mala utilitka pro GPX soubor z cachemapy na GC.CZ

GCZF - jednoduchá filtrační utilitka dle typu kešek.

Vzhledem k aktuálnímu nedostatku času na cachovani jsem řešil potřebu vyseparovat z aktuálního souboru pouze traditional cache. A tak vznikl tento prográmek, který umí vytvořit z geocaching.gpx nový soubor, obsahující jen vybrané typy kešek. Z toho plyne, že ve staženém souboruz gc.cz musíte mít vložené zkratky (volba cachemapy přidat zkratky).

Když už to nějak funguje, možná se to někomu dalšímu bude také hodit.

Trochu je jen problém s earthcachemi a event cachemi, obě mají stejnou zkratku “E”.

Návod na použití se získá spuštěním z konzole (“DOS” okna) bez zadání parametrů.

příklad1: GCZF.EXE /MU vyseparuje ze souboru geocaching.gpx pouze multi a mysterky a ulozi je do gc_cz(MU).gpx souboru

příklad2: GCZF.EXE all.gpx kesky.gpx /TW vyseparuje ze souboru all.gpx pouze traditionalky a webcamky a ulozi je do souboru kesky.gpx

GPX soubory se nacházeji ve stejné složce, jako utilitka.

Případné dotazy sem.

nešlo by udělat eště, že by se vyexportoval jen určitý počet bodů, popřípadě filtr na souřadnice, kraje, atp. Třeba by mě zajímala jen praha a ostatní ne. Ostatně by se snížila doba na přenos do přístroje.PS: proč musí být mapa pouze do 10.5. ? neměl by být program univerzální. tj i pro aktuální mapy?

To jsou funkce, které už následně umí velmi snadno třeba MapSource, a to vizuálně, pomocí ohraničení myší. Což je rychlá a přesná možnost. Utilitka má jen řešit možnost rozdělení waypointů podle typu cache. Zbytek umí jiné programy. Mohl bych to tam sice dodělat, ale na to není bohužel čas. Úkolem utilitky bylo zajistit funkci, kterou nejvíce známé a používané programy nedisponují (nebo z principu nemohou disponovat).

To datum je tam jen napsáno, pro jakou verzi generovaného souboru z gc.cz byl program otestován (testováno 10.5., proto tohle datum). Dokud nedojde k nějaké podstatné změně struktury GPX souboru z gc.cz, bude utilitka fungovat.

Problém každopádně nastane, až se vyčerpá 4 písmenná zkratka pro geocache a začne se používat 5písmenná zkratka (možná?). Díky plovoucímu postfixu, co tam geocaching.cz přidává ohledně typu, velikosti, obtížnosti a terénu, nebude pak detekce znaku, definující typ cache, jednoznačná. Ještě nevím, jak to vyřeším, ale od té doby pak bude nutné přidávat zkratku nikoliv k waypointu, ale do názvu cache.

Jinak během dneška se objeví nová verze, která už umí kromě této filtrace pouze změnit podle typu cache symbol (ikonku) cache volitelně na jinou.

Tak je tu ta nová verze GCZF 1.0 [03] - kromě filtrace dle typu cache nyní umí navíc změnit symboly kešek dle typu (pro multi, web a mysterky).

Návod na použití se získá spuštěním z konzole (“DOS” okna) bez zadání parametrů, zbytek popisu pro změnu symbolu je v gczf.ini souboru.

příklad3: GCZF.EXE /chsym ze souboru geocaching.gpx vytvoří gc_cz(symbols).gpx soubor, ve kterém budou mít cache typu multi, mystery a webcam pozměněný symbol dle zadání v GCZF.INI konfiguračním souboru.

Šikovný program, moc se mi líbí! Jen se zeptám - je možné na této úrovni zasahovat do vlastností bodu, tzn. ovlivnit způsob zobrazení na displeji a kategorii, nebo je to výsadou “vyššího” formátu gdb apod.?

mapsource má tušim pro gpx vlastní extensi a v té je možné i nastavit kategorii apod. Stačí si uložit waypointy v mapsource do gpx a uvidíte. Ale je to aplikační záležitost, každý program ty extense může mít jiné.

A zdrojáček by k dispozici nebyl?

