme nejake souradnice by tam byly, listing uz je moje vec, ze :-).
A ostatne myslim, ze nemalo hledacu a snad i nejaky ukryvac pracuji nebo pracovali v zacatcich kariery bez GPS pouze s dalsim tlumicem vasni a zabijakem napeti, totiz s onlajnortofotomapami. Jsem rad, ze jsem zacinal jeste bez tohohle vseho a ze se bez toho vetsinou obejdu i ted.
A tech, kteri ani nevedi, ze takhle s nadbytecnym mnozstvim informaci prichazeji o to nejvonavejsi koreni geocachingu je mi jen lito.
Ono kazdemu voni neco jineho. ![]()
Narazi se na tuhle pasaz guidelines: "GPS usage is an essential element of geocaching. Therefore, although it is possible to find a cache without a GPS, the option of using accurate GPS coordinates as an integral part of the cache hunt must be demonstrated for all physical cache submissions."
a definici letterbox hybridu: “They must be referenced by latitude and longitude, not just clues.”
Pokud je skrys popsana zpusobem “od rozcestniku bez po zlute, u skaly zahni doprava, za mostkem u brizy doleva a hledej pod dubem”, tak je to klasicky <a href=http://www.letterboxing.info/">letterbox a patri na letterboxerske stranky.
Vyse uvedenym guidelines se da dostat napr. pridanim stage hledane podle souradnic (napr. mystery, kde se melo hledat podle leteckeho snimku v listingu - schvalena jako mystery s pomocnou cache na uvodnich souradnicich se zasobou vytistenych leteckych snimku), nebo se da takovy postup uznat, kdyz je vychozi bod nekde v pustine a k jeho samotnemu nalezeni je treba GPS.
Je mi to jasny, taky to neodsuzuju, trosku mi ale pripada, ze nekteri kolegove si ani neuvedomuji, ze to jde i jinak. Jenom upozornuju na malou emocni silu snadnych nalezu. Me by zase mohli leccos vypravet ti, kteri zasadne jezdi za kesemi s MHD nebo jinou verejnou dopravou :-).