Posledni dobou jsem zaznamelal pro me neprilis zajimavy trend, houfne zakladat nezajimavy standardni mikro bez zadny “pridany hodnoty” na kazdym hloupym rohu, jen proto, ze je tam obchodak, nekdo tam chodil do skoly, na pivo, atd … Obvykle zcela nezajimave misto zvlastni pouze tim, ze tam nekdo necha blocek s tuzkou v microcache. Taky me zamrzi mikro na miste, kam by clovek mohl krasne umistit i regular. Z nove vznikajicich mikro je zajimava tak kazda pata, at uz umistenim, mistem nebo zpusobem ukryti a nebo nejakou pridanou hodnotou (treba vypravenim veselych historek v logu :-).
Pamatuju doby, kdy byly v praze mikro jen na ostrovech a jedna na Vaclavaku … a kazda druha cache byla necim zajimava, neobvykla a nestandardni. Rozhodne preferuju kvalitu pred kvantitou, a jestli tohle je dusledek “medializace” geocachingu, tak potes koste.
Je mi jasny, ze se na me sesypou vsichni lovci bodu se slovy “tak lov ty cache, ktery se ti libej” (ja bych rad, ale pro houfy micro ani nevidim na mapu :-), ale stejne - co si o tom myslite jako siroka geocacherska verejnost? Jaky mate na bezne drive-in micro nazor? Jake cache mate nejradsi? A taky jake cache radi sazite?
Nudnych mikro opravdu pribyva, a taky me nebavi, kolikrat si rikam, proc me tam ten clovek (autor) taha… nastesti ve vetsine pripadu se podle listingu da mnohe odhadnout - pokud je tam opravdu neco zajimaveho, autor se obvykle nezapomene pochlubit - a pokud se nicim nechlubi, pojmu podezreni a spis se tam stavim kdyz jedu nahodou kolem, nez ze bych se tam aktivne hrnul. Ackoliv v mem bezprostednim okoli je caches tak pramalo, ze mi nejake zakopavani o nechtene zas tak moc nehrozi :].
No, ja Te plne chapu.Na geocachingu jsem teprve chvilku, cachi jsem nasel zatim jen 7 a s zadnou touhle novou micro, jsem se zatim nesetkal.(Mam jen micro z Veslarskeho ostrova, coz bylo velice zajimave vymysleno ;).
Myslim ale, ze i pres mou malou zkusenost Ti rozumim a ze to vidime naprosto stejne. Co se mikro tyka, pak jejich vyuziti vidim predevsim v ramci multi-caches, nebo jak pises, na nejakem zajimavem miste, kam by se klasika nevesla. Jinak je jasna volba klasicka cache, kam se vejdou nejake ty poklady, vsak i to je zajimave, nechat mezi sebou kolovat ruzne “blbustky”, tak trochu byt i prekvapen, co tam v te “krabici” zase najdu a naopak nekomu udelat treba radost nejakym predmetem, ktery pro mne mnoho uz neznamena, ale nekomu se zalibi. Co se medializace geocachingu tyka, pak tomu se proste nevyhneme…Doba tomu preje…GPSky se stavaji stale vice dostupnejsi a mezi lidmi se tento konicek geokačerů prostě siri bleskovou rychlosti…Ja se k tomu dostal pres haggaeuse. Pujcil mi Geka201 a uz to jelo… Myslim, ze je to super napad, vyuzit tuto GPS technologii i pro zabavu. Mnoho lidi miluji turistiku, cyklistiku atd..a tohle je perfektni zpestreni takovych vyletu.A ze lidi - geokačerů-bude stale pribyvat to je jasne, a s tim bohuzel nic neudelas :). Ted je treba nahoda, kdyz u nejake cache potkas nejake jine hledace, uz se mi to taky stalo :), a za par let bude zase velka nahoda, ze tam nikoho nepotkas… ;)…tak to snad tak strasne nebude…ale jiste, lidi hledacu bude vice.
