Ahoj, jedu na dlouho do celé Ameriky a potřebuju teda spoustu map. Koupil jsem si tři 2GB SD, ale teď jsem narazil na další omezení a to počet segmentů map v jednom mapsetu. Lze to nějak obejít? Lze třeba spojit několik segmentů do jednoho, aby jich bylo míň? Načítá si pak GPS celé segmenty do paměti a když bude mít segment třeba více než x MB, tak to nepůjde, nebo umí GPS streamovat segment, když je moc velký?
Mám taky různé mapy, které se navzájem překrývají. Třeba vrstevnice Jižní Ameriky, WorldMap v4 a free mapu Panamy. Chtěl bych, aby šli jednotlivé mapy vypínat a zapínat jako to jde s jednotlivými segmenty mapy. Dokonce by mi víc vyhovovalo, kdyby šli vypnout všechny segmenty jedné mapy. Takže když budou spojeny v jeden, bude to pro mě lepší.
Do GPS mi to teda přímo nahrát nešlo a tak to zkouším na flešku. Ale píše mi to, že to bude sestavovat 6 hodin. Tak doufám že to není zbytečná práce.
1) neuvádíš, do jakého přístroje to cpeš…což je podstatné
alepoň pro Oregon platí tohle: What is the maximum number of map segments supported by the Garmin Oregon?
Garmin officially lists the limit on the Oregon to be 4000 segments. Based on testing the Oregon can handle somewhere between 4000 and 4229 map segments. This limit applies to the sum total of segments contained in all .img files loaded on the Oregon including the built in maps, it is not a per file limit. The 60CSx supports a maximum of 2025 map segments by comparison.
Verify: Still would like an exact number, I wouldn’t be surprised if the limit is 4k (4196).
What is the maximum map file size supported by the Garmin Oregon?
Mapsource and the FAT32 file system both impose a 4GB limit on img file sizes. The Oregon has been tested to work with a 3.8GB img files, so it appears that the upper limit is 4GB.
=> kdybys koupil větší kartu, tak bys na ní mohl mít více kompilací a po připojení k počítači měnit jejich názvy podle potřeby…mají v americe počítače, ne?
2) spojení různých map … pokud už jsi někdy otevřel MapSource, tak musíš vědět, že spojení různých map nejenom jde, ale vzhledem k tomu, že můžeš mít v GPS víceméně jen jeden mapový soubor, je spojování map dokonce nutnost! Zobrazování map pak zapínáš v přístroji… pokud ti jde i o zapnutí různých map přes sebe v určitém pořadí, zkus použít MapSetToolKit …
Jo malcor mě pochopil.
Vím, že se v MapSource mapy spojí, ale asi jen na oko, protože jsem se tu někde dočetl, že ten .img soubor je něco jako obraz disku (.iso, *.bin, …) se souborovým systémem FAT. A v tom je asi ten zakopaný pes, jednotlivé segmenty jsou v tom disku jako jednotlivé soubory a FAT má asi nějaké omezení. Proto mi jde o spojení těch segmentů. A jasně že mají v Americe počítače, ale je to komplikace na víc. To bych rovnou moch mít kartu jen jednu a mít připravené různé mapsety na 32GB flešce.
GPS mám GPSMAP 60CSx, takže pro mě je ten limit 2025 segmentů.
Takže můžu ten šílenej 6ti hodinovej proces stopnout a začít si dělat mapsety na flešku po max 2025 segmentech. Pokud teda nejdou spojit.
A co se týče vypínaní a zapínaní. Pokud bude třeba celá WorldMap v4 v jednom segmentu, tak ji budu moct vypnout celou najednou, ale tím že je rozdělená na 2153 segmentů, tak nejenom, že ji celou nedostanu do GPS kvůli omezení, ale budu muset kliknout na každej segment a zvlášť ho vypnout. Snad je to pochopitelné co píšu ne?
Eh, malcor tě pochopil a já jsem tě taky pochopil …ale tys nepochopil, že kromě omezení určitého počtu segmentů v jedné kompilaci je ještě omezení v celkové velikosti img souboru (nevím jaká je pro 60CSx, asi těch 2 GB ), takže je úplně jedno, v kolika segmentech máš rozsekanou mapu, která se stejně asi do jednoho segmentu spojit nedá nebo nevím jak…
kartu bys moh mít takovou, jakou tvůj přístroj zkousne, víc kompilací budeš muset dělat tak jako tak…
Co se týká vypínání a zapínání map, je úplně jedno, v kolika segmetch máš mapu rozsekanou (i v případě že je víc map v kompilaci), gps s mapou pracuje jako s celkem a buď zapnutá je nebo není…
A šestihodinová kompilace? To že je nějaká kompilace?! Mě to obvykle trvá tak 15 hodin…
Tak promiň, ale pořád si asi nepochopil, že já jsem vyskládal mapset který měl 1,7GB takže limit 2GB na složený *.img soubor pro GPSMAP 60CSx jsem nepřekročil, ale segmentů v mapsetu bylo něco kolem 4700, takže jsem překročil limit na počet segmentu 2025 pro GPSMAP 60CSx. Nevím jak to dělá Oregon, kterého asi máš, ale GPSMAP 60CSx zobrazí jednotlivé segmenty ze kterých se skládá *.img soubor nahraný v GPS a umožňuje pouze vypínat/zapínat právě ty jednotlivé segmenty, nikoliv celé mapy.
