Nejak se mi nezda praxe posledniho obdobi, kdy hledac, ktery nenajde kes, na miste zalozi “nahradni”
Jeste bych to pochopil u kese typu “MIDNIGHT MEETING”, ale dnesni zasah na “Pockej chvili” ci vikendova akce" na Karlickem poklade mi prijdou fakt trochu zvlastni a ujety. Chapu uslechtile pohnutky, ktere hledace k takovemu jednani nuti, ale pokud se praxe kes nenajdu, zalozim nahradni a zaloguju si nalez vic rozsiri, tak nam pomahej pambu ;-).
Neni lepsi to nechat na vlastnikovi a pripadnou nahradni schranku tam umistit az po konzultaci s nim a s jeho souhlasem? Pak je v tom takovej binec, jaky ted panuje na zminenem “Karlickem poklade”, kde to vedlo az k disablovani kesky
Nahrazeni prokazatelne ztracene kese nekym jinym nez ownerem je s jeho souhlasem mozne, ale rozhodne by to nemel delat nekdo, kdo tam jeste nebyl a nevi presne kde vlastne byla. A logovat se jako “nasel” je uplne mimo, ale jak uz mnohokrat zaznelo, je to jen na ownerovi, jestli takovy “log” uzna nebo ne.
Ale dnes u “Pockej chvili” to byl taky pekny meeting-seslo se nas tam hned 5 cacheru :-). A zadne obavy, nejdrive jsme logovali DNF a az kdyz nam cacher, co nasel FTF (kratce po jeho nalezu cache zmizela), jasne rekl, ze jsme hledali spravne a cache je tedy fuc, az pote jsme to logovali jako nalez (meli jsme jistotu, ze jsme ji neprehledli a umisteni remaku je spravne). Myslim, ze autor by mel byt spise rad, ze ji nemusi obnovovat sam (tedy aspon ja bych byl, kdyz neni pochyb o miste ukrytu). Samosebou plati jen v techto pripadech, kdy je zcela nepochybne jasne, kde puvodni cache byla a ze zmizela, coz tato cache splnuje.
Hm, asi jsem prehnane konzervativni, ale rekl bych, ze kdyz najdu misto a nenajdu cache, ani jeji pozustatky, tak pisu DNF - Did Not Found - Nenasel jsem (mysleno cache). Stejne tak kdyz najdu cache v ne moc sikovnem ukrytu, tak svoje pochybnosti maximalne napisu do logu a nehledam za autora lepsi misto.
Jeste by se to obnoveni po konzultaci dalo pochopit nekde na finalni stage dlouhe multi divocinou, kam se ani autor hned tak nedostane, ale u mestske cache, ke ktere muze sam autor zabehnout druhy den, a hledaci se u ni muzou zastavit druhy den cestou z prace??? Nechapu (a to jsem v ramci badani, co vsichni maji na tech mestskych cachich, nasel za prosinec 17 prazskych).
ad. nahradne cache - ja osobne ako autor som rad, ked mi na pre mna vzdialenej cache niekto pomoze
a ak tam nie je, znovu ju zalozi. Ak na Karliku bola a my s adp. sme sa pomylili, nemam problem s tym zajst tam niekedy znovu a najst ju a log si zmenit na write note. Uznavam, ze v Prahe (ak je autor z Prahy) je to nie uplne kosher, ale mimo by som sa prihovaral za tuto prax.
Ja si proste myslim, ze by to vzdycky melo byt po dohode s ownerem a s jeho vedomim - zejmena pokud jsi na tom miste poprvy. Nikdy nemuzes mit 100% jistotu, ze tam opravdu nekde neni (viz historky owneru, kteri pri kontrole dlouze hledali vlastni kes), nebo ze ji zrovna nekdo neodnesl k pohodlnemu zalogovani (treba na vrchol nejake blizke veze :-D) a podobne. Zmatek, ktery vznikne, pokud je pak na jednom miste vice ruznych kesi, je pak dost velky a je to vuci ownerovi dost bezohledny, kdyz je v tom uplne nevinne. Pokud s tim souhlasil a schvalil to, pak je to i jeho “vina” - aspon o tom dopredu vi.
BTW: situaci s vice kesema na jednom miste jsem zazil i ja na Prazskych hradech, kdyz tam nekdo asi po mesici (!) umistil puvodni ztracenou kes na puvodni souradnice…
ok, u mych vlastnich cachi prosim o vyjimku. Parkrat jsem vyrazel na plany poplach po DNF, rozhodne mi to nevadilo, nedavam cache na mista, kam by se mi osklivilo vracet.