Co se zakladani nekterych micro nebo jinych zbytecnych cache tyka, pak se s tim da delat jedine tolik, ze haggaeus danou cache neuzna. Druhu moznosti je zavest nejaka prisnejsi pravidla, jakoze zakladat nove cache smi pouze Ti, kteri nasli treba urcity pocet caches atd…to je ale otazka, jak by se tato pravidla mela stanovit co nejobjektivneji.
Kazdopadne ten nejefektivnejsi zpusob je samosebou zacit kazdy sam u sebe - proste se zamyslet, jestli ta nove vznikla cache ma nejakou hodnotu pro ostatni.
Ja jsem zatim jinak jeste zadnou cache nezalozil…chci si jich jeste par najit, abych nebyl takovy zelenac a pak mam uz jedno misto v planu - rad bych udelal multi-cache, ktera nebude uplne nejlehci, ale ktera hlavne pobavi, hledaci budou muset neco udelat proto, aby se pak mohli o to vice radovat z nalezeneho “pokladu”. Jo, ale kdy to bude, tot otazka :)). Tak kazdopadne vsem geocacherum lovu zdar a nesmutnete, ze se tento konicek stava stale vice dostupnejsim a medializovanejsim…Zalezi jen na nas, jake si to udelame a prejme kazdemu pozitek z teto zabavy.
Ideál: 300-500 km na kole opuštěnými oblastmi, přes hory a doly, 30-50 zastávek, z toho 5-7 s lezením po laně, na konci v jiném státě obrovská bedna plná chlastu, peněz a nakradených uměleckých děl.
Musim te trochu zklamat, reviewer neni QC (use case = expected: the cache is an enjoyable one in a nice location / actual: searching for the cache was boring and the location looked like a dump; use case failed - cache archived).
Tohle byl interni vtip pro Iselu, ale podstatne je, ze u nudnych cachi jinak vyhovujicich guidelines se neda delat nic moc jineho, nez zatnout zuby a zmacknout cudlik Publish (maximalne jeste tak doporucit autorovi doplnit chybejici popis a publikovat po doplneni textu “lehka cache v lese”).
K argumentu "skoda mikra na miste, kam se da dat regular" - kdyz si prochazim sva nalezena mikra, nepamatuju si, ze by mi to vadilo (pokud jsem tam treba nechtel umistit TB), stejne dobre by se dalo rikat "skoda mystery, kdyz to mohla byt traditional".
Můj názor je, že základní myšlenka geocachingu byla dostat se na vyjímečná místa, kam by se člověk neznalý prostředí za normální situace nevypravil.
Osobně také nemám rád keše položené na ničím nezajímavých místech, jenom aby byla další - z takových bývám spíše zklamaný.
Ale abych odpověděl na Tvoji "anketní ;o) " otázku. Prioritní pro mě je, aby byla keš na zajímavém místě - to si cením nejvíce a pokud možno regular (protože na velikosti někdy záleží), protože prohlížení “pokladu” je taková třešnička za odměnu.
Obcas lepsi nezajimava mikro nez zadna kes, ne ? Kdyz treba v lete jedu na kole, tak mi rozhodne nevadi ulovit si neco “obycejnejsiho”…rad se projedu a kdyz to pak zavrsim pivkem, tak si proste nemam na co stezovat.
Pride mi, ze aj v dobach zaciatkov geocachingu v Cechach tu tiez boli zaujimave aj nudne (nezaujimave) cache, takze dosledkom velkeho mnozstva novych zalozenych cache je len prirodzene vacsie mnozstvo tych nezaujimavych, neda sa vsak povedat, ze dosledkom publicity geocachingu je zhorsenie kvality caches. Ostava to na rovnakej urovni.
Zrovna dneska jsem si pri prohlizeni mapy skrysi trosku povzdechl nad tim, jak je obtizne si vybrat nejakou zajimavou.
Tim nemyslim jen microcache na mistech, kde by to sneslo regular cache, ale obecne ukryvani skrysi na nezajimavem, nekdy az s prominutim hnusnem miste. Kdysi, kdyz skrysi bylo jen par, jsem si jich vetsinu pomatoval, ted uz v tech stovkach mi se zorientovat moc nepomuze ani mapka, kor kdyz, abych si udelal zakladni predstavu o skrysi si musim precist jeji popis.
Myslim ze tezko se da pri schvalovani posoudit nakolik je skrys zajimava, navic pro kazdeho muze byt zajimave neco trosku jineho.
Napadlo me jedine - zavest hodnoceni skrysi samotnymi hledaci - kde by dejme tomu hledaci s minimalne dvaceti nalezenymi skrysemi (aby se neucastnili ti, kteri jeste nemaji srovnani), mohli pri zaznamenavani nalezeni skryse skrys ohodnotit treba znamkou od 1 do 10.
Je to tedy docela zasadni vec, ktera by se musela resit s Geocaching.com , ale myslim ze by byla prinosna - do budoucna by se pak daly skryse radit podle zajimavosti.
Ostatne asi nejsem sam s touto myslenkou, nebot napriklad software Geotoad v posledni verzi nabizi funkci zhodnoceni zajimavosti skryse, podle popisu, to vsak dela jen podle vyskytu klicovych slov v logu, takze velice nepresne a pro cestinu naprosto nepouzitelne.
Pro pochopeni toho, co je pro tebe zajimave by to chtelo vice konkretnejsich udaju. Jestlize nekdo nasel cca 130 kesi z cca 1210 dostupnych, pak mi promin ale zda se mi nemozne ze by v tech cca 1100 tezko vybiral. Spis nevis kam driv :-). Ja vybiram podle kraju, ke kterym mam vetsi vztah, pripadne lovim tam, kam se dostanu pracovne.
Takze spis podle trasy cesty nez podle vkusu.
Hodnocení keší bodováním - i když je tento nápad asi dobře míněn- by podle mne skončilo bez nadsázky katastrofou. Kdo fotí a zná např. server Photopost.cz, ví, o čem mluvím. Pro ostatní uvedu, že se do galerie na tomto serveru zavěšují fotky a ostatní (zaregistrovaní) fotografové je slovně a stupnicí 0-5 hodnotí. Po slibných začátcích se tam vše zvrhlo do následují podoby: Část hodnotitelů založila několik navzájem se prolínajících či soupeřících klanů a a vzájemně si přidělují body. Kdo je mimo klan a nechodí do příslušné putyky, má smůlu. Boduje se z velké části vůbec “podle ksichtu”: zasloužilý photoposťák má za technicky slabou fotku za 5 (nejvíce) a ještě si všichni libují, jaké je to novátorské. Začátečník je bez milosti za stejné foto odbyt za 0 či 1. Dotyčný postižený se samozřejmě brání: “Ty se napřed podívej, co fotíš sám, než mi začneš sázet nuly!”, popřípadě mu za trest pronuluje celé portfolio či dokonce posílá sprosté maily. U některých hodnotitelů jde ovšem o oprávněnou poznámku: sami skoro nic nevyfotí, o to víc ale kritizují. Dokonce si založili forum s názvem “Klub kritiků”, kam posílají hlášky typu: “Už jste viděli tohleto (odkaz na fotku)? Takovou příšernost jsem ještě neviděl!” Na srazech (“fotopivech”) se pak probírá, co komu kdo kdy ohodnotil a jak. Suma sumárum, všechno tohle naprosto přehluší původní chválihodný záměr serveru, tedy podělit se o radost z amatérské digifotografie s ostatními. Nechci co do povah přirovnávat geocachery k fotografům (to myslím jako upřímnou poklonu těm prvním). Lidé jsou všude ale jen lidmi a měli bychom se vyvarovat neblahých zkušeností, které učinili ti druzí.
Tak si zkuste udělat nějakou soutěž, anketu, top ten nebo tak něco. Každý bude moci udělit tolik bodů, kolik pikslí už našel a můžete vyhlásit Škatuli měsíce. Autory to bude motivovat - možná. Celé to můžete realizovat jen v rámci GC.CZ a nepotřebujete žádné jednání s GC.COM.
