Stručný výcuc pro ty, co nevládnou germánštinou: V Báden-Württembersku jaksi přibývá drsnokačerů a 5* kešek, což je nebezpečná hrozba zdejší přírodě. Zejména ochránci netopýrů jsou zděšeni, jak kešky v jeskyních přitahují čím dál více kačerů, kteří ruší spící netopýry.
No a samozřejmě si museli přihodit polínko i Sicherheitsexperten (odborníci na spínací špendlíky? ;)), že drsnokačeři mají nedostatečné vybavení, moc riskují a lezou do nebezpečných štol. Tihle samozvaní ochránci cizího zdraví jsou všude na světě stejní
Po pravdě řečeno, podzemních kešek tu moc není, drtivá většina švábských drsnokešek jsou krabičky zavěštné na větvi stromu v 10metrové výšce. No a někdy si ochranáři bohužel kálí do vlastního hnízda, když třeba sebrali kešku z jeskyně, ale autorovi dali vědět až pár měsíců poté. Jistě si dovedete představit, jak netopýrům svědčí kačer marně hledající neexistující kešku :@
PS: všimli jste si, že Südkurier má ikonku obšlehlou od wherigo?
u těch netopíru je problém v tom že při zvednutí teploty vzduchu se probudí vlítnou ven a tam většinou umrznou.Jinak pro oteplení stačí v místech kde se vyskytují dýchat.
No já na jedné "drsnokešce" v SRN byl a ono se němcům zvlášť do takových keší nechce. Od 28.6. tam bylo 8 nálezů a 3 z toho jsou češi. Ale není to tedy v jeskyni. Asi to chce při tvorbě keše taky koukat kolem sebe. Malých Batmanů by byla škoda
Co se netopýrů týká, tak jsem četl lisrting jedné jeskynní keše, kterou autor kvůli netopýrům poctivě na podzim disabluje a na jaře enabluje. Což mi připadá velmi rozumné.
na toto téma už jsem tady jednou založil vlákno a tito "lepší čeští drsnokačeři" se po mě pěkně vozili… Nedávno jsem u té kešky, kterou jsem v tomto vláknu zmiňoval, byl a díky "velice kvalitnímu průzkumu" okolí hledači je už vchod do ni z části zasypaný sutí, jak všichni lozí na nestabilní svah nad štolou, kde je keška dost nešikovně umístěna. Jako naschhvál se jedná o zimoviště kriticky ohroženého druhu, které je pro laika - geokačera-naprosto nezajímavé (v této chvíli jde o zamřížovanou díru do země) ale publicita na internetu tomuto místu opravdu nesvědčí. Ovšem majitel kešky mě, spolu s dalšími lidmi, posílal do horoucích pekel, poradit si nenechal a i přesto, že je keš dokonce na soukromém pozemku, tak ji tam nechal… co dodat
Jestli mas nejaky dukaz o soukromem pozemku po ruce, tak to posli nejake reviewrovi a on by to mel archivovat. Klidne at se owner a priznivci kese pominou. Pravidla plati pro vsechny, nejen pro nedrsnokacery.
Jasně, to jsem si taky myslel, ale jak vidno asi to neplatí tak docela. Je to soukromý pozemek, ale není oplocený, majitel ho zdědil, bydlí v jiné vesnici a je mu jedno, kdo tam chodí. Zakladatel keše se s ním údajně bavil o umístění, ale majitel pozemku o důležitosti tohoto zimoviště ví, stejné ho..no jako majitel keše. Když jsem se mu to snažil vysvětlit, tak mě, spolu s ostatními cachery označili za ekologického aktivistu, maniaka, ekoteroristu,…
Ja myslim ze neni potreba resit, jesli je pozemek soukromy nebo ne, jestli cache odporuje pravidlum, nebo ne. Mame preci zdravy rozum. A kdyz ho nema autor, je tu vyssi instance, ktera by se mela priklonit na spravnou stranu. Napis k one cache log typu "needs archived", uved duvody, a vyckej vysledku. Dnes neni treba se stydet za svuj nazor!
No a mohl bys napsat ty argumetny proti? Ja tedy o tom sporu vim kulovy, ale podle me je soukromy pozemek jednim z hlavnich argumentu pro archivaci kese. Navic pokud je to podle suntoma biologicky citliva oblast, tak bych ji archivoval tim tuplem.
To je nesmysl a ty to vis. Je rozdil soukromy les, kde normalne mohou lide chodit na houby apod, tedy soukromy verejne pristupny pozemek a nepristupny. rozhodne polovina kesi neni na soukromych pozemcich. Navic jsem psal, ze bych si rad precetl ty argumenty proti, ze o tom nic nevim.
Paklize ma owner povoleni majitele a nebo je to ve verejne pristupnem miste, tak neni problem.
Inkriminované vlákno je tady: Škodlivý geocaching aneb GC1JWJ0 Stola Liptal.
Obrázek nechť si udělá každý sám. Nicméně myslím si, že přinejmenším takhle z dálky od počítače není tak jasný, jak tvrdíš.
ad SunTom: Tak jsem si precetl to druhe vlakno a neshledavam na te kesce nic zavadneho, vse bylo vysvetleno. Nikdo netopyry nerusi a to je hlavni. Pozemek je volne pristupny, takze taky v pohode.
Uz bych byt tebou to v zadnem vlaknu nezminoval. Souhlasim s tebou v obecne rovine nenicit a nerusit prirodu. Tady k tomu ale nedochazi. ;)
no…jak jsem říkal, znovu to rozvádět nebudu… Pokud někdo ví o dané problematice kulové, tak si o tom může napsat co chce (třeba i to, že jsou netopýři přikrmováni). Já říkám, že to prokazatelně škodí dané lokalitě - svah se díky hledačům sesypává do vchodu ,odlamují se kusy skály a jde o zbytečnou publicitu místa, které není pro laika zajímavé. Navíc podobných štol je v katastru této obce asi 5, jsou přístupné, netopýry neobydlené a v tomto směru zcela v pohodě. Ovšem toto stále není bráno v úvahu.