Máte někdo tušení, proč mnozí cacheři nečtou listing ke kěši? Vždyť je to nedílná a mnohdy velice pěkná část kešky. Co je platné, že v listingu uvádím "ke keši vede cesta" když polovina logů začíná "byli jsme celí od bláta, jak jsem slézáli po stráni dolů".
No někdo to bere hopem. Koukám ranní ptáče dál doskáče. Tak se chystáme na praděd ,drž nám palečky at něco nejdeme
pa
no pac nekdo ma v gps vsecky tradicionalky a hleda jenom podle toho…ja jsem to zkusil jenom jednou, v Pze a je to pekne naprd…ja si doma vsecko pekne naplanuju, listingy proctu, dulezity veci vytisknu…
To je pravda, každý kešuje jinak. Jediná možnost je udělat multi, pohrát si s přesnými souřadnicemi, upravit je podle terénu. Ale stejně se pak najdou borci, co ti napíšou: tušil jsem, kam to vede, zaparkoval z druhý strany, prohrabal okolí a ona tam byla!
I na takový se dá ale vymyslet past.
To je těžký. Když se budeš honit za FTF a podobnejme bejkovinama, půjde ti spíš o čísla než o zážitek, tak listing nepotřebuješ. Na druhou stranu je radost psát zajímavý listing pro ty, pro které je geocaching zábavou a cestou k poznání nových míst, něčeho zajímavého. Myslím si, že s tím nic nenaděláme, hlavou zeď neprorazíš a věčné lamentování je házením hrachu na zeď…
Listingy PRED LOVEM pokud mozno nectu, protoze jediny co me zajima je misto kde kes lezi, pripadne zajimavosti,ktere po ceste kterou zvolim uvidim. Kdyz geocaching zacinal, bylo to jedine, co clovek dostal. Nebyly ani barevne mapove Gps s podrobnou mapou a routovanim, ani ortofomapy a podobne pomucky, ktere z toho dnes delaji nechutne snadnou zalezitost, podobnou zazitkum z vypravy s klubem duchodcu. Mam radsi, kdyz je jenom na me kudy a jak se ke kesi dostanu a jestli ji bez hintu najdu. Listing si prectu az pri logovani.
Je to tak, kazdeho na geocachingu bavi neco jineho a konkretne me bavi nejvic planovani co nejefektivnejsi cesty mezi skupinou tradicnich kesi, a pak jeji realizace v terenu. Listingy si ctu tehdy, kdyz na miste vidim neco zajimaveho, co nevim co vlastne je. Samozrejme se nekdy stane, ze na miste bylo i neco co bylo popsano v listingu a ja jsem to minul, ale s tim uz se neda nic delat.
Myslím, že právě dobře sepsaný listing může upozornit na detaily nedaleko keše, kterých by si kačer jen při cestě krabice a zpět nevšiml.
Škoda, že některé listingy zcela zbytečně popisují cestu a naopak nepopisují zajímavé body v okolí ![]()
Listingy zásadně čtu, zajímá mě co mi autor chce ukázat či zdělit - taky tam bývají upozornění, které se týkají nejen mého bezpečí, ale i ochrany samotného místa - tím je i doporučená cesta příp. hint.
Ovšem praxe je trochu horší: v terénu na rady zapomenu /tisknu hlavně multi/, a pak to musím vzít třeba strání nebo blátem, jak se píše v úvodu. Owner totiž zná terén, kdežto hledač se tam dostane klidně z druhé strany, takže šplhá strání pár metrů od cesty /už se mi párkrát stalo/ ![]()
Na obsáhlé a vyčerpávající listingy si velice potrpím a vždy oceňuji autorovu snahu mi předat o okolí, a jeho historii dobré informace. Imho listing nemá s nápovědou ukrytu cache nic společného, na to je hint. Nebo neměl by mít. Vytisklé listingy vždy beru na lov s sebou abych si je znovu na místě prostudoval, čteme si je nahlas a případně projdem "additional waypoints".
Taky si popisy tisknu pokud možno ke všemu a snažím se je i celé přečíst. A určitě se často vyplatí si popis přečíst, alespoň pro nalezení některých krásných míst v okolí… A to už ani nezmiňuji to upozornění při nebezpečí atp.
Ono zalezi na situaci. Zpravidla, kdyz planuji vylet, mrknu na okoli, kde jsou nejake kese. Listingy si prinejmensim proctu a zpravidla i vytisknu. Kolikrat autor upozorni na rozumnejsi pristup, nez by clovek jinak zvolil. Ovsem nemam rad prilis roztahany text, max na 2 stranky.
Ovsem nekdy lovim neplanovane a pak mam pouze WP v GPS a listing cist nemohu i kdyz bych chtel. Moje GSM technika je rada, ze telefonuje a posila SMS.
Osobne listing vetsinou vzdycky ctu, ale hodne rychle ho zapomenu. Obzvlast, kdyz mam v planu vice kesi v jeden den. Naplanuji si jen misto, kde zaparkovat a pak uz jdeme vetsinou za sipkou. Presne cesty, waypointy kudy je to lepsi jit, vetsinou moc nectu. Pokud me tedy v listingu neco obzvlast netrkne, at uz nejake nebezpeci nebo zajimave misto po ceste.
Listingy ctu predem a nebo pri hledani v PDA z HTML exportu z GSAKu. Beru je jako nedilnou soucast cache, kde mi autor neco sdeluje, neco se mohu o miste a okoli priucit. Uz mene jsem listing vnimal jako popis cesty, tu si rad hledam sam
a nekdy take lezu do kopce kousek od silnice
ale to IMHO ke geocachingu patri - a bavi mne to
Jsem moc rad, ze na to nejsou pravidla ![]()
Listing čtu téměř vždy, od toho tu také je a proto se s ním autor píše:) A nejde jen o popis zajímavých míst v okolí - owner tam často uvádí velmi důležité informace o nebezpečných místech, soukromých pozemcích, podmínkách uznání… nemluvě třeba o tematických cache ! Trochu mě dožírají kačeři, kteří si listing nepřečtou a pak hudrují v logu :@
Listing si občas přečtu i víckrát,
. Obvykle před ukládáním do BeeLine (abych zjistil, zda o ní stojím), pak před lovem (kvůli možným změnám) a pak při logování, abych si oživil vzpomínky na místo a dal si je dohromady se zajímavostmi v listingu.
Posílám všeobecný dík všem, kteří píší užitečné a případně i zajímavé listingy B)
To, že někdo v listingu doporučuje cestu, dělá určitě s dobrým úmyslem a především asi s ohledem k okolí kešky. Poblíž jedné mé to začíná vypadat jako na lyžařské sjezdovce. Přitom by stačilo … vlastně to už jsem psal na začátku.
Sem s listingy, jsou důležité a většinou se něco nového dovím nebo naučím :). Jediná chvíle, kdy nadávám na délku listingů je, když neplánovaně hledám pomocí Handygeocaching. To pak brblám a listingy čtu až zpětně (třeba ty by Mel-man, stejně díky za ně)
Listingy čtu abych věděl kam to vlastně jdu a jestli není někde nějaká zrada. Samozřejmě mne zamrzí když autor v listingu prozradí příliš. Ale na druhou stranu po přečtení některých listingů poznám že dotyčná cache není můj šálek čaje a nemusím se pro ni obtěžovat. Například cache vyžadující hledání na frekventovaných místech, zkusil jsem si to jednou a nikdy více.
Listingy se snazim cist pokazde pred lovem. Pokud si ho prectu az po prichodu domu, tak s zeleznou pravidelnosti zjistim, ze listing upozornoval na neco zajimaveho, ceho jsem si cestou ke kesi nevsiml.
Každý má svůj styl. Někdo čte a jiný nečte. A proč ne? Těžko za to někoho odsuzovat. Důvody lovu jsou různorodé. Ten kdo nečte se nemůže divit, když pak něco zvojtí, nebo ho něco nepříjemného překvapí. Já například většinu listingů jen zběžně prolítnu, abych věděl zhruba co mě čeká. Přiznám se že mě nebaví trávit hodiny u PC a louskat listingy a logy. Radši co nejdřív vyrazím ven. Detaily někdy čtu až na místě, když hrozí zákys.
Ale pokud je téma keše pro mě něčím zajímavé, tak si to čtu pozorně a často ještě hledám nějaké další odvozené zajímavosti na netu.