Musím říci, že jsem poněkud zklamán novými multi keškami, které vznikají například zde v Liberci. Buď jsou překombinované a více pozornosti strhávají na sebe samé než místo určení nebo jako poslední, kterou jsem mimochodem neviděl na mapě ani ráno ani odpoledne i když první log je už z rána a která množstvím mezibodů nejen mě, ale i ostatním svým širokým rozsahem škrtla jakoukoliv keš aktivitu v zajímavé části Liberce.
Sám jsem hodlal o víkendu zveřejnit dvě tématické kešky, týkající se významných objektů a míst Liberce s podrobnostmi, zajímavostmi a řadou málo publikovaných a historických fotografií. Tato aktivita bohužel už postrádá smysl, protože je v podstatě kryje tato mega-multi.
Tímto bych rád založil téma, kde bych rád znal Váš názor na podobné městské mega-multi, které jedním pokladem s mnoha mezibody pokryjí například celé historické centrum příp. všechny významné budovy a místa.
Hypotetickým příkladem by mohla být multi typu Muzeum-Václavák-Staromák-Prašná brána-Karlův most-Malá strana-Hradčany s mnoha mezizastávkami složená ze stage1-20 - vzorců bez obrázků a bližšího popisu…
Možná ze mě mluví kačer-lovec a kačeři-sběrači jen nechápavě kroutí hlavou, ale osobně bych nerad, aby geokeše do budoucna sklouzly do multi se vzorci a postupně zatlačily smysl starších, kouzelných kešek, které trénovaly nejen důvtip kačerů, ale odměňovaly i vybraným místem, rozhledem a třeba i historií a zpracovaným popisem místa…
Konkretni situaci v Liberci neznam, ale mam podobne dilema. Mam namerenou a spocitanou Kralovskou cestu v Praze. Byla by to typicka on-the-beaten-track multi zejmena pro cizince. Jenze trasa vede po uzemi vykrytem jiz existujicimi keskami mj. na Staromestkem namesti, mostecke vezi, Karlove mostu, Kampe, Malostranskem namesti a Prazskem hradu. Nechtel jsem ji poustet, dokud jsem nevyslechl nazory majitelu jiz existujicich kesek a prip. dalsich. Byla by prilis dlouha? Je to na skodu ci naopak ve prospech jiz existujicich tradicionalek/virtualek po ceste? Diky za nazory.
Co chceš slyšet? :-)) Neptej se a vyšívej na tom, ať již je to venku!!! Vždyť je to jedna z nejtématičtějších multin! Nekoukej na to jako pražák a že ty stage jsou pro tebe a ostatní pražáky notoricky známá místa. Pro cizince je to bomba. Něco podobného jsem dělal teď v létě v Budapešti, trvalo to 4 hod., ale byla to taková bomba, že to byla asi nejkrásnější multina, kterou jsem kdy udělal. Tak nekrafej a datluj do noťase :-)))
My jsme si naprikla serii Colonia takto “privlastnili” cele jedno okresni mesto v Cechach. Arogantne bychom mohli prohlasit “no a co, byli jsme prvni, tak co”, ale pravda je, ze jsme dlouho vahali. Nakonec rozhodla konzultace s jednim moudrym a zkusenym kolegou, ktery nam vysvetlil, ze tim, ze jsme autori cele serie, neznamena to, ze jsme si neco “privlastnili”. Je to sluzba pro navstevniky mesta, kterym je nakonec jedno, zdali kesky pochazeji od jednoho autora nebo je to smesice. Dulezita je kvalita, a na tu si dosud nikdo - vyjma jedne skryse - nestezoval. Kdyby se objevila nova keska na jedne z onech multi-tras, asi bychom se divili, ale pochopili bychom to. Na druhou stranu: pri tvorbe cesty jsme se snazili vyhnout se centralnimu namesti, kde uz jedna keska byla. Toz tak. V posledni dobe vetsinou pisu mejly autorum kesek v blizkem okoli planovaneho noveho ukrytu, esli jim nelezu do zeli. Je to na domluve. Ted jsme malem prekazili Marosovi251 velkolepe plany na Medlaneckem letisti. Jesteze jsme se zeptali (vedeli jsme, ze lita). Takze: komunikujme a bude to OK.
No to je věc, která mě zajímá - jak zjistit, jestli ve vyhlídnuté lokalitě někdo něco nepřipravuje? V nějakých menších městech, kde není tolik kačerů se dají obeslat, ale co třeba Brno nebo Praha? Nestálo by třeba za to vymyslet nějakej systém, kde by se na nějakou dobu “rezervovaly” místa pro kešky?
Jak přibývá kešek a ubývá vhodných míst, tak tento problém bude čím dál palčivější.
btw: doufám, že nikdo neplánujete umístit kešku na Nový hrad u Blanska…
Tak koukam, ze uz nas vazne zacina byt moc, jak se zacinaji bitvy o uzemi… :] // Konkretni priklad: Znojemska okurka je maga-multi, prvni polovina poskakuje po meste, primo historickym stredem. Kdyz jsem ten zacatek prochazel, rikal jsem si jak je to v haji, ze vykryla spoustu zajimavych mist, a pritom diky ni se na ne zrovna moc lidi podivat nepujde, protoze se do ni jen tak nekdo nepusti… / Asi pul roku po jejim zverejneni zacal Ivomir zurive rozmistovat cache i po meste, a vida - jedna malicka Ivomirova multi jde notny kus po stejne trase a finalovku ma asi padesat metru od jedne stage Okurky! A vida - jedna Ivomirova traditional je asi ctyricet metru od jine ze stages Okurky! Panecku, dokonce dalsi Ivomirova mikro je snad padesat metru od zase jine stage Okurky, jen pres blok domu … // Podobne jsem nasel setkani Okurky s jednou mnohem starsi multi v radu asi 100, ale mozna opravdu pres tech 160 metru… kazdopadne na stejnem atraktivnim miste, kde siroko daleko pro zmenu neni skoro nic…
/// Jaky je zaver? Asi neni treba panikarit, ze nejaka megamulti zablokuje cele mesto. Striktne podle pravidel to tak jiste je, ale mezi svetem a pravidly je jeste reviewer, a ten ma moznost uznat i neco, co neni uplne stoprocentne podle pravidel, ale podle selskeho rozumu nicemu neuskodi. Jiste nikomu neublizi, kdyz se traditional cache navstevovana dvakrat do tydne deli o misto s multi, na kterou se za rok vypravi ctyri lidi a jen jeden ji taky dokonci… To, ze treba zrovna ve Znojme vznikla vyse popsana situace, si vysvetluju tim, ze mame osviceneho reviewera, ktery krome prirucky s pravidly pouziva i vlastni hlavu… zaplatpanbuh!!
Rozumím Tantalovi - asi něco jinýho je rozumně udělaná, tematicky zaměřená multi na rozdíl od megamulti, která jen pohoní kačera po městě a možná ho procvičí v algebře. Její vedlejší produkt bohužel je, že “zabije” zajímavá místa, která by se dala zpracovat líp. Osobně bych se přikláněl k tomu, aby zastávky multikeše nelimitovaly umístění klasických keší, ale myslím, že geocaching.com má jiný názor… Na druhodu stranu - proč by nemohla být -třeba- mikrokeš Pražský orloj a zároveň Dandrova multi, která by vedla po královské cestě se zastávkou u Orloje?
Řeknu svůj názor na takové multi. Ty jsou především pro místní, kteří mají čas si to vše obejít. Pro ty, kteří přijedou na krátkou dobu (SC,dovolená), je taková multi keš celkem k ničemu, protože jednak pořádně neví, kam je to vlastně zavede a jestli na to budou mít čas, jednak to může vážně narušit plány apod.
Vždyť totéž se dá vyřešit sadou několika keší pokud ta místa za něco stojí a ten, kdo nemá tolik času jako místní, si může sám rozhodnout, kam zajde a co stihne. A totálně ujeté mi přijdou multi, u kterých člověk musí urazit snad desítky km. Ty jsou opravdu jen pro místní a ty, kterým je GC hlavním smyslem života a jsou mu ochotni obětovat vše. Proč bych měl někam jezdit 5-10 km, když ani nevím, jestli tam není třeba smetiště, nejedna keš je přece na něm umístěna.
Přiznám se, že nemám obecně multi rád (až na pár výjimek), jsem tradicionalista, a i moje multi je taková, že člověk před jejím absolvování ani nemusí vědět, že je to multi, ani nic číst na webu, nemusí nic počítat apod. Prostě najde a dozví se, kam dál. Však do lesa nechodím řešit matematické úlohy ale relaxovat a odpočinout si od nich.
mega multi po meste, ktore nie je pekne (samozrejme subjektivy nazor), ma nefascinuje, ale napr. ta kralovska cesta bude urcite fajn. Priklanal by som sa k postupu najprv zaujimave body v meste obsadit tradicnymi caches a az potom tam pripadne nasadit megamulti (aby v opacnom pripade nedoslo prave k pocitom, ze tam uz vedie multi). Napr. ked som v cudzine, tak som velmi rad za nejaku dlhu poznavaciu multi, pocas ktorej este k tomu najdem aj ine cache. No a kto ide iba po pocte najdenych cache, ten si ju na svoju skodu nespravi. “Problem” je v tom, ze geocaching nie je koordinovana aktivita, nie vsetci citaju fora, a kto prv pride prv berie, takze mnou navrhovany postup je mozno zaujimavy teoreticky, ale v praxi to bude stale chaoticke.
Děkuji všem za příspěvky a odezvy na tento post. Osobně jsem to trochu přehodnotil a rozhodl se bojovat proti takovým “zmetkům keším” kvalitou. Nakonec to bude stejně reviewer, který konkrétní situaci zhodnotí a buď záměr podpoří nebo ne.
Myslím, že ve městě nejsou kvalitně udělané multi problém, a to ani pro turisty s omezeným časem. Navíc je mi jasné, že mezi námi je dost kačerů, kteří budou preferovat městské tradiční před multi. Bohužel právě kvalita je to, co těm místním posledním multi chybí…
A já jsem si zrovna postesknul, že v Brně už není žádná pořádná dlouhá multi jako Dapeho “Sedm smrtelných hříchů”, kterou jsem si jako rezident rád rozložil na etapy. Kdyby taková podobná nová cache vznikla, tak by mi vůbec nevadilo, že by kopírovala několik jiných cacheí. Jen se mi nechce nasazovat holý život jako v případě Brněnského Draka. Stejně tak jako mají lidi rádi videoklipy (traditional cache) a celovečerních filmy (multi cache) tak mají rádi i “nekonečně” dlouhé seriály (mega multi cache), kdy se člověk nemusí nutně hnát za FTF nebo obdivovat okolí, ale když zrovna nemá co dělat a nechce se mu hnát se někam do lesa za město, tak si prostě “jen” obejde další stage této multi při svém oblíbeném koníčku a bude ho hřát na srdci, že má dalí kousek této cesty za sebou. Obvykle jsou mi fráze proti srsti, ale v tomto případě jde o to, že cesta je cíl…
Toto mé povzdechnutí nad nedostatkem celoročních mega-multi cacheí jsem zmínil před Freťákem při našem společném lovu a on kluk fikaná hned vymyslel něco takového nad čím jsem ani neuvažoval: Zatímco mě by stačila cache s hodně stagema, tak on si to vyložil tak, že se to musí lovit v průběhu celého roku No jsem zvědav!
Osobne mi prijdou mestske multi jako zbytecnost. I kdyz ta kralovska cesta by nemusela byt tak zla. Podle me by multi mely byt slylu ZOO mania ci multi na prazskem hrade. Proste relativne maly jasne vymezeny prostor, tam to ma sve opodstatneni.
A přesně tohle vadí i mi. Když někam náhodou vyrazím, jsem limitován časem a najdu jen multi, GPS zůstane ležet na stole…
Koneckoncu, podivejte se do logu těchto dlouhých městských multi (např. Kladna) a uvidíte sami, jestli jsou žádané nebo ne…
Já tady ty mega multi beru jako velkou výzvu. I když Brněnský drak je už na mě příliš :o).
Zajímalo by mě, co je výzva pro ostatní kačery? Těžkej terén asi ne (aspoň teda ne pro mě), čtyřky na stromě už mě neba, na těžší je potřeba lano apod. a to už taky není nějak ono.
Dobrá výzva jsou nějaký těžší mystery (zdravím dapeho :o)) nebo 10+ multi a těch moc není. Já jse pro mega multi, asi bych ani neřešil, jestli se nějaká stage dostane do kolize s nějakou jinou cache přesně kvůli tomu, že ne všichni mají chuť nebo čas dělat mega multi.