Ahoj, chtěl bych se zeptat jakou navigaci (či jiný přístroj) doporučujete.
Chci od toho aby mě to navigovalo suprově na kešky ale zároveň sloužilo jako "motonavigace" případně i v autě.
To se tu řešilo mnohokrát. Pokud budeš chodit na keše mimo město, chce to turistickou navigaci kvůli mechanické odolnosti, protože nemůžeš vyloučit, že ti někde upadne nebo že na ni zaprší. Silniční navigace při hledání keší je také nepoužitelná ze stejného důvodu. Já mám silniční i turistickou a vím, že se podle turistické také dá jet. Závěr - turistická s co největším displejem a rozlišením. Sám mám Oregon 450.
Řeší se to pořád dokola, každému vyhovuje něco jiného, já jsem třeba spokojený s mobilem s Windows Mobile ve kterém mám TomTom na silnice a PocketDrake na keše. O zem s ním obvykle nemlátím, jemné mrholení i zimní akce přežil bez problémů.
ale k tomu je potřeba internet ? Já se práve rozhoduji jestli nějakou navigaci.. která umí jen navigovat.. nebo nějaká takové zařízení kam si človek může nahrat "cokoliv". Ale netuším jak to všechno funguje.. a jaky je vlastně rozdíl mezi timto a třeba tim oregonem. A zda oregon vůbec dokáže na motorce navigovat
Žaden internet nepotřebuješ.
Ja nějakou tu stovku keši taky našel s Windows Mobile PDA, kde jsem použival Igo pro autonavigaci a pro kešky BeeLine (bezmapova aplikace) a Ozi Explorer s mapama, kterych je na internetu nepočitaně (a většinou v lepši kvalitě než pro garminy).
Jedina velka nevyhoda, kterou ja jsem vnimal byla mala vydrž baterie, to jsem ale řešil externim nabijecim zdrojem na tužkovou baterku.
A to je ono. Mě by dost štvalo, že mám k zařízení cosi připojeného zvenku. Nedávno jsme řešili reklamaci IPAQ214, protože přestal dobíjet přes usb. Neuznána - oprava 5000 a to byl jen zasunutý konektor. Zařízení nebylo nikdy používáno v terénu, jen jako čtečka knih. Ono je přece jen něco jiného pracovat s něčí u stolu nebo s tím vyrazit na tůru na celý den.
Univerzální zařízení jsou ta, která dělají všechno, ale nic pořádně. A to už se vůbec nezmiňuji o stabilitě Windows Mobile.
Internet v terénu samozřejmě nepotřebuješ, mapy a listingy jsou přímo v PDA/mobilu.
Výdrž může být problém, ale třeba moje HTC Diamond2 z šedého importu vydrží se zapnutou GPS a běžícím PocketDrake (podle intenzity koukání na displej) takových 5 až 8 hodin, prodloužení výdrže řeší náhradní baterka v kapse.
Odpověď na to, co je lepší, neexistuje, to musíš posoudit sám. Každý ti pochopitelně bude nabízet to, s čím je sám spokojený a názory se budou velmi různit.
V žádném případě to není jedno, jenom nejde jednoznačně říct, co je lepší.
Záleží, jak budeš navigaci používat a co si od ní slibuješ, oba typy mají své zásadní klady i zápory… vláken o obecném porovnámí outdoorových navigací a pdaček/mdaček/mobilů je tu ale už nepočítaně, takže zkus do nějakého kouknout.
Pokud chceš hlavně hledat keše, je to jasné. Pokud si chceš hrát a někde v dešti experimentovat, tak také. Ta 550 je o hodně dražší a nevím, zda ten foťák za to stojí. Takovou optiku, jako má levný model od Canona v rozdílu ceny to nemá ani náhodou. Navigovat potřebuješ v terénu stále, fotit už tak moc ne.
no, vlastně potřebuju něco Na kešky + na motorku. A nevím jak je na tom oregon (ať už jakejkoliv) s "autonavigaci". Vlastně o oregonu jen vim jak vypada:-)
Oregon je odolný tak, že ho po návštěvě keší můžeš omývt pod vodou, vydží i nějaké to ponoření. Když ti spadne, tak se nejem nerozloží, ale normálně šlape, pokud nepadne displejem na vyčnívající šutr. Má v nabídce i držák na trubku. Oregon je ovšem dost těžký. Na motorku by možná byla lepší, kvůli vibracím, Dakota 20. Jezdit se podle toho dá. Na motorce stejně stěží posloucháš mluvené instrukce. Hele na motorku s pda - to snad ne
Magellan MobileMapper 6 je odolne PDA (zhruba jako Oregon) za jeste snesitelnou cenu. Je to dobry kompromis pro outdoor GPS a autonavigaci s hlasovym vystupem. Napajeni je na 2 AA tuzkovky. Ovladani dotykovym displejem a tlacitky.
Dobrý :o, dokázals mi, že existuje outdoorové provedení pda.
Dost mi to připomíná jednoho zákazníka, kterému jsme pro jakousi aplikaci nabízeli pda a on si vybral outdoorové pc. Panasonic, nějakých 60 litrů. Mohl s tím chodit na ryby
Nemá někdo nějaké video jak vlastně ten oregon "neviguje" jak to vypada a tak? Případně i v autě? protože co jsem koukal po krámech tak sem max videl dakotu 20
Da se koupit i lacineji (ja ho kupoval novy za 12.000 + DPH) a z druhe ruky jeste lacineji. Videl jsem ho na Aukru za cca 9.000. A to uz jde.
Pak je tu jeste alternativa v Magellan Triton 1500/2000. Da se ‘otevrit’ a provozovat na nem vetsinu WM6 aplikaci. Ma osekanejsi WM6 a tak je problem nektere aplikace provozovat. Mozna, ze kdyz se tam dohraji chybejici casti OS, tak by behalo vse. Podrobne jsem to nezkoumal, protoze kdyz jsem kupoval v CR MM6, tak vychazel lacineji nez Triton zakoupeny v USA a nebylo tedy co resit.
Jsou i jina odolna PDA a protoze pry chteji byt konkurentem Oregonu, tak asi nebudou o moc drazsi.