Nález keše jejím spoluautorem

Zdravíme všechny. Toto je nové vlákno, kde snad budou příspěvky řešit nastíněný problém obecně, bez návaznosti na nějakou konkrétní keš.

Už se nás na náš názor ptali v&f family v souvislosti s našimi kolínskými aktivitami, nepřímo i jiní v souvislosti s pranýřovaným Mitákem, takže můžeme odpovědět obecně všem:

Když k zakládání keše přibereme někoho dalšího, dovolíme mu zapsat si “found it”, protože

1. bod za snahu si zaslouží oba a ponevadž GC.com zapíše bod do statistiky jen jednomu, druhý vlastně nemá jinou možnost, jak jej získat

2. díky tomu cache snadno najde přes svůj profil (jen místo “geocaches (mine)” dá prosté “geocaches”)

3. cache jakoby skutečně našel tím, že v okolí HLEDAL nejlepší úkryt: jak se to liší od hledání např. dle nápovědy?

4. takyvlastní cache dost otravuje ve výpisu nejbližších nenalezených cachí

5. vidíme ještě další důvody, ty jsou ale podružné a neradi bychom jim dávali stejnou váhu jako ostatním.

Proti této praxi vidíme tyto důvody

1. bod za “found it” je odměna za přijití na dosud neznámé místo a za hledání podle šipky: spoluautor místo zná a podle šipky nehledal.

2. nedělá se to.

Jak jste na tom se svými pro a proti vy?

Pokud mám v kolonce geocaches několik stovek nalezených keší, je docela problém mezi nimi najít tu jedinou. (Řeším přes PQ).

Pokud našel úkryt, je spoluautorem s 50% podílem; podle mě není příliš kosher si logovat nález (ještě horší než u traditional je to u multi a mystery, kdy by šel najisto). Jiná věc by byla, kdyby mě kolega při založení cache pouze “motivoval” (např. Dape mě motivoval k založení Darkness) - v tom případě si motivátor cache standardně najde sám a na bod má plné právo.

To lze ošetřit jak na gc.cz, tak na gc.com přes PQ

Souhlasím

Vsiml jsi si, ze jsem svou otazku hned smazal. Nakonec jsem si to rozmyslel. Nas vnuk Cacheman, nema nalezenou ani jednu nasi kes a my zase ani jednu jeho. Pravda, na mape to “strasi”. Soukrome si myslim, ze kdyby si je nalezl a zapsal, asi by to proti bontonu nebylo. Ale v rodinne rade jsme rozhodli, ze to delat nebudeme. Existuji nektere nase kese, kde on spis jen tusi, kde jsou. Protoze jsme v zacatcich meli obavy, aby to nevykecal a neukazal kamaradum, neb je jedna umistena hodne blizko skoly a nekdo by ji mohl vybrakovat. Jenze po roce hledani se ukazuje jako stary mazak a urcite by to nevykecal. Rozhodnuti rodinne rady plati.

Já už žádné pro ani proti nemám - prostě jsem se poučil (dosti trpce) a příště už nikdy s nikým za žádných okolností nebudu nic zakládat (ani se jakkoliv jinak účastnit) abych si ušetřil nervy reagováním na zlostné a vesměs neznalé a nepoučené příspěvky v diskuzi. Tzn. od přístě buď zakládám nebo hledám a nic mezi tím…

Teda já nevím, jak to s Darkness ve skutečnosti bylo, protože David zrovna není online na ICQ, ale jestli tomu rozumím správně podle toho co píšeš a on tě motival tím, “že bys jako mohl dát cache do té jeskyňky kterou on už dávno zná” - tak jak se to teda liší od toho tvého popisovaného 50% podílu (ta jeskyňka nemá rozlohu Punkevních jeskyní a možnost úkrytu tam je jediná)

Spoustu vláken radši jen čtu, ale k tvým příspěvkům: S čím kdo zachází, tím taky schází ;)))

Teda teď jsem nějak nepochytil, na co narážíš :-/ jako že jsem si o ty reakce koledoval ? - to asi jo, měl jsem to nejspíš dopředu odhadnout… ale jak vidíš - poučil jsem se :wink:

moj nazor je taky, ze ked spoluzakladam, tak si to samozrejme ako nalez nemozem zalogovat - pride mi to podivne, to ze cache nemam v kolonke zalozenych ani najdenych ma vobec netankuje, skor som rad, ze som pomohol peknej myslienke (to sa netyka eventov, kde si to loguje aj majitel).

Pokud jde o cache nove zalozene (pomijim slozite autorsko-vlastnicke spletence vznikle dodatecne presuny a adopcemi), s logovanim nalezu nesouhlasim. Konkretneji: Pokud dotycny v dusledku spoluprace na jeji priprave vi presne kde a jak je cache ukryta, pak by si podle meho ve vztahu k ni rozhodne nalez logovat nemel. Jestli je ale jako spoluautor uvaden jen proto, ze navrhl tema, vseobecnou lokalitu, obstaral vybavu, vystrojil krabicku apod., pak proti nalezu nic nemam.

uff, uff, Tome, tak nevim, cim jsem Te motivoval? Jednak jsem tu jeskynku nikdy nevidel a ani v cca 500m okoli se predtim nikdy nepohyboval. Snad jen tim, ze jsem Ti vypravel o skvele kesce v Liberci - “Dark underground”. Asi jo, mohlo by to byt tim, protoze nic jineho, rozumneho, mne nenapada :-))) btw, byl jsem to hledat spolecne s Daveem a i on muze potvrdit, ze jsem se v tom terenu pohyboval poprve a o umisteni nebo provedeni jsem vubec nic nevedel :-))

Jo, tou motivací bylo tvoje nadšení z Dark Underground. Jeskyni jsem vyhrabal sám :wink:

jj, byl jsem totlane nadsen, protoze jsem nikdy 400m stolou s vodou a vylezani kominem s tekouci vodou prted tim nikdy neprovozoval. Byl to fakt zazitek! Dost casto na nej vzpominam. Bylo to proste neco tak trochu jinak, neco co neobvykleho a to je vzdy zajimave (pokud je to hezke).

Kucí, řešme prosím téma tohoto vlákna a nezabíhejme k děkovačkám za inspiraci při zakládání.

V našem chápání jsou dva body “proti”, které jsme uvedli, zcela marginální. Chtěli bychom znova zdůraznit to, že v našem chápání fakt, že spolumajitel nechodil podle šipky a že nenavštívil jemu neznámé místo, není důvodem k neuznání logu “found it”. A že to, že “se to prostě nedělá” bychom rádi změnili. Máte někdo opačný názor nebo máte někdo další proti? Prosím. Je to pro nás důležité, protože zakládáme keše s nováčky a nechceme je zbůhdarma hned vystavit pranýřování.