Chcete vyhrát 10kKc? Nak navrhnete vzhled vyznacneho astronomickeho bodu N50E15 u Kourimi.
Je vyznacny? Vo WGS alebo aj inom systeme? A nebol nahodou vyznacny len v roku 2000? A nebude zasa az v roku 5015?
Myslim, ze je dost vyznacny. 50. rovnobezka a 15. polednik tu byly odjakziva, bez ohledu na letopocet ne? Prekvapilo nas, jak skromny ukazatel toto misto oznacuje. Pouha, naprosto nenapadna, cernozluta tycka v poli. Nebyt Toniczechovy cache, vubec by jsme to nenasli.
Jo jo je to pravda, ta žlutočerná tyčka v poli je snad viditelné jedině když tam neroste nic vysokého… nevím jestli by v kukuřici byla vůbec vidět.
Za predpokladu, ze WGS-84 je tu od roku 1984, tak je ten bod mladsi a menej vyznamny ako vacsina z nas… Preto by mal prist s GPS za nami na navstevu.
Nevim, jestli nekoho neurazim, ale uctivani pomyslnych car a jejich pruseciku mi prijde pomylene. Kdyby se poledniky zacaly pocitat od jiny diry nez Greenwich, treba o pet mil dal, tak bude celej ten system o pet mil dal, ne? a ta slavna pamatna cedulka taky?
(je to v podstate podobne jako mohutne oslavy pulnoci z 31.12. na 1.1. . nesmyslne, oc je ta pulnoc lepsi nez treba ta 29/30 ? kdyby se slavil zimni slunovrat, tak to pochopim, ale tohle… s poledniky mi to prijde stejne)
Presne tak. A to este neviem, ci vsetci viete, ze v bode 0,0 nic nie je!
A ked stojite na greenwichskom poludniku, ukazuje vam to vzdialenost 100 metrov.
Oficialni oznameni na strankach mesta. Ono je to trochu posahane, protoze podle zadani chteji tu vec osadit na namesti (vzdusnou carou cca 1,5 km od pruseciku). Tam to bude navstevnikum bez GPSky jiste hodne platne. A kdo ma pristroj, ten se zas bez jejich smerovky obejde.
A co bys tam chtěl, bójku? Jinak tento bod je význačný - je to astronomický střed republiky, tj. všechny časové údaje o úkazech se vztahují k tomuto bodu.