Když mi podle serveru mapy.cz se vypoítá vzdálenost třeba 20km v horách je to už s tím převýšením nebo je to jen meritková vzdálenost?
Určitě to bude vzdálenost průmětná (tzn. nezávislá na terénním reliéfu). Ale je možné, že se pletu, ale to bych teda byl moc překvapen, kdyby to umělo ![]()
Já nevím, v novém api se dá zapnout i výškový profil…
Ne nezahrnuje. Sice se dá zapnout výškový profil, ale když si spočítáš čas na kole do nějakého vysokého kopce a pak dáš opačný směr, čas je stejný.
Po silnici je to jasné vzdálenost po silnici, z kopce dokopce se celkem logicky nezohledňuje, to má vliv pouze na rychlost. Pokud se ptáš na vzdálenost vzduchem, možná jde zapnout volba se zobrazením reliéfu, ale zda-li pak přepočítá vzdálenost po terénním reliéfu, to netuším, tipnul bych že ne. Ostatně, k čemu by to bylo dobré… leda pro toho, kdo by se hnal bezhlavě za šipkou ![]()
Co je to měřítková vzdálenost? Jestliže dáš vzdálenost z bodu A do bodu B tak ti to spočítá kolik ujedeš po cestách. Nespočítá ti to přímou cestu "skrz" horu.
Na mapy.cz ti to prostě změří kolik ujdeš či ujedeš.
To co píšou další jestli z jedné strany nebo druhé strany je čas STEJNÝ je způsobeno (podle mě) tím, že ujetý čas se počítá pouze ze vzdálenosti a průměrné rychlosti. Tam se výškový profil nezohledňuje. Ale ujetá vzdálenost a čas trvající cesty jsou naprosto rozdílné veličiny.
No právěže to není tolik, kolik ujdeš či ujedeš. Například pokud bude cesta do 45° kopce na mapách 10 km, v reálu bys měl ujít 14,14 km. V současné době chci založit keš, která je však podle map cca 140 metrů od jiné keše, avšak doopravdy je keš vzdálená vzdušnou čarou cca 180 metrů.
která je však podle map cca 140 metrů od jiné keše, avšak doopravdy je keš vzdálená vzdušnou čarou cca 180 metrů
To jsi něco zvoral, ne?
Jestliže je to 180 metrů vzdušnou čarou, tak to přece znamená, že je to 180 metrů i na mapě ![]()
Nebo jsi objevil funkční červí díru…
johniiik jak jsi měřil těch 180m ?
Žádná červí díra
Prostě mapa je jen půdorysný průmět. Keš je v nadmořské výšce o cca 80 vyšší, takže logicky je reálná vzdálenost vyšší než vzdálenost na mapě.
Extrémní případ: Dole pod skálou a nahoře na skále. Vzdálenost na mapě sotva pár metrů, reálná vzdálenost může být i stovka metrů, snad mě chápete ![]()
no jasny ty to myslis tak, ze kdyby si stal v tom extremnim pripade nad propasti treba tak dostat se nahoru na tu propas znamena ujit nejakejch treba 5 km po nejakjch stezkach nahoru zatim co vzdalenost na mape je treba 10-20 metru, bohuzel na tohle se ale pokud se teda nemylim kolizni system neohlizi
aha tak ty mluvis o prostorove vzdalenosti :o ne o vzdusne care