To Jarry: Ja odjakziva bral geocaching jako inspiraci k vyletum. Z toho duvodu si skryse skutecne vybiram podle toho jestli me necim zaujme-predevsim nejakou zajimavosti v okoli. Pochopitelne obcas odlovim i nejake dalsi skryse po ceste, a nebo naopak naplanuji vylet a nalezeni skrysi ktere jsou pobliz mame jen jako zpestreni.
To je tedy hlavni duvod proc me napadlo to hodnoceni. Aby si clovek mohl vybrat cache, ktera se vetsine hledacu libila. Ostatne v logu to hledaci dost casto zminuji.
Problem je skutecne v tom, jak pise Dorcadion, ze kazdy lovi jinak a libi se mu neco jineho, nicmene stejne myslim ze by to urcitou vypovidaci hodnotu melo.
To jak tady pises o mych 1210 nenalezenych, tak to je prave ten problem - vyfiltrovat si z toho ty pro me zajimave. Rozhodne to nedoklada ze to bude 1210 skrysi za kterymi by me bavilo vyrazit. Kdysi, kdyz jich bylo v cechach tak do 100-vky to problem nebyl. Tim nechci nejak vychvalovat doby zacatku geocachingu v cechach, rozhodne je nyni vetsi procento tech perfektne pripravenych a napaditych skrysi, jen to proste v tom mnozstvi je horsi roztridit. A s podobnym nazorem za mnou prislo i par dalsich lidi, ktere jsem v posledni dobe ke hledani pritahl, takze to asi neni jen takove "veteranske" tlachani.
Nicmene jak zde nyni ctu, tak toto globalni hodnoceni asi skutecne neni dobry napad. Protoze by asi opravdu vznikaly akorat rozepre a rozcarovani proc cisi kesku nekdo ohodnotil tak negativne a podobne - ostatne jak to pise Shaunteam. A to je neco co bych geocachingu rozhodne nepral.
Mozna ale neni spatny napad udelat alespon nejakou zjednodusenou anketu na gc.cz jak pise Nanutando. Mohlo by to byt treba jen hodne primitivni formou - mych nejoblibenejsich 5 skrysi. Ostatne bylo zde kdysi dost zajimave vlakno ve forech s doporucenim oblibenych skrysi jednotlivych hledacu, tak to jen trosku zdokonalit.
Takove rozpravy tady obcas probehly, ale spontanne, ja bych se podobne ankety nezucastnil, protoze to je v tomhle mnozstvi uz nesoumeritelne. Lizat jenom smetanu by mozna bylo pekne, ale myslim si, ze ke geocachingu patri hlavne prvek prekvapeni kam te autor dovede a co ti ukaze. Dneska jsem blbnul v Motole 3 hodiny a vubec jsem nevedel co me ceka. Pritom ty mista jsou dost hnusny, urcite to neni cil na nedelni vylet, ale hra je zajimava i tak. Jinak bych si mohl stahnout waypointy hradu, zamku a vodopadu a mel bych o pekne vylety na pet let postarano.
Vlastne bych se takove ankety zucastnil, kdyby kazdy konkretne napsal co povazuje za nejvetsi zklamani pri hledani kese. Ja bych uvedl priklad kese vysoko ve vetvich stromu oznaceneho jako “Pamatne stromovi” ceduli s malym ceskym znakem, strom stoji ve fadnim lese 15m od baraku primo pred jeho okny, 10m od silnice. Nahoru jsem nevlezl, treba je tamodsud videt az do Salzburku, to nevim, ale protoze jsou stromy vsechny stejne velke, tak asi ne. Kdybych kvuli tomu jel z Prahy az do Humpolce, kdyz tady ve Stromovce je stejnych stromu tisic, to bych fakt asi pochopil prazdnotu. Nastesti jsem jel okolo stejne a tak jsem nic nepochopil.