Moje Colorado

Predem upozornuju ze jde spis o popis osobni zkusenosti nez namet do diskuze :slight_smile:

Dnes rano jsem dorazil do gpscentrum, rozhodnuty koupit Colorado. Cetl jsem spoustu vlaken tady a jednu dobu dost zvazoval, jestli colorado vubec koupit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl, ze to zkusim. Tady je vysledek:

Faze 1. - koupe:
Colorado bylo predemnou vybaleno, zapnuto a bylo mi vysvetleno jak a kde se co ovlada. Pan byl sice trochu zmateny, kdyz jsem se ho zeptal na kalibraci kompasu a zastaval nazor, ze kompas prece nemuzu kalibrovat, ale nakonec jsme se dobrali i k tomu :slight_smile:
Vzledem k informacim, co jsem se tu docetl, jsem se pro jistotu jeste optal na to, jestli je Colorado opravdu vodotesne a jestli mi uznaji reklamaci, kdyz si to projistotu doma vyzkousim. Pry to neni zadny problem a kdyby se mi nahodou stalo, ze do Colorada preci jen natece, pristroj vymeni.
Kdyz jsem poprve pristroj vybalil, trochu jsem se vydesil, protoze onen vodotesny kryt jde vysunout velmi zlehka a i kdyz se snazim zasunout kryt co nejvic to jde, stejne zustava v horni casti mezi krytem a telem colorada mezera (!?)

• tohle me vydesilo natolik, ze jsem se do obchodu vratil, nedolehavost ukazal a ptal jse (tentokrat uz jineho pana) jestli jsou opravdu presvedceni, ze je pristroj vodotesny.
    A ted pozor! :slight_smile: Pan byl dobrodruh a tak vzal jejich zkusebni Colorado, prinesl kyblik s vodou, colorado zapnul a hodil ho do kybliku..
    Oba jsme stali a asi 1-2 minuty koukali, jak z colorada na dne utikaji bublinky :slight_smile: Pak pan pristroj vyndal a ukazal mi ze porad bez problemu funguje. Colorado jsme ususili na povrchu a otevreli zadni kryt, aby bylo videt, jestli nejaka voda natekla i dovnitr. Pri otevreni zadniko krytu sice vytekla jeste nejaka voda ven, ale bylo videt, ze se nedostala ani ke slotu pro kartu, ani k mistu pro baterky (diky silikonove tesnici gumicce, kterou je prostor pro baterky i kartu opatreny)
  1. prvni zkouseni
    Jedina GPS se kterou jsem se doted setkal, byl Legend, ktery byl kdysi v akci u Mountfiedlu, takze jako uzivateli, ktery je pouzivanim jine GPS nepoznamenany, nemam s Coloradem sebemensi problemy. V menu se vyznam i bez manualu, vsechno jede jak ma, venku na display vidim dobre a jeste se mi nestalo, ze by se Colorado seklo.
    I pres informace o pomalem USB jsem za cca 3-5 min. nahral do pristroje celou Topomapu CR.
    Do pristroje jsem dal uz mirne vybite baterie od GP (2700) a zatim po 6ti hodinach hrani si s Coloradem jsem na polovine.

2. geocaching

• teprve jdu vyzkouset, tak dam jeste vedet. Snad jen ze nahravani kesek do Colorada primo z GC.com je naprosto paradni! Nejen ze se nahraje listing, ale zaroven se muzu ke kesce rovnou nechat navigovat, a kesky se zaroven zobrazi na topomape svou charakteristickou ikonkou - to vsechno jen po jednom kliknuti na netu :slight_smile:
  1. odolnost
  • zatim chci s pristrojem jeste chvili blbnout, tak neriskuju, ale v nedeli na vecer ho planuju zkusti potopit.. tak uvidime :slight_smile:

PS: Berte to jako report od novacka v GPS pristrojich a o pokus popsat jak jsem na tom lidem, co jsou laici jako ja a mozna se taky rozhoduji jesti Colorado ano, nebo ne :slight_smile:

No ze zvedavosti sleduji tyto podvodni pokusy, protoze ja nadobro colorado utopil … nerozchodil jsem ho ani po 3 dnech co jsem s nim byl chvili v rybniku.

ad vodotěsnost krytu - znovu upozorňuji, že kryt Colorada je vymyšlen (zamýšlen) tak, že na rozdíl od 60CSX netěsní po svém obvodu! Takže se voda v pohodě pod něj dostane a je s tím i počítáno. Je to trochu netradiční řešení, ale je to tak.Vodotěsnost má být totiž zajištěna až ve vztahu k vlastnímu slotu pro SD a pro baterie.
Ty mají po obvodu těsnící gumu, která po nasunutí zadního krytu a úplném (podotýkám, úplném!) doražení do mezní polohy zajišťuje vlastní vodotěsnost. Ve vztahu k bateriím a SD. Pokládám toto řešení za nešťastné, hlavně proto, že když se nedorazí kryt co nejvíc, nebude SD karta dobře utěsněna! (U baterií to nehrozí). Krytem lze totiž i po zaklapnutí pojistky mírně pohnout - a pokud není co nejvíc doražen do horní polohy (co nejvíc k anténě), může být SD karta špatně utěsněna - a to může pro přístroj znamenat velmi pravděpodobný konec.
Když na to dáte pozor a vlastní těsnění bude v pořádku (nebude zteřelé, nebo omačkané), zřejmě bude Colorado opravdu vodotěsné. Já to ale zkoušet nehodlám :wink:
Já jsem pro jistotu to těsnění ještě potřel silikonovou lékařskou vazelinou (používá se např. při vyšetření ultrazvukem na sondu), která sama o sobě odpuzuje vodu. Kryt jde tak o mnoho lépe sundat, a silikon vytváří další překážku případné pronikající vodě.

Prosbicka na Miona, kde se da sehnat ta vazelina? Vylepsil bych s ni tesneni u 60CSx a PETZL celovky.
Predem diky za odpoved.

Zkus se zeptat v lékarně, nebo nějaké zdravotní sestry.

Zadnou sestricku neznam, skoda.:smiley: Ale kamarad je gynekolog, takze ji nakonec asi sezenu.:smiley:

Lékařská vazelina se dá běžně koupit v lékárnách. Úplně stačí ta nejmenší velikost. Stálo mě to asi 15,- V lékárnách se do vazeliny přidávají různé sajrajty a je z toho mast.

Také jsem namazal a je to o mnoho lepší, zavírání jde snadno a opotřebení toho těsnění bude také určitě menší. Dobrý nápad Mione. :wink:

Porovnani Colorada s MDA :slight_smile:

Detail netesnosti, co me pri koupi tak vydesila (1)

Detail netesnosti (2)

Reseni "vodotesnosti" diky gumickam kolem prostoru pro baterie a karty

Podarilo se mi konecne stravit temer cely den na nohou se zapnutou GPS.. V pristroji byly zcela nove, cerstve nabite baterie SANYO 2700. Colorado zacalo odepirat poslusnost po 13ti hodinach a 8mi minutach.

Jave,díky za toto vlákno.Já mám GPSmap 60Cx a jsem s ní spokojen,ale do budoucna nikdo neví,co bude a tak je fajn,že se podělíš o zkušenosti s Coloradem s dalšími případnými zájemci. :slight_smile: