Lusteni z fotek

Ahoj, měl bych prosbičku.. Spousta souřadnic se lusti z fotek v listingu.. Jediné co umím je exif.., s čím dalším se tam člověk může obvykle potkat.. Předpokládám že nějaké ztmavovani, ale dal si nedokážu nic moc představit.. A když už jsem to tady otevřel spojil bych příjemné s užitečným a zeptám se zdá mi nemůžete doporučit nějaky volně stahnutelny program ve kterém bych si mohl s těma fotkama hrát.. Úplně ideálně v češtině.. Díky

Editory jsou i online a nemusis ani nic instalovat

https://pixlr.com/editor/

Jinak nejlepší je asi free GIMP https://www.gimp.org/

Perfektní.. Moc děkuju za tipy

Většinou se luští z toho, co je na fotce vidět. Počet oken, lístků, květů, atd. Občas je to NaCoAsiOwnerZrovnaMyslel.

Exif - tam jsem taky už párkrát souřadnice našel (nebo IPTC).

Občas je dobré podívat se na fotky i zipem, nebo textovým editorem, třeba z Commanderu. Text přilepený k fotce se na fotce nijak neprojeví, ale takhle ho najdeš. Nebo zkusit ztmavit, kontrast, jas, kýbl s barvou - nepatrné rozdíly v odstínech, atd.

A dost často je fotka jen lákadlo a souřadnice jsou schované jinde, třeba v textu.

Jednou jsem hledal jeden strom podle fotky, v okruhu několika kilometrů. Našel jsem ho. A spousta dalších hledačů. A až pak jsem zjistil, že v exifu byly souřadnice.

Jeste jsem se setkal

• rozmery obrazku (byly tisiciny do souradnic)
  • steganografie - to je samostatne tema na disertacni praci :-) a co program, to jina metoda.

Další možnost je obrázek s pevnou barevnou paletou, například GIF. V něm je něco na způsob bílého nápisu na bílém podkladu - v paletě je víc barev se stejnou RGB hodnotou, jednu z nich je potřeba upravit, aby se písmo zjevilo.

No dobrá, s tím jsem se potkal jenom jednou ...

Další možnosti ukrytí (nejen u fotek)

• kódy barev určitých částí obrázků
  • Stereogram (obrázek "šumu", nutno šilhat, případně možno použít speciální programy)
  • Rozložení barev dle RGB, (CMYK) pak dává obrázek teprve smysl

Jinak v EXIF datech může být "nápověda" na několika místech. Buď přímo souřadnice v místě určeném pro souřadnice, nebo různě schovaná nápověda (v popisu, v ITPC, atd.), viděl jsem i cestu luštění přes exif ještě jinak, ale teď už si to přesně nevybavím.

Další možnost je obrázek s pevnou barevnou paletou, například GIF. V něm je něco na způsob bílého nápisu na bílém podkladu - v paletě je víc barev se stejnou RGB hodnotou, jednu z nich je potřeba upravit, aby se písmo zjevilo.

No dobrá, s tím jsem se potkal jenom jednou ...

To nemusí být jen v GIF, může to být i v JPEG, kdy je jen méně kontrastní. Pro prvotní hledání podobných uložení jsem používal přehnanou Gama korekci, většinou se podobné věci ukázaly.

Pokud to není D5, kde se předpokládá použití ne zcela běžného SW a ne zcela běžných znalostí, nehledej v tom složitosti, bude to něco zcela jednoduchého.

A k těm nepatrným odstínům - pokud to takhle někdo udělá, je nebezpečí, že na některých monitorech to bude vidět hned i bez úprav a na některých vůbec, každý to má nastaveno jinak.

V každém případě používám SW na úpravu fotek, např. Zoner nebo GIMP a první co zkouším, je Kontrast, Jas, Gama, nebo úprava pomocí křivek - maxmálně zkontrastnit, přijasit nebo přitmavit. Občas se něco ukáže. Ale většinou je to schované jinde. Jinak - na nepatrné odstíny v Gimpu a podobných SW pomáhá kouzelná hůlka s nastavenou minimální tolerancí (vybírá podle odstínu), nebo kýbl s barvou - většinou vyplňuje místa se stejnou barvou pozadí.

Ovšem - viděl jsem i mysterku se spoustou obrázků a souřadnice byly nakonec v odstínu RGB barev, u slov v listingu. U jednoduchých obrázků zkus i to, odstíny RGB dokáže ukázat třeba i PSpad (ikona kapátka).

K tomu SW - vím o mysterce postavené na fotkách, kde se při zobrazení složky s těmito fotkami v Zoner Photo Exploreru objevila čísla přes celý náhled :)

Teda to jsou mi věci. Když je v listingu jen obrázek, tak se zkusím podívat na exif, pak zamodřím celou obrazovku, protože to někdy je bíle napsané někde kolem fotky. A když takhle nic nenajdu, listing zase zavřu. Tady z těch návodů taky polovinu věcí nechápu: jaké křivky? Jaká gama? Jaká čísla barev? To aby člověk dostal manulál. :-)

Teda to jsou mi věci. Když je v listingu jen obrázek, tak se zkusím podívat na exif, pak zamodřím celou obrazovku, protože to někdy je bíle napsané někde kolem fotky. A když takhle nic nenajdu, listing zase zavřu. Tady z těch návodů taky polovinu věcí nechápu: jaké křivky? Jaká gama? Jaká čísla barev? To aby člověk dostal manulál. :-)

Kvůli geocachingu jsem se učil například nordické runy, co je proti tomu nějaký obrázek ... :)

Kvůli geocachingu jsem se učil například nordické runy, co je proti tomu nějaký obrázek ... :)

Nebo taky písmo z Voynichova rukopisu  :P

A sluchátko řeklo: Manuál? Ale jistě, prosím, jak si račte přát.

https://www.root.cz/knihy/gimp-uzivatelska-prirucka-1/

Pokud používáš PSPad na psaní HTML listingů, zkus v nástrojích zakliknout kapátko a uvidíš.

Pěkné luštění z fotek je zde https://www.geocaching.com/geocache/GC2P2HJ_na-kladne-s-hlavou-pod-zemi

Já mám sice všechny možné nástroje k luštění z fotek, ale těmto mysterkám se vyhýbám, protože mi to připadá, jak bylo zmíněno, "co tím autor chtěl asi říct"?  :) A obdivuji všechny, kteří s tím mají trpělivost. Maximálně vyčtu souřadnice z exifu a tím končím. Zrovna včera jsem narazila na http://GC5JC9D, kde mi exif ukázal souřadnice, ale checker je zamítnul. 

Pakliže čísla jsou ukryta přímo v obrázku různými jinými odstíny téže podkladové barvy, vyplatilo se mi už několikrát prohlížet je prostě jen v telefonu. Tam jsou asi jiné kontrasty barev a čísla lépe "vylezou" z pozadí.

S tou paletou se do dělá nějak takto:

http://img24.cz/images/98111332212181046002.png (obrázek je bílý)

Jde to i líp, v ukázce je "dvoubarevný" obrázek, paleta 256 barev a použité jsou první dvě barvy z palety, takže kdo umí s paletami, má to hned na začátku.