Nejlepší GPS?

Vím, nejméně stokrát omílané téma dokolo hlavně u začátečníků GC. Já se mezi úplného začátečníka v geocachingu snad už nepovažuji, ale se znalostmi GPS bych to možná i tak odhadl. Na co se chci zeptat? Pokukuji po nějaké jiné - lepší GPS navigaci, než kterou jsem měl doposud.
Zajímají mne hlavně modely eTrex od Garminu. Sám mám Garmin iQue 3700 (snad je to správně) a nejvíce mě na ní vadí doslova hrozná doba a přesnost signálu a druhá věc je výdrž baterií. Do třetice, aby toho nebylo málo, mi lehce vadí konstrukce, kterou bych nechtěl vidět po prvním pádu z ruky.

Vrátím se k té eTrex. Zajímá mě proč se někdy cena liší několika násobně naříklad na aukru. Zda má cenu ji pořizovat použitou? Dále jsem myslím zahlídl označení, které se u některých liší (myšlen dovětek za eTrex), zda s ní jde hrát werigo a jestli je dobrá na chytání signálu.

Díky všem za rady a tipy. :slight_smile:

/edit/
Pokud máte jiný bytelný GPS přístroj s dobrými zkušenostmi za dobrou cenu, tak i těch se nebojím. Zapoměl jsem ještě na jeden artikl - Musí být přesná!

NE etrex vážně ne.
Pokud garmin, tak oregony začínají dnes asi na 8 tisících (200 bez kompasu a výškoměru)

Každopádně bych teď vyčkal … pokud chceš moc imba navigaci, nabízel by se oregon 500 ( Garmin: Maintenance )
pokud chceš něco menšího, garmin vydal nástupce Etrexů = Garmin Dakota ( Garmin: Maintenance ) ještě není prodejný v čr, v zahraničí se sehnat dá.

eTrex je nazev cele rady GPSek, a prave tim dovetkem je urcena vybavenost i generace konkretniho modelu. Je treba propastny rozdil mezi "eTrex Legend" a "eTrex Legend HCx". Prvni je pet let stary model s cernobilym displejem, malou pameti a malo citlivym prijiamcem. ten druhy je docela novy model (vysel v dobe mezi Coloradem a Oregonem, takze to neni zadny starik!) s citlivym prijimacem, s barvou a podporou pametovych karet.

Atd. atd. Daly by se o tom psat romany.

Zjednodusene se da rict, ze dulezitych je tech par pismenek…

• nic - stary cernobily model.
  • C - pristroj ma barevny displej
  • x - pristroj podporuje pametove karty mikroSD
  • H - pristroj je vybaven citlivym prijimacem.

A pristroje jsou oznaceny kombinaci vyse uvedenych pismenek. Snadno z toho dekodujes, s cim mas tu cest.

A pak tam mas oznaceni modelu. nejznamejsi je "legend", coz je mapovy pristroj. A "Vista", ktera ma navic elektromagneticky kompas a barometricky vyskomer.

Staci?

Možná bych poopravil, že Oregon 200 (bez kompasu a výškoměru)
s TOPO Czech 3 začínají už od 6000,- s DPH

Garmin Dakota už v ČR v prodeji je cca týden, odkaz sem dávat nebudu, ale pan google bez problémů najde.
Otázkou je, jestli se za tu cenu v poměru k vybavení ne/vyplatí. :wink:

Ano .. přesně tak, 8 stáli když jsem scháněl navigaci já. Sakryš to jsou takový dvě kulatý podobný čísla .. pardon

Promin, ale tohle je fakt blabol. Proc etrex ne? Protoze oregon zacina na osmi litrech? Jenze treba ten novy Legend HCx stoji porad polovinu toho co Oregon. A ctyri litry se jen tak na ulici nenajdou.

A GPS prijimac je tam prakticky stejny. Oregon ma vetsi rozliseni displeje, dotykove ovladani, ma Wherigo player, a daji se do nej nahrat listingy. Bohuzel ne kazdy je ochoten za toto zaplatit dvojnasobnou cenu. :wink:

Dakota vypada hezky, ale rozliseni displeje je prakticky stejne jako u tech eTrexu, takze vyhoda Dakoty je dotykove ovladani a 3D kompas. A stoji o polovinu vice nez ty eTrexy. To mi zatim lakave neprijde, ale verim, ze casem ceny Dakot slitnou dolu, soucasna cena mi prijde strasne premrstena.

