Připravuji sérii Narnie,sedm dílů+jedno bonus finále.Budou to mysterky a otázky už jsem jakž takž dala do kupy,šlo mi o to aby se odpovědi v knize vyskytovaly jen jednou a u prvních dvou dílů nebylo možné odpovědět podle filmu.Včera jsem hledala nějaké tématické obrázky a při tom si přečetla pár článků a zjistila jsem že staré sešitové Narnie se liší,snad kromě jmen hlavních hrdinů jedničky a dvojky od nově vydaných knih.Já jí dělala podle starých.Do listingu bych napsala že je to ze starého vydání,ale nevím má to cenu dělat to až tak složité?Uloví to pak někdo?
Záleží na tom, jak moc se to liší. Jestli například používáš jako indicie jména, mohl by to být problém. Já třeba staré knížky mám a z nových moc nadšená nejsem (upravovad překlad podle filmu, pěkná prasárna!!!), ale nové jsou teď mnohem dostupnější, takže lidi budou spíš čerpat z nich. Myslím že se vždycky najde někdo, kdo zná starou verzi, ale spíš asi bude víc lidí hledat v nové…
Zní to ale zajímavě, už jsem moc zvědavá!!! ![]()
Některé indicie jsou jména,z toho důvodu že se mihnou jen jednou a nejdou asi najít metodou prolistuji to a snad to na mě někde vypadne.Nové vydání nemám a tak nevím jak moc se liší,zas tak podrobné články na internetu jsem nenašla.Ale třeba v čarodějově synovci,se všichni hlavní hrdinové jmenují jinak.A příjde mi že staré vydání Kaspiana má s filmen společné možná tak jen jméno.Ty si teda četla například nového i starého Kaspiana,je to moc rozdílné?Jestli je to psaný podle filmu,tak asi ano:@
Znalci budou znát všechny varianty. I ty z kazet…
Pro neznalce to přeci neděláš?B) Film jest podle mne příliš infantilní. Na rozdíl od LOTRa, kde mi připadá být důstojnou ilustrací k daleko hlubšímu prožitku z četby.
Osobně si myslím,že by to mělo být podle knížek, které se dají lépe sehnat. Ne každý má doma staré vydání a jestli se dá staré vydání vypůjčit v knihovně je taky otázkou. Případně volit otázky tak, aby bylo jedno, z jakého vydání člověk čerpá.
knihy které už "postihl" film jsou upraveny podle filmu,tudíž z původní knihou mají pramálo společného,proto to nejde udělat tak aby bylo jedno odkud co člověk vyčte,teda šlo by to,ale to by lidi koukali jen na film.Staré vydání jsou stále dost dostupné,v naší knihovně je mají a myslím že i po více kusech.
Chci kešky o pravé staré Narnii,ne o nové filmově vylepšené.
Psané podle filmu to není, ale je podle něj upravený překlad, což mi přijde jako strašná prasárna. Jména se liší výrazně (např. ve starém vydání čtyřky se jmenuje Julie Poláková a v novém Jill Poleová), je to dané tím, že u nás Narnie vyšla poprvé za minulého režimu a to bylo v módě knížky počešťovat, nebo ještě hůř nepřekládat, ale převyprávět. Dějově se ty verze ale nijak zásadně neliší, spíš v detailech.
Asi bych ti doporučila zaběhnout do nějaké knihovny, jestli nemají nové vydání, a omrknout případné rozdíly ![]()
tak už je toooo tadýýýýýý:D a k tomu ještě série harryho pottera od nycolky:D
Kešky už má skoro každá škola, stanice, most … ![]()
Zachvilku bude mít kešku každá knížka.
Takže začnu připravovat F.L. Věka v původním vydání ![]()
to příjde,udělám sérii nanokeší po hustých lesích…ale stím F.L.Věkem by se trochu zaspala doba,Narnie a Harry jsou aspoň populární.![]()
FL Věk snad ještě povinná četba ? ![]()
Narnie sla do ignore listu …
Radsi pujdu na nejakou 5kovou mostovku nebo do lesa.
V jakém roce (letech) a u jakého nakladatelství (+ překladatel) vyšlo to „správné” vydání? Jestli si dobře pamatuji, tak Narnie vycházela snad třikrát (slabé brožované kdysi hodně dávno, tlusté vázané před pár lety a pak zase slabé brožované s nějakým obrázkem z filmu na hřbetě?). Možná je těch vydání ještě víc…
Myšlenka zajímavá, ale ber to i tak, že řada lidí si ty knihy jen kvůli keši nekoupí ani nepůjčí. A ještě to celé číst
Bude to pouze pro "znalce"
je to napsaný v listingu-první české vydání,vydané nakladelstvým orbis pictus v letech 1991-1993
Take davam do ignore listu, spolu se serii Harryho fotra, fakt se mi nechce cist knizky, to radsi stravim ten cas nekde na jinych tradickach v prirode.
No ja to tedy do ignore listu NEDAVAM - naopak, libi se mi to. HP uz jsem vylustil co se vylustit dalo, kdyz jsem tu serii vcera nahodne objevil podle jedne nove notifikace. I kdyz trochu byl problem - prave proto, ze jsem cetl ORIGINAL a serie je delana podle ceskeho prekladu. Ale nejak jsem to vylouskal. A ted pujdu lustit Narnie… A velmi se mi libi, ze je to delane podle KNIZEK a ne podle filmu. Jenom vic takovych serii…
díky moc,už jsem pomalu začínala být nas…,že jsem se na to mohla vykašlat.Naštěstí se to i kačerův z mého okolí líbí:)
Jo to jo, jiste si to svuj okruh kaceru najde a verim, ze to pro ne bude i zajimave, takze tvoje prace nebyla urcite zbytecna. Me proste knizky neberou
tak to pro me moc neni ![]()
a není to tak trochu proti pravidlum zakládání? Ne každý knihu nebo film viděl a kvůli ulovení by musel vynaložit finance, bud na koupení nebo zapůjčení…jistě existují i další nelegální způsoby, které tu nezminuji. Jinak je to zajímavej nápad, pokud to rewiever schválí, tak si myslím, že se stejně najde nějakej ukřičenej kačer s logem "needs archived".