Po přečtení následujícího listingu [cache]GC1RR2M[/cache] - Strasak / Bogeyman (NIGHT CACHE), jsem přestal rozumět rozdílu mezi multikeškou a letterboxem.
Jojo Letterbox, jak to chápu já, je hlavně o razítku. Podle originálního popisu to vypadá tak, že je úplně jedno, jak je letterbox cache udělaná, ale důležité je, že zároveň slouží jako letterbox publikovaný na Letterboxingu.Akorát musí mít razítko a z pohledu geocachingu, zas musí být při hledání zahrnuto GPS. Názory na tohle se ale také různí.
Tebou uvedená může v pohodě být Multi nebo možná klidně i Mystery, to už je jedno.
Já chápu letterbox tak, že musí mít 2 podstatné náležitosti - razítko a alespoń část trasy musí vést po stopách. Otázka je, co se těmi stopami myslí. Jasné je to např. u toho, když máš hledat místa na fotografiích, či jít podle písemného popisu cesty. Odrazky jsou také jakési stopy, ale zase u noček se většinou používá typ multicache, případně mystery. Viz např. [cache]GC1E785[/cache], [cache]GCH2XZ[/cache] či [cache]GC1K7Y8[/cache]
Jelikož mám nějaké zkušenosti, tak vím, že letterbox hybrid cache NEMUSÍ být publikovaná na letterboxingové web-stránce a díky jisté komunikaci s reviewery jsme se nakonec shodli na tom, že podle pravidel vlastně ani razítko být nemusí
Každopádně je důležité, že je to hybrid, takže musí být obsažena práce s GPS, ale i postupování podle indícií. Jenže to je i u obyčejných multi/mystery. Takže jediný rozdíl je fakt asi to razítko Takže ho tam radši dávejte
Mimochodem, jaký je PŘESNĚ ten zásadní rozdíl mezi multi a mystery cache? Našel jsem v podstatě stejný listing - jděte k nějaké budově na souřadnicích XY, najděte desku (tabulku, počet oken…) - s výslednými čísly se vypočítají souřadnice na kterých je cache. Jenomže ta byla jednou označena jako mystery a jednou jako multi.
To je problém, nad kterým jsem taky hodněkrát přemýšlel a nikdy úplně nevymyslel.
Občas je to jasné, multi = cesta přes víc cachí nebo stagí, k projití stačí listing (žádné složité šifry, googlení atd.), nebo výchozí souřadnice a z nich na místě dopočítat finálku podle indícií (opět většinou bez domácí přípravy).
V některých případech to ale možná nejde rozhodnout úplně jasně a určitě nemá smysl zrovna na tomhle moc bazírovat. Ono do kategorie Puzzle/Mystery spadá často i to, co se jednoduše nevejde jinam. Myslím si, že nemusí jít jen o luštění šifer, počítání rovnic a googlení.
To co uvádíš, je podle mě ale opravdu spíš offset multi.
("An offset cache (where you go to a location and get hints to the actual cache) is considered a multi-cache.")
Aha - takže vlastně obě měly být v kategorii multicache. Myslel jsem si to, když nikde není žádné luštění a jde jen o jednoduché výpočty typu +/-. Díky za upřesnění.
Já na tom nebazíruju, je mi to v podstatě jedno, buď se mi ta cache líbí a baví mě a může být označena jakkoliv, nebo se mi nelíbí a nebaví mě a pak jí nepomůže žádné označení… Jenom mě to zaujalo, protože to byly dvě cache po sobě.
Tak ve finale krabicka muze byt multi i mystery a po pridani razitka, ktere tady nebylo i letterbox.
Kazdopadne mistnim doporucuji, za tmy to neni spatne
Když to vezmeme ryze pragmaticky, tak typ keše je jakýmsi signálem pro lovce, aby věděl, co ho čeká. Tedy
traditional - dostaň se sem a najdi
multi - projdi tudy a tudy, spočítej, dostaň se tam a tam a najdi
mystery - doma vylušti/spočítej souřadnice, dostaň se tam a tam a najdi
Zásadní rozdíl mezi multi a mystery je podle mě v tom, zda je či není potřeba domácí příprava. Pro ty, kdo nesledují pěknou sérii Kačerova osvěta, ještě jednou: multi spočívá ve zjišťování indicií v terénu, mystery v luštění/googlení/jiném zjišťování souřadnic finálky doma a následné cestě pro keš.
Pak jsou tu ovšem multi-mystery keše, označené jako mystery (právě proto, že je potřeba začít domácí přípravou) a pokračující dál jako multi, včetně případů, kdy stage obsahuje šifru, čímž se opět stává tak trochu mysterkou. Třeba vynikající [cache]GC1904N[/cache], kterou mnozí luští na etapy, protože každá stage této multi je de facto nová mystery a souřadnice další stage je nutno vyluštit.