Takže by pro mě bylo řešením složit segmenty do jednoho velkého segmentu (tím nemyslím to spojení map co dělá MapSource o kterém mluvíš). Takový segment by se pak nechal vypínat/zapínat najednou a byla by to třeba celá mapa WorldMap v4.
Jde o to, že mapy mají různé přesnosti. V jedné je dobré vodstvo a v jiné zase něco jiného. To je prostě úděl free map. Ale pak se stane to že se dvě stejné cesty překrývají ze dvou různých map a to ne úplně přesně a je to kvůli tomu nepřehledné, takže chci na jedno kliknutí vypnout jednu nebo druhou mapu. Snad je to jasné
Nemohl jsem to pochopit, protožes to (krom dalšího) nezmínil. Tečka. Prostě je omezení jak na velikost souboru, tak na počet segmentů, buď se vejdeš do jednoho omezení nebo do druhého. Ale obávám se, že se mapové segmenty opravdu skládat nedají nebo jsem o tom zatím neslyšel, nečetl, nikdo nic takového nepožadoval…
A s tou GPSMAP 60CSx ti asi musí poradit někdo, kdo jí vlastní, jakože se nikdo moc nehrne.. Buď nechápu já tebe nebo ty mě, každopádně mi připadá divné, že by 60CSx v nějaké nabídce "volba mapy" místo několika celých map nabízel 2025 segmentů, které si můžeš dle libosti vypínat a zapínat… … pokud to tak je, díky bohu za Oregona… B)
Mno teď už se asi chápeme
No věz že to tak s vypínáním/zapínáním segmentů je. Prostě tak jak je vidíš při výběru v MapSource, tak tak se zobrazují v GPSMAP 60CSx a nechají se tak vypnout/zapnout.
Spojení segmentů by asi šlo kdybych jednotlivé *.img soubory otevíral třeba v GPSMapEditu, převáděl je do jiného formátu, pak sehrával a zase vytvářel *.img soubory, ale to bych se z toho asi zbláznil. A navíc, při úpravě *.img souboru v GPSMapEditu se mi to celé nějak podělalo, získalo to jiné barvy, a typy čar či co a stálo to za prd.
Ale v 60CSX jde přece vypínat nebo zapínat jednotlivé mapy jako celek. Můžu mít na kartě v rámci jednoho img Topo mapu, Citi navigator a Atlas a jen si zapínám nebo vypínám tu či onu mapu..
osobně mám Topo Czech 1 a 2, Coti navigator 9, Atlas 10 a 9, Topo rakousko a část Německo, abych se vešel do 2 GB a bez problému.
Hlavne segment v mape je definovan pri kompilaci (vytvareni) mapy, tedy nic, co by se dalo na uzivatelske urovni v mapsource dalo ovlivnit. Ten jen vezme hotove mapy a posklada je do jednoho souboru.
Vytvoř si 3 img soubory (třeba Jih, Střed a Sever Amerika) a podle toho, kam jedeš si pouze přehodíš paměťovku. Na každý paměťovce měj pouze takový počet segmentů, který to vezme a nic nemusíš řešit… Jednou zkompiluješ a pak už frčíš:-)
no jasny, nic jinyho me nezbejva, ted delam map set kterej ma jen 1GB i kdyz mam 2GB pam. kartu, protoze uz to ma 2025 segmentu.
a muzes mi prostimte napsat kde se vypina cela mapa? ja to delam tak ze nalistuju na mapu, zmacku menu, tam vyberu nastaveni mapy a pak na zalozce info muzu vypinat jednotlive segmenty, ale ne cele mapy. kdyz tam jdu pres nastaveni -> mapa, tak se dostanu na to same misto. diky
Zdravim, tak ja este len teda zistujem, jak GPS a veci okolo toho funguju, a teda mozno spravne nechapem dotaz, ale CoSpi, neriesilo by Tvoj problem toto: