Multiny s délkou trasy 10-30km

Ahojda,

chtela bych vas poprosit o nazor. Jsem zvykla delat vylety o delce cca 10-30km, a proto mi v geocachingu chybi prave tahle narocnost.

Moje predstava je vytvorit takovou multinu, ktera povede pres zajimava mista, ale clovek se vzdy vrati do vychoziho bodu, kde bude mit zaparkovane auto.

Dost casto lovim s psiskama, tak bych chtela prizpusobit multiny jim tzn. aby se co nejvic slo po mekkym povrchu, aby mohli byt pusteny na volno ( a pokud ne, napsala bych kde to nejde)…Ale tohle je spis vedlejsi cil.

Co myslite, potesila by vas takova multina nebo jsem v tom jedina??:smiley:

Mockrat dekuju za vase nazory!

pár jich je, ne vždy okružní… pokud je okružní, tak to asi ještě jde, jinak je to vopruz… osobně multiny moc nemusím a když už, tk s jasně danejma zastávkama, hlavně nedopočítávat v terénu abych nevěděl kam jdu…

Ale jo, pokud by to bylo krajem, který za to stojí, proč ne. I ten pes-friendly terén by byl príma.

Pár takových multinek jsem už absolvovala, takže bych byla pro.

Podívej se na [cache]GC1TFMQ[/cache]. Ta jde po velké části Schwarcenbergského kanálu. Je ale vhodná spíš pro turisty nebo cyklisty, kteří jezdí vlakem, nevrací se.

Taky se rad projdu, takze proc ne a zakonceni ± na vychozich je super. Obvykle prijedu autem a tak se k nemu musim vratit.

Jan prosim zkus co nejjedodusi ukoly, at z toho neni matematicka olympiada. :wink:

Mě potěší multina jako trasa pro výlet, výpravu nebo vandr. Příklady jsou, nemám je zdaleka všechny slovené, třeba tady [cache]GCM443[/cache], [cache]GC20525[/cache], [cache]GC1FPN1[/cache], [cache]GC1NNF0[/cache], [cache]GC1JPG3[/cache], [cache]GC1BRMC[/cache], [cache]GC12A0Z[/cache], … :smiley:

Tak kazdy si muze zalozit kesku dle sve fantazie, v tom je v podstate ta krasa. A nekoho urcite potesi. Ale bude nutno pocitat s tim ze bude mit celkem malou navstevnost, osbne me dost prekvapuje jak maji nektere kesky malou navstevnost jen proto, ze je to multina a treba jen s jednou zastavkou :slight_smile: Pokud to ma mit nejakou navstevnost tak je skoro lepsi zalozit serii nekolika tradicek na dane trase. Je to podle me zabavnejsi nez jedna multina :slight_smile: U mutliny bych volil zastavky jako predem dany waypointy, nez takova ta jdi tam a tam a tam zjistis kudy dal a treba se do vecera vratis :slight_smile: Mimo to ted kdyz je to tu vsude hodne zakeskovany tak si vetsina spis zvoli nejakou 30km trasu podle ruznorodych X kesek nez absolvovat cely den jednu multinu, i za cenu ze ta trasa nebude uplne "krasna" :slight_smile:

Já teda osobně radši jednu pěknou, dlouhou a proto vyhlášenou, ale málo navštěvovanou multinu než powertraily a vlečky. Taková Vlečka na Orlík jako multina by se mi líbila daleko víc, za body se nehoním a v mapě by nestrašila ta neuvěřitelná tasemnice.

powertraily taky nemusim, to uz mi prijde trochu degenerace hry, ale zrovna vlecka, kterou jsme teda jeste nelovili, mi prijde jako jako dobre zvolena serie pro zpestreni. Tou serii jsem myslel tak 5 tradicek - nejde jen o body ale i o to hledani kdyz uz nekde clovek cely den coura :slight_smile: - ale samozrejme kazdemu dle gusta.

Každá multina potěší, delší těší déle. Alespoň nebudeš muset pořád měnit logbooky. Rozhodně do toho jdi.

Když bude 30 km multinka vedená pěkným terénem, tak nevěřím, že nepůjde kolem nějakých stávajících keší. Dej k nim stages a hned to bude pro všechny veselejší. Člověk si projde dlouhou multinku s pěkným D/T a k tomu získá pár levnějších bodíků na pěkných místech, kam by se třeba kvůli jedné tradičce neštrachal.

Jediní kdo budou naštváni jsou borci ze zdejší antipowertrailové sekce - jak se někde objeví tři keše v řadě, hned dští oheň a síru…B)

Rozhodně takové multiny dělej.

Sice se občas dozvíš, že je to moc dlouhé, ale pokud je v listingu varování, že je to na celý den, tak proč ne.

Já to stejně všechno jezdím na kole, tak je mi celkem jedno, že to nekončí zase na začátku :slight_smile:

Po pěkných místech - proč ne. Též si myslím, že je lepší jednotlivé stage mít předem známé, výborně to poslouží pro naplánování keší kolem trasy a je z toho potom fajn vycházka s více keškama.

