Nechápu využití travelbugů a geocoinů

Dobrý den!

Začínám s geocachingem a nchápu využití travelbugů a geocoinů. Není někde o tom článek v češtině? Také nechápu rozdíl mezi travelbugem a geocoinem. Možná toho bude více…

Díky, Ondřej Strnad.

http://wiki.geocaching.cz/wiki/Travelbug Zde je něco o TB.

http://wiki.geocaching.cz/wiki/Geocoin A zde něco o GC. :smiley:

Je to na wiki, jako mnoho jiných věcí… TravelBug
Travelbugy a geocoiny jsou předměty, které cestují z cache do cache, většinou mají ještě různé speciální úkoly (dostat se na konkrétní místo, jezdit po eventech, sbírat vtipy, fotky a tak). Hlavní rozdíl mezi travelbugem a geocoinem: TavelBug je jakýkoliv předmět opatřený plechovým štítkem, na kterém je trackovací kód. Geocoin je mince, plaketka, apod., která má kód přímo na sobě. Účel je ale stejný. Pokud takovou věc najdeš, v žádném případě si ji nenechávej jako jiné věci na výměnu, ale popones ji do další cache (v rozumné době, nejlépe do 14 dní)… Snaž se pomáhat při plnění cíle. Ten většinou bývá napsán buď přímo na přiloženém štítku, nebo na internetové stránce předmětu.
Tady ještě dva příklady listingů trackables:
geocoin
travelbug
Přečti si prosím stránku na geowikipedii odkazovanou na začátku a taky návod v pdfku, na který tam je odkaz, abys věděl jak se s travelbugy a geocoiny zachází.

Možná se mi to jen zdá, ale je to asi už 5. otázka od toho Ondřeje Strnada a pokaždý ho odkážete na Wikipedii, kde bez problémů najde odpověď na většinu svých otázek + na to, na co ho ještě nenapadlo se zeptat…
Já si jí nejdřív přečetl a pak jsem se případně ptal… I když TB/GC mi taky dost vrtalo hlavou a vůbec jsem tomu zpočátku nerozuměl…

Nedávno jsem také začínal a musím přiznat, že není úplně jednoduché se jako zcela neznalý začátečník do celé problematiky sám dostat. Geocaching má svůj slang, zkratky a mnoho pseudoanglických výrazů.
Podle mě je pro pochopení principu mnohem srozumitelnější nějaký článek o geocachingu než heslovitá Wiki.
Pro pochopení slangu a mluvy je nejlepší číst logy a fóra.

Chtěl bych brzy vyslat do světa svůj geocoin. Mám obavy jakpak s ním asi naloží podobně neznalý kačer (jakým jsem býval i já), který ho najde v keši.
Přemýšlím že do obalu vložím nějaké srozumitelné mini How-To.
Popsat o co jde, návod na webu GC.com zalogobat vyzvednutí z keše a potom vložení do keše.
(své první vložení do keše jsem jako samouk na webu sám nenašel, musel jsem si k tomu přečíst to anglické howto na GC.com)

Mne by spíše zajímalo jak kdo přišel s nápadem na travelbug. Že by se někomu stalo to co mne, že se s věcí kterou dal do cache znovu potkal po čtvrt roce v úplně jiné cachi a zajímalo ho kde ta věc bloudila?

A ten travelbug nebo geocoin musí být v každém "keši", nebo to je tak, že může, ale nemusí?

Ondrej Strnad: muze ale nemusi. Vem si to tak: mas doma nejakyho panacka tak ho vemes, pridelas na nej psi znamku a je z neho TB. Jdes, das ho do nejaky cache a koukas jak putuje po svete.. od cache k cache..

Tak už to chápu.
Díky všem, Ondřej Strnad.

Aviatik: Mě se talo a už třikrát, že jsem se setkal se stejným TB nebo GC. Nejlepší bylo, když jsem jedno TB (sošku čínského císaře) dovezl na jednu multi do Chomutova a po dovu měsících, na silvestra, jsem se s ní setkal u známých (taky kačeři), kteří nám ji ukazovali (našli ji ve Slaném). Dále jsem v kešce potkal jedno TB a jednen GC, který jsem dříve popovezl (vždy relativně daleko).

Úžasné je, když se TB nebo GC přesune z jedné cache do druhé, leč u jednoho ownera :smiley:

úžasně nablblé jsou potom oskenované geomince a jejich papírové atrapy :frowning:

No, nablblé to možná je, ovšem radost to jejich vlastníkovi možná přináší stejnou…

Trochu méně optimismu,

nutno k výše zmíněným příspěvkům podotknout, že nezřídka vlastník svůj TB či GC již nikdy neuvidí, spíš většinou ne, a že je jen otázka času, kdy se TB či GC ztratí a tudíž skončí i jeho putování a radost co svému majiteli svým putováním přinášel.

Existence TB a GC je především finanční podpora GROUNDSPEAKu, kdy tuto funkci plní dokonale. Nablblé se může zdát naopak i to, že něco, za co dáš určité peníze, někde ponecháš a v podstatě už jen čekáš, kdo to kdy kde ukradne. Zpravidla, čím víc se to nálezci líbí, tím větší je pokušení, že s věcí bude ámen.

A jaké je procento pravděpodobnosti že na travelbug nebo geocoin narazím? Zatím mám za sebou jenom jednu "keš" a navíc to byla ta micro.

My mame dlouhodobou statistickou cetnost cca 1 TB/Geocoin na 6 kesi. Je pravda ze lovime i dost mimo Prahu, kde je delkla setrvani trackables v kesi delsi a jsou tam celkove cetnejsi…

To je holt dan za velkou hustotu cachi a hodne mistnich cacheru - kdyz bylo v CZ par desitek cachi, tak se TB hybaly svizneji a po par skocich je sebral cizozemsky turista nebo nekdo, kdo mel cestu ven. Hrozbou bylo tehdy Holandsko - jak se tam TB dostal, tak poskakoval po jednotkach az desitkach km s logy v holandstine.

Ja si pamatuji na svuj prvni coin, ze ikdyz jsem vedel o co jde tak jsem z nalezu tak znejistel, ze jsem minci s uctou nechal v kesi a neopsal si ani kod abych si ji zalogoval, ze jsem ji objevil. Teprve doma jsem znovu prostudoval navod Co s nalezenym geocoinem a travelbugem a chytil se za nos:)
Sam ted vlastnim vice jak deset minci, skoro vsechny cestuji a zatim se zadna neztratila i presto, ze tu porad ctu jak je to nejiste.
To, ze jsem poslal mince do sveta neberu jako podporu Groundspeaku ani jako to, ze muzu sledovat jejich pohyb (i kdyz animace pohybu v Google earth jsou efektni) ale hlavni pro me je, ze delam radost ostatnim kacerum, kteri minci najdou!!!
K cizim mincim v kesich se chovam s uctou a snazim se je davat tam kde je jistota, ze kes se neztrati nebo ji nevybere mudla.

no muj prvni GC cestoval hned z druhy kese taky do Holandska..moje smula byla, ze to bylo u Lipna, kde se ted Holandani sdruzujou :smiley:
ale mam ho zpet..a od ty doby se ho bojim vypustit

pro celou Evropu ted musime bejt postrachem myB)

A také že jsme. Už jsem u jednoho TB našel poznámku ve stylu "ČR je hezká země ale už se tam motá rok. Vyvezte ho někam za hranice".