Nemapová GPS

Ahoj. Jsem začátečník a uvažuju o koupi GPS. Předem hlásím, že jsem dva dny poctivě projížděla fórum a mám hlavu jako pátrací balon. :wink: Ale nakonec jsem dospěla k rozhodnutí koupit Garmin eTrex H. Vzhledem k tomu, že jsem zrovna na mateřský (takže peněz není nazbyt) a v klasických mapách se poměrně dobře vyznám, myslím, že Háčko bude nejspíš dostačující. Jen bych chtěla vědět, jestli mi pak při lovu stačí papírová mapa nebo budu potřebovat ještě kompas/buzolu? Jestli už je někde podobný dotaz, tak se omlouvám, ale v té záplavě info, jsem ho přehlídla. Díky za odpověď

Pokud nemá vestavěný kompas, tak šipka ukazuje správně jen za chůze. V tom případě se buzola určitě hodí. A nemusí to být nějaká Silva za 1500,- :slight_smile:

Předpokládám, že to bude napsané někde v technických parametrech GPSky. No, jenom doufám, že to zvládnu, s kompasem ani buzolou jsem nikdy nechodila.

Jde o to, že když se blížíš ke keši a jdeš terénem pomalu (skály, křoví) nebo se zastavíš, tak ti šipka bude lítat nesmyslně. Pak stačí azimut přenést do buzoly a víš, kterým směrem kešku hledat.
Koukal jsem na http://navigovat.mobilmania.cz/testynavigaci/Ar.asp?ARI=113663&CHID=2&EXPS=&EXPA=. Podle všeho kompas nemá, ale co mě zaráží, že na obrazovce se šipkou není vidět azimut k cíli. To by byl (pro mne) docela vážný nedostatek. Ale snad se ozve někdo, kdo ho používá.

Ahoj. Myslím, že eTrex H není špatná volba. Má i své mínusy, ale na geocaching úplně v pohodě a spousta lidí si ho pochvaluje. Hlavně má perfektní příjem, takže nebudeš mít problém ani v hustém lese.
Vestavěný kompas nemá, ale ani to vyloženě nevadí, spíš jde o pohodlí. Aby ti GPS ukazovala správný směr, musíš prostě udělat pár kroků. Buzola se hodí, ale jde to i bez ní. (Aspoň u mě v 95% případů zůstala v batohu.:))

Další možností je kouknout po něčem lepším z druhé ruky.

A je možnost vidět na některé obrazovce vzdálenost + azimut ?

No možná, že ti ještě víc zamotám hlavu, ale nejlevnější varianta je mobilní telefon a k tomu dokoupit GPS modul, ten dnes stojí pod 1000 Kč a použít např. program Trekbuddy nebo jiný. Myslím, že to dost splní funkci a zákaladní funkce to má stejný. Ale počkej si na jiné názory, toto je muj subjektivní názor.
Potíže mohou nastat dva: 1) výdrž mobilu se zapnutým bluetooth, ale mě to vždy stačilo, 2) Nevím, jak jsou na tom dnešní GPS moduly s kvalitou příjmu - jde o to, že v extremech nemusí mít signál, což ale u tvé volby též může nastat také.

a další otázka je, jak "outodorový" máš mobil.

Nevím, sám tenhle přístroj nevlastním.
Předpokládám ale, že to bude podobně jako u ostatních Garminů a jedna z obrazovek obsahuje editovatelná pole. Pravděpodobně půjde editovat i pole pod a nad kompasovou šipkou. Dalo by se kouknout do manuálu na webu Garminu.

edit: Jak jsem ale psal, sám jsem kombinaci GPS + buzola použil tak 4x za život. Jde to i bez buzoly.