Takze ja si trvam na tom, ze rozumny low-end je stale jeste eTrex Legend HCx.

eTrex HCX přijde na 5700,- a Oregon 200 na 6000,- cca…
Taky jsem teď vybíral mezi těmito dvěma přístroji a nakonec půjdu do Oregonu, byť jen řada 200.
Where I Go oželím, ale ovládání dotykem aspoň u mě vyhrává oproti eTrexu.
Doteď jsem měl Legenda a někdy jsem si málem zkroutil při ovládání prsty (berte s nadsázkou) :slight_smile:

Aktualni cena noveho eTrex Legend Hcx je 3858,-
Staci hledat na internetu… :wink:

Legend ano, díval jsem se na Vistu :slight_smile:

Nejak nechapu, proc tady trvas na Viste, ktera ma navic jen barometr a kompas, kdyz te zaroven uspokojil Oregon200, ktery barometr ani kompas nema! :o

Takze bud porovnej:

• Legend HCx s Oregon200 (3850,- vs. 6000,-)
  • nebo Vistu HCx, ale s odpovidajicim modelem, tedy s Oregon300 (5200,- vs. 7500,-)

Ja mam dojem, ze tazatel se ptal na presnou GPSku, tak proc tady zminujete Oregona? B)

mluvis mi z duse, zrovna jsem se chtel na to same zeptat :smiley:

No, po roce keseni s eTrex Vista HCx jsem poridil Oregon 400t s Pro mapama. Mapy a vetsi displej jsou super, ale tim to asi konci. Mozna je to zvyk, ale Vista je v terenu presnejsi (nebo jsem jen zvykly), na baterky vydrzi vyrazne dyl (dvojnasobek, ale ma mensi displej). Plus u Oregona je lepsi prace s GPX (eTrex ma jen kratky popis WPT). Co jsem nepochopil, je proc Oregon pada pri navigaci (ani upgrady firmwaru nepomahaji), proc musim kalibrovat kompas snad 10x castej nez u eTrexu, proc nechali jen 1000 WPT - v pohode to sezvyka velky GPX s moooc kesema, ale koncim na waypointech. Pokud jde o presnost, precejen zatim nepozoruju proti eTrexu Vista HCX zadny rozdil, rychlost fixu a citlivost na signal je cca podobna.

3858kč? to bude bazarová záležitost , před dvěma měsíci jsem koupil nový e trex legend hcx za 5700 kč

Kdyz pisu novy, tak myslim novy, ne z druhe ruky. V bazarech bys jej nasel mozna jeste i levneji.

Ceny leti dolu, to je nepredstavitelne? Pred mesicem byl v obchode k mani Legend Hcx uz jen za 4400,-, ted stoji uz jen tech 3860,-. Hledej na internetu… treba: http://www.srovname.cz/garmin-etrex-legend-hcx/srovnani-cen/k.700069

To si IMHO nemyslím :wink:
Jen tak namátkově:
http://www.mobil-point.cz/nezarazene/garmin-etrex-legend-hcx/
i s mapama…

Přemýšlel jsem takto:
Jít do "staršího" (myšleno výběhového) typu eTrex už radši s magnetickým kompasem, nebo jít do novějšího typu (myšleno aktuálnějšího) Oregon a oželit magnetický kompas.
A to při limitu kolem 6000,-
Prostě jsem radši zvolil asi lepší komfort při ovládání.
Jen doufám, že nebudu Oregonem zklamaný, ale myslím si že nebudu.
Jak jsem psal, měl jsem stařičkého eTrex Legend (ála Mountfield) s Topo 50 v4 a někdy mi to ovládání přišlo trošku neohrabané, tím ovšem nechci Legenda nijak pomlouvat, rok jsme s ním lovili ke vší spokojenosti.
Teď mi jde o krok k novému typu, ale s tím, že jsem limitován částkou, kterou jsem napsal.
Nic víc a nic míň. :wink:

Ahoj, jsem nový jak tady, tak v geocachingu obecně, ale snad pomůže i "nezatížený" pohled na GPS od nového uživatele, který neměl dosud žádnou GPS v ruce.
Pořídil jsem si Oregon 300 s mapou 3Pro. Mám ho 15 dnů - 22 keší. Mapy jsou podle mě, dosud papíráka, velice dobré a čitelné. Oregon na mě působí velice odolným dojmem a dotykové ovládání, ač jsem se ho trochu bál, je pohodlné a uživatelsky příjemné. Překvapují mě narážky na přesnost. zatím mě dovedl ke keši vždy maximálně na 5m daleko a bylo jedno jestli jsem dohledával na mapě nebo s kompasem. A to i v hustých brdských hvozdech:)
Co se záporů týká, tak spotřeba baterek je docela brutální. S plným párem NiMH 2500 je to tak na jednodenní výlet a další sadou baterek v kapse "pro jistotu". S navigací má tento oregon problém zatím jen v případě, kdy rychle změním rychlost pohybu a zároveň i směr (jízda na kole, zastavení a dohledávání). Tady musím cca 15 - 20 vteřin počkat až se zorientuje, přetočí mapy či kompas. A zatím poslední problém nastal s uložením karty. Při tvrdším sjezdu (GPS na řídítkách) se vyklepala karta a mapa byla nedostupná. Vložil jsem mezi kartu a baterky kus pěnovky na utěsnění a při dalším testu je vše již v pořádku.
Možná je to jen má začátečnická euforie a nezkušenost v oboru, ale zatím jsem s Oregonem nadmíru spokojen.

narazky na presnost souvisi s osobni zkusenosti s 60CSX. kdyz pak totiz drzis v ruce ty dve nasledujici rady colorado a oregon, mas chut s tim prastit. :wink:

Mám cca 2 měsíce trex legend hcx , celkem přesná věc,jediné co nechápu na uvedeném přístroji je použití kompasu,ten obvykle ukazuje úplně opačným směrem než je cíl.:frowning: