Na turisticky velmi zajímavém místě byla zasazena nová mikrokeš. Protože jsem prakticky ve stejné době chtěl v této lokalitě osadit svoji keš, z prestižních důvodů jsem ji více jak hodinu hledal. Nenašel a za mnou již neúspěch ohlásil další lovec s hodnocením, které sdílím. Pokud je dobře zaměřena, do tohoto příšerného terénu se jako mikro nehodí, autorovy 1,5 hvězdičky by měly být alespoň 4. Navíc do tohoto turistického bodu chodí rodiny s dětmi a mezi nimi samozřejmě geotýmy. Myslím, že touto mikrokeší je místo z hlediska geocachingu znehodnoceno. Nechci autora urazit, ale domnívám se, že se zde projevila jeho nezkušenost (jen 6 úlovků). Nyní váhám - mohu zde okamžitě osadit a zaregistrovat svoji small, která jako multi s jednou zastávkou je pro hledání mnohem zábavnější a ke cacherům přívětivější. V konfliktní vzdálenosti s první keškou není.
Nevím zda tento akt nebude vůči kolegovi neseriózní a proto spoléhám na vaše názory. Takže otázka: MÁM ČI NEMÁM ?
no pokial dodrzis vzdialenosti, tak z hladiska pravidiel asi problem nie je, otazne je ako je to “moralne”, ci dokazes skusnut ze Ta niekto na tom mieste predbehol Idealne by z mojho hladiska bolo aspon toho cloveka kontaktovat…
Když není v decimílovém pásmu, tak je všechno v pořádku. Myslím že kolega bude jenom rád, protože šance na dva body při jedné výpravě přiláká víc kačerů
Vuci kolegovi to rozhodne neseriozni neni, kazdy z nas vi, ze v urcite vzdalenosti od kese muze vzniknout neci nova a bude se to stavat cim dal casteji. Ale zduvodneni, ze misto je “degradovano” je jaksi subjektivni, nekdo ma radsi tohle nez multi (ja :-)). Ze je mikro taky neni zadny prohresek. Cili tato tvoje argumentace sama o sobe je nadbytecna a neprilis seriozni, proste ukaz co umis :-), urcite to nikomu nebude vadit.
Tady jeste moje neseriozni poznamka - na zminene kesi (CHOUSTNIK, neni-liz pravda? ) je jen tvoje poznamka o umyslu zde kes zalozit, o hledani a nenalezeni ani zminka. Hodnoceni kese taky chybi. My se za DNF z prestiznich duvodu stydime? :-). To se prece stane i v lepsich rodinach :-). A hlavne: treba by to nekomu pomohlo v naprave.
Na Choustniku jsme sice nebyl, ale… Pri logovani kesky existuje vzdy moznost zvolit “Needs archived”. Mela by upozornit majitele i reviewera na nevhodne umisteni kesky. Jeste nikdy jsem poznamku/pozadavek na archivovani nedal, protoze jsem zatim sam zadnou kesku nezalozil. Ale jakmile budu mit par kesek, za ktere se nebudu muset stydet, asi “Needs archived” budu logovat. A nebude to nic osobniho. Jen jsem hrube proti tomu, abychom pri vidine pixly lezli do zakazanych oblasti, rozryvali okoli, rozebirali skaly a vubec nicili prirodu jenom proto, ze si autor nedal moc prace se zamerenim nebo ze mu keska jen tak vypadla z batohu ci - jeste hure - ze dveri auta. Nektere kesky me naplnuji pocitem marnosti, kdy na jedne strane poradame CITO a mame plnou hubu ochrany prirody a na druhe strane napr. schovavame pixly na mista, kde je mozne utrhnout kus skaly nebo se zmitame s motajici se sipkou v bridlicovem poli prudkeho svahu nekde v CHKO ci primo v rezervaci. Nekterym keskam by sice devastaci okoli mohla zabranit napoveda formou fotky kese (v cizine se za to nestydi), v jinych pripadech ale “Needs archived” bude ten nejlepsi log, jaky se da zapsat.
Abych odpovedel na otazku… samozrejme MAS ji tam zalozit. Rozhodne bude lepsi najit hezkou cache nez otravit rodinu dlouhym hledanim mozna nevhodne umisteneho mikra a nasledne zalogovat modraka-sklebika.
Ve statistice DNF se mistrovství nepořádá, to bude tím. Na druhou stranu je DNF seriózní nejen kvůli ostatním cacherům, ale i vůči autorovi, který nemusí o problému vědět.
Poznámku Needs archived bych používal opravdu velmi zřídka, lepší je kontaktovat autora a případně i reviewera. Vhodnější a méně drsné je použít Needs maintenance a případně připojit doporučení proč. Vždy by mělo záležet na kontextu místa a možnosti poškození okolí hledáním, proto může být řešením ne přesunutí, ale zpřesnění nápovědy. Vždyť pokud strčím cache do lesa, činím tak proto, že tam chci někoho přivést a to místo mu ukázat.