[gc]GC2YQZ0[/gc] - Mario
přesně případ, kdy teprve NA log (druhý) a následná archivace dokopala autora k činům a přesunu souřadnic. Bez NA logu by nemohl reviewer zasáhnout, protože by se o ničem nedozvěděl. Obyčejné zprávy ve FI neměly žádný efekt.
Použít NA log je v takovém případě určitě v pořádku. To ale nic nemění na mém názoru, že je férové nejprve zkusit něco mírnějšího (WN či osobní mail) a teprve pak NA log. Přirovnal bych to k situaci, když někdo nedopatřením opomene zaplatit nějakou složenku a místo upomínky dostane hned žalobu.
Počet nálezů s tím nemá co dělat. Spíš než archivaci si žádala přesun jinam, a to urgentní, kvůli (ne)přání majitele objektu. Jenže jiná možnost než NA prostě není a na NM ani jiné FI, DNF, WN prostě owner nereagoval.
Takže spíš "Vyžaduje zásah reviewera" než "je třeba archivovat".
Zrovna u tyhle kese pamatuju jeji puvodni verzi – byla to tusaim tictacovka (nebo dokonce nano) na dopravni znacce - kousek od krizovatky, kdy kolem kese parkovalo hafo aut. A misto mi k tematu vubec nesedelo. Snad je to, ze to bylo primo pred oknama vily a za plotem byly hodne stekajici psi prinutilo autora ji presunout. Jinak na ty zanacne mohla klidne bejt. Ted mi prijde uz hoodne daleko od puvodniho umisteni, ale asi bliz k bydlisti ovnera. I kdyz zrovne v tehle nove lokalite je skrysi myslim docela dost --sice nic zazracnyho ale klidnejch mist tu je.
Ke zmíněné cache si dovolím trochu odbočit:
Owner má ještě jednu tradičku ([cache]GC2XMCZ[/cache]), která je zařazena v bookmarku "Kešky bez kterých se svět obejde". Pobavil jsem se…
to jo, její příběh začal pod názvem "vitamínová", nebo tak nějak, protože to byla tuba od vitamínů. Teď je to Large, což je největší v celém širém okolí. A to je asi to jediné, co je na ní zajímavé.
Log FI či WN typu "něco není v pořádku, chtělo by to opravit keš",
po pár dnech až týdnu soukromou zprávu typu "nešlo by s Tvou keškou, která je dlouho neudržovaná něco udělat"
a až do třetice po pár dnech log NA typu "Keška je ve špatném stavu, pokud se o ni autor nechce starat, měl by zvážit její archivaci"
V případě, že si jen autor nevšiml, že s jeho keškou něco je (i to se může stát), tak si toho po bodu 1 a 2 může všimnout a proč na sebe musíme být hned jako psi, že?
Krom toho i v té komunikaci - snažme se být k sobě trochu ohleduplnější a laskavější. Ono i to, jak jsou některé NA logy napsané mi občas přijde otřesné. Možná mají z větší části pravdu, ale některé útoky na autory mi přijdou až moc. I když mám jiný názor, můžu ho sdělit slušně…
PS.: A v případě tohoto postupu, kdy člověk hned nebude psát NA logy, tak se taky alespoň autor nemůže vymlouvat, že o tom, že keška měla nějaký problém nevěděl a stěžovat si, že na něj někdo bez příčiny nějak útočí…
NA log je jen další forma vyjádření názoru (nesouhlasu) s přihlédnutím k faktu, že si ho jen tak nekříčím do světa, ale že si ho přečte reviewer a pokud i on na základě ostatních logů usoudí, že s keší není něco v pořádku, tak z vyšší moci jemu svěřené učiní patřičné kroky k nápravě.
Děláte z bubáka ještě většího bubáka.
Souhlasím, že je to forma vyjádření názoru, ale rozlišoval bych třeba názor u kešky, která je delší dobu mimo provoz, protože třeba byla ukradená a autor ji zatím nestihl obnovit…
Já osobně jsem raději, když jsou kešky udržované. Štve mě, když se poslední dobou po pár měsících kešky ruší po prvním ukradení.
Přijde mi, že když dám log NA, řeknu tím - klidně kešku zrušte… Připadne mi, že to pak autorovi leda znechutíte a na nějakou údržbu keše se na ni vykašle… To se raději autora slušne zeptám, jestli plánuje kešku obnovit…
Souhlas. Je potřeba rozlišovat, některé cache si archivaci určitě zaslouží (Pravděpodobně je to z těch, na které padají NA logy, i většina. Pokud navíc NA logů předchází NM bez reakce, není vůbec o čem uvažovat.), ale házení do jednoho pytle se mi nelíbí.
Přijde mi, že postnout rovnou NA log bude pro některé ownery (možná právě pro ty, kteří by při normálním jednání s keší něco udělali) určitě dost demotivační. Navíc logy "NA-botů" bývají i dost arogantní a pak se není čemu divit, že to ownera vytočí a objevují se na fóru výkřiky o stb a podobně.
NA ještě nutně neznamená "archivujte". Pořád je to log, proto v logu přesně popíši, co mi leží na srdci a jak už jsem zmínila, adresuji to především revírníkovi. Od něj a z jeho úst takové tytyty (né, to není reklama) vyzní mnohem efektivněji a owner se buď vyjádří, nebo ignoruje. Nemusím si ale vyčítat, pokud ta keš v archivaci opravdu skončí.
Ani todle vlákno nečtu. Ze samozvanejch strážců pořádku se mi odjakživa dělalo blivno, stejně jako ze spasitelů všehomíra.
Owner za svý a ve svým čase dělá pro kačeři keš, se kterou pak má práci, kterou mu každou chvíli vymudlej a ty "chitrí" mu napíšou, že je blbě. No, hlas lidu hlas boží. Napíšeš Need archived, zarchívuju jí, poserte se.
Ale určitě mi klesne chuť dělat další.
Udělaj mi to dva tři, zarchivuju všechny. Stejně poslední dobou víc dělám pro ostatní, než si lovím sám. Tak co.
Nejsem nejchytřejší na světě. Když ty chytřejší a zodpovědnější a vůbec pomazanější - jedno čím - usoudí, že je svojí prací obtěžuji, je načase jí přestat dělat.
B)
No, vždy jsem si myslel, že zrovna tenhle log má sloužit k tomu, že by se keška měla archivovat… K upozornění na to, že s keškou něco není v pořádku snad slouží log "Need maintaince"… Alespoň podle mých znalostí anglického jazyka bych to tak přeložil… Že bohužel na některé autory kešek log NM nefunguje to je věc jiná…
Za těch 5 let co aktvně kešuji jsem rozdal 23 NA logů keším z nichž polovina, skončila v archívu většinou bez jakéhokoliv zájmu autora a druhá polovina dále žije díky faktu, že owner se po revírníkově výstraze chytil za nos, přičemž na nějaké předchozí mailové konverzace neodpovídal.
Ano, jseš hrdina, Trauma-Zero. Společně s Mírou Dušínem, malým lordem Fóntlrojem a tou mouchou, co sedí na Pangráci na tom vobraze ve vrátnici. Díky tobě je svět o kousek krásnější. B)
Podařilo se ti umravnit ownery, co si dovolili ti kazit hru.