Zdravim, vsude na GC.COM se pise, ze bez na povedy by cache nenasli. Jenze ja jsem jeste nezjistil co to ta napoveda je. PLS HELP
Tak pokud neexistuje ještě jiná nápověda, o které nevím, tak jí je text za slovem [Hint] v listingu cache. Text je zakódovaný v jednoduché šifře, aby nápověda nebyla přečtitelná na 1. pohled…
Je sry ja uz to nasel ve wiki
jsem ale magor
sry za blbej dotaz ![]()
Kromě toho se na některých keších můžeš setkat s fotohintem, což je v podstatě vyfocené místo, kde je keš uložená včetně naváděcí šipky.
U nás se to moc nevidí, ale v okolí Žitavy to má každá druhá keška.
Pokud se na tu fotku podíváš pak už najisto sáhneš na to pravé místo. Asi nechtějí mít rozhrabané vše do 20ti metrů kolem.
My jsme na to narazili i při lovu v Polsku a teď i během přípravy v Izraeli..
Nie som velky fanda fotohintu, casto prezradza zbytocne privela a naopak, ten kto ho potrebuje na mieste - si vacsinou moze piskat. Taktiez sa mracim na listingy, kde su v hinte zakodovane 2-3 rozvite vety. Autor by si mal uvedomit, ze na vytlaceny listing nejde kliknut, ze to treba v terene pismenko po pismenku desifrovat. Zaver: do napovedy si prosim jedno-dve-tri klucove slova, ziadne fotky, ziadne romany [8-|] Dakujem.
Rikitane, ke svému jménu jsi připojil krásné heslo “Pro radost ze hry” - tak se prosím nemrač na listingy, kde autor v hintu zakóduje “2-3 rozvité věty” nebo jeho vyluštění nějak jinak ztíží. Třeba si ten autor myslí, že když už kešer chce použít hint a usnadnit si dohledání, tak ať to nemá tak jednoduchý. Proč? Prostě - pro radost ze hry [;)].
proboha, jen ne jednoslovne hinty [:)] myslim ze to vsichni zname (kamen - v poli sutru kam oko dohledne. parez - v lese, kde signal lita 30x30 metru a jsou jich tam desitky atd… [:D]) myslim, ze kdyz potrebuju hint, tak ho vetsinou fakt potrebuju. neprijde mi zas tak velky problem sifrovat bez psani na papir (pripadne si pocitam na prstech pismenka [:)])
Mas recht Tome, trosku rozmanitosti az tak nezaskodi a akakolvek zmysluplna pomocka potesi[;)]
Pcha. To taková Terka od Tajty, ta plynule čte a dekóduje hinty. Zato já jsem došel pouze k CNERM [:D]
Nápověda to je otázka. Nemyslím si, že by nápověda měla být tak podrobná, tj. je to druhá kostka z leva, modra a s červeným puntíkem… Nejsem zastáncem toho, že by nápověda měla přesně popsat místo uložení. Spíš jak říká nápověda - napovědět a kopnout..
no pokud je tam kostek 240 a hrozi niceni majetku tim, ze kazdy bude pacit jednu za druhou a zkouset, ktera ze to muze asi tak byt, tak rozhodne hint podrobne.
a opravdu nikomu nepreju to, co se nam stalo loni v jesenikach - kes v lese, napoveda "v parezu", signal pod stromy a na listi lital 40 metru tam a zpatky, cca rok nebo dva predtim tam nepochybne doslo k prokaceni husteho lesa, takze kdyz jsme tam prisli, parezu bylo asi 30 a ve finale byla kes zamerena bokem o 15 metru [:D]
[quote] sobikovi: Nápověda to je otázka. Nemyslím si, že by nápověda měla být tak podrobná, tj. je to druhá kostka z leva, modra a s červeným puntíkem... Nejsem zastáncem toho, že by nápověda měla přesně popsat místo uložení. Spíš jak říká nápověda - napovědět a kopnout..
[/quote]
Jenže kdyz máš ve skalním městě nápovědu se skalní štěrbině pod šikmou borovicí a kolem sebe jen skály a šikmé borovice a kešku zaměřenou o 20 metrů vedle, tak pak je taková nápověda k ničemu.
Kvalitní nápověda navíc umožnuje najít a nerozhrabat okolí. Já tedy jsem raději pro jasná geomísta, kde koukneš a vidíš a nebo pro jasné navedení na cíl.
