Ahoj,po delsi dobe jsem se vrhnul znova do kesovani po pulrocni ci delsi odmlce. Co stale ale nechapu, proc nekteri napovidaji fotkami a logy ostatnim.
Fotky typu, “hele mamo, posad se na ten parez co jsme “to” tam nasli a ukaz na me tu krabicku” me prijde opravdu postavene nahlavu. Pokud fotite svoji mamu, holku, devenku ci dceru, vemte ji prosim o kousek dal od nalezu a do ruky ji dejte treba jen logbook (logovaci blok ci papir).
Bude to lepsi pro ostatni, kdo nezadaji napovedu a treba se chteji podivat jen na vasi krasnou pritelkyni.
.
Ted k logum,zase neni nutne napovidat ostatnim co napovedu zajem nemaji jak dlouho jste lovili z korenu tu krabicku a jak to tam je zahrnuto lostim ci kurou.
.
Asi jsem se zase nekoho dotknul, to bych nerad, jen bych tuto hru chtel podporit. To je vse, cau Hajtra
Urcite ses nekoho dotknul, tomu se nevyhnes. Nicmene ja tuhle pripominku podporim. Resil jsem to same, konkretne i s tim parezem, i u svych caches… a neveril(i) bys(te), jaky muze byt problem presvedcit nekoho, ze by fakt v jeho logu u cache schovane v parezu to klicove slovo ‘parez’ byt nemuselo. / Jiste se najde nekdo, kdo pripomene poznamku v listingu, ze logy mohou obsahovat spoilery a kazdy tedy ma moznost je radeji pred lovem necist. Stejne tak ale mame moznost nekazit si navzajem hru a umoznit si navzajem logy cist i pred vypravou (je to fajn treba pro predstavu o tom, jake je to misto atd - treba pro rozhodnuti, jestli na tenhle typ cache/prostredi atd zrovna na tomhle vylete mam naladu atd atd). Staci se zamyslet, co do toho logu pisu, a jestli to tam opravdu musi byt. / Jako vsude, i tady muzeme byt vice ci mene narocni - ja treba, kdyby to zalezelo na mne, bych se primluvil i za vynechani fotek typu ‘stastny nalezce a cache’ - sam si je nekdy taky delam, ale neni podle me nutne je pak rvat do listingu - me ‘bavi’ nevedet, jestli je cache valcova nebo placata nebo podlouhla atd atd - podle toho jsou i ruzne skryse… // Hajtro Hajtro, stejne si myslim, ze tohle vlakno k nicemu moc nebude. :]
…deticky castou s keskou fotím a jsou i v galerii, ale pouze u tech kesí, kde je to fuk (tím myslím 1/1 kese v prírode, kde je naprosto jedno o jaký tvar jde). Pokud jde o keš, kde je její fyzický tvar důležitý a originální, pak je to jasné - nezveřejňovat. Nálezce z pixlou do mikrovlnky na fotce myslím nikomu moc neškodí… Z druhé strany, nemusíš browsit po uploadovaných fotkách, já to dělám až při logování nálezu…
Uz se nasel, i kdyz v jinem vlakne. Ale mel na mysli spis to, ze to upozorneni jakoby spojlery dovoluje a legalizuje, nez ze by souhlasil s vkladanim spojleru do logu.
Nezbyva nez trpelive cist logy na vlastnich (ale klidne i na uz navstivenych cizich) kesich a upozornovat zacatecniky na to, ze tohle uz je prilis a kazi to hru dalsim.
To myslim patri k peci o kes stejne jako vymena praskleho boxu a popsanych papiru.
Já nevím. Pročetl jsem si toto vlákno a taky bych se vyjjádřil. Co se týše fotky samotné “pixly” , tak v tom bych problem neviděl, vždyť stejně víme, zda hledat “micro, small, regular…” a většinou i autor přidá popis “Cache je bílá krabice s červeným víkem” …
A co se týče fotek kešky nad pařezem, taky zas až tolik nesouhlasím, ale záleží na situaci. Přesnost GPSky je cca 5 metrů , někdy líp, někdy hůř, a tak pokud mám cache pod pařezem, tak to stejně každého napadne, a fotečkou se nic nezkazí, pokud na ni není cache v úkrytu, se šipkou kde přesně a popisem.