Mám Garmin eTrex H a celkem v pohodě. Ze začátku jsem chodil i s mini kompasem na šňůrce Garmina, ale už jsem ho odstranil..
Navigace funguje nejlip, když se pohybuješ (a to pokud možno jedním směrem). Když dojdeš do blízkosti keštky a popocházíš kousek tam a zase zpět, tak ti to moc nepomůže. Nejlepší je se zastvit, počkat až si toho všimne i GPS a potom projít přibližně posledním udaným směrem, ale hlavně rovně. GPSka se chytne pozice a ukáže ti i směr. Jak budeš míjet kešku, tak se změní směr…
Jak říkám, je to většinou v pohodě, i když sem tam lítáš kolem jedinýho pařezu v celým lese jako pako.. stačí někdy používat hlavu a hint :slight_smile:

Díky za rady. O použití mobilu jsem tady taky četla, ale mám dojem, že můj mobil je na tyhle věci trochu zastaralý. A manželův ten už je přímo archaický. :slight_smile: Máme mobily jen na volání, psaní sms, upomínky a budík a to je vše, co od mobilu potřebujeme, takže tudy cesta nepovede.. :slight_smile: A když říkáte, že se obejdu bez buzoly, tak bych do Háčka šla.

Jj, Háčko je ok. Do okolí kešky tě dovede a potom je třeba mít jen dobré oči a případně použít hint. Teď mi odešly baterky (náhradní byly samozřejmě doma) asi 40 metrů od keše. No tak jsem zkusil odhadnout místo a použil hint - bylo tam "zády k modřínu" - samozřejmě, že svah plněj modřínů… ale i tak jsem to u pár zkusil a asi 4 byl ten správnej :slight_smile:

Apropo, neškodí se podívat na satelitní snímek-maximální detail. Samo že to nepomůže v hustém lese, ale pokud vidíš, že je keš někde u jasně identifikovatelného bodu (kraj lesa, domu, mostu…), tak ani nemusíš vytahovat gps :wink:

taky mám háčko a přimlouvám se za něj, hledá se s ním fakt v pohodě a za tu cenu je prostě dokonalej;)

:slight_smile: Tak tos měl kliku, že to byl už čtvrtej.. Jo, satelitni snímky jsou dobrá věc. Chystáme se ulovit první kešku, co máme kousek od baráku jen podle snímků, než bude GPS a vyrazíme někam do neznáma. Tak se nám to snad povede.

BT modul používám s PDA, a co se týká přesnosti, tak mu nemám co vytknout (Holux M-1000).

Terko tak at se vam ta prvni podari, na prvni kesce vzdy zalezi jestli vas kesovani chytne nebo ne

Pro Lanc. Děkuju. Tahle keška je blízko a na dobrým místě, takže můžeme jít lovit i s naší sedmitýdenní Jíťou. :slight_smile: A jestli nás to chytne, tak na nějaký vetší lovy holt budeme muset počkat až nám to naše zvíře trošku povyroste. :wink:

Mám dotaz taky k eTrex Háčku.. Chystám se ho výhodně pořídit, a zajímalo by mě zda je na něm možné lokálně zadat souřadnice bodu přímo na přístroji. Nemá totiž num. klávesnici. Jde to nějak pomocí tlačítek pro pohyb v menu? Nebo je potřeba přenést body jen z PC?
Předem dík za odpovědi.

při dlouhém podržení levého úplně spodního tlačítka vyskočí menu zadání rychle bod používal jsem to ve chvilce kdy jsem někde nechával auto abych ho ještě pak nešel.jinak se tam samo sebou dají zadávat boby i v terénu.Nevím jak by jsi si poradil na nějaké multině.

Háčko můžu vřele doporučit, je to sním naprostá pohoda, přesnojst je vysoká a o signálu ani nemluvím- ten je skoro všude. Jediné co bych snad žluťáskovi vytknul je zdlouhavé zadávání, při kterém se musí projet celá abeceda až k požadovanému písmenu nebo číslu, ale za tu cenu a přesnost se to dá oželet.
P.S.: kompas nemá

Skvělý, díky za odpovědi. Teď už je to jasný, jdu do něj. O té citlivosti jsem už četl a slyšel mockrát. To je pro mě podstatný parametr, tak i já snadno oželím zdlouhavé zadávání.
Díky za reakce.