Jídlo je celkem jednoznačné, ale co ještě podle vás nepatří do keše? Na gc.com se praví toto:
Use your common sense in most cases. Explosives, fireworks, ammo, lighters, knives (including pocket knives and multi-tools), drugs, alcohol or other illicit material shouldn’t be placed in a cache. As always respect the local laws. Geocaching is a family activity and cache contents should be suitable for all ages.
Samozřejmě, že do keše nepatří nic nebezpečného, ale co znamená nebezpečný? Kde je hranice? Co vám váš "common sense" dovolí vložit do keše a co z keše okamžitě odstraňujete, pokud to tam najdete? (Nepočítám nonsense typu štíplé lístky z metra, víčka od lahví a pod.)
Předpokládám, že se vaše názory velmi různí.
Podle mého, některé "nebezpečné" věci mohou být nálezcům docela prospěšné - třeba zavírací nůž bych docela s chutí měnila.
Jeden kačer vložil podle logu do mé keše zapalovač - přemýšlela jsem, jestli ho z keše vzít nebo ne. Při kontrole už tam nebyl, takže nebylo co řešit (přemýšlím, jestli ho odnesl někdo uvědomělý, nebo jestli se prostě někomu líbil a hodil ???)
A u logu nějaké keše bylo IN: cigaretové papírky + tabák. To už se mi zdálo do keše dost nevhodné.
Co se týče toho zapalovače, tak především, pokud je to ten z trafiky za 5 Kč, tak ty bezmilosti vyhazuju! Co se týče ostatního, tak dle nálady
Co se týče papírků a tabáku > celkem brutal, ale asik by se mi to v cache nelíbilo.
Jednou jsem našel v keši asi 5 zapalovačů z trafiky, uplně nových. Nechal jsem je tam a ješte se zasmál logu kde bylo napsané "pár" zapalovačů. Tak doufám že se někomu hodili a ten lesík co tam byl tam stále je. Dokonce jsem našel i fotku.
Podle mě nepatří do cache zapalovače, sirky, nože a jiné velmi ostré předměty, výbušniny (což může být v parném dni i zapalovač), jakékoliv potraviny, alkohol, cigarety, drogy, kondomy. Pokud něco takového v cache objevím, stažím se to z cache dostat. Většinou tradem za něco hodnotnějšího. Moje oblíbené předměty, které co cache dávám jsou kapesní lupy a kalkulačky.
Většinu věcí nechávám, automaticky vyhazuji levné zapalovače (krásně bouchají;)), použité věci typu rtěnky, léky, aj., jídlo a cukroví, různé "odložené" lístky. Tedy ne vše podle oficiálního seznamu. Jen šrot a věci nepoužitelné.
Nejvíce nesnáším bombóny. Jednu cache jsem nedávno "osvobozoval" od rozteklého lízátka, doporučuji si to zkusit, druhou od kapek do nosu a totálně vypotřebované pomády.
Bohužel si myslím, že lidi jsou "PRASATA" a pravidla je nezajímají. O uvažování, co vložit nebo ne se už vůbec nechci šířit.
Zapalovače,léky,jídlo a šrot,který evidentně nikomu radost neudělá vyhazuji i za cenu,že cache zůstane prázdná:(Lepší,než čekat,až mi v horku bouchne zapalovač v ruce,nebo si dítě vezme zkažený bonbon…
Největší svinstvo, co se v cachi dá najít, je určitě alkohol (pivo, tvrdej, … cokoliv). Kdybych náhodou někdy něco takového našel, neváhám ani chvilku a hned bych to zlikvidoval. Co kdyby se to dostalo do cizích ehm. nepovolaných rukou ;)
Co je proboha nebezpecneho ci nevhodneho na prezervativu [predpokladam nepouzitem] ?
Veci jako nuz, zapalovac ci sirky mohou byt velmi uzitecne, tedy zejmena v kesich v divocine mimo civilizaci. Uz se mi parkrat stalo, ze mi nekde vecer pod sirakem chybel ztraceny nuz nebo byly mokre zapalky, najit je v kesce pobliz by mi vytrhlo trn z paty. Nesmysl z kindrvejce skutecne neocenim.
Trvdit o techto vecech, ze jsou nebezpecne, mi prijde tak nejak v kontextu s americkym "nesuste kocky v mikrovlnce". Kazdy clovek schopny bezpecne se vydat lovit kesky do lesa muze bezpecne zachazet se sirkami ci nozem. Pro male dite ci mentalne postizeneho bude mnohem nebezpecnejsi cesta do toho lesa, kam by se bez dozoru asi vydavat nemelo.
No jo, dirka ale nemusi videt ani na prezervativu, ktery jsem koupil v drogerii a pak tahnul tyden v baglu. V tom bych nevidel podstatny rozdil. A co se tyce doby, na obalu je preci expirace.
z cizích keší jsem bez milosti vyházel - peříčka z holubu či jiné havěti, papírové kapesníky (nebalené jen volně nacpané), procvaklé jízdenky, zapalovač, naposledy mě dostal ostrý náboj do malorážky (možná měl vysypaný prach ale tomu moc nevěřím), ten jsem hned na poli trochu zakopal do hlíny
SOUHLASÍM
tyhle kecy o nebezpečnosti nebo nevhodnosti uvedených předmětů je prostě předposr…st, většina pokynů do přírody radí brát s sebou kondom pro případ potřeby ošetření zranění sterilním způsobem, nůž se hodí vždy, sirky také…a vymlouvat se na děti…??? tak ať nelezou do lesa nebo vůbec ven.
Spíš mě vadí v keších odpadky nebo zápisy typu IN: nic, OUT: GC,TB, apod. Dívám se do logů, protože hledám CWG a velmi často podobné zápisy čtu, i od zasloužilých kačerů.
Geocoiny a TravelBugy nejsou normální tradovací předměty a proto je log typu "IN: nic, OUT: GC,TB" naprosto v pořádku. O tom je ale už dlouhé pojednání v jiných vláknech…