Ja ne. To co pro hledace muze byt daleko, je pro majitele blizko. Osobne tak zakladam, abych nemel problem s udrzbou. Paklize je to dal a dojde k podobne situaci, stejne je potreba zasah ownera (nebo nekoho, ale po dohode s ownerem), kdo nahradni kes odstrani. A jestlize je to daleko a owner se nema k udrzbe pak je neco spatne a je jedine dobre estli se archivuje a uvolni tak misto jine, nebo jinemu majiteli, ktery o ni bude lepe pecovat.
A jak k tomu pak prijdeme my nebozi nicnetusici, kteri najdou cache aniz tusi, ze se vlastne jedna o ilegalni v2.00? Na Knizeci uz nechci, je tam kraval, blbe se tam parkuje a na zastavce se kourit nesmi ;).
Jinak se mi ale ten novy koncept docela libi. Autor cache vyrobi listing k virtualce pokud mozno s predlogovanym FTF a nasledni hledaci si pak dodelaji krabicku presne dle popisu a hintu :o) Mam zrovna ted takovy pekny napad na 5/5 mysterku. Finalka bude velikosti VERY LARGE a hint “sp ickaan te nyZi zk ovsk ehovy silace”. Jsem zvedav, kdo ji prvni zaloguje :o)))
Hmm, bylo otazkou minut, kdy toto vlakno vznikne. Na Karlickem poklade jsme se Samanem nejdriv 20 min prohrabali vse kolem, predtim temer okamzite nasli misto odpovidajici zmizele cache a po vylusteni hintu se ujistili, ze hint sedi. Autor aspon pro mne neznamy, neni kontakt na nej, styl ukladani neznam, tak co ted. Nez psat DNF jsme radeji vyrobili - spis zbastlili nahradni cache. A zalogovali se do ni. Asi na netu bylo adekvatnejsi note, nemam problem zmenit, ale aspon to vyvolalo tutu diskusi.
co tedy delat v takovychto situacich? zkouset pomoct obnovit cache, nebo napsat log ze udrzba nutna? Nebo se tvarit, ze jsem tam vubec nebyl a ze jsem nic nevidel a ozvat se zpetne, az kdyz nekdo se troufne ozvat?
Potrefená husa kejhá a zde mi to opravdu nedá, abych pořádně nezakejhal… Sešlo se nás tam docela dost (5), strávili jsme tam docela dost dlouhou dobu (skoro 1 h) a zcela jasně identifikovali skrýši - jiná tam totiž ani není. Následovala výroba nové keše a její umístění, poté DNF logy a kontaktování FTFera který potvrdil naši diagnózu - krádež keše. Poté teprve následovaly logy… v podvečer jsem byl ještě jednou celé místo zkontrolovat. Pokud ale je ten můj log na závadu a někdo kvůli němu špatně spí, klidně ho smáznu, opravdu mne 1 bod nerozhází. Teď je mi docela líto té tužky, pásky a zbytečné práce s novou keší… aneb pro dobrotu na žebrotu. Dál se odmítám v tomto pseudoproblému patlat.
M.
PS: připadalo nám lepší vyrobit novou skrýš, než aby se na místo hnali další hledači zbytečně (což je v centru Prahy pravidlem)
Brblbrmblebl… Necerti se Ocenuji sice skutecnost, ze jsem diky vam mohl najit kesku, na niz bych bez vaseho bona fide servisniho zasahu logoval DNF, ale faktem je, ze pokud by se tato praxe rozmohla, pak dlouhe multiny a prilis slozite mysterky budou mit najednou dve a vice finalek. Autorum budou naskakovat logy “found”, aniz by panenstvi originalniho logbooku na puvodnim miste bylo poskvrneno.
P.S. Diky za kesku :o)
P.P.S. Body nezahazuj. Nikdy nevis, k cemu se muzou hodit :o)
Jsem proti nahradam kesek, pokud nema cacher potvrzene od ownera nebo predchoziho hledace, ze cache je opravdu pryc a neni podle hintu presne receno, kde cache je (napriklad “dutina nejvetsiho parezu”, “treti ctvercova dira ve zdi zleva”, a podobne.). Jenze mnozi schvalne nepisi jednoznacny hint - z pochopitelnych duvodu, nebo v danem miste jednoznacne hint napsat nejde. V takovem pripade klidne napisu DNF a odejdu s tim, ze se vratim bud priste, nebo se uz nevratim vubec (dle kvality mista).