Samozřejmě, pokud tam bude fotka a nápis “Tak tajdlenc jsme pod timhle plechem našli cache” tak je to moc a jako owner cache mám několikero možností, co s tím udělat
Co se týče našeho postupu, listingy čtu, protože se tam často najde dobrý tip pro odlov, zkušenosti ostatních, a taky se nám lépe loví, když si můžeme své zážitky konfrontovat s ostatními.
Jako bych to nerikal/ Jako bych znovu slysel toho cloveka, ktery taky, kdyz jsem ho zdvorile prosil o odstraneni spoileroveho ‘klicoveho slova’ z logu, argumentoval tim, ze ‘to tam stejne kazdyho napadne’/ No mozna, ale co kdybychom mu dali tu sanci, at ho to fakt napadne, at to nevi hned dopredu? / Fajn, kazdy vymysli spoustu argumentu, proc spoilery nebo vymluvne fotky vlastne obcas v logu byt MOHOU. Vymysli taky nekdo nejake inteligentni duvody, proc tam byt MUSI? proc by se ten log bez nich neobesel?
Nevymýšlí a ani nemůže, protože je to nepřenositelné… pokud nechodíš lovit s malými dětmi, které se rády fotí s nalezenou keškou a ještě raději se na to poté koukají (chlubí babičce, dědečkovi, kamarádům…) na webu v galerii, tak to nepochopíš. Pokud máš ale jako autor pocit, že je ta fotka nepatřičná a prozrazuje příliš, máš možnosti jak tento lapsus hledače odstranit. Sám jsem to zatím nedělal, a opakuji, že prohlížím galerii keše až po jejím nálezu No flame, please…
…he he. ted jsem se chytil do vlastní pasti! Jen tak jsem prohlídl galerie u svých několika keší kde je finta v technickém provedení, a samozřejmě ŽE SE NAŠLI DOBRÁCI, CO JE TAM DETAILNĚ VYFOTILI A UPLOADOVALI NA WEB… grrrr… ale jde jen o hru. Navíc jsem jednou omylem uploadoval na web vyfocenou mysterku kde byly viditelné souradnice… :(, photoshoprepair ihned následoval, ale průser je s českou galérií KDE ZUSTANE FŠECHNO. Takže neprohlížet před hledáním
S detmi obcas chodim, ale dosud neprojevily touhu byt s keskou vyfocene, takze na to jsem nepomyslel. O to ale nejde - myslim, ze jsem se snad nevyjadril v duchu ‘s krabici nikdy ne!’, nicmene troufam si tvrdit, ze heslo ‘na tom parezu, kde byla cache, nikdy ne!’ by mohlo byt platne. I detem se da (temer) vsechno rozumne vysvetlit, tak snad i to, ze fotku jak Marenka taha krabici z diry nebo pozuje primo u diry si nechame doma ve svem archivu a na web uploadneme jen Marenku s krabici u smrcku o pet metru dal… // Ale fajn, dostal jsem za priklad aspon jeden duvod, proc nekdo chce uploadovat ‘viteznou’ fotku, diky.