Ostatně, každou chvilku se tu řeší rozhrabané okolí keší a podobně. Když to není "vidět", tak je lepší přečíst si nápovědu a nemusíš orat půl lesa.
Ministerstvo geocachingu varuje - čtení nápovědy snižuje požitek ze hry!
Než číst nápovědu, to už je lepší se vrátit z geovýpravy s DNF - aspoň je důvod podívat se tam později znovu.
Hlavní je dobré zaměření - pak není oblast, kde to může být uloženo, zas tak velká, aby se nedala podrobně prohledat.
No, ono zaměření je jedna věc, ale když ti GPSka v hustém lese či na dně skalní štěrbiny ukazuje přesnost 30 metrů, tak to může být třeba i přesně zaměřené, ale stejně to tobě ukazuje úplně jinam (krom toho mám zkušenosti, že i když mi má GPSka Garmin eTrex Vista ukazuje přesnost do 5 m, tak poklad klidně může být 15 metrů odtamtud!!! A to se mi stává často)
Proto jsem spíše pro podrobnější nápovědu a nebo jasnější skrýše :) V hustém lese, kde je spousta možných úkrytů mě po půl hodině většinou už nebaví moc hledat, i když postupuji metodicky a prohledávám plošně okolí a třeba to pak stejně nenajdu. Leda mě to naštve, že jsem tak blbej, že jsem to nenašel...
Kdo nechce nápovědu číst, tak ať ji nečte. Já osobně si ji přečtu, pokud se dostávám do “úzkých”. A taky štrachat se někam několik km a odejít s prázdnou?? To se dětem špatně vysvětluje ![]()
Souhlasím s tím, že kdo nechce nápovědu číst, ať ji nečte! A taky ať potom neremcá. Souhlasím s tím, že dobrá nápověda může ušetřit přírodu, ale obávám se toho, že právě ti co odmítají číst nápovědu a dopomoci si výsledku jsou ti, co rozrývají okolí kešky, protože holt musí najít a jít na to metodou brutal force - ona tady někde přece musí být!
Pochopitelně nápověda musí být co nejpřesnější a výstižná, takže v tom skalním městě bych asi volil něco jiného než kvantitativní spáru s borovicí... a na místě je i otázka jinde dost užívaných foto hintů..
Jsem toho nazoru, ze cache delame proto, aby byly nalezeny. To ovsem nekde a u nekoho zrejme neplati, specialne pro mestske mikro, ale tam se pak jedna spise o lokalni hru mistniho vyznamu. Ale i zde a nejen zde plati, ze nejvetsi ukol spociva na autorovi a jeho zameru. Poznate to uz z listingu, co je to zac. Jestli se jedna o cloveka ktery ma radost z kazdeho nalezu, mate v listingu parkovaci souradnice, popis cesty, hrubou napovedu, a v kolonce hint i podrobnou napovedu. Na miste pak obvykle diky instinktu objevite geonapadne misto, krasnou suchou a vkusne vybavenou cache.
I pokud se jedna o naschvalníčka, ktery si umisti cache na dohled dalekohledu a bavi se tim, jak prozkoumavate okoli poplenic, jak s odporem vytahujete sklenici z igelitaku, a rozmazavate svoje razitko do vlhkeho logbooku, tak to poznate.
A je pak na Vas, abyste si vybrali cache a misto, kam se chcete podivat. A pokud jste sberac bodu, a cistic navstivenych lokalit, ktery ani nestiha cist listingy, natoz logy, pak se nesmite zlobit, ale i vam se DNF muze prihodit. Tak uz to proste chodi. Je to jen hra, hraji to ruzni hraci, a tak je to potreba brat!
Když jsem právě absolvoval jednu takovou keš s fotohintem, zamejšlel jsem se, k čemu je takovej fotohint dobrej. Nedá se šifrovat jako text, když si ho s sebou na výlet vytiskneš, aniž víš, že ho budeš potřebovat, je to zbytečnej spoiler. Když ho chceš online stahnout, vrátíš se tam, kde chytneš GSM signal a nakonec je na mobilu stejně prd vidět. Hlasuju jednoznačně pro kvalitní textové hinty.
No právě a po takovém podrobném prohledání po několika desítkách kačerů je to oraniště a následuje sprška nářků, že to tam teda vypadá… O velikosti cílové plochy rozhoduje i to, zda někdo hledá s GPS nebo jen s mapkou, případně jak kvalitní má GPSku a jaký je signál atd. atd.