Pokud multina má proč být tak dlouhá tak mi nevadí ovšem musí dodat kačerovi motivaci ji dát. Třeba Rallye Sudety je přes 120 km dlouhá multina a protože je o tom dokazat to zblbla mě. Možná na těch 30ti km je spousta zastávek, které by mohly fungovat jako samostatné a hezké keše. Když jsem zakládal TDK, což bylo kolem 10 km uvědomil jsem si, že geocaching nejsou jen jedinci, ale taky rodiny s dětmi a tam se musí pořád něco dít a nalézat. Určitě by na takové délce neměly být zastávky geonaschválné, myslím tím nesmyslné úkryty filmovek s indiciemi v největším chamradí nebo tam, kam člověk musí lézt s pomůckama. Tak dlouhá cesta je spíš o pohybu a tak by ten dobrý pocit měly i zastávky doplňovat a nezdržovat. Nejlepším lákadlem jsou netradiční skrýše a přírodní zajímavosti o kterých se málo ví. Začátek a konec na blízkém místě je výhodou pro ty kdo sem musejí autem a těch bude hodně, teda když dokážeš kačerstvo namotivovat, že si budou o keši vyprávět. Těším se, že budu jedním z nich. Wetu

Takhle dlouhé multi zpravidla rodiny s dětmi neloví.

Ale když se nad tím zamyslíš, tak Krkonoše Crossing ani Husí cesta nevedou do kruhu a stejně je lidi rádi loví. A u Husí cesty většinou ani nevíš, kam půjdeš dál.

Presne tak, taky myslim, ze jedna dlouha multi je vyrazne lepsi a zajimavejsi. Je jasny, ze takova multi bude mit malou navstevnost ale o to bude vzacnejsim, prestiznejsim a cennejsim ulovkem pro ty, kteri to skutecne daji a o to vic si takoveho ulovku budou vazit. Ja treba minuly vikend dal Dianu GmbH [cache]GC11JJQ[/cache] ktera je dlouha cca 25 km a rozhodne na ni jen tak nezapomenu - mimo jine prave proto, ze to nebylo snadne a "dikyzabodove".

Za prvé LOVÍ, tedy aspoň ta naše ano a ráda. Za druhé Husí cesta sice není do kruhu, ale návrat na výchozí stage není nijak zlomyslně daleký.

Tak vidíte, co kačer to názor. Záleží na ownerce Tutuola, co si z těch našich rad vybere. Já se rád nechám překvapit. Wetu

A proc hned jedna multina? Vzdyt si clovek muze naplanovat trasu podle sebe a posbirat pri ni treba 5 tradicek.

Dlouhých multin je poměrně dost, alespoň tam, kde se pohybuji já, tedy na západ od Prahy. Z těch, které zatím nebyly v tomhle vlákně zmíněny, můžu doporučit Údolí mlýnů [cache]GC101D9[/cache], Přes dva kopce [cache]GC1QZ65[/cache], Pro pravdu na Pravdu [cache]GC2D2J7[/cache], Okolo kolem [cache]GCPC3J[/cache], Drvotova stezka [cache]GC1XEZG[/cache], 45 [cache]GC12F8K[/cache], Trpasličí [cache]GC12QEC[/cache], Žlubineckým potokem [cache]GC2C2XP[/cache], Loděnické rybníky [cache]GC1E7P6[/cache] a další.

Přidám i tři svoje kousky: Lánské kolo [cache]GC1VDAT[/cache], Okolo obory [cache]GC23Q47[/cache] a Maxovou oborou [cache]GC30266[/cache].

Většina uvedených keší byla koncipována jako cyklokeše, jsou ale loveny i pěšky (včetně psích doprovodů), a kupodivu mají i solidní návštěvnost.

Dle mých zkušeností by recept na úspěšnou dlouhou multinu měl obsahovat následující ingredience:

1. Promyšlená trasa je základ. Hezká krajina, zajímavosti po cestě.
  2. Dopředu známá trasa. Zjednodušuje plánování, eliminuje nejistotu.
  3. Okružní trasa, začátek a konec s možností parkování a dostupností veřejné dopravy.
  4. Příběh - jen pokud je opravdu dobrý. Nezdařený pokus o příběh se naopak stává otravou.
  5. Minimum počítání. Hledač na dlouhé cestě si chce vyvětrat hlavu, ne trápit se s kalkulačkou, a pak se případně 5 km vracet když splete jedno číslíčko.
  6. Vhodnost pro pěšáky i cyklisty.
  7. Dostatek dalších keší na trase.
  8. Kvalitně zpracovaná finálovka. Pokud se celý den pachtím přes hory a doly, tak na konci očekávám "poklad", a ne filmovku s plesnivou roličkou logbooku.

Samozřejmě nemusí být všechny ingredience 100% přítomny, ale čím víc jich bude, tím větší návštěvnost a spokojenost. Délka multiny bude mít na návštěvnost taky vliv. Pro srovnání, moje Lánské kolo (11 km) má v průměru jeden nález za 6 dní, zatímco Okolo obory (41 km) jeden nález za 11 dní.