Na Karlickem pokladu jsem take nemohl pres 5 minut najit a to jsem si myslel, ze ukryt jsem objevil ihned po prichodu - sedelo to i podle napovedy. A nakonec tam keska preci jen byla, akorat v miste, kde jsem neocekaval, ze ji vyhmatnu. Take diky jeji velikosti. Ocekaval jsem spise regularku, a ona byla, mrska placata, zasita na docela nenapadne misto
Mozna ze tam cache nyni opravdu neni, ale ten hint neni v pripade Karlickeho pokladu jednoznacne urcujici. Zuzi sice misto hledani na polomer 2-3 metry, ale dumyslnych ukrytu v teto oblasti tam bylo vice.
U drive-in a mestskych kesek bych kontrolu a obnovu cache nechal na autorovi. Pokud jej nemohu v dane chvili nijak kontaktovat, ma autor proste smulu (nic owerum prece nebrani uvest do sveho profilu treba mobilni telefon - pouze vlastni stihomam ;-)).
Snaha o rychle obnoveni cache muze byt zapricinena i tim, ze mnozi cacheri neradi pisou DNF - taky nechapu proc. Asi maji pocit, ze se za DNF log museji stydet, nebo co. Vim o mnoha pripadech, kdy nekteri (dokonce i vyznamni, stari mazaci se mezi nimi najdou), kdyz se jim cache nepovedlo najit, radeji potichu odesli a nenapsali o tom na GC.COM ani write note…
Souhlasim, taky se mi to nelibi. Uz se mi trikrat stalo, ze jsem nasel puvodni i nahradni cache, kterou zalozil nejaky dobrak pred mesicem, a pak “babo rad”, jak se logovat. Logovat do obou cache a psat si dva nalezy nebo sesypat obsah obou do jedne (ale do ktere?) a co s tou druhou nahradni? Ja osobne se radsi napred spojim s autorem a snazim se problem s nim vyresit driv nez bych umistil nahradni cache. V ramci republiky pro mne vetsinou neni problem dostavit se k cache znovu a vzit se sebou nahradni cache a tu tam pak podle instrukci autora ulozit a pak se zalogovat (mam pak takovy hrejivy pocit u srdce, ze jsem pomohl). Pozn. nepatrim k tem bohatsim, ale bavi mne to a rad se vracim na pekna mista. Problem muze nastat jen kdyz je cache nejak zajimave technicky vyresena, to je pak plne v moci autora (typicky magneticke cache). Tak na vas mili kolegove apeluji, narad vidim log typu: “hledal jsem, nenasel jsem, zalozil jsem nahradni cache” . Radsi pockejte nekolik mesicu a pak se vydejte znovu na hledani a vetsinou budete mile (nebo nemile) prekvapeni, jak se priroda v okoli cache zmenila. Uz se mni mnohokrat stalo, ze jsem nemohl najit cache s jednou * a po mne ji naslo 10 geocacheru a pri repete jsem ji nasel na prvni sahnuti. Tak radsi pockejte a hledejte znovu.
Za stav dvojcache mozna muzu ja, kdyz jsem po sto letech hledani cache nahmatal, pelasil jsem s ni rychle do tepla informacniho strediska. Mozna jsem neulozil na uplne presne misto. Snad jsem ji ale umistil alespon do spravne casti Prahy."
jarry, kdyz uz jsme u toho, tak kdyz ulozis nanocache jako finalovku pocitaci multiny do mista s nulovym signalem tak se nediv, ze k necemu takovemu muze dojit. Navic pokud se nepletu, tak po mne tu cache nalezlo spousta dalsich lidi, takze otazka je, zda to tenkrat vubec byla moje vina.
toto vlakno opravdu bude vyzivne…
Pokud budete reagovat hystericky na pratelska postouchnuti, tak bude mozna mnohem vyzivnejsi, nez bychom si vsichni prali :-).
Kdyz uz jsme u toho, kdyz nekdo uz kes (velikosti filmovky, zadnou nanocache) najde a da ji pak jinam nez kde ji nasel, jaka je souvislost mezi hledanim mista kde kes predtim nalezl a absenci signalu? :-).
Ja jsem proti svevolnemu obnovovani a logovani found. To bych zcela nechal na autorovi, do logu DNF s poznamkou, ze mam pocit, ze tam neni, autorovi majl s podrobnym popisem problemu a mista hledani, treba i s fotkou, a nechat na nem jak se k tomu postavi. Kdyz chodim okolo casto, nabidnout obnovu jestli je fakt zmizela, pripadne, jestli byla zmizela a me se tam uz nechce a jde mi o body, pozadat ho, jestli muzu logovat found. Vetsina asi povoli. Prijde mi neslusne obnovovat cache bez vedomi autora.