Jednoznačně Metroguide 8, naprosto dokonalý a přesný, jsou tam i cesty, které jsou značeny jako turistické, lesní pro kola apod. Pokud jedete na Tenerife, v žádném případě se nesnažte cestovat po dálnici poblíž Santa Cruz, během dne je naprosto neprůjezná, samá zácpa, dálniční sjezdy se přestavují a většina sjezdů a nájezdů v okolí SC je uzavřena, stejně tak Laguna je rozkopaná, samá jednosměrka. Těmto městům se raději vyhněte po menších cestách okolo.
[quote]
PedroKV: Díky za rady a tipy. Jen jsem zapomněl dopsat, že nemám Garmin, ale PDA s OziExplorerem...
[/quote]
Převést garmin mapu pro oziho lze třeba v programu GPSMapEdit. Pokud se to povede načíst. Se zamčenými mapami může být problém a nenačte je.. A taky mám pocit, že dokáže generovat jen bmp, takže pro následný převod do ozf použít img2ozf.
Jojo, tak se zadařilo a nějaký základ mám. Ale je to v podstatě obrys, pár měst, cesty. Fakt nemá nikdo nic lepšího? Googlil jsem celé odpoledne a nic..
Existují pětadvacítky většiny ostrovů pro Oziho, dají se sehnat, je toho asi 250 MB jen pro Tenerife. Ale popravdě by si měl člověk koupit v našem knihkupectví za 160 Kč padesátku od Kompasu, nejsou tam bohužel úplně všechny značené cesty ale jinak je dobrá pro základní orientaci. Dobré je si říct o mapu značených cest v Infocentru Caňadas v Portiliu či Roques, možná i u lanovky na Teide. Tam jsou i další značené cesty ale jen v tomto NP.
Jinak na Faro de Teno, kde jsou i nějaké keše, je zákaz vjezdu kvůli padajícím kamenům. Ale pokud neprší a nefouká vítr, tak bych to asi zkusil projet, místní tam jezdí, ale možná je to byla jen obsluha majáku.
[quote]
PedroKV: Vidím, že se na Kanárech vyznáš, mohl by ses mi prosím ozvat mailem? Pedro [at] pedrokv [dot] com
Dík
[/quote]
A pokud chceš parkovat v Masce auto, tak tam musíš přijet hoooooodně brzo rano, jinak přes den naprosto není nejmenší šance ani ve všední den, jen na parkovištích před a za Mascou, ty jsou ale docela dost daleko a podstatně výše. To je situace z listopadu. Pro plánování nemá smysl uvažovat jih ostrova, nic tam není. Auto jsem měl za 19 EUR/den, cena benzínu tak 20 Kč/l, u Citroenu Saxo jsem měl 5l/100km při každodenním převýšení 2500 m, tekoucí voda tam v podstatě nikde není, viděl jsem jen jeden potok a ten byl asi kilometr pode mnou :-), musí se kupovat balená, Pod 1000m n.m. jsou odpoledne mraky a z nich často prší, nad 1000m bývá většinou pěkněji, chladněji a sušší vzduch, lanovka jezdí málokdy vzhledem k silnému větru (holt zima a 3500 m n.m. je znát, já tam zažil až 160 km/h), takže plánovat výstup pěšky na Teide přes chatu Altavista (zavřená) s následnou jízdou lanovkou dolů může být v zimě docela riskantní, záleží na počasí.
Třetinka plechovkového piva v samošce mě stála asi 11 Kč :-) Bylo dost dobré. 5ti litrový kanystr vody něco přes 1 euro. Láhev velmi dobrého kvalitního vína (jsem dost vybíravý) v samošce asi 80 Kč.
Ideální základna pro pohyb po ostrově je Puerto de La Cruz. Jih ostrova nebrat. Doprava autobusy je docela opruz, protože jede většinou jen jeden tam a jeden zpět a to tam dost pozdě (aby se turisti vyspali) a zpět zase moc brzo, takže na místě je málo času na cokoliv. Levné auto se vyplatí cenově už při dvou lidech. Je dobré jej rezervovat raději dopředu přes net.
Pokud chceš něco konkrétního vědět tak nilgiri na seznam tecka cz .
Nás loni vedl zcela spolehlivě TomTom, i v nár. parku po cestách, dálnice byla jakž takž (v květnu), byli jsme hlavně na severu.
O mapě pro Oziho nevím. WPT se dají v poi editu převést třeba z gpx do tomova ov2. Tím NECHCI tvrdit, že tomtom je na hledání caches, ale když není mapa do oziho...až pojedeě na Madeiru, tak mám topo 1:25000
Tak jsem sehnal krásnou velkou mapu Tenerife, zde je link: http://www.megaupload.com/?d=KUNEOL71 Z megaupload je trochu problém stahovat, chce to fintu, vygooglete si “megaupload zkušenosti” a je to hned první stránka, co vám google vrátí. Mapa má 224MB.