Stává se mi, že když mám vymyšlenou multi-cache, tak je to taková, která má mnoho stage. Pro příklad GC1CQJ5 - na krátkém úseku (cca 2-3 km) téměř 20 stage. Mám v plánu založit další multi, která bude mít kolem 15 stage. jenže jakmile jsem se pobavil o tom s kačery, se kterýma se znám, odrazují mě od toho. Že to prý člověka odradí, vidí-li tolik stage, ani pak nepátrá po tom, jaká ta multi ve skutečnosti je. I kdyby byla špičková, člověk se na ni nevrhne - vidí-li tolik waypointů.
Chtěl bych se zeptat Vás ostatních, jak to vidíte vy? Když uvidíte cache, která má vícero (kolem 10 a výš) waypointů, vrhnete se na ni? nebo se na ni vykašlete?. Mockrát díky za odpověď.
Ahoj, ja tedy do for moc nepisu, ale dovolim si tentokrat reagovat.. Osobne mam multiny rad, ale max tak 2-3 stage jsou pro me snesitelne, pokud je toho prilis, opravdu me to odrazuje a vesmes se mi do takovychto kesi nechce. Daleko lepsi se mi zdaji byt vtipneji udelane tradicky, nez toto ;).. lovu zdar!
Řekl bych, že nemusí být všechny keše tuctové. I multikeše s mnoha zastávkami patří do portfolia geocachingu - proto si myslím, že takovou keš klidně můžeš založit. Je jasné, že tam bude chodit míň lidí, než na tradičku. No a co?
A brutalforce řešitele by mohlo odradit to, že bez fyzického nalezenení stage by to s s jejich trapnou metodou dost dobře nešlo - chce si to jen trochu promyslet. Nejlepší je dát na většinu stage krabičky.
Problem tkvi ale v tom, ze strycek skrblik uz zalozil cca 3 takove kese v jednom meste. Na jedne z nich je treba navstevnost tusim 15 lidi za rok a to se mi zda byt docela malo na tak velke mesto. Muj nazor je ten, ze bud delam kese proto, aby tam lidi chodili a neodrazoval je listing a nebo je radsi nedelam vubec :-).
Mě naopak dlouhé multiny baví (víc než zajímavě propracované tradičky - ty většinou nemůžu najít:)). Tedy samozřejmě záleží na tom, o čem je, 15 stagí po sídlišti, do toho bych fakt nešla, ale nějaká pěkná dlouhá cache přírodě, v historickém městě nebo tak, a pokud je opravdu na každé stagi něco zajímavého, kvůli čemu stojí za to se zastavit, proč ne.
Chtělo by v listingu zmínit, cca jak dlouhá trasa to je, a jak dlouho tak bude hledání trvat (i když někdy je na tom ta nejistota právě zajímavá).
10-20 stage to je opravdu asi už moc. Ale asi se to nedá brát obecně, určitě záleží na prostředí a provedení jednotlivých stage. Osobně jsem takovou nedělal a asi bych si počkal až bude zajetá na ohlasy z logů…
Dlouhé cyklo-multiny jsou bezva, škoda že je jich tak málo.
Co je ovšem opruz na entou počítat z jedné stage souřadnice stage následující, stačí se uvalit v jednom sčítání a na čtvrté stage je člověk o 100 metrů jinde. prostě hezky vybalit seznam 20 waypointů a navrhnout cestu (klidně přiložit GPX se stopou !) , popř nechat na cacherovi ať si vybere v jakém pořadí chce indicie sbírat.
Co je ovšem opruz na entou počítat z jedné stage souřadnice druhé, ano vím, že to píšu toto sdělení v předchozím odstavci, ale považuji to za natolik důležité, že nemarním času napsat to podruhé, tučně a podtrhnutě
Osobně proti dlouhým multinám také nic nemám a třeba takové [cache]GC101D9[/cache] nebo [cache]GCM443[/cache] považuji za vrcholná díla tuzemského geocachingu.
Ovšem 20 (i 15) stage na 2-3 km se mi zdá přece jen trochu moc.
Dobře zvaž, jestli jsou všechna ta místa tak unikátní a zajímavá, že musí mít svoji stage, nebo lze některé body vypustit.
Procházka historickým městem je fajn věc, ale když člověk musí zadávat souřadnice každého třetího domu a posléze z něho opisovat popisné číslo, snadno se změní v opruz.
Trauma_Zero: všechny waypointy by byly samozřejmě v listingu.
PaWcz: Uvedu jak to je na [cache]GC1CQJ5[/cache] Jedná se o park, kde jsou cedule o stromů a různé informace u nich, někdy jsou cedule cca 15 metrů od sebe někdy přes 300 metrů. Něco podobného (jiné téma) by měla být daná keš
2 Skrblik
Já na ní už koukal, ale bez projití v terénu můj soud stejně bude polovičatý;)
Téma cache mi připadá pěkné, ale při spatření 18 bodů jsem se trochu lekl. Ale jak jsem již psal, nevadí mi delší multiny (spíš naopak), jen nerad šaškuji s navigací mezi body zvdálenými jen pár desítek metrů).
Takováto procházka parkem by mě osobně možná trochu víc bavila, pokud by byla postavená jako mystery ve formě "cache hledej na souřadnicích N 49°5(dub letni)(jinan)(jedle) E 017°5 0(jedle*buk)(borovice)(šácholan)" s tím, že bych si stromy v parku musel sám dohledat (podobně je postavená mysterka [cache]GC1D046[/cache], která se dle logů líbila nejenom mně). Samozřejmě je to zabité, pokud čísla jsou i na té hlavní informační tabuli.
Neber to, prosím, jako nějaké rozumování a nakazování, spíš jako možnou další inspiraci, jak to taky lze pojmout.
Mimochodem k té tvé GC1CQJ5: vždyť používá jen polovinu stages, kdyby hledači byli pozornější při čtení listingu, všimnou si toho. Možná je pak uvádění dalších souřadnic zbytečné a jen vyděsí.
Co mi ale připadá nejpodivnější je úlitba lenochům, kterým servíruješ rovnou řešení, aby se moc nenachodili. Na tvém místě bych se na ně s fotkami vykašlal, protože z multi se rázem stává gaučovka:o
to je právě to o co tu jde. Já myslím, že každý když založí nějakou keš chce, aby na ni lidi chodili a odnesli si z ní pokud možno co nejlepší pocit. A když člověk uvidí 18 stage, tak to v něm hrkne a mnohdy ani nepřečte listing, kde by se dozvěděl, že to není tak, jak to na první pohled vypadá.
ta zkratka - Když založím keš, znamená to, že chcu ostatním něco ukázat. Sdílejí-li mé nadšení pro danou věc, poté si danou kešku projdou celou. Je-li pro ně téma nezajímavé, tak proč jim nedat možnost si keš také odlovit jako jednoduchou jednohvězdičkovou mysterku?
Jiank nejsem jeden z těch, kterým když někdo řekně, že se jim něco nelíbí, tak se začne vztekat a tak… rád si poslechnu cizí názor a jiný pohled na danou věc. Víc hlav víc ví
když snížíš počet waypointů na polovinu, třeba si ten listing přečtou i někteří z těch, co jej prvně znechuceně odhodili;). Vážně si myslím, že není úplně nejvhodnější uvádět jako waypoint typu "question to answer" body, které k řešení nepoužiješ.
Pro ostatní zajímavosti můžeš použít waypoint "reference point", ať se netváří jako další povinné stage. Není část stagí tvé nové multiny podobně "matoucí"?
Jistě, pokud chceš cache zpřístupnit všem jako lehkou mysterku, tak proč ne. Jen pak už nemá IMHO moc smysl označovat ji za multi, dokonce i ta záplava waypointů je zbytečná.
Pokud někdo bude sdílet tvé nadšení, projde si dendrologickou zahradu pro potěšení a waypointy k tomu nepotřebuje.
Dlouhé multinky taky moc nemusím, hlavně ty, u kterých není jisté, kam se budou ubírat (že se musí dopočítávat každý bod), ale na druhou stranu já osobně mám mezi založenými sérii Špionem v Josefově - 4 multiny + mysterku. Má člověku pořádně ukázat celou bastionovou pevnost Josefov a dohromady má skoro 50 zastávek. Dnes si říkám, že kačery trochu trápím a že jít na ni by mě štvalo, ale na druhou stranu stále mám relativně pozitivní ohlasy, že se série líbí… Ono asi hodně závisí na tom, kde taková keška je. Třeba ta keška se stromy by se mi taky docela líbila. Určitě tedy závisí na každé jednotlivé kešce…
Např. pro mě by byl spíše odrazující příklad [GCW5Z7] - Finské domky. Tedy, popravdě řečeno zatím soudím podle popisu, ale představte si navštívit 23 míst, kde je nějaký sloupek u kolonie finských domků… Ale každý má právo na svůj názor. Asi se autorovi takovéto kešky líbí…
Tradicka se da zalozit v podstate kdekoliv, je asi nejjednodussi na vymysleni.
Pod mysterky spada siroky rozsah typu kesi, muzou byt zalozeny v podstate jakkkoliv a nema cenu to v tomto tematu rozebirat.
Nejhorsi na zalozeni jsou asi multiny, kde osobne ocenuji, kdyz jsou zalozeny na nejake konkretni tema, proste musi mit dobry namet. Pokud ma multina 2-3 nezajimave stage s pocitanim sloupku v plote, tak se to da prezit a clovek si to pripadne odlovi, ale je to jenom +1 do bodu.
Multinu (obzvlast) s hromadou zastavek bych sel lovit asi za nasledujicich predpokladu:
a) kes ma nejake konkretni tema, ke kteremu se mezistage vztahuji a to pokud mozno i umistenim. Jit resit kesuli na tema zeleznice a pak pocitat okna na nejblizsim panelaku neni to prave
b) z listingu vim dopredu, co me ceka - jestli to je 20km tura po kopcich, kde budu hledat mikro v lese u krmelcu, nebo prijemna prochazka na odpoledne, kde se i neco dozvim.
c) neceka me na kazde mezistage priserny vzorec na vypocet souradnic dalsi zastavky (samozrejme se nevztahuje na multinu zamerenou na matematiku s finalem umistenym treba u sochy nejakeho silence, ehm, matematika)
d) vubec neni od veci mit moznost sosnout si waypointy zastavek, zvlast kdyz jsou dal od sebe, takova kes se pak da resit i na preskacku, napriklad muzu cast vyresit pri ceste za jinou kesi.
e) osobne bych se asi snazil start a cil mit nedaleko od sebe, lidi pak nemusi podnikat znovu turu ke svym geovozum, ktere si nechali pobliz startu. Urcite bych v listingu zminil, co lidi ceka po odloveni krabky - jestli je finale par set metru od startu, nebo se projdou dalsich 10 kilometru k autu.
Celkove tedy multinu s hromadou zastavek - proc ne, ale jenom pokud to bude mit hlavu a patu.
Me osobne se treba libila [cache]GCY9X7[/cache] - ma deset zastavek, ale clovek vi, co ho ceka, takze neni problem si ji ve vhodny cas jit odlovit.
Jsou to pouze a jenom moje nazory, tudiz doufam, ze me nebudete lyncovat.