nalezene × zalozene aneb skutecne dobry zaklad pro flame war

Nenapada Vas, ze se s masovejsim rozsirenim geocachingu siri i praktika “moc cache nezakladat, ale hlavne si v klidku uzivat hledani a nemit starosti s vlastnimi keskami…” ?? :slight_smile: :slight_smile:

Pri pohlade na mnozstvo novych a (zatial) neznamych mien zakladatelov: ani nie:))

Beriem to tak, ze niekto ma k zakladaniu vztah, niekto nie. Je to kazdeho vec, ale radsej mam tych prvych:))) Ale tu je potrebne dodat: aj menej je niekedy viac..

No já jsem zatím nalezl jen 50 cachí a teprve nyní se odhodlávám založit vlastní cache. Zatím jsem čerpal znalosti a nechtěl jsem hned založit vlastní bez toho, abych jich několik viděl. Některé z těch, co jsem našel, se mi moc nelíbily (ale těch bylo jen pár) a takové bych nechtěl dělat. Stejně až založím první vlastní, tak bych rád kritiku od ostatních. Člověk si třeba myslí, že je to perfektní a něco zcela přehlédne. Možná by nebylo špatné, kdyby šlo u cache dávat hodnocení a třeba i ve více kategoriích (nápad, ukrytí, okolí, apod…)

Takže si myslím, že podobně je na tom i většina nových geocacherů.

No, já se svými 24 jsem také ještě “myšák” ale domnívám se, že cache by se měla dávat hlavně na místo, které stojí za to navštívit. Sám jsem založil 3 a hodně jsem přemýšlel, kam je dám. I když musím uznat, že u některých mnou nalezených mne třeba zaujala vlastní konstrukce cache nebo nápad s umístěním, i když byla na místě pro mne zcela nezajímavém. A nějaké bodové hodnocení by asi nebyl dobrý nápad. Co člověk to názor a akorát by to nadělalo zle mezi námi. Nakonec to děláme hlavně pro zábavu, ne?

Hmmm.
At si hledaj. Jestli mne ale neco dokaze rozladit, kdyz pak takovi lide neco brblou o obsahu/bezobsaznosti cache, o tom jak je umistena, ukryta a podobne.

Tak musim priznat, ze ja mam velmi ostudny pomer (327/2). Na druhou stranu, kdyz snazim se zalozit alespon trochu pekne kesky. Nechapu, ze nekdo zaklada prvni kes a pritom ma nalezenych treba 10…vetsinou to za nic moc nestoji.

Musím oporovat … Nezáleží na tom kolik jich najdeš, je to o lidech. Záleží na úplně jinejch věcech …
(nápad,místo,provedení,obsah, chuť to udělat hezký) Na založení kešky se nepotřebuje dva roky praxe. Viděl jsem precizní cache od nováčků a zdaleka né tak pěkně vymyšlené od mazáků.

Lysolaje tour jsem zakladal, kdyz jsem mel cca 10 nalezenych.

No, jak se to vezme, já spíš vidím, že je to naopak. Mě osobně baví víc kešky vyrábět a těšit se z logů, než je nacházet. Když řeknu, že mám na skříni složeno pět kešek, tak si budete myslet, že jsem blázen…prostě, když je mi tak nějak smutno, vyrobím kešku a myslím na to, jakou asi udělá radost těm, co jí naleznou…už jsem i říkal kamarádům, najděte si místo a já vám pro něj kešku dám :slight_smile:
Já spíš pociťuju nějak, že zajímavé místa ubejvaj :slight_smile: A je to asi i dobře … ostatně, kdo chce jen hledat ať hledá, já ho rád v ukládání zastoupím :slight_smile: Myslím, že je to pořád lepší, než dělat kešky z donucení, jako aby se neřeklo…
Mohlo by to bejt totiž pak dost vidět na kvalitě…

No, prave…zakladat kesky jen abych “jakoze zalozil” me nebavi. Chci zalozit kesku az budu mit opravdu hezke misto, opravdu dobry napad, myslenku. Obcas mam pocit, ze nekdo nosi kesky v baglu a jen tak je “pohazuje” po lesich. Proste na to chci jit s rozmyslem a pekne si dat zalezet.

A co takhle udelat hitparadu kesi, jako dalsi vychytavku tohoto webu? Ja nejsem tak zdatny, abych to sam zrealizoval, berte to jako namet pro potencialniho autora.

Hlasovat by smel jen registrovany, napr. jen pro 1 (2,3,..) kes za tyden (den, mesic), a to jen pro ty, ktere nalezl. Bodovani od 1 do 10, vysledky zverejnovat po tydnu (mesici, prubezne).

I hodnoceni by se mohlo rozdelit do kategorii: Misto, napad, slozitost, delka hledani :wink:

Co vy na to?

ze by vyhrala lepsi kes, z mnoziny nejvice navstevovanych :)) aneb kes, ktera je sice super, ale slozita a tim padem ne moc navstevovana, by moc hlasu nepobrala :slight_smile:

Jsem stejneho nazoru. Libi se mi kese, ktere cloveka privedou na zajimave misto a obohati ho o poznani. Radeji najdu kesi min na zajimavych mistech nebo se neco dovim, nez abych je nachazel na kazdem kroku, to by mne uz to ani nebavilo.

Osobně si myslím, že by to nic dobrého nepřineslo.

1. Pointařům je v principu jedno kam jdou

2. Ostatní už mají své favority (u kterých třeba ví, že u tohoto autora určitě nebudou hledat cache ve stoce)

3. Dost se dá taky dost vyčíst ze zadání. Už jen propracované povídání o místě, legendy, zajímavosti atd. vypovídají o celkové připravenosti cache.

4. Kazdý má naprosto jiný vkus co je jednomu líbí, ostatní mohou brát jeko úlet.

Tohle všechno by vedlo jen ke zlé krvi a partičkám, které by si navzájem zvyšovaly hodnocení, ostatně autor, který baží po hodnocení své cache si ji může přihlásit do světového žebříčku top 10 caches (například na stránkách http://www.keenpeople.com) a na stránku listingu si dát hodnotící lištičku na kterou mu mohou návštěvníci klikat…

kto nechce zakladat nech nezaklada, kto chce zalozit 500 cache, nech si ich zalozi, tato hra je zalozena na zaklade dobrovolnosti, navyse nemam pocit, ze by nebolo co hladat :slight_smile:

Podle mého názoru by mohl být zajímavý systém, který by každému umožnil vypočítat korelaci jeho hodnocení keší s hodnoceními ostatních. Takže pak by jednak viděl tabulku hledačů, kteří mají podobný vkus jako on, a navíc by se ty korelace pak použily jako váhové koeficienty při určování vážené průměrné kvality keší, které ještě nenavštívil. Prostě by to nevyhodnocovalo absolutní kvalitu, ale každému by to ukázalo pořadí keší přispůsobené jeho vlastnímu vkusu.

bodovani:

Uz se to tu jednou resilo a ja se priklanim k hlasum, ktere jsou zasadne proti. Jsem pro !slovni! hodnoceni v primo v lozich tak, jak se to delalo dosud. Neverim ze by se to nezvrtlo k neprospechu veci.

nezakladani cachi:

Bohuzel jsem vzorkem geocachera jehoz pomer zalozenych a najitych neni opravdu nic moc a kdyz k tomu pridam, jeste jak dlouho uz se geocachingem zabyvam, tak se fakt stydim. Jasne, ze bych mohl dat krabicku do kazdyho kvetinace v Pocernicich, ale to nechci a cache jako treba Stalker proste nejsem schopnej vymyslet, natoz zrealizovat (ac se snazim). Navic v Praze jsou cachi mraky, tak necitim nutnost zakladat zde obycejnou cache za kazdou cenu. Mam doma uz rok celkem vybaveny ammobox a dva mesice zcela vybavenou krabicku i s vymyslenym umistenim (v obou je predmet, ktery jsem pro tento ucel sam vyrobil), ale napriklad v tom druhem pripade jsem se na misto zatim nedostal… nejdriv kvuli snehu, ted kvuli nedostatku casu. Geocaching pro me zkratka neni prioritou cislo jedna, coz je znat i z poctu nalezenych cachi. Takze asi tak.

A ted se zas ja chci zeptat mistra Anonyma z jake casti CR je, ze se ho to tak citelne dotyka i pres neuveritelny rust rychlosti pribyvani cachi skoro vsude a predpokladam ze s jarem jeste vetsi rust na ceste…

Michal

Při současné hustotě si můžou stejně vybírat nanejvýš pražáci. Ostatní jdou tak jako tak postupně na všecky co v okruhu 30-50 km jsou.

hehe no keby si vedel kto to je tak sa pose… :slight_smile:
btw ja to nie som

Tak pár odpovedí jsem dostal a šup ven z anonymity… (nakonec Šaman to nakousl :slight_smile: ). Tu jsem volil úmyslně jako ochranu před “ovlivněním” diskuse. Vůbec mi nejde o nedostatek keší (těch je už fakt hafo a opravdu si myslím že někdy “méne je více”), ale spíš o problém, se kterým se v posledních měsících setkávám čím dál tím víc - a to o pečlivé “uklizení” keše po jejím nálezu. Mám pocit, možná že neoprávněný, že mnoho hledačů nemajících vlastní keše (a tudíž neznající “starost” o ně a potřebný čas/prostředky k jejich údržbě) si opravdu nedává po nálezu příliš práci s jejich opětovným ukrytím a zamaskováním. Sám jsem se divil, kde a jak při kontrole některé keše naleznu (nejen svoje…).

Sám mám ještě v plánu pár keší na zajímavých místech položit, ale kolem 40 ks již opravdu skončím, nutná údržba zabírá příliš mnoho času a úsilí… a to i přesto, že jako Poník mám v poslední době větší radost z navštěvovanosti vlastních keší či z pozitivních ohlasů, než jenom z pouhého vlastního hledání…

Toť vše…

M.