Přidal bych variantu která by

nahradila první písmeno šestiznakového názvu (G) prvním písmenem popisu (T, M, U, L, V, W, E)

a z dalších tří znaků popisu vytvořila “pseudovýšku”:

stovky = velikost

0 žádná (pro V, W, E…)

1 M micro

2 S small

3 R regular

4 L large

desítky = terén, jednotky = obtížnost (obojí v půlhvězdičkách bez jedné)

0

1 *

2

3 **

4

5 ***

6

7 ****

8

9 *****

Pouvažuji o možnosti tam tuto možnost změny názvu WPT dodělat. Ale z mnohých omezujících důvodů by bylo nutné jako vstupní soubor použít pouze takovou variantu, kdy je zkratka (TR11, MS23, W22,…) přidána k názvu cache(TR11-Nejaka Keska), nikoliv k waypointu (GCXXXXTR11). Což už je docela omezující a program by nebyl univerzální na libovolný vstupní formát, který gc.cz umí generovat. Velkou paseku v tom totiž dělá to, že někdo občas u své (T,M,U) cache nezadá velikost cache a tím dojde k posunu písmen zkratky. Navíc historicky staré cache mají méně znaků (v CR je nyní myslím taková jen jedna, ale už v té chvíli lze najít pozici typu cache jen na základě vyjímky a předpokladu) a další legrace začne, až se vyčerpají waypointy na GCZZZZ. Až poté, co GC.COM vygeneruje novou řadu (přidá další písmeno, nebo ne?) bude možná nutné analýzu zkratky z názvu waypointu předělat.

Způsob zobrazení lze ovlivnit jak? O té možnosti nevím. V případě změny symbolu to už utilitka nějak zvládá pomocí /chsym. Způsob a podmínky zobrazení na displeji se ale nastavuje dle volby v GPS (uživatelské body, mapové body)

To se přece snadno rozliší jestli má waypoint 6 znaků nebo víc, ne?

Velikost je označená písmeny, zatímco obtížnosti číslicemi, takže se to dá poznat.

Ty staré ovšem obsahují pouze šestnáctkové číslice, takže pokud je první znak 0..F a za ním se někde objeví T, M nebo U, tak je to už jednoznačně typ.

To by mě taky zajímalo jak to udělají, odhaduji je místo C použijí jiné písmeno.

Může mít i méně, minimálně jedna taková cache s pěti znaky v Česku existuje, za hranicemi je jich hromada. Na tu jednu jsem zatím udělal explicitně vyjímku přímo v softu.

Ano, ale jak jsem už řekl, na to, co jsem potřeboval udělat, stačil současný algoritmus, který ale dál jak na typ kešky nedosáhne. Jakmile by bylo potřeba extrahovat i velikost kešky (která u mnohých traditionalek není i zadána), je nutné dělat kompletní analýzu délky waypointu. To bude až v další verzi, pokud bude čas na nějaké další funkční rozšíření. V té současné se bere typ kešky natvrdo ze sedmé pozice waypointu (s jednou, výše uvedenou vyjímkou).

Soft teď dělá to, co jsem potřeboval, takže co bude dál, se uvidí podle případných reakcí. Třeba to stahování podle typu cache se časem objeví i přímo jako možnost v cachemapě, za což bych se docela přimlouval.

Nejak se mi nedari nahrat waypointy pouze z prahy, muzete me nejak nakopnout jak na to ?!

To znamená, že nebyl nalezen soubor geocaching.gpx

Musí být umístěn ve stejném adresáři, jako utilitka gczf.exe

Případně ještě může být ještě chyba v názvu souboru. Takže zkontrolovat název souboru a jeho umístění.

Perfektní program, díky!

Chci se zeptat, zda je použitelný i pro soubory GPX z gc.com? To by se mi taky strašně líbilo, zejména před dovolenou…

Zdenek

Bohužel ne, geocaching.com do GPX souboru nepřidává typ cache stejným způsobem, jako geocaching.cz a do LOC souboru informaci o typu či velikosti a obtížnosti cache nevkládá vůbec.

GPX z Pocket Query jsem ještě nezkoušel, ale o moc lepší to nebude. Každopádně by se musela udělat podstatná úprava prográmku, aby to fungovalo i na GPXka z GC.COM. Pokud vyšaším někdy trochu času, mrknu na to.

Já jsem to nezkoumal, ale je daná nějaká specifikace GPX souboru, je dané schéma, jak má GPX soubor vypadat a pak by mělo být jedno, jaký je zdroj tohoto GPX souboru a měl by si s tím XML parser normálně poradit…

Ano, samozřejmě, XML jazyk mají shodný, v tom není ten problém. Ale tady jde o to, že GC.CZ přidává informaci do GPX souboru o typu a velikosti cache do informací jinak (a navíc čtyřmi možnými způsoby, podle nastavení přepínačů a checkboxů na cachemapě) než geocaching.com.

GC.COM to dělá fixně stále stejně, ale navíc informaci o velikosti cache nevkládá vůbec. takže proto by bylo nutné udělat úpravy. Ale nyní utilitka určena výhradně pro GPX z geocaching.cz, proto se také jmenuje GCZF (má v názvu CZ)

Jo, Pocket Query jsem měl na mysli. Tak uvidíš…