Základní otázka, zda modrá nebo žlutá, je ovšem zcela jasná: vše zjistíš na místě/místech = multi X něco si musíš zjistit předem/v průběhu (způsobem přesahujícím prosté počítání věcí) = mystery. Váhat pak lze jedině v případech typu chronogram (zjistit letopočet je snadné, ale vyžaduje to znalost římských číslic) či absurdní "znouzecnost" typu "Najdete název ulice, jehož 5. a 8. písmeno dávají označení prvku, jeho atomové číslo budiž ABC…" I tam by autor - pokud není z té cimrmanovské sorty, co si otevřou hospodu, ale pak je štve, že jim tam chodí lidi - měl volit typ mystery prostě proto, že to lovce donutí nastudovat listing ještě doma a před lovem se vybavit patřičnými vědomostmi/informačními zdroji.
Njn, legendám není dáno žíti v současnosti. Taky jsme z Cat’s Eyes neměli zážitky, které by se vyrovnaly Zeleným mužům, Bludičce nebo Noční můře, ale brali jsme to s úctou ke generacím dávno minulým, protože tehdy to musela být fakt pecka. Kdo si neuvědomí, že tahle keš patří mezi pražské veterány, může jen nadávat, že ty nové jsou mnohem hezčí, a nechápavě kroutit hlavou nad množstvím doporučujících bookmarků. Berte to prostě tak, že názor je jen tak silný, jak je podložený.
Je to přesně tak, proto je potřeba rozlišovat "Letterbox" a "Letterbox Hybrid". I někteří revírníci v tom tápou. Letterbox Hybrid neznamená automaticky, že musíš použít slovní instrukce. Naopak nesmí to jít odlovit bez znalosti GPS souradnic. Může to být klidně tradička. Je to jen pixla, která slouží jako cíl pro obě hry. Proto je nutná ta registrace na letterboxing.org a razítko.
Ještě jednou opakuji: Je mnoho letterbox hybrid keší, které nikdy nebyly, nejsou a nebudou registrovány jinde než na gc.com. Žádná registrace na letterboxingu není nutná.
Nic víc se k tomuto tématu v gc.com pravidlech nepíše. Pro ty, co si to neumějí přeložit: V prvním odstavci se INFORMATIVNĚ píše o klasickém letterboxingu (www.letterboxing.org) = žádné nařízení, jen popisování, odkud to vychází. Píše se tam, že letterbox obsahuje razítko. V druhém odstavci se už píše o letterbox hybrid, což je typ keše a rozhodně se nejmenuje hybrid kvůli tomu, že by bylo nutné krabici publikovat na obou webech, o tom není jediné zmínka. Píše se doslova "letterbox hybridy by měly obsahovat razítko a musí splňovat požadavky na běžné keše, tzn. logbook a použití GPS, letterbox hybrid nemůže být nalezen pouze pomocí indícií".
Tzn.:
1) Razítko by mělo být (ale očividně není povinné)
2) Logbook je povinný
3) Použití GPS jako u běžných keší je povinné
4) O dvojím publikování (i na www.letterboxing.org) ani zmínka
No jako asi to tak je. Už jenom empiricky je to dokázáno dostatečně, ale popravdě zrovna v tomhle typu keší nevidím moc logiky… ani v jejich popisu.
A očividně nejsem sám. GC/LB Hybrid Question
Zajímavá je odpověď od Keystona, podle které je hlavním rozdílem razítko a je dokonce jedno, jestli je cache tradička.
Nicméně, pokud ani to není úplně povinností… proč potom vlastní kategorie, mohla by to být klidně multi, mystery nebo traditional.
A ještě z druhé strany… když už hybrid nemusí být zároveň i na letterboxingu, proč je potřeba razítko, když geocacherovi stejně stačí logbook.
Prostě mi to celé nedává smysl. Skoro bych ale řekl, že to je jedna z věcí, kterou fakt nemá smysl do detailu řešit.
Navíc, jak tak koukám na starší vlákna na geocaching.com fórech, je to pomotané už od začátku.
Taky nechápu, proč vlastně tento typ keše vznikl, jestli náhodou kamarád kamaráda od kamaráda Jeremyho nevlastní server www.letterboxing.org Žádné jiné smysluplné vysvětlení mě nenapadá…
Ale také je v pravidlech, že "Letterbox hybrids are a mixture of letterbox and geocache." Takže obyčejná tradiční keš nemůže být označena jako letterbox hybrid, protože uvedené pravidlo by nebylo splněno. Chápu to tak, že keš tohoto typu musí mít něco z letterboxingu, ale není stanoveno, co konkrétně. Může to být například něco z tohoto: