Máme v blízkosti státních hranic s Německem chatu a chtěl bych se vypravit na noční kešku do Německa. Vzdušnou čarou to mám asi tak 3 km (musel bych přejít přes "zelenou" hranici) nebo mohu do blízkosti kešky dojet po silnici přes nejbližší přechod - je to asi tak 30km.
Mohu přejít přes "zelenou" hranici, když už jsme v té EU, nebo je hranice mimo přechod stále ještě tabu?
Osobně si myslím, že musím jen přes přechod, ale třeba máte někdo více zkušeností a třeba i víte, kde to najít v zákoně ![]()
Díky
Legálně určitě nelze překročit "zelenou" hranici i když sme v EU. Už sem v Novohradských Horách platil loni pokutu
…
Kolik byla ta pokuta? Byl nějaký další problém (např. nějaký právní postih)?
Díky
To bude asi o štěstí, několikrát jsem "emigroval" a jednou dokonce potkal nějakou hlídku VB, ale nikomu to zřejmě nevadilo.
Rakoušani mě předali do čech, nejřív mě strašili, pak sem zaplatil 1000,- a pustili mě.
No, přes zelenou hranici se bude smět až teprve budeme v Šengenském prostoru (omlouvám se, pokud to píšu špatně). A to ještě chvíli potrvá…
Jednou jsme takhle v Orlických překročili na přechodu asi 10 m hranici bez pasů, abychom se podívali na vyhlídku… Na České straně jsme nechali kola i věci. Ovšem kousek v Polsku hned vyskočil polský pohraničník a chtěl po nás pokutu - 400 Kč za každého. Nakonec zavolal naše pohraničáře a ti to usmlouvali asi na 200 Kč za oba… ![]()
A nebo jsme kdysi šli v Krkonoších po cestě Československo-Polského přátelství. Byli jsme mezi Špindlerovkou a Sněžkou a chtěli jsme si to zkrátit po žluté na Luční boudu. Málem jsme tamtudy neprošli, protože tam stál pohraničník na přechodu. Tam byl totiž přechod na malý pohraniční styk… Takže kdo přecházel u bývalé Obří boudě či na Špindlerovce, mohl jen na občanku, ale tady musel na pas… Dobrá komedie, ne? ![]()
Myslím, že od 1.1.2008 se už bude moci ![]()
Česká republika vstoupí do Schengenského prostoru 31.12.2007 a od té chvíle budeme moci volně přecházet hranice s okolními státy na jakémkoliv místě.
Hraniční přechody prakticky přestanou existovat. Kontroly na letištích se přestanou provádět až 29.3.2008… to samozřejmě bude platit jen u letů do států Schengenského prostoru.
Jinak, tbkarku, jestli máš na mysli keš Nachtcache Rittersgrün, je tam přechod pro pěší, cyklisty a lyžaře, otevřený od 6:00 do 22:00 (1.4. - 30.9.).
No, myslím, že vede-li tudy kde se nacházíš značená stezka, můžeš po ni jít, kdy existence turistické trasy kolem hranice není nic neobvyklého a patrně na tebe žádný pohraničník nemůže.
A pak by mne zajímalo, v ostatních případech, jak se poznává, jestli jsi k hranicím došel z domovské strany, nebo ze strany od sousedů. Není mi totiž známo, že by třeba Češi měli zakázaný vstup do německého pohraničí, pokud se teoreticky nacházejí právě v Německu a dostali se do Německa přes přechod, a nebo třeba ne přes přechod z Rakouska.. ? Razítka se již běžně nedávaj.. třeba do občanky, že.. tak že když vás pak někde 15Km od hranic legitimují, taky dostanete jako pokutu ?
A to se smí, nebo nesmí, přecházet mezi členskými zeměmi Šengenu pokud jste cizincem, kdekoliv mimo přechod -třeba z Německa do Francie když jste Čech ?
A pak se mi taky zdá (letmo se mi vybavuje), že existuje něco jako "malý pohraniční styk" a platí to pro osoby, co žijí v určité vzdálenosti od hranic (asi 15km), a ty pak maj přechod hranice nějak ulehčen… Ale to nechci mást, nejsem si tím stoprocentně jist, páč se mě to nikdy netýkalo ![]()
Z desatera základních změn po vstupu do Schengenu
-
Překračování vnitřních schengenských hranic bez kontrol a to kdekoliv a kdykoliv. Vnější hranice České republiky zůstanou pouze na 5 mezinárodních letištích, kontroly však budou probíhat jen na letech mimo schengenský prostor.
-
Volný pohyb po území Schengenu s platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem pro občany EU a případně vízem pro občany třetích zemí.
Podle Schengenske dohody je v tomto smyslu schengensky prostor jednim jedinym statem.
V soucasne dobe smime prekracovat hranice jen na hranicnich prechodech, na prechodech pro pesi a cyklisty kde neni kontrola (napr. Trojmezi na Assku) smi prekracovat mimo obcanu CR a SRN jen cizinci kteri k pobytu na uzemi techto statu nepotrebuji vizum.
Autacek na to kapnul. Pokud by te nekdo videl, resp. sledoval jak prekracujes statni hranici, dejme tomu. Kdyz ale budes tvrdit, ze si presel normalne pres prechod a jsi proste na prochazce v lese, kdo ti co muze? My ted byli na Sumave a normalne sme sli pres hranicni prechod, kde nebyl zadny celnik, do Nemecka na jednu kes. Takze kdyz by nas nekdo nekde v Nemecku potkal, tak by nam to ani nemel kdo dosvedcit, ani bysme nebyli v zadne databazi. Ale vsechno je asi o lidech. Zalezi na koho narazis. Ale ani na Sumave ani kolem Boziho daru sem zadne pohranicniky nikde nevidel a hranici sem uplne v klidu prechazel, aniz bych si uvedomil ze mi neco hrozi.
Jo, na Božáku na cachi Neklid-ná hranice jsme taky korzovali kolem hraničního šutru a nikdo nic. Rád bych taky upozornil ty, kdo chodí ozbrojeni i jinak než GPSkou, aby svoje nádobíčko nechali doma. To už by se vysvětlovalo podstatně hůř..
S Německem jsem neměl nikdy problém, jednou jsem potkal německé celníky, ale po vysvětlení jen mávli rukou. Ale asi každopádně to ještě normálně nejde.
Já to jednou ukecal na hranici že se mi tam zaběhnul pes. Dokonce si ho pohraničári ještě fotili protože se jim líbil. Asi po 30ti minutách pokecu o psech sem fpohodě odešel ![]()
Ale asi záleží na těch lidech co tě načapaj, někdy je to fpoho a někdy ztoho může být průser ![]()
Ano, skutečně se jedná o Nachtcache Rittersgrün. Kde je ten přechod? Myslíš, když pojedu ze Zlatýho kopce směrem na Sarý mlýn a budu pokračovat pořád rovně? Tam je něco? Neměl jsem odvahu to zkoušet - myslel jsem, že už je tam Německo.
Trošku blbá je ta mezní hodina 22:00, když je to noční keška - to asi nestíhám…
Tak mě napadlo, už to tu bylo mírně zmíněno…přejedu-li hranici, tak prostě vždycky tvrdím, že jsem se k hranici dostal ze země, ve které právě stojím, a pokud mě pohraniční stráž nenachytá přímo při překročení, nemají mi přeci šanci dokázat, že jsem z druhé strany (pominu-li stopy apod.) . Jo, chce to mít občanku…
Mrkni sem - Hraniční přechody
Každopádně, je to vidět i na
Mapach.cz
Tam není Německo, tam jsou lvi B)
V zakone 216/2002 je to definovane pomerne zrozumitelne v paragrafe 3, odsek 3 ![]()
(3) Za nedovolené překročení hranic se považuje
a) jejich překročení mimo hraniční přechod,
b) jejich překročení na hraničním přechodu v jiné než stanovené provozní době nebo překročení v rozporu s účelem hraničního přechodu,
c) úmyslné vyhnutí se kontrole na hraničním přechodu,
pokud zvláštní právní předpis 2) nebo mezinárodní smlouva 3) nestanoví jinak.
http://www.mvcr.cz/azyl/migrace/legislativa/216_02.pdf
Inak do zakonov nerobim, teda az na pripad ked som viedol pisomnu vojnu s KPZ v Trnave. Ked je nevyplneny kontrolny kupon dialnicnej znamky kvalifikovany ako priestupok, tak mi do dnesneho dna nikto z policajneho zboru nebol schopny vysvetlit ako nevyplneny kupon ohrozuje alebo porusuje zaujmy spolocnosti (definicia priestupku podla zakona)
Obcas je to fajn si precitat, na vela formulaci nemaju zabky argumenty ![]()
Přešel jsem hranici se Slovenskem na Bílé v Beskydech mimo ofic. přechod, ovšem "kde není žalobce, není soudce". Nikdo nic nekontroloval ani nebyl v dohledu uniformovaný strážce zákona.
Sice to není odpověd na otázku ,ale jenom osobní zkušenost.