Jeste jednou se vratim k tomu, proc bych prilis vymluvne fotky radeji nevidel - ja osobne se totiz do galerie cache velmi rad divam uz predem. Hodne veci clovek zjisti z mapy, mnohe precte v listingu (nekdy) - ale i presto casto predstavu o danem miste neziska. Jiste je nekdy fajn jit naslepo, jindy ale zase rad vim, jestli jdu do temneho lesa na paloucek, nebo na skalnatou vyhlidku nad rekou, nebo ke krizku uprostred louky atd atd…
Nekdy se to hodi z praktickych hledisek, vetsinou spis jen chci vedet, co je ta cache (to misto) zac a jestli tam vlastne chci jit…
Kdyz to misto treba neni na mape nijak zvlast vyznaceno, ortofoto ukaze doprostred zelene plochy a autor listingu dela tajemneho, tak se neco dozvim i z tech fotek. A je mile podivat se a rict si aha, je tam cestou ohrada s konma, aha, je tam studanka s kamennou obezdivkou, je tam nekde oooobrovsky smrk atd (dnes nemam fantazii na priklady) … ale bylo by Velmi mile mit tuhle moznost bez toho, ze pak nekde driv nez stihnu odvratit zrak uvidim sugestivni fotku ‘pepik prave vyndava cache’ a dozvim se ze aha, cache je hned v te kamenne obezdivce studanky vlevo asi tricet cisel nad zemi, hm, to bude zas napinave hledani…
Posledni poznamka - moznosti autora jsou omezene - zadat logujiciho o upravu, nebo smazat log. Nic mezi tim. Mj. i proto bych rad vsechny poprosil, aby se zamysleli nad tim, co v logu nebo fotce vsechno prozrazuji, pripadne byli ochotni vyhovet pripominkam autora cache. A to treba jen ze slusnosti, i kdyz ja mam treba pocit, ze ten maly spoiler nevadi, proc bych o tom mel na pet mailu diskutovat s autorem cache, ktery by ho tam proste radeji nemel?
V tuto chvili jsem v tomhle (pramalo zasadnim) vlakne uz nazvanil asi trikrat vic, nez jsem puvodne chtel, takze koncim a ustupuji do pozadi, dekuji za pozornost. :]
Pravda, taky jsem to byl nucen udělat, když se návštěvník rozpovídal a na mejl nereagoval, nicméně to je jen psaný text. Pokud je to ale fotka, tak moc možností není… snažíme se to psát k popisu cache…ale i tak to někdy hledače netrkne.
´Pokud je to fotka, tak nezbyva nez pozadat aby fotku smazal, jinak ze budes muset smazat cely log. V pripade ze neuspejes log zkopirovat, smazat, a poslat ho kolegovi, aby ho laskave poslal znovu ale bez nevhodneho obrazku. Drive byla moznost mazat i fotky, kdy to zmizelo jsem si ani nevsim. Skoda.
Cau Hajtro A tenhle muj log na tvoji cache Lavky by mel byt OK, ne? Soudim podle toho, zes mi ho nesmaznul, ani jsem za nej nedostal vynadano
Jinak co se tyce foceni samotnych krabicek, tak si myslim, ze to neni az tak na zavadu, pokud to ale neprozrazuje styl ulozeni nebo finalni souradnice. Sam jsem mel mensi dohadovani s jednim z prvnich hledacu na Ventube kvuli odstraneni fotky cache - kde mi neslo o to, aby se fotkama nevyzrazoval styl ukrytu, jako spis o moment prekvapeni ze samotne schranky.
Nejsem zastance tech ani tech, ani nechci rozpoutat flame wars, ale napada me otazka musis se divat na fotky pred “lovem”? Vzdyt ani HINT nemusis lustit a vyrazit bez toho. Te to vec kazdeho zda se podiva na HINT nebo foto.
Nejsem zastance tech ani tech, ani nechci rozpoutat flame wars, ale napada me otazka musis se divat na fotky pred “lovem”? Vzdyt ani HINT nemusis lustit a vyrazit bez toho. Te to vec kazdeho zda se podiva na HINT nebo foto.
Podminky pro hledani by mely byt stejne ted i za rok. Bohuzel nekteri maji ohromnou touhu se pochlubit, jak jsou sikovni a inteligentni a mysli si, ze kes byla pripravena jen pro ne.
Ja logy uz radeji predem nectu, takze i kdyz tam jdu jako padesty, muzu mit pocit ze mam FTF, protoze mam stejne informace jako ten prvni.
Ale rad jsem je cital a prestal jsem prave pro nadmerne mnozstvi informaci v nich.
Souhlasim, ze vkladat do logu informace, ktere ostatnim kazi hru je nefer. A zverejnena fotka mista, kde je kes schovana je uplna cunarna. A to nejen vuci kolegum, kteri tam jeste nebyli, ale i k autorovi kese. On dal urcity stupen obtiznosti, zvolil miru napovedy a kazdy spojler meni jeho umysl jak ma kes vypadat, je to zasah do listingu a jeho snaha najit zajimave misto nebo reseni je znehodnocovana.