Ahoj pánové a dámy, potřebuju od vás jednu radu. Mám doma Legenda asi tři dny a pokouším se spustit program GPSmapper, abych do něho nahrál free mapu. Podotýkám, že nejsem honěný v Angličtině a možná v tom je problém, ale ani po registraci na ikobo.com mně to nefunguje. Pokaždé při spuštění programu na mě jukne okno, abych zadal už zadané heslo na zmíněný server. V zoufalství jsem stáhnul program Sendmap, který se mi ovšem také nespustí. O Oziexploreru už ani nemluvím, buď najdu verzi bez cracku, nebo naopak crack bez verze. Pomozte mi někdo, než s tím praštím o zem. Dodnes jsem si připadal jako vcelku normální jedinec, ale po dnešku se nad sebou zamýšlím. Jinak mě geocaching dost chytil, první úlovek mám za sebou a zítra jdeme na další. Konečně má můj syn důvod se trmácet po kopcích.
Se sendmapem jsem nikdy nemel problemy, at uz linuxovym nebo windowsovskym, podle navodu napr. zde. Hlasi nejake chyby?
Mel jsem podobnej problem, resili jsme to a vyresili jseme to tady:
Tak jsem to konečně rozchodil. Sendmap i G7towin. Už se mi nějaký mapy přenesly, ale … To ale. Přenesl jsem pro začátek TOPO 50 západních Čech. Oproti té vestavěné mapě se mi v okolí Plzně rozvinula Berounka, ale vrstevnice nikde. V podstatě jsem žádnou velkou změnu nepozoroval. Přitom v nastavení mapy je uvedeno, že používám TOPO50. Pak jsem zkusil nahrát TOPO20 a zmizela i Berounka. Musím tu mapu ještě nějak aktivovat? Může to způsobit třeba to, že GPS nemá patřičný výhled? Sedím doma u stroje. Jinak jsem dneska navštívil Týřovskou cache. Pěkné, oceňuju.
Otázky jedna po druhé:
-
TOPO50 je vlastně turistická mapa, takže by se mělo objevit víc než jen řeka. Nicméně řeka se nedá vyjmout a zobrazit samostatně, takže jsi na dobré cestě - data jsou přenesena. Při větším zoomu by se Ti mělo zobrazovat víc detailů, takže v malém zoomu může být vidět “jen” řeka. Vrstevnice v druhé verzi mapy (v prodeji / ke stažení od srpna) jsou odděleny od místopisu, takže abys viděl i cesty i vrstevnice jedné oblasti, musíš zvolit dva soubory. V MAPSOURCE na PC to vypadá tak, že zvolíš šišoid oblasti (okres nebo jiný celek) - to jsou data místopisu, a k tomu dalším kliknutím rovnoběžník (občas obdélník, většinou čtverec) - ten obsahuje vrstevnice.
-
TOPO20 (tedy jen vrstevnice) lze přihrát dohromady s TOPO50 místopisem a vidíš tak místopis s vrstevnicemi a 20 výškových metrů. Měj však na paměti že každé nahrání znamená smazání paměti a začít znovu, takže vlastně nejde mapu přihrát, musíš tedy zvolit všechny mapy, které chceš v GPS mít NAJEDNOU. U Visty je to nahrání plné paměti práce na hodinu.
-
Ani jednu z map už není třeba aktivovat, TOPO50 je vázané na SN GPS, ale když už vidíš řeku … . Spíš bych si hrál se zoomem … .
-
Zobrazení dat nezávisí na místě pobytu nebo přítomnosti signálu. GPS ukazuje kurzor tam, kde naposledy “viděla” signál. V případě ztráty signálu je kurzor propsaný otazníkem. Kdykoliv je možné procházet mapu pomocí režimu procházení (v angl. Pan map). Nejlepší je si najet v malém rozlišení na oblast kterou chceš vidět a prozoomovat se k detailům.
Hodně štěstí a zábavy.
Tak už se mi to konečně vše podařilo. Mapy mám nahrané, už jen to vyzkoušet v terénu. Díky vám všem za pomoc, začátečníka je nutno vždy nakopnout. Teď už mi chybí jen držák na kolo(o který jsem při brouzdání internetem poměrně často zakopával) a mám vše potřebné na své aktivity. Hurá do lesa.